Featured

środa, 16 października 2019

Książkowe zapowiedzi – październik cz. 2

W tym roku druga połowa października to już pierwszy przymiarki do świąt. Przynajmniej jeśli chodzi o rynek książki. Ale spokojnie, poza wirującymi płatkami śniegu znajdziecie też wiele ciekawych historii. Koniecznie zobaczcie naszą listę najciekawszych propozycji i może... zacznijcie spisywać listę prezentów :)


Tytuł: Pan romantyczny
Autor: Leisa Rayven
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data premiery: 16.10.2019

Autorka bestsellerów Zły Romeo, Zła Julia oraz Złe serce powraca z nową, gorącą powieścią.
Max Riley jest facetem z twoich snów. A przynajmniej będzie nim za odpowiednią cenę. Jego alter ego, Pan Romantyczny, to zabójczo przystojny mężczyzna do towarzystwa, który realizuje romantyczne fantazje – randki, które potrafią zawrócić w głowie. Nowojorska śmietanka nie może się nim nasycić. Nieważne, czy kobiety pragną dominującego milionera, niegrzecznego chłopca o złotym sercu, gorącego kujona, seksownego motocyklisty czy najlepszego przyjaciela – Max odegra każdą rolę, ale własną tożsamość pragnie zachować w sekrecie.
Wówczas na scenę wkracza dziennikarka śledcza Eden Tate. Gdy od rozkochanej klientki docierają do niej słuchy o miejskiej legendzie, jaką jest Pan Romantyczny, Eden postanawia napisać zjadliwy artykuł demaskujący Maksa oraz jego zdolność do wyłudzania pieniędzy od samotnych, bogatych dam. Zdesperowany mężczyzna, by chronić tożsamość zarówno swoją, jak i klientek, proponuje Eden trzy randki. Jeśli kobieta się w nim nie zakocha, pozwoli jej opublikować swoją historię. Natomiast jeżeli podda się urokowi Maksa, będzie musiała zapomnieć o sprawie. Cyniczna dziennikarka nie ma wątpliwości, że oprze się granym przez niego romantycznym postaciom, ale kiedy prawdziwy Max przyznaje, że coś do niej czuje, musi ocenić, czy profesjonalny kłamca mówi prawdę, czy pełen pasji mężczyzna z tajemniczą przeszłością to kolejna z ról, którą odgrywa, żeby ją oszukać i odwieść od napisania artykułu.

Tytuł: Szeptacz
Autor: Alex North
Wydawnictwo: Muza
Data premiery: 16.10.2019

Wciągający. Przerażający. Klimatyczny. O tym thrillerze mówi cały świat!
Jedna z najbardziej oczekiwanych premier 2019 roku. Prawa do wydania powieści sprzedano do 25 krajów.
Jeśli drzwi nie zamkniesz w porę, szeptać zacznie ktoś wieczorem...
Pisarz Tom Kennedy nie potrafi pogodzić się z nagłą śmiercią żony. Tęsknota za nią staje się szczególnie dotkliwa w momentach, gdy nie może znaleźć wspólnego języka ze swoim synem. Obaj mają nadzieję, że zmiana otoczenia pozwoli im uporać się z traumą.
Senne Featherbank wydaje się idealne, by zacząć wszystko od nowa. Ale miejscowość ma swoją mroczną przeszłość. Dwadzieścia lat wcześniej seryjny morderca zamordował tu pięciu kilkuletnich chłopców. Prasa nadała mu przezwisko Szeptacz, ponieważ w nocy miał w zwyczaju szeptać pod oknami swych ofiar.
Kiedy dochodzi do zaginięcia małego chłopca, koszmar sprzed lat powraca. Prowadzący śledztwo detektywi dostrzegają niepokojące podobieństwo do sprawy Szeptacza...

Tytuł: Kimkolwiek jesteś. Ukryta sieć
Autor: Jakub Szamałek
Wydawnictwo: W.A.B.
Data premiery: 16.10.2019

Druga część bestsellerowej serii "Ukryta sieć" Jakuba Szamałka.
Kontynuacja thrillera Cokolwiek wybierzesz to pełna emocji opowieść o tym, co na co dzień trudno nam dostrzec. Listopad 2018. KandyKroosh, camgirl z Mińska Mazowieckiego, zostaje uduszona na oczach tysięcy internautów. Charyzmatyczna dziennikarka Julita Wójcicka kontynuuje śledztwo Emila Chorczyńskiego. Wśród materiałów, które od niego otrzymała, znajduje się plik, który odstaje od reszty. To artykuł o śmierci camgirl opatrzony krótką adnotacją: "sprawdź". Wójcicka bez wahania podejmuje trop, który zaprowadzi ją w zupełnie niespodziewaną stronę – poza granice kraju, ku spiskom politycznym, hakerskim zlotom oraz śmiertelnemu niebezpieczeństwu. Kimkolwiek jesteś Jakuba Szamałka to opowieść o cenie ambicji oraz determinacji graniczącej z obsesją. Wartka akcja i mocne osadzenie w rzeczywistości XXI wieku, rządzonego przez nowe technologie, sprawiają, że po przeczytaniu powieści trudno się otrząsnąć.

Tytuł: Zasady magii
Autor: Alice Hoffman
Wydawnictwo: Albatros
Data premiery: 16.10.2019

W tej rodzinie miłość jest przekleństwem...
Wszystko zaczęło się w 1620 roku, kiedy Maria Owens została oskarżona o czary – ukarano ją za to, że pokochała niewłaściwego mężczyznę. Kilkaset lat później w Nowym Jorku lat 60. , w świecie, który zmienia się z dnia na dzień, Susanna Owens wie, że trójka jej dzieci jest niebezpiecznie wyjątkowa. Trudna Franny, o skórze białej jak mleko i krwistoczerwonych włosach, nieśmiała i piękna Jet, która potrafi czytać w myślach, i charyzmatyczny Vincent, który odkąd nauczył się chodzić, pakuje się w tarapaty. Od samego początku Susanna wyznaczyła swoim dzieciom sztywne granice: żadnych wędrówek w świetle księżyca, czarnych strojów, kotów, kruków, świec ani podręczników czarnej magii. A przede wszystkim: żadnych ognistych romansów! Odwiedziny u ciotki Isabelle w Massachusetts otworzą dzieciom oczy na przeszłość swojej rodziny. Na jaw wyjdą skrywane tajemnice i prawda o tym, kim naprawdę są. Po powrocie do Nowego Jorku każde z nich wejdzie na nową drogę i na swój sposób spróbuje uciec od rodzinnej klątwy. Czego by jednak nie robili młodzi Owensowie, nie mogą uniknąć miłosnych rozczarowań i uczuciowych zawodów.
Dwie piękne siostry wyrosną na budzące lęk i podziw ciotki z Totalnej magii, a Vincent, ich ukochany brat, zostawi po sobie nieoczekiwane dziedzictwo...

Tytuł: Kształt nocy
Autor: Tess Gerritsen
Wydawnictwo: Albatros
Data premiery: 16.10.2019

Każda kobieta, która znalazła się w tym domu, tam umarła...
Ona może być następna.
Ava Collette, próbując uciec od swojej tragicznej przeszłości, przeprowadza się z Bostonu do małego miasteczka na wybrzeżu Maine. Zamierza napisać książkę, której nie może skończyć od miesięcy. Jeśli jednak potrzebowała spokoju, to nie wybrała najlepszego miejsca do życia.
Atmosfera w wynajętym starym domu nie sprzyja pracy – regularnie pojawia się w nim tajemniczy gość... A mieszkańcy miasteczka, w którym doszło do szeregu niewyjaśnionych morderstw, skrywają wiele mrocznych sekretów.
Coraz bardziej zaniepokojona Ava dochodzi do wniosku, że jeśli sama nie podejmie śledztwa w sprawie zabójstw – i to szybko – może się stać kolejną ofiarą.

Tytuł: Drogi święty Mikołaju
Autor: Natasza Socha, Magda Mazur
Wydawnictwo: Edipresse
Data premiery: 16.10.2019

To historia o tym, co najważniejsze. O tym, co jest w każdym z nas, czasem ukryte, czasem zapomniane. O miłości, przebaczaniu, zrozumieniu i tolerancji. O tym, że święta mogą się udać, pod warunkiem, że pozwolimy sobie na szczerość.
Co wywołuje prawdziwego, dickensowskiego ducha świąt? Kolejna pościel z Mikołajem? Kolorowe bombki na choince? Pierniczki w puszce?
To nieprawda, że święta Bożego Narodzenia dla każdego pachną miłością, szczęściem, pierniczkiem i spełnieniem marzeń. To najbardziej ponury okres w życiu niektórych ludzi. Samotnej matki z kredytem na głowie oraz zbuntowanym dwunastolatkiem albo kobiety, która próbuje za wszelką cenę zdobyć żonatego mężczyznę. I wreszcie pary, nie potrafiącej odnaleźć miłości w świecie, w którym na pierwszym miejscu stawia się konsumpcjonizm.
Czy te Święta można jeszcze uratować? Odnaleźć w nich magię i wszystko to, co za czym każdy z nas tęskni?

Tytuł: Matki i córki
Autor: Ałbena Grabowska
Wydawnictwo: Marginesy
Data premiery: 16.10.2019

Prababka, babka, matka i córka zmagają się z przeszłością. Maria podążyła za mężem zesłańcem na Sybir. Sabina była więźniarką obozu koncentracyjnego Ravensbrück, przebywała na bloku, gdzie dokonywano eksperymentów medycznych na kobietach. Magdalena straciła ukochanego i samotnie wychowywała córkę w PRL-u. Lila żyje z piętnem dziecka niekochanego i uwikłanego w tajemnice. Każda z nich mierzy się z macierzyństwem w innych okolicznościach i dla każdej jest to doświadczenie przełomowe. W domu bez mężczyzn kłębią się sekrety, niewyjaśnione historie opowiadane przez żywych i martwych. Pod wpływem tych opowieści najmłodsza z bohaterek zastanawia się, jakie dziedzictwo przekaże swoim dzieciom. Próbuje poznać przeszłość, ale co chwilę natrafia na mur niedopowiedzeń, kłamstw i przeinaczeń. Czy wystarczy oswoić własną historię, żeby przezwyciężyć strach przed bliskością?
Cztery kobiety, których losy przeplatają się z historią XX wieku. Cztery naznaczone traumą matki. Cztery córki, które borykają się z rodzinną historią i próbują odkryć własne korzenie.

Tytuł: Czarownica ze wzgórza
Autor: Stacey Halls
Wydawnictwo: Świat książki
Data premiery: 16.10.2019

Pendle Hill kolejny raz zachodzi w ciążę. Ma nadzieję, że tym razem urodzi dziedzica, mimo że już wiele razy poroniła. Nagle odkrywa list, w którym jej lekarz ostrzega jej męża, że może ona nie przeżyć kolejnej ciąży. Przerażona odkryciem, udaje się na spacer po lasach... Fabuła rozgrywa się w Lancaster, w Anglii, gdy w okolicy trwają polowania na czarownice... Kobiety są podejrzewane o stosowanie czarnej magii, oskarżane.

Bycie kobietą w tych czasach to ogromne ryzyko.

Tytuł: Druga strona
Autor: Kim Holden
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 16.10.2019

Każda historia ma dwie strony. Pierwszą, przedstawioną światu. I tę drugą. Prawdziwą. Tę, która ma znaczenie.
Siedemnastoletni zbuntowany i gburowaty Toby Page jest samotny. Nie ma rodziny. Przyjaciół. Pracuje dorywczo, w ten sposób zarabia na własne utrzymanie i dach nad głową. Każdego dnia walczy z niewidzialnymi dla innych demonami. I każdego dnia pragnie się poddać. Ale nie może. Jeszcze nie. Do budynku, w którym mieszka, wprowadza się Alice Eliot i rozświetla nieco mroczny świat chłopaka. Stojąc na rozdrożu, ciężko zachować perspektywę. Trudno dostrzec swoją wartość, kiedy jest się czarnym charakterem w swojej własnej historii. Na szczęście dla Toby'ego, dziewczyna rozbudza w nim nieznane dotąd uczucia. Dwie strony Toby'ego sprawiają, że staje się kompletny, pozwalając dostrzec prawdę. Tak powstają niezwykli bohaterowie. Ale czy to wystarczy, by go ocalić?

Tytuł: PS Kocham Cię na zawsze
Autor: Cecelia Ahern
Wydawnictwo: Akurat
Data premiery: 16.10.2019

"PS Kocham Cię" to niekwestionowany numer 1 wśród książek (i filmów) poświęconych miłości powstałych w XXI wieku. Wreszcie powstała jej kontynuacja! Cecelia Ahern ponownie tworzy piękną i poruszającą historię o miłości "na zawsze" i o życiu, które nie jest bajką.
Akcja "PS Kocham Cię na zawsze" rozpoczyna się siedem lat po śmierci Gerry'ego. Jego żona Holly Kennedy poukładała swoje życie na nowo. Ma stabilną pracę i zamierza zamieszkać ze swoim nowym partnerem, Gabrielem. Ciara, siostra Holly, namawia ją do udziału w podcaście, w którym miałaby opowiedzieć o swoich doświadczeniach po śmierci Gerry'ego i o listach, które jej zostawił. Ta jednak obawia się powrotu do traumatycznych wydarzeń, które zostawiła już za sobą...
Fenomen "PS Kocham Cię" sprawił, że do dziś książki Ahern sprzedały się łącznie w ponad 25 milionach egzemplarzy. Wśród nich znalazła się m. in. bestsellerowa i głośna powieść "Love, Rosie". Książka "PS Kocham Cię" doczekała się ekranizacji z Hilary Swank i Gerardem Butlerem w rolach głównych.

Tytuł: Niedaleko pada trup od denata
Autor: Iwona Banach
Wydawnictwo: Dragon
Data premiery: 16.10.2019
Książka pod naszym patronatem :)

W bibliotece w małym miasteczku dochodzi do incydentu. Pewien mężczyzna, wściekły na żonę za to, że zamiast podać mu obiad, czyta romanse, próbuje udusić twórcę powieści zagrażających małżeńskiemu szczęściu. Kilka dni później w domu Emilii, czekającej na koniec świata prepperki, zostają odnalezione zwłoki kolejnego pisarza, który – tak się składa – był też kiedyś jej mężem. Następna Autorka ginie w miejscowym pensjonacie tuż przed spotkaniem z czytelnikami.

Prywatne śledztwo w sprawie rozpoczynają Magda, żywo zainteresowana pewnym młodym policjantem, jej były chłopak Paweł, początkujący dziennikarz, a także grupa starszych pań, które pod wpływem filmików z YouTube'a zaczynają wierzyć w demona mordującego pisarzy...

Tytuł: Rysunkowy chłopak
Autor: K.N. Haner
Wydawnictwo: Editio
Data premiery: 16.10.2019

Pełna dramatyzmu i emocji powieść o zwykłej dziewczynie, którą spotyka wymarzonego mężczyznę.
Od tragicznej śmierci brata Diana z dnia na dzień popada w coraz większą depresję. Dziewczyna nie potrafi cieszyć się z czegokolwiek, a wypadek na uczelni sprawia, że ma ochotę ze wszystkiego zrezygnować, nawet z wymarzonych studiów artystycznych. Jest przekonana, że nie ma siły walczyć o swoją przyszłość, a tym bardziej o siebie. Wtedy poznaje Ryana. Ten jeden moment sprawia, że wszystko się zmienia. Mężczyzna wydaje się być idealny, pomaga jej odnaleźć radość życia i poradzić sobie z problemami.
Czasami jednak nic nie jest takie, jakim się wydaje. Chwile są ulotne, a czasu nie da się zatrzymać.
Czy Diana i Ryan zdołają oszukać przeznaczenie?

Tytuł: Ratownicy czasu
Autor: Justyna Drzewicka
Wydawnictwo: Jaguar
Data premiery: 16.10.2019

Jest rok 2018. Trzynastoletnia Sara, której ambicją jest zostać pisarką, i jej rówieśnik Daniel, miłośnik ciężkiego brzmienia muzyki metalowej, nieustannie wpadają w szkole w tarapaty. Sara z uwagi na nadmierną ciekawość i ponadprzeciętną inteligencję, Daniel głównie z powodu braku zainteresowania nauką, przede wszystkim historią. Kolejne starcie z profesorem historii owocuje najpierw wizytą u dyrektora, a następnie w podziemiach szkoły, gdzie ulokowana jest stołówka. Tam właśnie młodzi mają sobie posiedzieć i przemyśleć parę spraw. W pewnym momencie, w ścianie otwiera się tunel... Wydostaje się z niego kot, w każdym razie, w pewnym sensie kot, mówiący, myślący, a co najważniejsze, kot z przyszłości, z roku 2118. Z czasów zupełnie innych możliwości technicznych! Opowieści kota są tak fascynujące, że Sara, jak przystało na prawdziwą (przyszłą) pisarkę nie może się oprzeć namowom, aby na własne oczy zobaczyć to i owo z przeszłości, zaś Daniel, jak przystało na wiernego przyjaciela, ani myśli puścić przyjaciółkę samą, bez opieki. Tym sposobem para współczesnych nastolatków udaje się w pełną niebezpiecznych przygód podróż w czasie - do Bolonii końca XV wieku, gdzie spotkają Kopernika. Patrona swojej szkoły z roku 2018! Młody Mikołaj okaże się postacią znacznie bardziej interesującą niż to wynika ze szkolnych podręczników. Przede wszystkim, wpada w tarapaty, jak każdy student, któremu brakuje pieniędzy, żeby opłacić naukę. Ima się różnych sposobów zarobkowania, nawet tak poniżających dla astronoma, jak astrologiczne bajdy.

Tytuł: Kłamstewka
Autor: Dana Mele
Wydawnictwo: Feeria Young
Data premiery: 16.10.2019

Kay Donovan doskonale wiedziała, jaka chce być. Postanowiła być tą, która pierwszapodejmuje ryzyko i nie boi się konsekwencji. Kay to twarda zawodniczka: najpopularniejsza dziewczyna w żeńskim liceum Bates Academy, kapitanka drużyny piłkarskiej, przywódczyni grupy dziewczyn, które świetnie odnajdują się w roli oprawczyń słabszych uczennic. Nigdy nie dbała o to, co czują jej ofiary, dopóki sama nie stała się jedną z nich. Wydawałoby się, że nikt nie zdoła pokonać królowej.

Piekło zaczęło się od tradycji. Jak co roku, po wielkiej imprezie Kay i jej przyjaciółki biegną plażą, żeby zażyć tradycyjnej nocnej kąpieli w jeziorze. Szalona zabawa kończy się jednak, kiedy, dziewczyny odnajdują w mrocznych wodach ciało jednej z uczennic... Ku swojemu przerażeniu Kay wkrótce dostaje wiadomość od zmarłej dziewczyny. Ale przecież to nie może być ona?... Najgorsze, że tajemniczy nadawca zna straszny sekret Kay i nie zamierza jej odpuścić. Między prześladowcą a nastolatką rozpoczyna się mordercza gra. Anonimowy dręczyciel przekazuje Kay listę zadań do wykonania, listę, która prowadzi do kolejnych makabrycznych odkryć. Teraz Kay nie może już nikomu ufać, nawet samej sobie.
Czy ktoś, kto zrobił coś bardzo złego, może nawet gorszego, niż przypuszczasz, zasługuje na taką samą karę? Lepiej umrzeć... czy zamordować?

Tytuł: Piankowe niebo
Autor: Cathy Cassidy
Wydawnictwo: IUVI
Data premiery: 16.10.2019

Skye jest wesołą i uroczą dziewczyną z odrobiną szaleństwa i zamiłowaniem do staroci oraz stylu vintage. Ma siostrę bliźniaczkę Summer – niby są identyczne, ale Skye od zawsze czuje się gorsza od siostry. Wciąż czuje się "tą drugą". Nawet Alfie, najlepszy przyjaciel Skye, ostatecznie przyznaje, że zakochał się nie w niej, ale w Summer – to boli... Chociaż Skye kocha siostrę najbardziej na świecie, także chciałaby zostać zauważona, chciałaby wreszcie zabłysnąć. Tylko jak wyjść z cienia, pozostając sobą?

Tytuł: Zaufaj mi jeszcze raz
Autor: Magdalena Krauze
Wydawnictwo: Jaguar
Data premiery: 23.10.2019

Po tym jak tajemnica Igora ujrzała światło dzienne, jego związek z Pauliną został wystawiony na ciężką próbę. Kobieta w poczuciu zdrady wyjeżdża, aby nabrać dystansu do sprawy oraz sił, żeby się z nią uporać. W urokliwym Karpaczu Paulina poznaje Adama – mężczyznę, którego życie boleśnie doświadczyło.
Czy pobyt z dala od Igora pozwoli Paulinie spojrzeć na świat z innej perspektywy? Czy może pozwoli jej na to nieoczekiwana przyjaźń z Adamem?
Moc legendarnego Młynka Miłości sprawia, że prawdziwe uczucie zostaje odwzajemnione. Kogo dotknie czar karpackiego młynka i czyje serce zabije szybciej?

Tytuł: Najcenniejszy podarunek
Autor: Klaudia Bianek
Wydawnictwo: We need YA
Data premiery: 30.10.2019

Doskonała powieść nie tylko na zimowe wieczory. Poznaj historię, która nie da o sobie zapomnieć.

Święta powinny być radosnym i beztroskim czasem. Ale czy będą takie dla Oliwii, której rodzina zupełnie się rozpada? Odkąd jej mama wyjechała do Anglii, wszystko całkowicie się zmieniło. Dwudziestoletnia Oliwia musi szybko wydorośleć i zaopiekować się chorującym ojcem i młodszą siostrą. Nic nie zapowiada, że tej zimy jej życie może odmienić się na lepsze...

Tytuł: Znajdź mnie
Autor: André Aciman
Wydawnictwo: Poradnia K.
Data premiery: 30.10.2019

André Aciman ‒ mistrz intymnych detali i emocjonalnych niuansów, które są materią pożądania, ponownie przenosi nas w scenerię romansu. Trzy opowiadania, trzej bohaterowie, trzy zmysłowe opowieści przepełnione erotyzmem, nostalgią i czułością.
Samuel, starzejący się profesor filologii klasycznej jedzie na spotkanie z synem, Eliem, wziętym pianistą. Przypadkowe spotkanie w pociągu do Rzymu z piękną młodą kobietą odmienia jego życie. Elio przeprowadza się do Paryża, gdzie nawiązuje udaną relację z niemal o dwie dekady starszym mężczyzną. Oliver, dziś wykładowca college'u w Nowej Anglii, mąż i ojciec, planuje długą podróż przez Atlantyk...

Jak tym razem splotą się losy głównych bohaterów?

Tytuł: Tysiąc obsesji
Autor: Gabriela Gargaś, Marcel Woźniak
Wydawnictwo: Literackie
Data premiery: 30.10.2019

On jest wszystkim, o czym marzyła. Ona – tym, czego on nie może mieć.
Takiego duetu jeszcze nie było! Bestsellerowi Autorzy Gabriela Gargaś i Marcel Woźniak przedstawiają swoją pierwszą wspólną powieść!
Na Dworcu Centralnym znalezione zostają zwłoki mężczyzny... Gdy trzy miesiące wcześniej drogi Aniki i Roberta przecinają się w ciemnym hotelowym korytarzu, rozpoczyna się gra, w której namiętność bierze górę nad rozsądkiem, a skrywane fantazje budzą demony przeszłości. Wszystko komplikuje fakt, że ona jest zaręczona, a on żonaty. Robert jest biznesmenem, byłą gwiazdą piłki nożnej i wspólnikiem w firmie bukmacherskiej. Anika – asystentką w renomowanej firmie. Z ich spotkania wynikną nieodwracalne konsekwencje, których sami nie mogli przewidzieć. Do sieci wyciekają zdjęcia kochanków, obietnice zostają złamane, przyjaźń zerwana. Wielki świat biznesu obraca brudnymi pieniędzmi, a wybuch pożądania doprowadza do zabójstwa...
Kto ginie i dlaczego? Do czego może doprowadzić romans? Czy namiętność może przerodzić się w obsesję?
W tej historii nikt nie jest tym, za kogo się podaje. Anika i Robert ogniem swojej namiętności podpalili cały świat. Ktoś będzie musiał za to zapłacić. Bo stawką w tej grze jest nie tylko miłość, ale i życie.

Tytuł: Uwierz w Mikołaja
Autor: Magdalena Witkiewicz
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 30.10.2019

Każdy z nas ma marzenia.
Agnieszka pragnie spędzić Wigilię z babcią, ale ta ma zupełnie inne plany. Nie godząc się z tym, Agnieszka jedzie do domu babci położonego w samym środku lasu. Jednak jej tam nie zastaje. Jedna śnieżna noc powoduje, że droga do cywilizacji zostaje odcięta, na dodatek przez zaspy brnie do niej święty Mikołaj.
Pięcioletnia Zosia chciałaby mieć choinkę tak ogromną, jak w centrum handlowym, a pod nią mnóstwo prezentów. Jednak tym razem jej Wigilia zapowiada się zupełnie inaczej...
Robert, policjant, przyjmuje służbę w Święta, bo przecież wszyscy mają rodziny, a on jest samotny. Więc może się poświęcić.
Sam w wigilijny wieczór jest też pewien starszy pan z długą siwą brodą, ale mu w ogóle to nie przeszkadza. Jest przekonany, że lubi samotność, a ludzi lubi tylko z daleka.
Jego żona natomiast ma aż nadto towarzystwa zwariowanych pensjonariuszy pewnego domu opieki.
Jedna świąteczna opowieść, wielu bohaterów. I wiele marzeń do spełnienia. Bo może żeby pięknie spędzić Święta, trzeba uwierzyć w Mikołaja?

Tytuł: Świąteczny sekret
Autor: Krystyna Mirek
Wydawnictwo: Edipresse
Data premiery: 30.10.2019

Czy można oszukać przeznaczenie? Czy rodowa skaza może ujawnić się w czasie najpiękniejszych świąt w roku? W rodzinie Zosi wszystkie kobiety zakochiwały się w jednym typie mężczyzn. Przystojnym brunecie o pustym sercu, czarującym lecz niezdolnym do odwzajemnienia miłości. Uroczym, ale nieodpowiedzialnym. Taki był jej dziadek i ojciec, a także mąż starszej siostry.
Zosia nie chce powtórzyć ich losu. Jest ostrożna, czujna, bystra. Nie szuka miłości. Jednak przystojny brunet w najgorszym typie pojawi się na jej drodze sam, jakby ciągnięty niewidzialną nicią przeznaczenia. Prosto ku zgubie. Czy los można odwrócić? Czy Zosi uda się uchronić przed powtórzeniem błędów mamy?
Wydaje się to łatwym zadaniem, dopóki ten wyjątkowy mężczyzna nie spojrzy jej w oczy tuż przed wigilijnym wieczorem.

Jest w czym wybierać! A ja wciąż czytam książki z poprzednich miesięcy. Czy jednak w jakimkolwiek stopniu zamierzam się ograniczać? Niekoniecznie! Z pewnością postaram się o chociaż o kilka z tych Tytułów. A wy? Znaleźliście coś ciekawego? Koniecznie napiszcie mi w komentarzu co!

wtorek, 15 października 2019

Światła w jeziorze – Gosia Lisińska



Zgodnie z obietnicą, zabieram Was dzisiaj do Tych. Tam czeka już na nas  urocza Karolina, która jeszcze nie wie, że po dwóch latach uczuciowej posuchy, w jej życiu zacznie się wiele dziać.


Tytuł: Światła w jeziorze
Cykl: Miłość w Tychach (tom I)
Autor: Gosia Lisińska
Wydawnictwo: Inanna

O jej serce będzie rywalizować aż dwóch kolegów z pracy. Kuba, obiekt jej do niedawna jeszcze nieodwzajemnionych uczuć i pewien przystojny Włoch. Karolina będzie miała naprawdę trudny orzech do zgryzienia, bo oboje okażą się tak samo wspaniali. Będzie się działo wiele. Także w życiu rodzinnym naszej bohaterki zacznie tu i tam trochę wirować, a my z niekłamaną przyjemnością będziemy jej towarzyszyć we wszelkich zawirowaniach i radościach codziennego życia.

Podejrzewam, że kiedy już przeczytacie moją recenzję, a potem książkę, to od razu zadacie sobie jedno pytanie. Dlaczego Dorota nie czepiała się braku jej ulubionego „tła okołofabularnego”? Przecież w ogóle go tu nie ma, a w jej recenzji o tym cicho sza. Tak Kochani, tym razem nie będę z tego powodu w ogóle marudzić. Pewnie dlatego, że podczas lektury nie miałam w ogóle czasu, żeby zauważyć brak owego tła. Działo się tam tak wiele, że skupiałam się tylko na perypetiach bohaterów, a w pewnym momencie złapałam się na tym, że czytam tę książkę z nieustającym uśmiechem na twarzy.

W Tychach było mi wręcz cudownie. Wszyscy bohaterowie mnie urzekli, przetrawiłam nawet Tomasza, a mały Czarek wprost skradł moje serce. Co więcej, mieszkańcy miasta Tychy mogą być dumni ze swojej autorki. Z każdego zdania tej powieści przebija olbrzymia miłość do rodzinnej miejscowości.

Teraz muszę się Wam do czegoś przyznać. Nigdy nie czytałam i nie mam zamiaru przeczytać książek Blanki Lipińskiej, cyklu Greya i innych erotycznych tworów literackich. Bynajmniej nie dlatego, iż uważam, że jest to literatura mniej ambitna, zdarza mi się czasami czytywać Harlequiny, także nie w tym rzecz. Po prostu nie lubię nadmiaru scen erotycznych, wolę skupiać się na fabule obyczajowej i oczywiście „tle okołofabularnym”:).

Światła na jeziorze to pierwsza przeczytana przeze mnie polska powieść obyczajowa, w której od seksu aż kipi. Jednak kipi od niego tak subtelnie i zmysłowo, że fragmenty „momentów” nie przeszkadzały mi w ogóle, wręcz przeciwnie, ubarwiały mi lekturę. Wielkie ukłony dla autorki, sama byłam zaskoczona, że nie odstraszyły mnie te sceny erotyczne, a powieść czytałam z wielką przyjemnością.

Serdecznie zapraszam Was do przeczytania tej książki. Mam nadzieję, że sprawi Wam ona wielką przyjemność. Ubawicie się setnie w towarzystwie jej bohaterów i na pewno za nimi zatęsknicie. Dla pocieszenia zdradzę Wam, że kupić już można drugą część tego uroczego cyklu i ja zamierzam niezwłocznie to uczynić, bo jestem bardzo ciekawa co u Karoliny i jej przyjaciół. Miłej lektury!

A już niedługo wsiądziemy sobie do naszego wehikułu i odwiedzimy Warszawę lat dwudziestych i czterdziestych dwudziestego wieku. Do następnego!
Dorota Skrzypczak.
Inanna-logo

poniedziałek, 14 października 2019

Szamanka od umarlaków – Martyna Raduchowska

Gdyby ktoś powiedział mi, że od tej pory będę czarować... cóż, wybaczcie mi, ale rzuciłabym wszystko na rzecz magii. Tymczasem nasza bohaterka robi wszystko, aby tego uniknąć. Czeka ją nierówna (ale wciągająca) walka z własnym przeznaczeniem. Zapraszam na recenzję książki, w której duchy to codzienność :)


Tytuł: Szamanka od umarlaków
Cykl: Szamanka od umarlaków (tom 1) 
Wydawnictwo: Uroboros

Ida, dziedziczka wielkiego rodu magików, ma po dziurki w nosie czarowania. Ona tego nie potrafi! Koniec kropka! Żadne czary i sztuczki tego nie zmienią. Pakuje manatki i ucieka. Wszystko ma być pięknie, normalnie i nudne... jak flaki z olejem. Wtedy jednak pojawiają się duchy, przepowiednie i ogólny galimatias, który sprawia, że dziewczyna nie ma wyboru, musi zostać szamanką od umarlaków. Wbrew pozorom, zapowiada się dużo dobrej zabawy!

Już od samego początku spodobał mi się pomysł na wątek główny. Magiczne szkolenie, nieważne, jakie by nie było, to zawsze świetna sprawa! A już zwłaszcza wtedy, gdy bohaterka broni się rękami i nogami przed uczestnictwem w całej „imprezie”. Ten temat jest też niezwykle fajnie, a przede wszystkim, dynamicznie rozwijany.

Akcja dosłownie pędzi! Nie ma ani chwili na oddech, mnóstwo rzeczy dzieje się w jednej chwili, a liczne zwroty akcji sprawiają, że tak naprawdę nic nie jest do końca pewne. Muszę się przyznać, momentami było aż za szybko. Sceny walk i potyczek, przenoszenie się między ciałami, czy nagłe interwencje momentami wprowadzały taki chaos, że potrzebowałam chwili, żeby ponownie odnaleźć się w historii. Za to bez wątpienia nie wieje nudą. To prawdziwa jazda bez trzymanki!

Pomysłowa jest również kreacja samych bohaterów. Autorka nie patyczkuje się przesadnie z postaciami i nie tworzy ich „pod lubienie”. Chociaż główna bohaterka praktycznie od razu zyskuje naszą sympatię, to pozostałe aż tak urocze nie są. Ich kreacja jest mocno przerysowana, czasami wręcz groteskowa, a przez to... komiczna.

Kolejnym mocnym punktem tej pozycji jest humor. Książka świetnie wpasowuje się w nurt fantastyki napisanej z przymrużeniem oka. Komiczna jest już sama narracja, ale również bohaterowie, ich dialogi, czy zwroty akcji. W książce nie brakuje czasu i na śmiech, i na grozę. Gdy przychodzi do kulminacji starć, faktycznie można poczuć niepokój, ale przy bardziej spokojnych scenach nie raz miałam niezły ubaw.

Szamanka od umarlaków” to powieść napisana z pomysłem i „jajem”. Naprawdę dobrze się ją czyta, a przygody bohaterki raz bawią, raz podnoszą ciśnienie, jednak cały czas niezwykle wciągają. Świetna propozycja dla miłośników fantastyki.



sobota, 12 października 2019

Tim Cook – człowiek, który wzniósł Apple na wyższy poziom

Steve Jobs to jedna najbardziej kontrowersyjnych postaci świata biznesu. Wizjoner, geniusz, tyran, a może wariat? Założycie Apple, po którego śmierci spodziewano się rychłego końca firmy. A jednak... tak się nie stało. Kierownictwo nad firmą przejął Tim Cook, człowiek solidny, kompetentny i... nudny. Nikt o nim nie mówi, jego przemowy nie ekscytują, a jednak to właśnie on osiągnął największe i najbardziej spektakularne wyniki finansowe. Może warto się przyjrzeć mu bliżej?


Autor: Leander Kahney
Wydawnictwo: SQN

„Tim Cook – człowiek, który wzniósł Apple na wyższy poziom” to biografia obecnego dyrektora generalnego Apple napisana przez Leandera Kahneya (autora, który łącznie ma na swoim koncie trzy książki o kluczowych dla ww. firmy osobach: Jonym Ive, Stevie Jobsie i najnowszą, Timie Cooku). Można więc stwierdzić, że zna się na temacie i ma szeroki kontekst. Czy dał temu wyraz w najnowszej książce?

Autor zaczyna opowieść od nieuchronnego porównywania Tima do Steve. Różnica, jaką nam prezentuje, jest przeogromna! Powtarza najpopularniejsze opinie i co tu ukrywać, ma rację. Założyciel Apple był charyzmatyczny, ekscentryczny i porywający. W przeciwieństwie do niego Tim jest... nudziarzem. To założenie odzwierciedla się w snutej przez niego opowieści. O ile historie o Jobsie wiele razy zahaczają o kontrowersje i budzą silne emocje, to życiorysu bieżącego dyrektora jest dość... spokojny. Autor wielokrotnie podkreśla, że Tim nie dopuszcza prasy do swojego życia prywatnego (w kilku kwestiach zrobił wyjątki), co ostatecznie owocuje biografią skupioną wokół kwestii zawodowych.

Jeśli interesuje was kariera Cooka, jego model zarządzania firmą i zasobami ludzkimi, podejście do wartości korporacji to z pewnością znajdziecie wiele cennych informacji. Tak samo, jeśli chodzi o sam rozwój branży informatycznej. Autor opowiada wiele detali o każdej z firm, w których pracował Cook, przytacza liczby, kalkuluje procenty wzrostu, czy strat. Wszystko to robi z wręcz encyklopedyczną dokładnością, ale też w szerokim kontekście.

Sposób napisania książki przypomina raczej notkę biograficzną, autor stara się przytaczać dane i pomijać drażliwe tematy. Z tego względu osoby, które liczą na pełne emocji relacje mogą, odczuwać znużenie podczas czytania tej książki. Jeśli jednak interesuje was świat programowania, funkcjonowanie gigantów z Doliny Krzemowej, z pewnością będziemy zadowoleni. Nie czytałam tej książki z zapartym tchem, ale regularnie po kilkadziesiąt stron, za każdym razem dowiadując się kolejnych fascynujących faktów. Jak dla mnie, świetny tytuł, chociaż napisany zupełnie inaczej, niż biografie, które czytałam do tej pory. Spodobał mi się jednak chłodny, rzeczowy ton i będę chciała sięgnąć po pozostałe publikacje autora.



piątek, 11 października 2019

Nomen omen – Marta Kisiel

Fantastyka to naprawdę świetny gatunek! Ale też wymagający. Poza solidną kreacją bohaterów, ciekawą fabułą i ogólnym pomysłem, wymaga jeszcze elementu fantastycznego, który dodatkowo pozostaje spójny z wszystkim wymienionym wcześniej. „Nomen omen” zapowiada się na lekturę bez zadęcia, za to z oryginalnym wątkiem głównym. Czy powieść podołała wyzwaniu?


Tytuł: Nomen omen
Autor: Marta Kisiel
Wydawnictwo: Uroboros

Salomea Przygoda bynajmniej nie oczekuje od życia... przygód. Dziewczyna ma po dziurki w nosie swojej szalonej rodziny i marzy tylko o jednym, o świętym spokoju. Właśnie dlatego decyduje się wyprowadzić z rodzinnego miasta. I nic, absolutnie nic (nawet duchy zmarłych, które widzi), nie może jej w tym stanąć na drodze. Tak przynajmniej myśli Salka. Szybko okazuje się, że jest w dużym błędzie.

Marta Kisiel to już marka sama w sobie, każdy miłośnik fantastyki, chociażby słyszał to nazwisko. Jej powieści to mnóstwo akcji i tona dobrego humoru, za to wcale nudy. Już od pierwszych stron „Nomen omen” da się wyczuć specyficzny klimat. Bohaterka nie tyle rzuca żartami jak rękawa, ie ma sceptyczne podejście do... wszystkiego. A że przy okazji są to też zabawne sformułowania, to już tylko pozostaje się czytelnikowi cieszyć. Czytałam, że nie każdemu ten humor przypada do gustu. Owszem, bywa makabryczny, dosadny i bez poszanowania wszelkich świętości, czasem naprawdę blisko mu sucharków, ale dla mnie to strzał w dziesiątkę. Nie raz zaśmiewałam się do łez!

"Z figury Rubens, z fryzury Tycjan, z gęby zaś, wypisz, wymaluj, Picasso".

Komiczni są już sami bohaterowie i to w pełnej krasie. Kreacja, dialogi, postrzelone pomysły. Tu można albo złapać się za głowę, albo za brzuch... ze śmiechu. Absolutnie uwielbiam motyw gry komputerowej, który tak skutecznie wprowadza brat Salomei. Zarówno ta, jak i wszystkie inne sytuacje, są przerysowane i dzięki temu, przekomiczne.

Podobała mi się również zakręcona fabuła! W tej książce nie ma miejsca na nudę, dzieje się i to wiele! Akcja nie zwalnia nawet na chwilę, a bohaterzy co rusz wpadają w jeszcze większe tarapaty. Z zainteresowaniem śledziłam ich, nie zawsze udolne, poczynania.

Smaku całości dodawał wątek związany z przedwojennym Wrocławiem. Historia w nim opisania nie była już do śmiechu, ale nadawała wszystkiemu głębi i drugiego dna. Dobrze uzupełniła pozostałą, lżejszą część fabuły.

Przy czytaniu „Nomen omen” bawiłam się naprawdę świetne! Niewyjęte postacie, komiczne dialogi i zabawne sytuacje sprawiły, że Marta Kisiel stała się moją ulubioną pisarką! Ta książka jest naprawdę wciągająca, a przy okazji bardzo fajnie napisana. Polecam każdemu miłośnikowi czarnego humoru!



czwartek, 10 października 2019

Horyzont – Jakub Małecki



Półki księgarni wręcz uginają się od książek.... o niczym. Tematy banalne, fabuły schematyczne, a zwroty akcji przewidywalne. Coraz trudniej jest mi znaleźć autora, który pisze o rzeczach ważnych, który porusza wrażliwe struny mojej duszy. Jednak kiedy już na niego trafię, wtedy sięgam po każdą nową powieść. Do kategorii tej zaliczam twórczość Jakuba Małeckiego. Czy jego kolejna powieść „Horyzonty” zrobiła na mnie wrażenie? A może tym razem się zawiodłam?


Tytuł: Horyzont
Wydawnictwo: SQN


Mariusz wrócił z wojny, jest wrakiem człowieka złożonym z normalnej przeszłości i traumatycznych wspomnień. Cierpi na zespół stresu pourazowego, codzienność, która wcześniej jawiła mu się przynajmniej jako znośna, teraz zwyczajnie... rozczarowuje. Tymczasem jego sąsiadka Zuza odkrywa sekret swojej rodziny. Wie, że jest jakaś tajemnica o której nikt nie chce jej powiedzieć słowa. Postanawia zrobić wszystko, by dojść do prawdy. Jednak gdy ją odkryje, czy nie będzie żałować? Co łączy ją Mariuszem? Wszystko i... nic. Długie rozmowy, bułgarski rap i problemy? To na pewno dobry start.

Zachwyciłam się książką „Niktnie idzie”, przeczytałam „Historie podniebne” i teraz z podekscytowaniem sięgnęłam po „Horyzont”. Co mogę o niej powiedzieć? Naprawdę ciężko znaleźć odpowiednie słowa. Z jednej strony historia zawarta w tej książce jest prosta, może nie codzienna, ale też nie wyssana z palca. Mogła się wydarzyć, prawdopodobnie się wydarza. Zarówno losy Mariusza, jak i Zuzy to samo życie. Smutek, złość, radość, małe przyjemności, czasem porażki, a czasem sukcesy. Owszem, nie każdy z nas jest żołnierzem wracającym z wojny, jednak sposób, w jaki autor oddaje emocje sprawia, że Mańka odbieramy jak jednego z nas. Razem z nim przeżywamy stres najzwyklejszych sytuacji i trudność w utrzymaniu zwykłych kontaktów.



Wydarzania z teraźniejszości przeplatają wspomnienia z pobytu w bazie wojskowej. Coraz lepiej poznajemy głównego bohatera. Nie raz będziemy się śmiać, by zaraz potem odczuć grozę i powagę wojny. Myślę, że to właśnie te historie zrobiły na mnie największe wrażenie.

"Ale nie robić nic, to by dla mnie było zbyt wiele".

Opowieść dziejąca się obok, czyli losy Zuzy, nadaje całości dynamiki. Kobieta wyjaśnia tajemnicę rodzinną i zatraca się w tym bez reszty. W tym wątku również pojawiają się trudne, czasem nawet sprzeczne, emocje. Bohaterka jest wrażliwą osobą, z którą łatwo się utożsamić. Z zainteresowaniem śledziłam jej losy i powoli dochodziłam do prawdy.



W twórczości Jakuba Małeckiego najlepsza jest dla mnie sama narracja. Autor pisze niezwykle bezpośrednio, tworząc zdania przypominające myśli bohaterów. Podczas czytania czułam się, jakbym siedziała im w głowach, przez co każde przesłanie trafiało do mnie jeszcze mocniej, niż zazwyczaj. A potem zmuszało do myślenia, do analizowania i rozkładania na części pierwsze wydarzeń, które pozornie są oczywiste.

"Może najciekawsze w nim jest właśnie to, ze nie mogę go wyczuć. Czasami mam wrażenie, jakby nieszczególnie mnie lubił. Innym razem wyglada na to, ze na całym świecie obchodzę go tylko ja. Zdarza się też że jest zupełnie nieobecny i nie zwraca na mnie uwagi. Nie wiem nawet czy mu się podobam".

Horyzont” czytałam do końca z niegasnącym zainteresowaniem. Nie jest to książka łatwa, ale z pewnością wyjątkowa. Emocjonalna, napisana w bardzo bezpośredni sposób, dająca do myślenia i niezwykle wciągająca. Naprawdę warto po nią sięgnąć.

Znacie twórczość Jakuba Małeckiego? Czytaliście którąś z jego powieści? Pochwalcie się w komentarzu!

logo_sqn

banner_czytampierwszy_1

Lunch box na każdy dzień. Nowe przepisy

Nie liczę kalorii, nie odmawiam sobie kulinarnych przyjemności, ale jedno jest dla mnie ważne, żeby jedzenie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Właśnie dlatego do pracy zabieram posiłki przygotowane przeze mnie w domu. W teorii możliwości mam mnóstwo, a w praktyce... często nie wiem, co dobrego ugotować. „Lunch box na każdy dzień. Nowe przepisy” to książka, która powinna rozwiązać moje kulinarne rozterki. Czy tak się stało?


Tytuł: Lunch box na każdy dzień. Nowe przepisy
Autor: Malwina Bareła
Wydawnictwo: Znak

Przyznam szczerze, sporo książek kulinarnych przewinęło się przez moje ręce i większość... już do nich nie wróciło. Naprawdę ciężko sprostać moim oczekiwaniom. Ten tytuł zainteresował mnie przede wszystkim dzięki pomysłowi na dania do pudełka. Bardzo często takie gotuję i przepisy uwzględniające specyficzne pakowanie bardzo mi się przydadzą.

Książka zaczyna się od krótkiego wprowadzenia teoretycznego. Dowiemy się w nim jak gotować zdrowo i oszczędnie. Autorka pomoże nam wybrać najlepszą dla nas porę do gotowania, zwróci uwagę, które z produktów gotowych możemy przygotowywać sami, a jakie półprodukty mogą dłużej postać. Reasumując, sporo praktycznej i przydanej wiedzy. Nie jest to nic bardzo odkrywczego, ale sporo z tych oczywistości często wylatują nam z głowy. Nawet jeśli część z tych rzeczy robicie od lat, myślę, że i tak znajdziecie pomysły na kilka usprawnień.

Przepisy, czyli z czym to się je?


Zanim zaczniemy gotować, sprawdźmy co mamy w menu. Receptury zostały podzielone według pór roku, a na końcu dodatkowo pojawia się rozdział poświęcony napojom. Teoretycznie jest to dobra klasyfikacja, możemy bowiem wybierać z dań zgodnie z aktualną dostępnością produktów. Ja jednak... nigdy tak do tego nie podchodzą. Tak naprawdę przeglądam spis treści lub wyszukuje składnik, z którym chcę gotować, w indeksie.



Jeść zaczyna się oczami


W każdej książce kulinarnej fotografie odgrywają szczególnie istotną rolę. W „Lunch box na każdy dzień. Nowe przepisy” są one wyjątkowo udane. Nie tylko bardzo estetycznie się prezentują, ale też dobrze oddają samo danie. Ogląda się je z prawdziwa przyjemności, a z każdą stroną staje się coraz bardziej głodnym.

Warto też zwrócić uwagę na fotograficzne ozdobniki. Obok samego zajęcia potrawy, pojawia się też sporo dodatkowych ilustracji na stronie z recepturą. Dodając do tego bardzo estetyczną i trwałą okładkę mamy książkę bardzo solidnie wydaną.

Mniam, mniam?


Czas, na najważniejszą sprawę, czy jest smacznie? Przepisy z tej książki są łatwe, szybie i przepyszne. Przetestowałam już sporo z nich i zdecydowanie mogę polecić. Świetnie sprawdzają się w ramach posiłku do pracy. Część z nich jest wręcz... oczywista, a mimo tego nie pomyślałam nigdy, żeby takie danie przygotować i zapakować. Książka stała się dla mnie źródłem wielu kulinarnych inspiracji i eksperymentów.

Podoba mi się również sam zapis przepisów. Pierwszy akapit to zawsze krótki opis dania. Potem mamy tytuł, liczbę porcji, czas przygotowania i poziom trudności. Następnie po lewej spis treści, a po prawej bardzo konkretny sposób przygotowania i czas, przez jaki możemy przechowywać posiłek. Zwłaszcza to ostatnie to kluczowa informacja, gdy gotuje się do pudełka.

Poza tradycyjnym spisem treści na końcu mamy spis potraw, który pomoże nam wybrać przepis, jeśli zależy nam na konkretnym daniu (np. obiedzie) oraz indeks składników. Obydwie listy są naprawdę przydane i głównie z nich korzystam podczas gotowania.

Smaczne pudełko


Zdecydowanie polecam „Lunch box na każdy dzień. Nowe przepisy”! Ta książka to prawdziwy rarytas dla miłośników gotowania. Znajdą w niej niejeden przepyszny przepis i całe mnóstwo ciekawych inspiracji. Posiłki w pudełku nie muszą być nudne! Z tą książką koledzy z pracy będą ci zazdrościć pysznych i apetycznie wyglądających obiadków.


środa, 9 października 2019

Jezioro Ciszy – Anne Bishop

Mam wrażenie, że naprawdę dawno nie pisałam o fantastyce. Jest to tym bardziej dziwne, że właśnie od tego zaczęła się moja miłość do książek. Najwyższa pora to zmienić! Zapraszam na recenzję powieści „Jezioro cieni” od Anne Bishop.


Tytuł: Jezioro Ciszy
Autor: Anne Bishop
Cykl: INNI (tom 6)
Wydawnictwo: Initium

Vicki zaczyna nowe życie, a przynajmniej tak się jej wydaje. W ramach ugody rozwodowej przejmuje stary ośrodek nad Jeziorem Ciszy. Posiadło położna jest na granicy wielu wpływów i nic nie jest do końca pewne. Dodatkowo na jej terenie znaleziono martwego człowieka i chociaż wszystkie dowody przemawiają na jej korzyść... śledczy za wszelką cenę chcą rzucić winę na Viki. W tym świecie prawa ludzi nie obowiązują, Vicki musi zrobić wszystko, by udowodnić swoją niewinność.

„Jezioro ciszy” rozpoczyna nową serią urban fantasy. Akcja powieści dzieje się w tym samym świecie co wcześniejsze książki z cyklu „INNI”. Znajomość poprzednich tomów nie jest konieczna, dlatego, jeśli ich nie czytaliście, bez problemu możecie sięgnąć po tę część.

Na uznanie zasługuje kreacja bohaterów. Vicki to postać, której po prostu nie sposób nie lubić. Jest sympatyczna, a czytelnik od samego początku zaczyna jej dopingować. Jej zachowanie budzi wiele emocji, chociaż nie zawsze pozytywnych, to jednak postać ma w sobie „to coś”. Nie zabraknie też charakterów bardziej typowych dla powieści fantasy: zmiennokształtnych, żywiołaki, czy wampiry. Oj jest ciekawie!

Świetny jest również świat wymyślony przez autorkę. Intryga i niebezpieczeństwo czają się tu z każdej strony, a bohaterka cały czas musi się mieć na baczności. Całość stanowi intrygujący romans fantastyki z powieścią kryminalną. Trochę tak, jak w przypadku twórczości Anety Jadowskiej.

Sama intryga jest naprawdę wciągająca, sporo w niej punktów zwrotnych i ciekawych wątków. Nawet jeśli część zdarzeń można przewidzieć, a część to sceny dosyć brutalne, ogólny odbiór jest bardzo dobry, a powieść robi pozytywne wrażenie. Kawał dobrej fantastyki!

Książkę czyta się szybko, przyjemnie i zapartym tchem. Dla fanów Anne Bishop jest to pozycja wręcz obowiązkowa, a osoby, które nie znają jej książek, z pewnością odkryją świetną autorkę.

wtorek, 8 października 2019

Szczęście dla zuchwałych – Petra Hülsmann


W życiu nie zawsze wszystko układa się tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Nie pyta nas o zdanie, nie ustala planów, po prostu zmienia wszystko... nie zawsze na lepsze. Nie pozostaje nam wtedy nic innego, jak wziąć sprawy w swoje ręce i stawić czoło problemom.


Tytuł: Szczęście dla zuchwałych
Autor: Petra Hülsmann
Wydawnictwo: Initium

Marie kocha swoje beztroskie życie. Imprezy do białego rana, alkohol, dorywcza praca i zero zobowiązań. Ani myśli, żeby się ustatkować. Życie jednak ma wobec niej inne plany. Jej siostra zapada na ciężko chorobę i przez jakiś czas będzie potrzebowała pomocy. Marie ma rzucić wszystko i w jednej chwili wydorośleć. Musi zastąpić siostrę w pracy i w domu, czy podoła temu wyzwaniu? Czy da radę z dwóją małych dzieci? Czy to, co do tej pory było dla niej ważne, naprawdę ma sens? Dodatkowo jej nowy szef, Daniel, namiesza jej w głowie. Zawsze miała go za nudziarza, ale być może zmieni zdanie.

Muszę przyznać, nie spodziewałam się tak dobre książki! Wciągnęła mnie już od pierwszych stron. To porządna, dobrze napisana powieść obyczajowa, z wieloma interesującymi wątkami. Bardzo spodobało mi się, że Marie dosłownie z dnia na dzień musiała zmienić swoje życie. Los postawił jej bardzo wysoko poprzeczkę, zmuszając ją do konfrontacji wszystkiego, co do tej pory wypierała z myśli. Nic jednak nie dzieje się nagle, ale powoli, strona po stronie obserwujemy przemianę bohaterki, która z lekkoducha staje się kobietą, którą tak naprawdę chciała być.

Interesująco opisano również pracę w stoczni jachtowej. Szybko okazuje się, że nie jest to wcale buła z masłem, a podejście Marie po prostu wymaga zmiany. Z zainteresowaniem śledziłam wszystkie techniczne wzmianki o funkcjonowaniu przedsiębiorstwa, zarówno procesie produkcyjnym jak negocjacjach handlowych. Ciekawie kształtowały się kontakty z zatrudnionymi ludźmi i ich sceptyczne podejście do nowej szefowej.

W historii nie brakuje też wątku miłosnego. Chociaż dzieżko powiedzieć, by był on jakoś oryginalny, to z pewnością bardzo przyjemnie się o nim czyta. Tutaj również nic nie dzieje się łatwo, a bohaterzy muszą przebyć długą drogę, żeby... w ogóle móc się dogadać. Miłośniczki niełatwych relacji z pewnością będą zachwycone.

Czy jest to powieść z kategorii „łatwe, proste i przyjemne”? Nie do końca. Motyw choroby zmusza Marie, a wraz z nią i czytelnika, do wielu ważnych przemyśleń. Ten wątek poprowadzono z pełną powagą i troską o szczegóły. Nie raz wzruszenie chwytało mnie za serce, a kontrast z dotychczasowym życiem Marie wydawał się wręcz ogromny.

Z całego serca polecam wam powieść „Szczęście dla zuchwały”, jest ciekawa, mądra, poruszająca, a jednocześnie niezwykle wciągając. Gwarantuje, gdy tylko wejdziecie na pokład Marie, nie będziecie chcieli z niego zejść. Ahoj załogo!



czwartek, 3 października 2019

Dialogi z czarnym Platonem – Iwona Bińczycka-Kołacz


Obiecywałam Wam ostatnio, że w następną naszą podróż zabiorę Was na Kaszuby. Słowa oczywiście dotrzymam, ale najpierw wybierzemy się do Krakowa, gdzie obecnie mieszka i pracuje Renata, z Kaszub właśnie pochodząca. Zabierze nas ona do swojej rodzinnej wioski, gdzie będzie musiała uporać się z rodzinnymi problemami i nowymi wyzwaniami.


Tytuł: Dialogi z czarnym Platonem
Autor: Iwona Bińczycka-Kołacz
Wydawnictwo: Novae Res

Przed tą zapracowaną singielką trudne zadanie. Z dnia na dzień zostanie matką swego czteroletniego bratanka i będzie musiała się zająć kiepsko radzącymi sobie z życiem rodzicami. Również codzienność jej najbliższych przyjaciółek nie będzie usłana różami, a i im Renata będzie chciała pomóc w ciężkiej niedoli. Łatwo nie będzie. Na szczęście nasza bohaterka ma obok siebie wiernego towarzysza Platona, który zawsze wysłucha jej utyskiwań na codzienne  troski i niedole. Czy Renacie uda się stworzyć prawdziwy dom dla małego Piotrusia? Czy pomoże zmienić życie swoim rodzicom? I najważniejsze: czy Renacie i jej przyjaciółkom zacznie się w końcu wieść w życiu osobistym? O tym będziecie musieli już przekonać się sami. 

Powieść ta skonstruowana jest w bardzo ciekawy i intrygujący sposób. Rozdziały właściwe przeplatane są fragmentami tajemniczego notatnika, który przypadkiem wpada w ręce naszej bohaterce. Poznajemy z niego wzruszającą i dramatyczną historię nieznajomego mężczyzny. Uwierzcie mi z zapartym tchem, będziecie przewracać kartki, aby jak najszybciej dowiedzieć się kim on jest. Odkrycie jego tożsamości nie będzie jakąś wielką niespodzianką, ale niewątpliwie taka konstrukcja nadaje tej powieści pazura.

Książka ta to prawdziwe kompendium wiedzy z zakresu filozofii. Renata  jest doktorantką wydziału tejże nauki i pracownikiem naukowym, a przede wszystkim prawdziwą jej pasjonatką i wielbicielką Platona. Dzięki temu czytając, odkryjemy wiele fascynujących ciekawostek na ten temat, napisanych bardzo przystępnym językiem, w sam raz dla laika. Wiedzieliście na przykład, że Platon to pseudonim filozofa? Pewnie niektórzy z Was tak, ale ja, która jako takie pojęcie o filozofii ma, przeczytałam o tym po raz pierwszy.

Dla mnie, wielbicielki "tła okołofabularnego" ta książka to w ogóle prawdziwy raj. Autorka raczy nas wieloma arcyciekawymi wiadomościami z przeróżnych dziedzin. Wiele dowiemy się o rodzinnych stronach Renaty, Kaszubach. Warto wynotować sobie atrakcje turystyczne tychże rejonów, o których wspomina pisarka i podczas wakacyjnych peregrynacji koniecznie je odwiedzić.

Notatnik tajemniczego nieznajomego to skarbnica pięknych i mądrych cytatów, które rozpoczynają każdy jego wpis. Niewątpliwie niejeden z nas znajdzie wśród nich taki, który rozświetli nam mroki dnia codziennego podczas napadu jakiejś nikomu niepotrzebnej chandry.

Ciekawym przerywnikiem w fabule są autentyczne wywiady z młodziutką piosenkarką, lekkoatletą i freeriderem z Modlnicy, przeprowadzone przez autorkę dla małopolskiego czasopisma w latach 2015-2016. Poznałam dzięki temu osoby, o których nie miałam okazji wcześniej słyszeć i dowiedziałam się wielu ciekawych faktów z ich życia pełnego pasji.

Serdecznie polecam Wam tę powieść, bo to książka bardzo prawdziwa. O życiu w biedzie, o walce z nałogami, o próbach wyrwania się z patologicznego środowiska, o miłości do rodziców i nierównych bitwach z podstępnymi chorobami. Nie raz, nie dwa łza zakręci Wam łezka w oku i z całego serca kibicować będziecie bohaterom. I niewątpliwie uroczy Piotruś i cudowny Platon skradną wszystkie Wasze uczucia. Miłej lektury!

A już niedługo zabiorę Was do Tych, gdzie czeka na nas pewna Karolina z rodziną i przyjaciółmi. Do następnego!

Dorota Skrzypczak
https://1.bp.blogspot.com/-_6F_NJRpW_k/W4T2wb37ldI/AAAAAAAAIJg/cvm-aGyrxr4romU4diN2TrDeVQEZW-y1wCPcBGAYYCw/s200/logo_novae_res_2014_podstawowe_rgb.png

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates