- 60 dg piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 gałązka selera
- 1 liść pora
- 1 puszka mleku kokosowego
- 1 garść suszonych jabłek (ok. 15 plastrów)
Umytą i pokrojoną pierś z kurczaka zasypujemy papryką, curry, kurkumą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wkładamy do lodówki na 3 godziny. Następnie podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, liście pora, seler. Gdy mięso jest miękkie dodajemy mleko kokosowe. Na ostatnim etapie gotowania sosu dodajemy jabłka (zostawiamy trochę do dekoracji). Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Zalewamy kaszę wrzątkiem i trzymamy przez 5 minut. Odcedzamy. Nakładamy do filiżanki i przenosimy na talerz. Polewamy sosem, dekoracyjnie układamy rukolę, kurczaka oraz odłożoną część jabłek.
Kreatywność w kuchni jest cudnym zjawiskiem i u Ciebie spisuje się ona na medal :) Przepysznie !
OdpowiedzUsuńOjej! Dziękuję!
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń