Domowe krakersy
Wpadam tylko na chwilę by dodać szybki przepis na domowe krakersiki :)
Smacznego!
SKŁADNIKI:
2 szkl mąki
120 gr masła
100 gram sera
1/2 łyżeczki papryka ostrej
2 łyżki papryka słodkiej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
1/2 szkl wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Prymat
PRZYGOTOWANIE:
Z masła, mąki, soli, sody oraz wody ugniatamy ciasto. Dodajemy do niego paprykę ostrą, 1 łyżkę słodkiej, bazylię i oregano. Ugniatamy. Następnie dodajemy starty drobno ser i ugniatamy tak by rozszedł się po całym cieście. Wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy możliwie cienko. Posypujemy pozostałą częścią papryki. Wycinamy prostokąty i układamy na blaszce. Pieczemy w temp 180 stopni od 10 do 20 minut w zależności jak lubimy by były chrupiące. Ja podałam z sambal oelek.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
2 szkl mąki
120 gr masła
100 gram sera
1/2 łyżeczki papryka ostrej
2 łyżki papryka słodkiej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
1/2 szkl wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Prymat
PRZYGOTOWANIE:
Z masła, mąki, soli, sody oraz wody ugniatamy ciasto. Dodajemy do niego paprykę ostrą, 1 łyżkę słodkiej, bazylię i oregano. Ugniatamy. Następnie dodajemy starty drobno ser i ugniatamy tak by rozszedł się po całym cieście. Wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy możliwie cienko. Posypujemy pozostałą częścią papryki. Wycinamy prostokąty i układamy na blaszce. Pieczemy w temp 180 stopni od 10 do 20 minut w zależności jak lubimy by były chrupiące. Ja podałam z sambal oelek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!