Featured

wtorek, 17 lipca 2018

Nic się nie kończy


Dziś zabiorę Was w podróż do rodziny Bialickich. Stanęli oni na pewnym życiowym zakręcie, a my będziemy towarzyszyć im w jego pokonaniu. Spytacie, jak wielki jest ten zakręt i czym został spowodowany? Już Wam tłumaczę.
 
Tytuł: Nic się nie kończy
Autor: Joanna Kruszewska
Wydawnictwo: Replika

Krystyna i Zbyszek Bialiccy to właściciele dużego sadu owocowego na pewnej polskiej wsi. Żyje im się tam jak u Pana Boga za piecem. Pracują ciężko, ale cały trud wynagradza im piękna przyroda i spokojne życie w zgodzie z naturą. Nie wyobrażają sobie, by mieszkać gdzie indziej, a już szczególnie w wielkim mieście. Niestety, jak dobrze wiemy, los potrafi płatać niezłe figle. Zbyszek dostaje zawału i stan zdrowia nie pozwala mu pracować już tak intensywnie, jak wcześniej. Bialiccy wspólnie z dziećmi podejmują szalenie trudną decyzję o sprzedaży sadu i wyprowadzce do miasta.

I wtedy zacznie się dziać. Bo rodzina Bialickich to nie tylko Krystyna i Zbyszek. To również czwórka ich dzieci: Julia, Tomek, Bartek i Marta oraz matka Zbyszka Halina. Dla nich wszystkich jest to naprawdę ciężka decyzja, a najbardziej ze sprzedażą majątku nie mogą pogodzić się najstarsi członkowie rodziny, bo spędzili w sadzie całe swoje życie i mocno w to miejsce wrośli. Będziemy mieli okazję obserwować, jak wszyscy dadzą sobie radę z takimi zmianami i jakie metamorfozy w życiu przejdą. I uwierzcie mi, będzie naprawdę ciekawie.

Główną bohaterką książki tak naprawdę jest najmłodsza latorośl Bialickich, Marta i to z jej perspektywy będziemy patrzeć na to, co dzieje się w tej rodzinie.

Dziewczyny nie sposób nie lubić, ale nie jest jej w życiu łatwo. Może też dlatego, że jej rodzeństwo ma o niej nie najlepsze zdanie. Bo oni ustawieni w jakiś sposób finansowo i zawodowo, z pobłażaniem patrzą na jej  próby zagrzania sobie miejsca na różnych stanowiskach, co trzeba przyznać, kiepsko jej wychodzi. Rodzeństwo naigrywa się z niej, a tak naprawdę nie zdaje sobie sprawy, że bezlitośnie ją wykorzystują, a ona z miłości jest dla nich w stanie zrobić naprawdę wiele. I summa summarum to ona okaże się osobą najbardziej odpowiedzialną, niezałamującą rąk w obliczu kryzysu. Jak do tego dojdzie, musicie przekonać się sami.

Dość kontrowersyjną osobą jest Julia. Nie bardzo wiedziałam, czy ją lubię, czy nie, choć trochę ją rozumiałam. Ta wydawałoby się piękna i idealna dietetyczka, skrywa w sobie pewne lęki i niepokoje i choć nie rozumie Marty to w głębi  ducha bardzo jej zazdrości. I ma czego. Bo nie zawsze stworzenie sobie perfekcyjnego życia wychodzi nam na dobre.

Muszę przyznać, że najbardziej zaskoczyła mnie metamorfoza Krystyny. Nie spodziewałam się, że ta pracowita, twardo stąpająca po ziemi osoba zamieni się w kogoś tak niesympatycznego i nieumiejącego zrozumieć pragnień swoich dzieci. Brawa dla autorki za taką niespodziewaną woltę!

Ale wiecie, dlaczego musicie przeczytać tę książkę? Bo działania Zbyszka, Marty, Julii i innych to „mały pikuś“ w porównaniu z tym, co zrobi w obliczu tak wielkich zmian  ze swoim życiem sędziwa babci Halinka. Zaskoczy całą rodzinę, a Wy zaniemówicie z wrażenia. I chyba w głębi ducha przyklaśniecie jej tak samo, jak ja.

Serdecznie zapraszam do czytania, bo to sympatyczna lektura w sam raz na wakacje. I przy tym bardzo prawdziwa. Bo poczynania bohaterów i te pozytywne, i te negatywne, jakoś bardzo mnie nie zdziwiły. A całą rodzinę Bialickich naprawdę warto poznać! Serdecznie zapraszam do przestąpienia ich gościnnych progów!
 
Dorota Skrzypczak
 
 

poniedziałek, 16 lipca 2018

Zapowiedzi książkowe – lipiec cz. 2


Sezon urlopowy w pełni. Ci, którzy jeszcze nie wyjechali na wakacje z pewnością są na nich chociaż myślami. A jak na złość lipiec zupełnie nas nie rozpieszcza. Raz upał, raz deszcz, zimo, a chwilę później parno. Gdy nie możemy liczyć na pogodę cała nadzieja w nowościach książkowych!

Tytuł: Hasztag
Autor: Remigiusz Mróz
Wydawnictwo: Czwarta strona
Data premiery: 18.07.2018

Jedna przesyłka zmieniła jej życie
"Twoja paczka już na ciebie czeka!"– brzmiała wiadomość, która wydawała się zwykłą pomyłką. Tesa nie spodziewała się żadnej przesyłki, niczego nie zamawiała w sieci – a nawet gdyby to zrobiła, z pewnością nie wybrałaby dostawy do paczkomatu. Jeśli nie musiała, nie wychodziła z domu.
Postanowiła jednak sprawdzić tajemniczą przesyłkę – i okazało się to największym błędem, jaki kiedykolwiek popełniła. Wpadła bowiem w spiralę zdarzeń, która miała zupełnie odmienić jej życie...
Gdy Tesa na nowo odkrywa swoją przeszłość, przez media społecznościowe przetacza się nowy trend. Kolejni internauci zamieszczają wpisy z hashtagiem #apsyda. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że osoby te od lat uznawane były za zaginione...

Tytuł: Niebo na własność
Autor: Luke Allnutt
Wydawnictwo: Otwarte
Data premiery: 18.07.2018

 Jack jest oczkiem w głowie rodziców, źródłem ich szczęścia i rodzinnej harmonii. Gdy ma trzy lata, zaczyna zachowywać się niepokojąco. Pojawiają się problemy z utrzymaniem równowagi i mówieniem. Nieśmiałe podejrzenia zmieniają się wkrótce w diagnozę – Jack ma złośliwy nowotwór mózgu. Rozpoczyna się dramatyczna walka o życie dziecka. Zdesperowani i wyczerpani rodzice powoli oddalają się od siebie i kłócą, zamiast wspierać.
Wyjątkowa powieść o uczuciach wystawionych na próbę. Poruszający obraz tego, jak bolesne doświadczenia najpierw doprowadzają do rozpaczy, a potem dają nadzieję, by ponownie zrzucić w otchłań cierpienia. Jednak nawet w najbardziej zdruzgotanym sercu może odrodzić się nadzieja.

Tytuł: Zaginione laleczki
Autor: Ker Dukey, K. Webster
Wydawnictwo:
Data premiery: 18.07.2018
Książka pod naszym patronatem medialnym!

 Czy miałeś kiedyś wrażenie, że twoja dusza łączy się z drugą duszą? Czy oddychałeś czyimś powietrzem? Czułeś, jak stajecie się jednością? Ja tak.
 W końcu zaczęłam żyć, czuć, a nawet kochać, pomimo chaosu, który mnie otaczał.
Opuściłam gardę. Wpuściłam kogoś do swojego serca.
 Detektyw Jade Phillips przegrała grę i wylądowała z powrotem w okrutnych szponach swojego oprawcy. Teraz jednak nie jest już małą dziewczynką, którą porwał przed laty. Nowa Jade jest silna. Twarda. A co najważniejsze, w akademii policyjnej nauczono ją, jak radzić sobie z psychopatami.


Tytuł: Adam
Autor: Agata Czykierda-Grabowska
Wydawnictwo: Znak
Data premiery: 18.07.2018

 W miłości, jak w bajkach, wszystko jest możliwe.
Adam nie zaznał w życiu szczęścia. Po trudnym dzieciństwie i tragicznej śmierci matki trafił do domu tymczasowego, żeby doczekać osiemnastych urodzin. Później miał być zdany sam na siebie, sam stawiać czoła swoim lękom, koszmarom i niebezpieczeństwu, od którego nikt nie mógł go uchronić. Nie spodziewał się, że los postawi na jego drodze dziewczynę o zielonych oczach i wielkim sercu, które czuje zbyt mocno. Nie wiedział, że ona także skrywa bolesną tajemnicę, której dotychczas nikomu nie wyjawiła. Nie mógł przewidzieć, że zrodzi się między nimi miłość – czysta i młodzieńcza, ale też namiętna i obezwładniająca. Miłość, która uratuje ich na tysiąc różnych sposobów.

Tytuł: Lato utkane z marzeń
Autor: Gabriela Gargaś
Wydawnictwo: Czwarta strona
Data premiery: 18.07.2018

Gabriela Gargaś – czarodziejka kobiecych uczuć – zaprasza do urokliwego pensjonatu w Bieszczadach, gdzie wszystko może się zdarzyć...
W małym bieszczadzkim miasteczku czas płynie leniwie. W ogrodzie przy Różanym Pensjonacie rozkwitają róże, a serce Michaliny tęskni za mężczyzną, którego pokochała pewnego zimowego wieczoru. Jej wybranek jednak odwiedza ją zdecydowanie zbyt rzadko, przez co ich miłość zostaje wystawiona na próbę.
Sielską atmosferę zburzy przybycie tajemniczego Przemka, który spróbuje oczarować Michalinę i skraść jej serce. Czy uda mu się sprawić, że dziewczyna zapomni o ukochanym?
W malowniczej scenerii goście pensjonatu przeżyją niezapomniane chwile, a ich los się odmieni i dostaną od życia drugą szansę.

Tytuł: Jak upolować pisarza
Autor: Sally Franson
Wydawnictwo: Znak
Data premiery: 18.07.2018

Jest bezwzględna. Jest bezczelna. Nie polubisz jej od razu.
Casey Pedergast jest dyrektorką kreatywną agencji reklamowej. W świecie brandów i marek czuje się jak ryba w wodzie i bezwzględnie pnie się po szczeblach kariery. W wolnych chwilach czyta. Głównie Instagrama.
Kiedy jej szefowa wpada na genialny pomysł zatrudnienia pisarzy do kampanii reklamowych, Casey ma pozyskać najbardziej gorące nazwiska świata literatury. Ale gdy pierwszą ofiarą ma być przystojny pisarz Ben, sprawy mogą się łatwo wymknąć spod kontroli.
Co wyniknie z polowania Panny Ambitnej na Przystojnego Pisarza? Kto zyska, a kto straci na zderzeniu wielkiego świata literatury i reklamy? I czy jest tam miejsce na miłość?
Przezabawna i momentami gorzka opowieść zdradzająca kulisy świata, do którego każdy z nas chciałby zajrzeć. Ale czy chcielibyśmy w nim zostać na dłużej?

Tytuł: Skrzywdzona
Autor: Natasha Preston
Wydawnictwo: Feeria Young
Data premiery: 18.07.2018

Scarlett Garner nie pamięta nic sprzed swoich czwartych urodzin. Gdy tylko próbuje wydobyć z pamięci jakieś wspomnienia, ból głowy staje się nie do zniesienia. Powoli więc godzi się z tym, że jakaś jej część przepadła na dobre.
Kiedy w jej szkole zjawia się nowy uczeń, który próbuje pomóc Scarlett w odzyskaniu wspomnień, dziewczyna zakochuje się w nim bez pamięci. Wydaje się, że wszystko zmierza w dobrą stronę, ale wówczas wypadek samochodowy powoduje pojawienie się przebłysków dawno zapomnianych wydarzeń. Czy na pewno jednak chciałaby je pamiętać? Dobrze, że w tym trudnym czasie może liczyć na Noaha, który oferuje jej takie wsparcie, o jakim marzyłaby każda z nas. Tylko że powody jego zaangażowania stają się coraz bardziej niejasne...

Tytuł: Love & Gelato
Autor: J.E. Welch
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data premiery: 18.07.2018

Nastoletnia Lina planuje wakacje w Toskanii wcale nie z miłości do włoskiego słońca i bajecznych krajobrazów. Czeka ją spotkanie z nieobecnym od szesnastu lat ojcem, na co zupełnie nie ma ochoty! W wymuszonej podróży towarzyszy jej dziennik mamy, w którym odkrywa świat sekretnych romansów, magicznych dzieł sztuki i klimatycznych cukierni. Dziewczyna odkrywa także długo skrywaną rodzinną tajemnicę. To będzie niezapomniane lato...

Tytuł: Z nicości
Autor: Martyna Senator
Wydawnictwo: Czwarta strona
Data premiery: 18.07.2018

Trzeci tom bestsellerowej serii New Adult!
Elza ucieka z domu i zostawia za sobą całe dotychczasowe życie. Wbrew tragicznej przeszłości chce zaryzykować i postawić wszystko na jedną kartę. Kiedy poznaje Kubę, uroczego tatuatora, zaczyna wierzyć, że jej los wreszcie się odmieni. Czy nowa, skomplikowana miłość pomoże im zmierzyć się z problemami, które nadejdą?
Tytuł: Jutro należy do kotów
Autor: Bernard Werber
Wydawnictwo: Sonia Drago
Data premiery: 18.07.2018

W dzielnicy Montmartre w Paryżu żyją dwa niezwykłe koty. Bastet, narratorka, która chciałaby skuteczniej komunikować się z ludźmi, oraz Pitagoras, kot doświadczalny, który na czubku głowy ma wejście USB umożliwiające mu łączenie się z Internetem. Koty spotkają się i pokochają, chociaż sprawy w świecie ludzi wokół nich nie przestają się komplikować. Bastet pragnie walczyć z przemocą ludzi za pomocą kociej duchowości. Pitagoras uważa z kolei, że jest już na to za późno i koty powinny szykować się do przejęcia sterów ludzkiej cywilizacji.




Tytuł: Wzloty i upadki młodej Jane Young
Autor: Gabrielle Zevin
Wydawnictwo: W.A.B.
Data premiery: 18.07.2018

W dzisiejszych czasach Hesper Prynne nie potrzebowałaby nosić szkarłatnej litery. Żeby napiętnować ją do końca życia, wystarczyłoby parę wpisów w Internecie...
Jane Young mieszka w Maine, zajmuje się organizacją przyjęć, samotnie wychowuje córkę i nie spotyka się z żadnym facetem. Kilkanaście lat temu była kimś zupełnie innym – ambitną studentką z Florydy, marzącą o karierze polityka. W dodatku romansującą z kongresmenem Levinem, w którego biurze odbywała staż. Skandal związany z jego ujawnieniem zniszczył jej życie. A kongresmen? W przeciwieństwie do niej nadal ma się świetnie.

Tytuł: Muzeum dusz czyśćcowych
Autor: Stefan Grabiński
Wydawnictwo: Vesper
Data premiery: 18.07.2018

Stefan Grabiński: jedyny polski klasyk opowieści niesamowitej. Maszynista widmowych pociągów, mediumista zabłąkanych dusz, geometra przestrzeni między światami. Nikt tak jak on nie potrafił postrzec grozy przyczajonej w prowincjonalnych miasteczkach, w kątach starych mieszkań, pod podszewką zwyczajności. Nikt prócz niego nie poznał demona ruchu, białego wyraka i zabójcy czasu.
Zapatrzony w Edgara Allana Poe, szybko zapomniany, po latach inspirował między innymi Stanisława Lema, ale długo czekał na ponowne odkrycie.
"Muzeum dusz czyśćcowych" tonowy wybór najlepszych nowel mistrza grozy, ozdobiony stylowymi ilustracjami.

Tytuł: Everlife. Wieczne życie
Autor: Gena Showalter
Wydawnictwo: Harper Collins
Data premiery: 20.07.2018

W tym świecie umierasz po to, by zyskać nieśmiertelność. Siedemnastoletnia Ten Lockwood wybrała po śmierci życie w świecie rządzonym przez Trojkę – samozwańczych strażników sprawiedliwości i równości. Jej ugrupowanie od lat toczy wojnę z Miriadą, mroczną krainą, w której emocje zawsze biorą górę nad logiką. Kiedy Ten poznaje Killiana, stronnika Miriady, powinna potraktować go jak wroga, odczuć pielęgnowaną od pokoleń nienawiść. Jednak miłość okazuje się silniejsza. Młodzi postanawiają połączyć siły, położyć kres wojnie i zjednoczyć obie krainy. Czeka ich droga pełna mroku i bólu, ale wiara, że odnajdą radość i światło, dodaje im sił.

Autor: Emily Giffin
Wydawnictwo: Otwarte
Data premiery: 18.07.2018

Nina należy do elity i u boku bogatego męża prowadzi wygodne życie, jakiego zawsze pragnęła. Ich syn Finch właśnie dostał się na wymarzone studia w Princeton.
Tom jest samotnym ojcem i pracuje od rana do nocy. Rozpiera go duma, gdy jego córka Lyla dzięki stypendium zaczyna naukę w prywatnym liceum. Dziewczyna usilnie stara się dopasować do obcego jej otoczenia, choć latynoska uroda odziedziczona po matce wcale jej w tym nie pomaga.
Światy Niny i Toma zderzają się gwałtownie, gdy w szkole wybucha skandal obyczajowy z udziałem ich dzieci.
Pośród piętrzących się kłamstw bohaterowie będą musieli przemyśleć relacje z najbliższymi i odpowiedzieć sobie na ważne pytanie: czego naprawdę pragną?

Na wydawnictwa zawsze można liczyć! Co z powyższej listy macie w planach przeczytać? A może coś właśnie wpadło wam w oko? Koniecznie napiszcie nam o swoich czytelniczych planach!

Niebo na własność


Niezależnie od kraju, szerokości geograficznej, czy kultury, jedno pozostaje niezmienne. Dla większości rodziców dziecko to ich największy skarb. Dla jego szczęścia i bezpieczeństwa gotowi są zrobić wszystko. A co, jeśli na nic nie mają wpływu? Jeśli w ich uporządkowany świat wkracza ciężka choroba dziecka? Wtedy właśnie zaczyna się tragedia, która boli tak samo, nieważne, w którym miejscu na świecie się wydarzy...

Tytuł: Niebo na własność
Autor: Lucky Allnutt
Wydawnictwo: Otwarte

Udało się! Po wielu latach starań i ciężkich chwil na świat przychodzi upragnione dziecko. Jack jest mądry, ciekawy świata i... chory. Szybko okazuje się, że w małej główce rozwija się niebezpieczny nowotwór. Czy w takiej sytuacji można chociaż udawać normalność? Czy rodzice chorego dziecka będą w stanie pozostać partnerami?

Kto chociaż raz w życiu miał styczność z nowotworem, nawet pośrednio, nigdy nie zapomni tego doświadczenia. Ba, nigdy nie będzie już tą samą osobą. To choroba, która w jednej chwili niszczy cały świat, każe odwoływać się do najgłupszych nawet nadziei, żeby z czasem odebrać wszystkie złudzenia. Tak, zrobiło się ciężko, ale temat powieści do lekkich nie należy. Takie choroby nie powinny przydarzać się małym dzieciom, a jednak tak się dzieje. To nie jest łatwy motyw, dlatego sięgając po tę powieść musicie spodziewać się wielu emocji, w tym również tych trudnych.

Czasami doświadczamy miłości w najbardziej nieoczekiwanych chwilach. Ludzie nie zdają sobie sprawy, jak łatwo mogą kogoś rozczulić.

Ale Luke nie ogranicza się do opisania samej choroby. Jest to jedynie wątek główny, który szybko rozwija się w coś o wiele głębszego. Bo gdy cierpi dziecko, ból odczuwa cała rodzina. Ponieważ powieść zaczyna się od chronologicznego wstępu w klimacie „jak poznali się rodzice”, możemy zaobserwować wpływ nowotworu na ich relację. Nie tylko wobec siebie, ale też wszystkiego, co kiedyś było ważne. Ta opowieść zmusza czytelnika do pewnych przemyśleń. Dlatego Niebo na własność zaliczam do książek, które coś sobą wnoszą i chociażby dlatego warto zmierzyć się z tematem.

Pomęczyłam was już trochę tym, że życie bywa ciężkie, ale... nie zawsze. Luke potrafi w tym wszystkim znaleźć miejsce dla nadziei. Dlatego nie obawiajcie się, że po lekturze tej powieści nigdy więcej się nie pozbieracie. Całe szczęście, nie ma tutaj ani epatowania smutkiem, ani szczególnych detali medycznych, to powieść o walce z konkretnymi przeciwnościami losu, ale takiej, która paradoksalnie daje pocieszenie.

Warto też wspomnieć, że całość została napisana w niezwykle przystępny sposób. Prosto, a jednocześnie przejmująco. Narracja jest pomysłowa, ale też intuicyjna. Po intrygującym wstępie, mamy klasyczne cofnięcie w czasie, a między poszczególnymi rozdziałami ciekawe wstawki, świetnie sprawdzające się w roli klamry fabularnej. Czytelnik bez problemu orientuje się w chronologii zdarzeń, która przeprowadza nas przez kluczowe momenty.

Jednak czy jest coś szczególnie oryginalnego w tej książce? Tu muszę przyznać, że nie. Jeśli czytaliście już tytuły o podobnej tematyce, tym razem nie odkryjecie nic nowego. Chwytający za serce motyw i przewidywalny bieg wydarzeń mogę zawieść czytelników stawiających przede wszystkim na oryginalną fabułę.

Niebo na własność to lektura niełatwa, ale też bardzo wartościowa. To opowieść o jednym z najtrudniejszych doświadczeń, które może spotkać rodziców. Koniecznie sięgnij po tę powieść, jeśli cenisz sobie prawdziwe emocje i niewymuszone wzruszenia.


czwartek, 12 lipca 2018

Na krawędzi


Czasem nawet najgrzeczniejszej „dziewczynce” chodzą po głowie bezeceństwa. Pisarki coraz więcej tych pragnień przenoszą na papier i sprzedają jako literaturę erotyczną. "Na krawędzi" to właśnie taka propozycja. Czy warto po nią sięgnąć? To zależy, o czym marzysz…

Tytuł: Na krawędzi
Cykl: Bridge (tom 3)
Autor: Meredith Wild
Wydawnictwo: Burda Książki

Olivia zawsze spełniała oczekiwania innych. Była grzeczna, dobrze się uczyła i miała odpowiednich znajomych. Brakowało jej tylko jednego… szczęścia. Któregoś dnia postanowiła porzucić wszystko, opuścić rodziców i wspomóc braci w rozkręcaniu ich biznesu. W ten sposób poznaje Willa, mężczyznę równie seksownego, co skomplikowanego. Chemia aż wisi w powietrzu. Ale to nie wszystko. Jest jeszcze Ian, który nie uznaje żadnych zasad. Kogo wybierze Olivia? Czy w ogóle będzie musiała wybierać?

Na krawędzi to trzecia część cyklu Bridge. Historia Olivii stanowi niezależną opowieść, a wcześniejsze tomy poświęcone były miłosnym perypetiom jej braci. Chociaż pojawiają się oni jako istotni bohaterowie drugoplanowi, nieznajomość poprzednich części w niczym nie utrudni zrozumienia tego tytułu. Jeśli jednak nie chcecie zdradzać sobie zakończeń poprzednich tomów, najlepiej poznać cykl w kolejności zasugerowanej przez wydawnictwo.

Trzecia część to kumulacja… wszystkiego. Jest jeszcze więcej miłości, namiętności i seksu, a coraz mniej zasad. Ta książka to wyjątkowo erotyczna pozycja. Miłość fizyczna nie stanowi tylko wyniku akcji, ona sama jest treścią i celem. Porzućcie tę książkę wszyscy, którzy się wstydzicie, bo po jej przeczytaniu nic już nie będzie takie same. Spodziewajcie się sporej porcji erotycznych scen, bezpruderyjny i dokładnych opisów oraz nietopowych konfiguracji. Ta książka to już nie tylko romans wzbogacony o namiętne sytuacje, ale bardzo dobry materiał na film dla dorosłych.

Może Cameron miał rację, a ja się myliłam? Nie zmieniało to jednak faktu, że chciałam jutro spotkać się z Willem. Wiedziałam, że to zrobię. Nie mogłam zaprzeczać emocjom, jakie we mnie wywoływał, i nie mogłam ignorować coraz większego pociągu do Iana. Chciałam porozmawiać o tym szaleństwie, odnaleźć w nim jakiś sens.

I jak to bywa z takimi produkcjami… nie wszystko trzyma się kupy. Bohaterka czasami zachowywała się… dziwnie. Podniecała się w sytuacjach co najmniej irracjonalnych, a sporo z jej decyzji nie było popartych zdrowym rozsądkiem.

Za to zakończenie… było niezłe. Dziwne i zakręcone, ale bez wątpienia oryginalne. Zwolennicy realizmu mogą pewnie sporo zarzucić, bo tak się nie da, bo to nierozsądne, ale… bez wątpienia działa na wyobraźnię i wywołuje silne emocje.

Bo tych nie brak podczas czytania Na krawędzi. Olivia bawi się na całego, przeżywa wszystko na najwyższych obrotach, a jeśli ma spaść… to z wysoka. Ryzykuje bardzo wiele i cały czas żyje na krawędzi. Jej historia jest bez wątpienia ekscytująca.

Głównym wątkiem jest miłość, seks i fantazje. Gdzieś w tle pojawiają się problemy rodzinne, finansowe komplikacje i towarzyskie niesnaski, jednak nie do końca potrafiłam się z nimi utożsamić. Spośród wszystkich tomów, ten jest odrobinę przesłodzony. Autorka postawiła bohaterów w niecodziennej sytuacji, naturalną jej konweniencją byłby dramat, a mamy… romans. Miłośniczki tego kierunku znajdą w tej powieści wszystkie klasyczne elementy: miłość, seks, dzikie marzenia i namiętność. Ale jak to z fantazjami bywa…. nie należy podchodzić do nich zbyt poważnie.

poniedziałek, 9 lipca 2018

Światło o poranku



Mamy środek lata. Nikt już nie myśli o magii świąt. Wszystkie te ozdoby, życzenia i noworoczne plany dawno przeszły w zapomnienie. Ale jedno pozostało bez zmian. Miłość wisi w powietrzu, a w Willi pod kasztanami będzie się działo! 

Tytuł: Światło o poranku
Autor: Krystyna Mirek
Cykl: Willa pod Kasztanem (tom 2)
Wydawnictwo: Edipress

Nasi bohaterzy, jak mało kto, wiedzą, że miłość nie zawsze jest łatwa i przyjemna. Po świątecznym rozczarowaniu Magda musi wrócić do pracy i spojrzeć w oczy byłemu narzeczonemu. Nawet nie zauważa, że relacje między jej braćmi robią się coraz bardziej skomplikowane. Za to powoli na prostą wychodzi Antek, jednak jego marzenia wciąż są odległe i nieosiągalne. A temu wszystkiemu z dobroduszną bezradnością przygląda się babcia, która przecież chciałaby dla wszystkich jak najlepiej, ale nic dla młodych zrobić nie może. Jak potoczą się dalsze losy odrobinę zagubionych w życiu przyjaciół? Kto zdobędzie miłość, a na kogo czeka gorzka pigułka rozczarowania?

Światło w cichą noc urzekło mnie ciepłem uczuć idealnie wkomponowującym się w świąteczny klimat. Tym razem emocje bronią się same. Bez ozdób, bez gwiazdkowej atmosfery, nadal jest niezwykle intensywnie i bardzo wzruszająco. Krystyna Mirek porusza w swojej powieści ważne, chociaż niełatwe tematy, wiele razy odnosząc się do obaw czy zmartwień każdego z nas. Podoba mi się sposób, w jaki to robi. Nie jest on w żaden sposób histeryczny czy „tani”. Autorka nie uderza w mocne struny, nie stawia na tragedie rodem z brukowców. Pisze o życiu takim, jakie jest, w sposób prosty, a jednocześnie szczery. I właśnie dlatego łatwo było mi się utożsamić z problemami bohaterów i odczuwać ich zmartwienia.

Tak samo, jak w poprzedniej części, bohaterzy to plejada najróżniejszych osobowości. Każdy z nich jest na swój sposób ciekawą i niebanalną postacią. Ma wady, ale też zalety, marzenia czy obawy. I nawet osoby, które wcześniej mogliśmy ocenić jednoznacznie, z czasem zyskują nowe oblicze. Nie zawsze jest to zmiana na lepsze, ale za każdym razem mówi nam coś nowego o znanych postaciach.

Nie da się narzekać również na bieg fabuły. Historia rozwija się wartko i posiada kilka świetnych zwrotów akcji. Książka wciąga od pierwszej strony, na zmianę serwując czytelnikowi intrygującą opowieść i wątki dające do myślenia. A skoro już mowa o mądrościach, to tak, książka aż pęka w szwach od życiowego doświadczenia. Czytając ją, trochę miałam wrażenie, jakbym poznawała opowieść oczami kogoś zdecydowanie mądrzejszego i dojrzalszego, niż sami bohaterowie. Autorka kilka razy wplatała w narracje uwagi wykraczające poza wiedzę neutralnego narratora i co do tego zabiegu mam mieszane uczucia. Z jednej strony był ciekawy, z drugiej jednak niepotrzebnie zaburzał rozwój wydarzeń i trącił moralizatorstwem.

Światło o poranku to książka mądra, ciekawa i niezwykle ciepła. To powieść, w której poruszane są ważne, życiowe problemy, ale też taka, która podnosi na duchu i pozwala wierzyć w szczęśliwą przyszłość. Zdecydowanie warto ją przeczytać!

czwartek, 5 lipca 2018

Był sobie szczeniak


Grunt to kochać swoją pracę! Codziennie z radością podejmować się nowych zadań i machać przy tym radośnie ogonem. Chwila... ogonem? Jak najbardziej! Gdy się jest psem nawet kolejny dzień w pracy to powód do radości. Pamiętacie Ellie z „Był sobie pies”? Poznajcie jej historię raz jeszcze!

Tytuł: Był sobie szczeniak
Autor: Cameron Bruce W.
Wydawnictwo: Kobiece

Ellie od zawsze była wyjątkowa. Już jako szczeniak wyróżniała się inteligencją, szybkością i siłą. Dzięki tym cechą została wybrana do psa ratownika. „Szukaj” to dla niej dziecinna zabawa, a radość uratowanych ludzi największa nagroda (no może poza smakołykami, które otrzymuje od swojego opiekuna). Jednak nie wszystko jest równie proste. Niektóre sytuacje przerastają nawet najgrzeczniejszego pieska. Jak poradzi sobie Ellie? Na uratowanie czeka wielu ludzi, a część z nich jest zagubiona... w mniej dosłowny sposób.

Każdy, kto czytał Był sobie pies z pewnością pamięta policyjnego psa Ellie. Muszę przyznać, że mnie ten fragment pochłonął bez reszty. Z zapartym śledziłam akcję, pełne napięcia poszukiwania i misje ratunkowe. Był sobie szczeniak opowiada o tym samym, ale... z większą ilością szczegółów. Ta książka stanowi rozbudowanie fabuły już raz opowiedzianej. Jeśli zakochaliście się w Ellie, której głównym celem było niesienie pomocy, z pewnością zaintryguje was fakt, że ten tytuł jest w całości jej poświęcony.

Książkę czyta się błyskawicznie. Nie jest duża, a dodatkowo napisana została prostym i bezpośrednim stylem. Z pewnością będzie to ułatwieniem dla młodego czytnika, który nie przywykł do większych tytułów. Nawet jeśli Był sobie pies odstraszało go objętością, ta część raczej nie powinna stanowić dużego wyzwania. Dodatkowo jest pięknie wydana. Całości uroku dodają zamieszczone w treści ilustracje.


Powieść napisana została pierwszoosobową narracją, z punktu widzenia suczki, a to jest bez wątpienia uroczy zabieg. Ale poznawanie świata z perspektywy czworonoga daje nam nie tylko ciekawą perspektywę, ale również sporo materiału do przemyśleń. Historia opisana w książce wzrusza, inspiruje, bawi i nie pozwala odetchnąć od emocji. Jest ciepła, mądra, piękna i porzucająca. Naprawdę bardzo dobrze mi się ją czytała, a łezka nie raz pojawiła się w moim oku.

Jednak nic nie jest idealne i tym razem muszę wrzucić parę „ale”. Tak, jak wspomniałam na wstępie Był sobie szczeniak to rozbudowanie jednej historii z Był sobie pies. I to niestety dobitnie czuć. Czytelnik, który ma już za sobą wcześniejszy tytuł, niestety nie zachwyci się zwrotami akcji. Całą historię bardzo dobrze zna z poprzedniego tomu. Teraz została ona opisana szerzej, z większą liczą szczegółów, jednak momentami miałam wrażenie, jakby autor zwyczajnie wyciągnął kilka stron z Był sobie pies i napisał je bardziej drobiazgowo. Nie poznajemy innej perspektywy, czy drugiego dna. Nie, ponowie dostajemy to samo i to w identycznej formie. Co więcej, miałam wrażenie jakby całość, pozbawiona szerszego kontekstu, trochę straciła na głębi. I ostatecznie nie rozumiałam, czemu w Był sobie pies narracja prowadzona była z innym zapleczem wspomnień, niż ta posiadana przez bohaterkę Był sobie szczeniak. A przecież... bohaterka jest ta sama... Myślałam, że kwestia ta zostanie wyjaśniona na końcu. Niestety autor nie tłumaczy w żaden sposób tego zabiegu.

Niemniej jest to tytuł wart uwagi. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zwierząt oraz fanom wcześniejszego tytułu. Zachęcam do zapoznania z nim zwłaszcza młodszych czytelników, którzy w ten sposób nie tylko poznają ciekawą fabułę, ale też dowiedzą się wiele na temat pracy psa ratownika.


Za książkę dziękuję księgarni Selkar.


 

środa, 4 lipca 2018

Siła – Naomi Alderman



Bycie kobietą jest wyzwaniem. Potrafimy być niecierpliwe, uparte, chorobliwie ambitne i czasem zachowujemy się tak jakbyśmy dźwigały na swoich barkach cały świat, niekiedy zapominając jak to jest tak naprawdę żyć. Mimo równouprawnienia, – o którym jest przecież tak głośno – nieustannie trwa międzypłciowa rywalizacja. Smutne prawa? Tym bardziej, że w całościowym ujęciu chodzi głównie o to żeby obie strony traktowały się poważnie i z szacunkiem. Przecież nie od dziś wiadomo, że bez mężczyzn nie byłoby kobiet, a bez kobiet mężczyzn. Czy na pewno?

Tytuł: Siła
Autor: Naomi Alderman
Wydawnictwo: Marginesy

Dzień, w którym pierwsza kobieta odkryła, że jej naturalnym odruchem może być przewodzenie prądu staje się początkiem końca starego świata. Od tej chwili nikt nie śmie zasugerować, że kobiety są słabe i do niczego się nie nadają. Nagłe przebudzenie mocy i pojawienie się Matki Prorokini sprawia, że zaczynają one walczyć ze wszystkimi i o wszystko. Ale czy w ferworze wydarzeń nie zapomną o najważniejszym aspekcie ludzkiego życia, a mianowicie o człowieczeństwie?

Tchnienie jest powieścią o kobietach, ale nie jest ona przeznaczona wyłącznie dla kobiet. Dlaczego? Ponieważ zamiast słodkości i dobroci, z którymi zazwyczaj utożsamiana jest płeć piękna, mamy tutaj do czynienia z ogromnym gniewem, brutalnością i niekiedy bezwzględnością wobec – jakże by inaczej – mężczyzn. Całe zło, jakie kiedykolwiek wyrządzili swoim matkom, córkom czy żonom wraca do nich ze zdwojoną siłą, a co najgorsze nie ma szans na jego zatrzymanie, bo kto raz poczuł się praktycznie wszechmocny szybko z tego nie zrezygnuje.

Głównymi bohaterkami Tchnienia są Roxy, Margot i Allie. Przeżyły niejedno, a to sprawiło, że stały się twardymi i charakternymi babkami. Roxy będąca świadkiem morderstwa matki, dołącza do przestępczego półświatka i pod kierunkiem ojca przysięga zemstę jej zabójstwom; Margot – ceniona pani polityk – stara się zapobiec powszechnej panice, której wybuch jest kwestią czasu, a Allie z zagubionej i samotnej dziewczyny staje się głową kościoła Boskiej Matki, (bo przecież w nowym świecie, Bogiem może być tylko i wyłącznie kobieta). Dzięki swoim umiejętnościom pną się powoli, (ale skutecznie) w hierarchii, ale czy to czyni je szczęśliwymi?

Nie można również zapomnieć o Tundem, Jocelyn czy Darrellu. Szczególnie ten pierwszy jest częstym gościem na stronicach Tchnienia, mimo że jest mężczyzną. Potrafił wkraść się w łaski kobiet, dzięki czemu zaczęły one dopuszczać go dosłownie do wszystkich wydarzeń, w których grały one główną rolę. Jest on swego rodzaju korespondentem ukazującym wszystko takim, jakim jest. A Jocelyn i Darrell? W odpowiednim momencie i oni mają swoje pięć minut, które wpływają na całokształt przedstawionej historii.

Książka podzielona jest na okresy, które nieuchronnie prowadzą do wielkiej Katastrofy? Czym ona właściwie była? Nie jest to dokładnie wyjaśnione, ale można się domyślić, do czego doprowadziło nieuzasadnione i bezprawne używanie mocy.

Powieść skłania również do refleksji – zarówno mężczyźni, jak i kobiety pod wpływem władzy skłonni są do największych zbrodni w imię "wyższego porządku".

Monika Mikłaszewska



wtorek, 3 lipca 2018

Ravved




Szybkie samochody, gigantyczne pieniądze i szampańskie imprezy. A dodatkowo gorące romanse. O czym mowa? O formule 1, świecie, który kusi wieloma możliwościami. Bo czy jest kobieta, która mogłaby się oprzeć wdziękowi rajdowca? Samantha Towle nie da jednoznacznej odpowiedzi, ale z pewnością rozpali zmysły swoich czytelników!

Tytuł: Ravved
Autor: Samantha Towle
Wydawnictwo: NieZwykłe
Książka pod naszym patronatem!

Revved to tytuł, który swoją premierę ma dokładnie dzisiaj, czyli 4.07.2018 r.! O czym jest powieść? Revved to historia mechanik rajdowej, Anderssy, która ma w życiu jedną podstawową zasadę, nie zamierza umawiać się rajdowcami. Cały problem polega na tym, że wpadła w oko jednemu z nich. Carrik to gwiazda formuły 1. Jest znany nie tylko z prędkości na torze, ale też szybkości, z jaką zmienia partnerki. Czy dziewczynie uda się oprzeć urokowi niegrzecznego chłopca? A może Carrika czeka pierwszy miłosny zawód? Mężczyzna nie jest jednak świadomy, że oprócz przekonań Anderssy będzie musiał również pokonać jej demony przeszłości...

Revved to książka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośniczkom gorących romansów. Przede wszystkim mamy sprawdzone, klasyczne motywy, czyli „kto się czubi, ten się lubi” oraz „jesteśmy tylko przyjaciółmi”. Takie wątki niejedną powieść wypchnęły na szczyty listy książkowych bestselerów i w tym wydaniu sprawdzają się nieźle. Duży nacisk położono też na erotykę, jest jej całkiem sporo. Nie zabija akcji, ale nadaje jej smaku.

Główni bohaterzy również wiernie trzymają się założeń gatunków. Ona jest oporna, on niegrzeczny, ale też nieustępliwy. Kto bardziej przypadł mi do gustu? W tej powieści zdecydowanie kobieta! Jej charakter wydał mi się „głębszy” i bardziej dopracowany. Miała co prawda kilka zbyt impulsywnych decyzji, jednak zdecydowanie lepiej znamy jej punkt widzenia, a co za tym idzie, łatwiej jest się z nią utożsamić.

Sam rozwój fabuły jest ciekawy, jednak nieszczególnie zaskakujący. Historia toczy się przewidywalnym rytem, w sposób typowy dla romansów. Książka nie zarzuca nas być może zwrotami akcji, nie można jednak narzekać na emocje. Opowieść aż „kipi” od uczuć, skrywanych namiętności i pasji. Jeśli lubicie przeżywać razem z bohaterami sprzeczne pragnienia, z pewnością docenicie Ravved.

Kolejnym plusem powieści jest lekka i prosta narracja. Książkę czyta się błyskawiczna, wręcz jednym tchem. Pierwszoosobowa narracja sprawia, że nie sposób się oderwać od czytania. Chociaż zdarzają się niepotrzebne sceny, całość utrzymuje lekki i przyjemny styl.

Revved to tytuł, który zachwyci miłośniczki erotycznych romansów. W swoim gatunku nie jest może jakoś szczególnie odkrywczy, ale z pewnością bardzo dobrze realizuje założone cele. Są przeciwności losu? Jak najbardziej. Gorąca miłość? Nawet bardzo! Wciągająca akcja i lekka narracja? Bez dwóch zdań! A więc zachęcam do czytania. Powieść idealna na lato!

Revved – poznaj fragment przed premierą!

Revved czyli ekscytujący romans w świecie formuły 1 ma będzie miał swoją premierę już jutro! Jesteście ciekawi tej książki? Jeśli wciąż potrzebujecie zachęty zapraszam do lektury fragmentu powieści:


"Nagle mam ochotę przywalić prosto w tę jego piękną twarz. Wiem jednak, że nie mogę się do tego zniżyć, jestem profesjonalistką. Zareaguję najlepiej, jak potrafię. Wiem, jak postępować z napalonymi dupkami. – Dzisiaj są twoje urodziny? – pytam słodko, uśmiechając się do niego zalotnie. – Dokładnie tak – odpowiada, szczerząc zęby. – I wygląda na to, że impreza właśnie się rozpoczęła. Zabawimy się, kociaku? Jest przekonany, że zaraz ściągnę dla niego spodnie. Jeszcze czego. Pusty dupek. Przechylam głowę w bok i podchodzę do niego, wciąż uśmiechając się kokieteryjnie. Staję bardzo blisko niego

i dotykam palcami jego klatki piersiowej. Boże, jest taka twarda. Pod opuszkami czuję stalowy splot jego mięśni. Jest wysoki – sporo wyższy od moich sto siedemdziesięciu pięciu centymetrów. Musi mieć co najmniej dziesięć centymetrów więcej ode mnie; to dużo jak na kierowcę. Jest smukły, przecież jakoś musi zmieścić się do bolidu. Pod ubraniem skrywa pewnie same mięśnie. Kierowcy muszą bardzo dbać o formę. Nie mam wątpliwości, że Carrick Ryan jest bardzo wysportowany. Zaczynam myśleć o tym, jak wygląda nago. Brawo, Andi. Możesz być z siebie dumna. Zmuszam się do skupienia na teraźniejszości. Nachylam się ku niemu i słyszę, jak wciąga powietrze. – Jeśli jeszcze raz nazwiesz mnie kociakiem – szepczę – nie doczekasz następnych urodzin. Zrozumiałeś? – Masz charakterek! – odpowiada z rozbawieniem, odchylając głowę do tyłu. – Podobasz mi się. Cofam się i zabieram dłoń z jego torsu.

– Nie masz na co patrzeć – mówię chłodno. Mierzy mnie wzrokiem, wgapiając się w moje nogi, a jego oczy ponownie rozpala pożądanie. – Wręcz przeciwnie. Mój Boże… twoje nogi zdają się nie mieć końca. Chciałabym móc je ukryć przed jego wzrokiem, splatam więc ramiona, starając się skupić jego uwagę na czymś innym. – Nie jestem w twoim typie – stwierdzam. Spogląda mi prosto w oczy, uśmiechając się śmiało. – Masz niesamowity tyłek, świetne szyny, wspaniałe zderzaki i piękną twarz. – Kiwa głową. – Zdecydowanie jesteś w moim typie. – Myślałam, że preferujesz głupie, naiwne i chętne dziewczyny, a ja nie jestem żadną z nich. Zaczyna się śmiać, co wywołuje ciarki na moim ciele. – To się jeszcze okaże. Może z czasem nabierzesz na mnie ochotę. Wzdycham, zdejmuję kurtkę z kokpitu i narzucam ją na siebie. – Wychodzisz? – Na to wygląda. – Daj mi swój numer. – Nie ma mowy. – To chociaż powiedz mi, jak masz na imię. – Andressa – odpowiadam po chwili ciszy, patrząc na niego. – A nazwisko? Uśmiecham się. Jest wytrwały. W tej samej chwili Ben wraca do warsztatu. – O, super, widzę, że poznałeś Andi – rzuca w stronę Carricka, mijając go.

– Andi? – Carrick wbija spojrzenie w moje oczy, jest wyraźnie zaskoczony. – Mhm. – Ale przecież Andi to mój… – Nowy mechanik? Tak, to ja. – Andi to ty? Ty jesteś moim nowym mechanikiem? – Jego oczy są okrągłe ze zdumienia. Z trudem powstrzymuję uśmiech. Przechylam głowę

w bok i opieram dłonie na biodrach. – Tak, to ja – mówię. – O cholera. Spodziewałem się kogoś… – Z penisem? Z grubym, ciężkim głosem? Przepraszam, że cię rozczarowałam".
 
 
Zaintrygowani? Chcecie więcej? Jeśli tak, to zapraszam was na strony pozostałych patronów książki, tam również znajdziecie fragmenty Ravved:

I fragment - My Fairy Book World.
II fragment - Nie Oceniam Po Okładce
III fragment - Lotta Czyta
IV fragment - Camilleshade Books
V fragment - Kobiece Recenzje
VI fragment - Książki takie jak my
VII fragment -Zapisy Ksiąkoholiczek
VIII fragment - Kulturantki
IX fragment -Literacki Świat Cyrysi
X fragment -Recenzje Na Widelcu
XI fragment -My Fairy Book World 

sobota, 30 czerwca 2018

Książkowe zapowiedzi – lipiec cz. 1


Pogoda szaleje! Zimno, ciepło, deszcz, a potem nagle upał! Całe szczęście wydawnictwa mają dla nas intreresujące propozycje. I nie ważne jaka pogoda, zawsze jest coś ciekawego do poczytania. Co konkretnie? Zobaczcie sami!

Tytuł: Będziesz na to patrzył
Autor: Magda Rem
Wydawictwo: Media rodzina
Data premiery: 03.07.2018 r.

Rodzina Barczów – zwyczajni ludzie, zwyczajne życie. Marek – lekarz, Elwira –tłumaczka, i ich piętnastoletnia córka Marta – ładna, zdolna, dobrze wychowana. Jeśli ktoś ma swoje słabości, bez problemu ukrywa je przed innymi, bo nie są to grzechy śmiertelne. Romans, zdrada... Z czasem takie problemy rozwiązują się same. Więc dlaczego z jasnego nieba uderza nagle grom?

Początkiem koszmaru jest anonimowy list do Marka: "Będziesz na to patrzył!". Szczęśliwe życie zamienia się w zły sen – i rozpoczyna się wyścig z czasem. Skąd pojawiło się zagrożenie, stawiające pod znakiem zapytania byt rodziny? Co kieruje sadystycznym prześladowcą? Jak daleko się on posunie? Marek staje do nierównej walki. Szuka przyczyn swego upadku. Nie wie, czy ma za przeciwnika psychopatę czy ostatniego sprawiedliwego. Nie wie, kto zawinił, komu i w czym. Niczego nie wiadomo, a tymczasem jakby wszystko się sprzysięgło przeciw niemu. Brak odpowiedzi, brak sposobu i czasu, żeby je znaleźć, a tymczasem wali się cały świat! Prześladowca cierpi, nie zna więc litości.

Tytuł: Revved
Autor: Samantha Towle
Wydawictwo: Niezwykłe
Data premiery: 04.07.2018 r.
Książka pod naszym patronatem! :)

Mechanik rajdowy Andressa "Andi" Amaro ma jedną złotą zasadę: nigdy nie umawia się z kierowcami. Nie zamierza jej łamać – i ma ku temu dobre powody.
 Carrick Ryan jest niegrzecznym chłopcem Formuły 1. Na jego widok kobiety tracą rozsądek, a dźwięk irlandzkiego akcentu rzuca je na kolana. Carrick jeździ szybko i żyje jeszcze szybciej. Gdy rozpoczynał karierę zawodową, był najmłodszym kierowcą w historii Formuły 1, pięć lat później jest jednym z najlepszych. Od kolejnych rekordów szybciej zdobywa tylko kobiece serca.
 Gdy Andi otrzymuje propozycję pracy marzeń w ekscytującym świecie Formuły 1, opuszcza rodzinny dom w Brazylii z przekonaniem, że będzie w stanie pracować z Carrickiem, jednak nic nie przygotowało jej na najsilniejsze zauroczenie, jakie kiedykolwiek przeżyła. Andi nie potrafi przestać myśleć o mężczyźnie, z którym nie może być, jej złota zasada zostanie poddana najtrudniejszej z prób, gdyż Carrick zdecydował, że zdobędzie Andi... i nie cofnie się przed niczym, by to zrobić.


Tytuł: Nasze miejsce na ziemi
Autor: J. Daniels
Wydawictwo: Edipress
Data premiery: 04.07.2018 r.

Seksowna i zabawna powieść bestsellerowej autorki "New York Timesa" J. Daniels.
 Mii i Benowi tylko jedna rzecz stoi drodze wspólnych intymnych chwil - rodzicielstwo. Z dwójką ciekawskich małych chłopców, którzy eksplorują cały dom, Ben i Mia muszą uciekać się do przeróżnych sposobów, by pobyć choć chwilę tylko we dwoje.





Tytuł: Dusza
Autor: Audrey Carlan
Wydawictwo: Edpiress
Data premiery: 04.07.2018 r.

Byłam martwa. 
Wreszcie ujrzałam, czym jest prawdziwa miłość, uwielbienie i ten rodzaj oddania, które tylko twoja bratnia dusza, twoja druga połowa może ci okazać... dopóki nie zostałam od tego dosłownie oderwana. 
Uprowadzona. 
Stalker mnie przetrzymywał i prawie nie było nadziei, że zostanę odnaleziona. Wiedziałam, że Chase użyje wszystkich pieniędzy i możliwości, aby mnie szukać nawet na krańcu świata. Znałam jednak potwora, z którym miałam do czynienia. Zbyt wiele lat patrzyłam w oczy czystemu złu, by nie wiedzieć, że moja sytuacja jest tragiczna.
 Jeśli Chase szybko mnie nie znajdzie, zniknę na zawsze.
 "Dusza", trzecia i ostatnia częśćerotycznego thrillera, ukazuje wydarzenia widziane oczami Gillian, Chase'a i mężczyzny, który pragnie posiąść jej duszę, ale nie może, gdyż ona oddała ją już komuś innemu.
 Wszyscy ruszają w pościg, by wyrwać Gillian z rąk mordercy.


Tytuł: Rywalka
Autor: Sandie Jones
Wydawictwo: Otwarte
Data premiery: 04.07.2018 r.

Ona, on i... jego matka
 Pammie zachowuje się jak typowa zaborcza matka. Niechęć, jaką żywi do Emily, ukochanej Adama, z każdym dniem rośnie. Pammie wtrąca się w ich życie, psuje romantyczne chwile, a wreszcie – pod pretekstem choroby – wprowadza się do nich.
 Stopniowo życie Emily zmienia się w koszmar. Adam zawsze staje po stronie matki, a im bliżej ślubu, tym bardziej oddala się od przyszłej żony. Kiedy Emily odkrywa, że to Pammie znalazła ciało poprzedniej narzeczonej syna, która zmarła w tajemniczych okolicznościach, uświadamia sobie, w jakim niebezpieczeństwie się znalazła...



Tytuł: Zmysłowa córka prezydenta
Autor: Meredith Wild, Michelle Visage
Wydawictwo: Edpiepress
Data premiery: 04.07.2018 r.

Charlotte Daley to córka nowo wybranego prezydenta Stanów Zjednoczonych. Jako jedynaczka jest zarówno rozpieszczona, jak i całkowicie ignorowana przez swoich potężnych rodziców. Podczas kampanii kazano jej jeść odpowiednimi widelcami, uśmiechać się, kiedy zajdzie taka potrzeba i przez wiele miesięcy stanowić uosobienie perfekcji. Teraz jednak, gdy jej ojciec zasiada już w Białym Domu i jest zbyt zajęty, by zauważyć jej istnienie, Charlotte postanawia zakosztować wolności, zanim wróci na studia w Nowym Jorku.
Zane Parker ma tylko jedno zadanie – ochraniać córkę prezydenta, codziennie, dwadzieścia cztery godziny na dobę. Dziewczyna imprezuje jednak jak szalona od dnia inauguracji, krocząc niebezpieczną ścieżką, która może zniszczyć jej reputację i wywołać skandal nie bez wpływu na jej ojca. Zane straci pracę, jeśli nad nią nie zapanuje. Tyle że on pragnie przespać się z nią równie mocno, jak ją wychować. Charlotte potrzebuje dyscypliny. A Zane jest chyba właściwą osobą, aby ją od niej wyegzekwować.

Tytuł: Dance, sing, love. Tom 2. W rytmie serc
Autor: Layla Wheldon
Wydawictwo: Editio
Data premiery: 04.07.2018 r.

Kontynuacja bestsellerowego "Miłosnego układu"!
Po tragicznym wydarzeniu na lotnisku Livia Innocenti na długo straciła zdrowie i pełną sprawność - kariera tancerki stanęła więc pod znakiem zapytania. Z pomocą swojego chłopaka Jamesa Sheridana oraz przy wsparciu przyjaciół, Kathy, Zafira, Leny, Mirandy i Alexis, Livia powoli staje na nogi. Odnajduje spokój i ukojenie w muzyce i tańcu, które stają się elementem terapii. Dostaje także propozycję, by spróbowała swoich sił jako choreograf.
Czas zabliźnia rany, jednak trauma po wypadku nie daje o sobie zapomnieć. Problemy nie znikają, podobnie jak powracające nocami koszmary. Kiedy wydaje się, że wszystko się wreszcie układa, a związek Livii z Jamesem wchodzi na właściwe tory, los wystawia ich uczucie na ciężką próbę. I zrobi to jeszcze nieraz. Czy ich serca nadal będą bić w jednakowym rytmie?
Więcej muzyki, więcej tańca i więcej pasji... Po prostu Dance & Sing & Love!

Tytuł: Francuskie lato
Autor: Catherine Isaac
Wydawictwo: Znak
Data premiery: 04.07.2018 r.

Poruszająca i inspirująca opowieść dla wszystkich, którzy zakochali się w powieściach Jojo Moyes.
Zmęczona niedojrzałością swojego chłopaka, Jessica opuszcza Adama wkrótce po tym, gdy na świat przychodzi ich syn. Po dziesięciu latach dziewczyna dowiaduje się, że być może nie zostało jej wiele życia, a Adam, którego na zawsze wyrzuciła ze swojego serca, zostanie jedynym opiekunem syna. Wakacyjny wyjazd do Francji, gdzie Adam prowadzi urokliwy hotel, może okazać się niepowtarzalną szansą na odbudowanie jego relacji z dzieckiem. Czy będzie to również podróż, która sprawi, że Jess na nowo odkryje radość życia?
Jedno jest pewne – wakacje w zachwycającej południowej Francji na zawsze odmienią życie kilku osób. Niezapomniana historia o pokręconych ścieżkach, którymi chadzają nasze uczucia.

Tytuł: Paleta marzeń
Autor: Małgorzata Falkowska
Wydawictwo: Lira
Data premiery: 04.07.2018 r.

Magda, która mimo młodego wieku ma już za sobą bagaż doświadczeń, pewnego dnia widzi w gazecie portret córki i pozywa ulicznego malarza Alka o bezprawne wykorzystanie wizerunku dziecka. Spotkanie w sądzie staje się niespodziewanym początkiem wspólnej, siedmiodniowej przygody, która obfituje w paletę emocji i uczuć... Czy Magdę i Alka połączy coś więcej, niż sprawa sądowa?






Tytuł: Oblubienica morza
Autor: Michelle Cohen Corasanti, Jamal Kanj
Wydawictwo: SQN
Data premiery: 04.07.2018 r.

Długo wyczekiwana powieść autorki bestselleru "Drzewo migdałowe".
Cztery różne osoby. Jedna historia o ojczyźnie i miłości ponad podziałami.
Sara zostaje wypędzona z Rosji z powodu żydowskiego pochodzenia. Próbuje ułożyć sobie nowe życie w Palestynie. Pracując jako pielęgniarka, poznaje lekarza, Yousefa. Na drodze ich miłości stają różnice w pochodzeniu i narastający konflikt palestyńsko-izraelski. Ameer mieszka w obozie dla uchodźców w Libanie. Udaje mu się wyjechać do USA, gdzie rozpoczyna nowe życie jako naukowiec. Wciąż jednak ścigają go echa przeszłości. Rebeka, osiemnastoletnia Żydówka, sprzeciwia się złemu traktowaniu arabskich społeczności przez jej rodaków. Zrywa ze swoim despotycznym narzeczonym. Nie spodziewa się jednak, jak straszne mogą być tego konsekwencje. Ich losy łączą się, tworząc przejmującą opowieść – podróż przez pokolenia i kontynenty, historię o tej samej ziemi po obu stronach konfliktu.

Tytuł: First love
Autor: James Patterson, Gary Raymond
Wydawictwo: Feeria Young
Data premiery: 04.07.2018 r.

Axi zawsze była grzeczną dziewczynką, która dobrze się uczy i spełnia oczekiwania swojej rodziny. Nikt nie wie, że tak naprawdę marzy o ucieczce od wszystkiego: jej młodsza siostra zmarła w dzieciństwie, a rodzice skupili się na własnych problemach. Teraz Axi planuje własną ucieczkę od żałoby: podróż przez Stany Zjednoczone. Może tylko nie tak szaloną, jak to sobie wyobraża jej najlepszy przyjaciel, Robinson, którego wtajemnicza w swoje plany... i w którym jest szaleńczo zakochana. Teraz czeka ich przygoda życia!

 Ale jeśli przyjaźń zaczyna się w szpitalu onkologicznym, jej przemiana w miłość nie zawsze oznacza bajkowe zakończenie...
Tytuł: Huśtawka
Autor: Agnieszka Lis
Wydawictwo: Czwarta stroa
Data premiery: 04.07.2018 r.

Małgorzata ceni sobie w życiu porządek. Całkowicie poświęca się pracy na uczelni, relaks traktując jak stratę czasu. Stara się realizować swój plan kariery, nakreślony lata temu. Nie może jednak wiedzieć, że życie przygotowało dla niej zupełnie inny scenariusz. Nagle, w spokojny i przewidywalny świat Małgorzaty z impetem wkraczają szalone i lekkomyślne decyzje jej córki, a matka wyjawia skrywany latami sekret rodzinny, który wywraca wszystko do góry nogami. Na dodatek siostra wyrusza w podróż do Indii w poszukiwaniu szczęścia. W opanowaniu sytuacji nie pomaga mąż, którego Małgorzata podejrzewa o zdradę. Pojawiają się również poważne problemy zdrowotne... Jak poradzić sobie z tym wszystkim?

To opowieść o trzech pokoleniach kobiet, na pozór tak różnych, a jednak połączonych wspólnymi doświadczeniami i rodzinną miłością. Czy uda im się przetrwać trudne chwile? Czy popełnione błędy da się cofnąć? Jak wiele można wybaczyć w imię miłości?

Tytuł: The kissing both
Autor: Beth Reekles
Wydawnictwo: Insignis
Data premiery:  04.07.2018 r.

Bestseller zekranizowany przez Netflix.
Poznajcie się.
Rochelle Evans: ładna, popularna dziewczyna, która jeszcze nigdy się nie całowała.
Noah Flynn: nieprzewidywalny, atrakcyjny podrywacz.
Kiedy Elle postanawia zorganizować na szkolnym festynie budkę z całusami, nie ma pojęcia, że sama w niej usiądzie – ani że swój pierwszy pocałunek przeżyje z aroganckim Noah. Jej życie wywraca się do góry nogami. Czy ten romans przyniesie Elle happy end czy złamane serce?
Siedemnastoletnia Brytyjka Beth Reekles podbiła serca czytelników historią o pierwszym pocałunku, jego oszałamiających konsekwencjach i odwiecznych zmaganiach głowy z sercem.

Tytuł: Córka kucharki
Autor: Weronika Wierzchowska
Wydawictwo: Prószyński i s-ka
Data premiery: 05.07.2018 r.

Opowieść o Lucynie Ćwierczakiewiczowej – matce, kucharce i pierwszej kulinarnej celebrytce.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kobietą wielkiego formatu. Jako autorka bestselerowych książek kucharskich, poradników i kalendarzy odniosła niebywały sukces i stała się najbardziej rozpoznawalną Polką drugiej połowy XIX wieku. Słynęła nie tylko z umiejętności kucharskich, ale też z hardego charakteru i niezwykle ostrego języka. Do pełni szczęścia brakowało jej tylko jednego – upragnionego dziecka, którego jednak mieć nie mogła.
Przygarnęła zatem sierotę i wychowała ją, traktując jak wszystkich wokół – surowo i bez pobłażania. Jak wyglądało życie zdominowanej przez niezwykłą matkę Tosi Ćwierczakiewiczówny? Jak wyjść z cienia legendy, odnaleźć się i pokochać mężczyznę, którego na męża wybrała surowa matka? Czy Tosia kiedyś zazna prawdziwego, rodzinnego ciepła i dorówna mistrzyni kuchni?
Oto historia jej losów, życie mieszczan i wielka Lucyna oglądane oczami skromnej sieroty, która znalazła się na salonach i w najsłynniejszej polskiej kuchni.

Tytuł: Wbrew grawitacji
Autor: Julie Johnson
Wydawictwo: Kobiece
Data premiery: 06.07.2018 r.

To coś więcej niż przyjaźń. Może nawet więcej, niż miłość.
Dwudziestoletnia Brooklyn walczy z bolesną traumą. Jako dziecko była świadkiem morderstwa ukochanej matki. Od wielu lat dręczą ją koszmary, z którymi nie jest w stanie sobie poradzić. Odcina się od ludzi i nikomu nie pozwala zbliżyć się do siebie. Nie może pozwolić, żeby ktoś ją zranił.
Wszystko zmienia się, gdy na studiach poznaje Finna, najprzystojniejszego faceta w kampusie. Zupełnie nie jest gotowa na to, jak bardzo ten intrygujący i zabawny wokalista będzie wytrwały z zdobywaniu jej miłości. Wkrótce przyciąganie między nimi staje się zbyt duże, aby byli w stanie z nim walczyć.
Jednak Brooklyn nie wie, że będzie musiała zmierzyć się z mrocznymi wspomnieniami oraz rozegrać śmiertelną grę w kotka i myszkę z nieprzewidywalnym wrogiem, który czai się tuż za rogiem. 
Pełen napięcia i tajemnic romans, o którym marzy każda dziewczyna.

Początek lipca to zdecydowanie miesiąc obyczajówek. Co wpadło wam w oko? Którą z tych książek macie na swojej czytelniczej liście? U nas z pewnością pojawią się recenzje kilku z powyższych tytułów :)

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates