Featured

piątek, 21 września 2018

Graffiti moon – Cath Crowley



Czy można zakochać się bez jednego słowa, spojrzenia, czy nawet gestu? Czy można obdarzyć kogoś uczuciem tylko i wyłącznie oglądając namalowane przez niego... grafity? Dziś poszukamy odpowiedzi na to pytanie w książce „Graffiti moon”.

środa, 19 września 2018

Przyszłość Violet i Luke'a




Nie lubię, gdy historia urywa się w połowie, gdy trzeba miesiącami czekać na kontynuację tak dobrze rozpoczętej akcji. Co będzie dalej? Jaki los czeka bohaterów? Te pytania doprowadzają czytelnika do szału. Tak było też w przypadku Przeznaczenia Violet i Luke'a. Dlatego kiedy tylko wyszedł tom drugi, Przyszłość Violet i Luke'a, po prostu musiałam się dowiedzieć... co było dalej.

Tytuł: Przyszłość Violet i Luke'a
Cykl: The Coincidence
(tom 4)
Autor: Jessica Sorensen
Wydawnictwo: Zysk i s-ka

W momencie gdy Violet i Luke byli przekonani, że ich życie wyszło na prostą, wszystko rozsypało się niczym domek z kart. Los postanowił spłatać im figla i splątał ich życia na długo przed akcją z pierwszego tomu. To było za wiele dla dziewczyny. Ścigana przez przeszłość, załamana przez teraźniejszość, nie widzi żadnych szans na przyszłość. Ucieka od Luke i wcale nie jest jej z tym dobrze. Chłopak też ciężko znosi rozstanie. Czy to będzie koniec? A może życie planuje dla nich kolejne zawirowania?

Książka już od samego początku funduje nam mnóstwo przeżyć. Jeśli spodziewaliście się, że Violet zrzuciła z siebie cały emocjonalny bagaż w pierwszym tomie... jesteście w błędzie. Tym razem jest równie intensywnie, jak wcześniej. A do starych spraw dochodzą nowe problemy i coraz silniejsze uczucia. I to nie tylko te pozytywne. W dziewczynie buzuje nienawiść, która może ją popchnąć w przepaść złych decyzji.

Muszę przyznać, że nie zawsze rozumiałam jej zachowanie. Tak, nawet mając na uwadze to, jak bardzo została skrzywdzona przez los. Jej tryb „nic nie czuję” nie dość, że nie działał, to jeszcze budził mój sprzeciw. Dobrze, że bohaterka szybko przeszła do działania, bo to szło jej zdecydowanie lepiej. A dzięki temu fabuła naprawdę skutecznie napędzana jest przez akcje. Pośród miłosnych rozważań i tajemnic z przeszłości nie brak dynamicznych zwrotów wydarzeń, czy zaskakujących wątków. Bardzo podobało mi się, że Violet i Luke nie siedzą z założeniami rękami, a przejmują inicjatywę i rozwiązują pojawiające się problemy.

Na uznanie zasługuje również to, że w tle fabuły Violet powoli walczy z traumą. Temat piętna przeszłości nie raz stanowi główny wątek powieści. Nie lubię jednak, jeśli jest to jedyny poruszany temat. W przypadku tej książki jest inaczej. To trudne zagadnienie nie dominuje całej akcji, a bohaterka nie zasypuje nas na każdym kroku swoimi złotymi myślami, tylko odważnie stawia czoło własnym lekom.

A gdzie w tym wszystkim miłość? Jest i to bardzo ważna, motywuje, budzi lęk i powoli rozwija się niczym polny kwiat. Całe szczęście jest gdzieś obok, nie na pierwszym planie, chociaż wciąż bardzo istotna. Fajnie, że tym razem główny nacisk położono na intrygę, a wszystko obok stanowi jej tło.


I chociaż powieść jest bardzo intensywna, zarówno w emocje, jak i wydarzenia... wciąż nie wiemy wszystkiego. Możemy się domyślać, możemy być prawie pewni, ale jednak główna intryga nie została definitywnie rozwiązana. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że historia Violet i Luka będzie miała jeszcze swoją kontynuację i nie zamknie się w dwóch tomach. Tym razem przejście było łagodniejsze niż w przypadku poprzedniej części. Nie zostajemy porzuceni w samym środku akcji, wiele wątków i wątpliwości zostało wyjaśnionych, ale wciąż... wciąż nie wiemy wszystkiego. I jak tu być książoholikiem? Trzeba dalej czekać!

Z książkę dziękuję portalowi Papierowe Motyle.

Przeznaczenie Violet i Luke'a


Każdy z nas ma chwile, o których wolałby nie pamiętać. Trudne doświadczenia, wstydliwie sytuacje czy zwyczajny pech. Dla większości z nas to jednak chwile, nic nieznaczące epizody. A co, jeśli tym, o czym chcemy zapomnieć... jest całe nasze dzieciństwo? Jeśli złe wspomnienia nie chcą nas opuścić ani na chwile? Czy wtedy da się żyć teraźniejszością?

Tytuł: Przeznaczenie Violet i Luke'a
Cykl: The Coincidence (tom 3)
Wydawnictwo: Zysk i s-ka

Violet ma za sobą trudne chwile. Jest tą, która ocalała. Tą, która miała być ofiarą, ale ocalała. By odegnać od siebie masakryczne obrazy, potrzebuje adrenaliny. Silne zastrzyki adrenaliny, najlepiej codziennie. Podobną strategię przybiera Luke. Ale on nie chce zapomnieć tylko jednej chwili. On ucieka od swojego dzieciństwa. Tacy różni, a tacy podobni. Coś ich do siebie ciągnie, a coś odpycha. Czy ludzie, którzy całe życie uciekają... mogą być blisko?

Przeznaczenie Violet i Luke'a to książka z kategorii Young Adult. Uwielbiam ten gatunek i trochę powieści tego typu już przeczytałam. Dlatego mogę z całą pewnością powiedzieć, że ta historia z jednej strony bardzo dobrze wpisuje się w nurt, a z drugiej jest oryginalna i pomysłowa. Mamy trudną historię dwojga młodych ludzi i skomplikowane uczcie. O ile często zdarza się, że przeszłość postaci jest dla czytelnika lekko naciągną, tym razem mamy porządną porcję mocnych wrażeń. Odrywa ona istotną fabularnie rolę, nie tylko uzasadnia zachowanie bohaterów, ale też co jakiś czas pojawia się w formie retrospekcji. Narracja standardowo podzielona została na dwie osoby, dzięki czemu poznajemy różne perspektywy.

Główny bieg wydarzeń wręcz zapiera dech w piersiach. Nieustająco coś się dzieje, a nasi bohaterzy bynajmniej nie spoczywają na laurach. Co więcej, pomimo że jest to powieść skupiona wokół miłości, samego uczucia nie jest tu aż tak dużo. Nie ma wzdychania do księżyca, patrzenia sobie w oczy, czy bezsensownych scen erotycznych. Miłość wyrażana jest poprzez działanie, dzięki czemu nie możemy narzekać na brak akcji.

Świetnie opowiedziano też główną zagadkę. Chociaż jej rozwiązanie nasuwa się dość szybko, gęsta sieć powiązań między bohaterami potęguje atmosferę niepewności. Książkę czyta się błyskawicznie i zapartym tchem. Historia jest ciekawa, ale też budzi wiele emocji, i to bardzo skrajnych. Od radości, po smutek, przez złość i zamyślenie...

Miłośnicy serii znajdą w tym tomie bohaterów z poprzednich części. Jest to jednak jedynie smaczek dla fanów, ponieważ udział tych postaci jest dość ograniczony. Pojawiają się, wypowiadają kilka kwestii i chociaż jest to spójne, niewiele zmienia. Spokojnie można tę część czytać bez znajomości poprzednich.

Jedyne co zupełnie mi się nie spodobało to... urwanie powieści w połowie historii. Najciekawszy i najbardziej interesujący wątek zostaje wyjaśniony, ale pozostawia tak ogromne uczucie niedosyty, że nie sposób nie myśleć o kontynuacji. Z marketingowego punktu widzenia to dobre zagrania, ja jednak wolę zupełne zamknięte opowieści.

Przeznaczenie Violet i Luke'a
to świetna, porywająca powieść. Pełna dynamicznej akcji, zwrotów akcji i porywów serca. A jakie jest nasze przeznaczenie? Oczywiście... czekanie na kontynuację!


poniedziałek, 17 września 2018

Mirror, mirror – Rowan Coleman, Cara Delevingne


Większość ludzi z rozrzewnieniem wspomina swoją młodość. Ale nie wszyscy. Dla niektórych okres dojrzewania okazał się bardzo trudnym momentem. I to nie tylko ze względu na burzę hormonów. Czasem młody człowiek w pakiecie z rodziną dostaje cały bagaż problemów.

Tytuł: Mirror, mirror
Autor: Rowan Coleman, Cara Delevingne
Wydawnictwo: Jaguar
 
W dzisiejszych czasach każdy może napisać i (przede wszystkim) wydać książkę. A im jest sławniejszy, tym droga ta jest prostsza. Dlatego więc z pewnym sceptycyzmem podchodzę do powieści pisanych przez celebrytów. O tytule Mirror, mirror słyszałam już jakiś czas temu. Szybko spotkał się z bardzo pozytywnym odzewem, ja jednak podeszłam do niego... dość sceptycznie. Czy słusznie?

Od radości do rozpaczy w ciągu ułamka sekundy. Znowu widzę jej twarz i zastanawiam się jak to możliwe odzyskać kogoś i w tej samej chwili stracić”.

Mirror to nazwa zespołu złożonego z nastolatków „po przejściach”. Każdy z nich ma swoją historię, a może raczej... traumę. Na takich, jak oni, mówi się „dzieciaki z problemami”. Właśnie dlatego nikogo nie dziwi, że Naomi, basistka w Mirror, nagle znika, a potem zostaje odnaleziona w rzece. Dziewczyna jest w śpiączce i walczy o życie. Jednak sprawa dość szybko zostaje zakwalifikowana jako „próba samobójcza”. Coś się tu jednak nie zgadza. Owszem, Naomi miała za sobą liczne depresje, ale w ostatnim czasie była wyjątkowo szczęśliwa. Jej przyjaciele nie wierzą w oficjalną wersję i powoli zaczynają znajdować dowody na to, że policja się myli. Jednak grupa nastolatków jest gotowa poznać wszystkie mroczne tajemnice?
Mirror, mirror to książka nietypowa. Już od samego początku da się wyczuć ciężki, lekko dołujący, ale też refleksyjny klimat. Powieść stawia pytania i nie udziela łatwych odpowiedzi. Zmusza do myślenia na tematy ciężkie, czasem niewygodne.

Przywykliśmy do tego, że nasza przyjaźń w co najmniej pięćdziesięciu procentach dzieje się w necie. Tak bardzo się do tego przyzwyczailiśmy, że czasem zapominamy o żywym bijącym sercu po drugiej stronie awatara”.

Również same postacie nie wpasowują się w nurt young adult. Mają nieszablonowe charaktery oraz naprawdę ciężkie doświadczenia za sobą. Wszystko to sprawia, że ich losy są wyjątkowo przejmujące. Jednocześnie powieść stanowi świetny dowód na to, że o problemach młodzieży można pisać na poważnie, bez popadania w melodramaty lub odwrotnie w słodko-lukrowe opowieści.
Warto też zaznaczyć, że sama książka to thriller na naprawdę wysokim poziomie. Wciągająca fabuła, intrygujące zwroty akcji i rosnące zagrożenie skutecznie utrzymują uwagę czytelnika. Jednak moim zdaniem najważniejsze jest szczere, czasem aż brutalne przedstawienie rzeczywistości. Powieść świetnie oddaje realia świata, który nas otacza i kierunek, w którym zmierza. Jeśli nie boicie przejrzeć się w tym lustrze, koniecznie sięgnijcie po Mirror, mirror.

Książowe zapowiedzi – wrzesień cz. 2

Kampania wrześniowa w pełni? A może macie już za sobą "radosny" powrót do szkoły? Cóż... jeśli nie gnębi was żadna z tych trosk... pora poznać wrześniowe nowości i zapowiedzi. Dziś mamy dla was część drugą zestawienia :)

Tytuł: Człowiek z brzytwą 
Autor: Anna Trojanowska 
Wydawnictwo: Zysk 
Data premiery: 17.08.2018

"I co, przepióreczko? Tak to już jest, kto wodzi innych na pokuszenie, ginie marnie... "
Koniec XIX wieku. Letnie upały niemal obezwładniają mieszkańców niewielkiego miasta na Mazowszu. Od fabryki mączki kostnej snuje się woń rozkładu, w starym kościele kobiety modlą się o opiekę do świętej Magdaleny. Narasta atmosfera niepokoju, wieczorami strach wyjść z domu, ale zło nie kryje się w mroku, ono działa pod słońcem...

W Zakładzie Przyrodoleczniczym ginie młoda kuracjuszka. Komisarz Połżniewicz bada okoliczności jej śmierci. Wstępne oględziny wskazują na to, że było to samobójstwo, jednak przeprowadzający badania doktor uważa, że dziewczynę uduszono. Komisarz czuje, że coś przeoczył. Wie, że musi się spieszyć, żeby powstrzymać dusiciela przed następnym atakiem, ale musi też uporać się z ogarniającym go zwątpieniem i osamotnieniem. Następuje wyścig z czasem...
Tytuł: Proxima 
Autor: Stephen Baxter 
Wydawnictwo: Zysk 
Data premiery: 17.08.2018
Niezwykła epopeja na temat międzygwiezdnego pionierstwa i ekspansji poza nasz system słoneczny.

XXVII wiek. Przyszłość ludzkości w tej galaktyce wydaje się niemal nieograniczona...
Są w niej setki milionów czerwonych karłów, które powstały miliardy lat temu, które posiadają planety nadające się do zamieszkania przez ludzi. Taki właśnie jest świat Proxima Centauri. Może oznaczać dla ludzkości nadzieję na przetrwanie, bo toczące nieustanne wojny między sobą przeludnione kolonie na Marsie i Merkurym z pewnością tego nie gwarantują.
Ale najpierw nowy świat musi zostać skolonizowany, a brakuje chętnych, by zostać osadnikiem. Wyprawa na tę surową planetę nie zapewni splendoru ani żadnych gratyfikacji, oferuje tylko trud, samotność, pustkę... Yuri Jones wraz z tysiącem innych przymusowych kolonistów niebawem dowie się, jak to jest żyć w nieprzyjaznym pustynnym świecie, którego połowa skrywa się w wiecznej ciemności.

Tytuł: Narodziny królowej
Autor: Rebecca Ross
Wydawnictwo: Young
Data premiery: 19.09.2018

Magiczne połączenie "Gry o Tron" i "Czerwonej Królowej".
Valenia to Królestwo, w którym wyjątkowo uzdolnione dziewczyny uczą się w prestiżowej szkole, aby rozwinąć jedną z pięciu pasji. Dziadek Brienny umieścił swoją wnuczkę w jednej z placówek, chociaż doskonale wiedział, że dziewczyna nie ma w sobie odpowiednich zdolności, aby zdobyć patrona.

W dniu letniego przesilenia Brienna jako jedyna z uczennic zostaje bez opiekuna, przez co nie może dalej się rozwijać. Kilka miesięcy później na jej progu zjawia się tajemniczy mężczyzna, który oferuje pomoc. Nowy sojusznik tak naprawdę chce ją wykorzystać, aby obalić króla i przywrócić tron prawowitej królowej przylegającego królestwa.

W świecie, w którym to kobiety mogą władać magią, a ostatnia królowa Maevany została zdetronizowana podstępem, Brienna będzie musiała dokonać trudnego wyboru. Czy stanie po stronie biologicznego ojca, którego nigdy nie poznała czy może wraz z nowym opiekunem zwróci tron królowej?
Tytuł: Okrutny książę
Autor: Holly Black
Wydawnictwo: Jaguar 
Data premiery: 19.09.2018
Krwawa zbrodnia na zawsze odmienia los trzech sióstr. Zostają porwane do świata elfów, mrocznego Elysium.
Rozmiłowani w intrygach i władzy piękni, nieśmiertelni elfowie zdolni są do każdej podłości.
Siedemnastoletnia Jude wcale nie pragnie dorównać okrutnym elfom: zamierza ich przewyższyć... Czy dzięki pewnej niedostępnej magicznym istotom umiejętności zdoła przetrwać w obcym świecie i osiągnąć upragniony, nieosiągalny cel?

 


Tytuł: Obserwuję cię 
Autor: Theresa Driscoll 
Wydawnictwo: SQN 
Data premiery: 19.09.2018

Kiedy Elle Longfield spotyka w pociągu dwóch młodych mężczyzn rozmawiających z nastoletnimi dziewczynami, nie widzi w tym nic niepokojącego, dopóki nie dowiaduje się, że właśnie opuścili więzienie. Natychmiast odzywa się w niej instynkt macierzyński, ma syna w podobnym wieku. Ostatecznie przenosi się do innego wagonu, nie chcąc się wtrącać. Nazajutrz okazuje się jednak, że jedna z dziewczyn, Anna, zaginęła. Elle zgłasza się na policję.
Po roku Anna ciągle jest uznana za zaginioną, a Elle zaczyna dostawać anonimowe pogróżki. Tropy prowadzą do matki zaginionej dziewczyny, jednak podejrzenia wynajętego detektywa skupiają się na innych członkach rodziny i przyjaciołach, którzy najwyraźniej mają coś do ukrycia. Za to wszyscy bacznie obserwują Elle.
Świetnie skonstruowana intryga i znakomicie zarysowani bohaterowie, którym mamy okazję zajrzeć na samo dno duszy. Wydarzenia pokazane są z punktu widzenia różnych osób, relacje z toku myślenia powodują, że czytelnik zaczyna się zastanawiać, jak sam postąpiłby w tej sytuacji.
Tytuł: Kontratyp 
Autor: Remigiusz Mróz 
Wydawnictwo: Czwarta strona 
Data premiery: 19.09.2018

W drodze na Annapurnę, jeden z najgroźniejszych szczytów na świecie, ginie troje polskich wspinaczy. Ekipy ratunkowe odnajdują jedynie przysypane śniegiem, poskręcane liny, ale nie trafiają na żaden inny ślad po grupie.
 Kilka tygodni później jedyna członkini wyprawy pojawia się na granicy nepalsko-tybetańskiej, po czym zostaje zatrzymana. Polscy śledczy przewożą ją do kraju, gdzie ma odpowiadać za zabójstwo – okazuje się bowiem, że aby przeżyć w górach, doprowadziła do śmierci swoich towarzyszy.
 Co wydarzyło się w drodze na Annapurnę? I skąd śledczy mają dowody obciążające kobietę? Oprócz znalezienia odpowiedzi na te pytania, Joanna Chyłka musi zmierzyć się z własnymi problemami i groźbami człowieka twierdzącego, że to on niegdyś zaatakował ją kwasem...


Tytuł: Nie ma jak u mamy 
Autor: Magdalena Witkiewicz 
Wydawnictwo: Filia 
Data premiery: 19.09.2018


W drodze na Annapurnę, jeden z najgroźniejszych szczytów na świecie, ginie troje polskich wspinaczy. Ekipy ratunkowe odnajdują jedynie przysypane śniegiem, poskręcane liny, ale nie trafiają na żaden inny ślad po grupie.
Kilka tygodni później jedyna członkini wyprawy pojawia się na granicy nepalsko-tybetańskiej, po czym zostaje zatrzymana. Polscy śledczy przewożą ją do kraju, gdzie ma odpowiadać za zabójstwo – okazuje się bowiem, że aby przeżyć w górach, doprowadziła do śmierci swoich towarzyszy.
Co wydarzyło się w drodze na Annapurnę? I skąd śledczy mają dowody obciążające kobietę? Oprócz znalezienia odpowiedzi na te pytania, Joanna Chyłka musi zmierzyć się z własnymi problemami i groźbami człowieka twierdzącego, że to on niegdyś zaatakował ją kwasem...

Tytuł: Love & luck 
Autor: J.E. Welch 
Wydawnictwo: Dolnośląskie 
Data premiery: 19.09.2018  
Troje nastolatków odbywa podróż po bajecznej Irlandii w poszukiwaniu przygód, naprawy relacji rodzinnych i uleczeniu po nieszczęśliwej miłości. Drogę wyznacza im przypadkowo znaleziony szczególny przewodnik: "Dla złamanych serc"...
Tytuł: Szczęście za horyzontem 
Autor: Krystyna Mirek 
Wydawnictwo: Edipress 
Data premiery: 19.09.2018 
Czasem spalone mosty to najlepszy początek. Justyna popełnia wielki błąd, po którym nie może już wrócić do dawnego życia: pracy w eleganckim biurowcu, wygodnego apartamentu i związku, który opiera się na przyjemności. Janek wszystko zrobił, jak należy, jednak na każdym polu ponosi klęskę. Ma kłopoty finansowe, beznadziejną pracę, której nie znosi, a jego dzieci są zaniedbane. Tych dwoje spotka się przypadkiem. Zderzenie dwóch światów sprawi, że życie Justyny i Janka na zawsze się odmieni.
 Czy starczy im odwagi, by poszukać szczęścia trochę dalej niż na wyciągnięcie dłoni? Ruszyć za horyzont, do miejsca, które wydaje się najmniej odpowiednie, a jednak kusi z wielką mocą?
To historia niezwykła, pokazuje, jak bardzo można się pomylić, sądząc po pozorach.
 
Tytuł: Chłopak, który wiedział o mnie wszystko 
Autor: Kirsty Moseley 
Wydawnictwo: Harper Collins 
Data premiery: 19.09.2018


O Boże, chyba zwymiotuję! Nie wierzę, że muszę iść do tej głupiej nowej szkoły, i to od razu po beznadziejnie nudnych wakacjach. Wtem za plecami usłyszałam najcudowniejszy głos na świecie. To przecież Clay Preston, mój najlepszy przyjaciel, któremu zwierzałam się z każdej tajemnicy, i który znał mnie na wylot. Wtuliłam twarz w jego szyję. Ależ za nim tęskniłam! Od razu poczułam, że odzyskałam utraconą cząstkę siebie. Ale zaraz, jest jakoś inaczej. Dlaczego wszyscy się na nas gapią i szepczą? I dlaczego oboje jesteśmy tacy zmieszani? Przecież łączy nas tylko przyjaźń, prawda?
Kirsty Moseley odniosła ogromny sukces, publikując powieści w Internecie. W ciągu kilku lat sprzedały się w oszałamiającej liczbie 720 000 egzemplarzy, a sama autorka jest porównywana do bestsellerowych pisarek: Anny Todd, Colleen Hoover i Jennifer L. Arymentrout.

Tytuł: Dziewczyna, która wybrała swój los 
Autor: Kasie West 
Wydawnictwo: Feeria Young 
Data premiery: 19.09.2018
Kasie West, jakiej nie znacie!
Życie Addison Coleman sprowadza się do nieustannego pytania "a co, jeśli... "? Nie byłoby w tym nic nietypowego, gdyby nie fakt, że dziewczyna ma moc Sprawdzania – może wejrzeć w przyszłość i poznać skutki swoich decyzji. Kiedy więc okazuje się, że rodzice Addison postanawiają się rozwieść i stawiają ją przed wyborem, z kim chce zamieszkać, jej niezwykłe zdolności nabierają zupełnie nowego znaczenia... W jednej z wersji przyszłości Addie mieszka z mamą i wiedzie dotychczasowe, dobrze sobie znane życie, które jednak nie jest usłane różami - nęka ją najpopularniejszy chłopak w szkole i sprawa wygląda co najmniej nieciekawie... W drugiej wersji Addison zaczyna nową szkołę i zakochuje się w spokojnym artyście. Uroczo, prawda? Ale i ta rzeczywistość nie jest tak różowa, jak mogłoby się wydawać, bo dziewczyna zostaje wciągnięta w śledztwo w sprawie morderstwa, a sprawy przybierają mroczniejszy obrót. Wiedząc tak wiele i mając równie wiele do stracenia, Addie musi zadecydować, w jakiej rzeczywistości... i bez kogo chce żyć.
Tytuł: Holistyczne  ścieżki zdrowia 
Autor: Orina Krajewska 
Wydawnictwo: Septem 
Data premiery: 19.09.2018


Czy długowieczność jest możliwa? Czy można uniknąć chorób cywilizacyjnych? Jak sobie z nimi radzić? Jak walczyć, by wygrać lub poprawić komfort życia w chorobie?
Co roku w Polsce około stu pięćdziesięciu tysięcy osób dowiaduje się, że ma chorobę nowotworową. Nowotwory złośliwe, choroby przewlekłe czy autoimmunologiczne znamy coraz częściej z najbliższego otoczenia.
Pacjenci i ich bliscy są zwykle zagubieni i nierzadko pozostawieni samym sobie. W aktach desperacji krążą po omacku między medycyną konwencjonalną i alternatywną, nie wiedząc, komu ufać. Tymczasem idealna ścieżka zarówno zapobiegania, jak i leczenia to medycyna integralna - spojrzenie na pacjenta w sposób holistyczny, uwzględniający indywidualne potrzeby chorego i jego preferencje, z poszanowaniem jedności ciała, psychiki i ducha.
Książka jest zbiorem kilkunastu rozmów przeprowadzonych przez Orinę Krajewską z wybitnymi specjalistami reprezentującymi różne dziedziny związane ze zdrowiem człowieka - od medycyny konwencjonalnej, przez wschodnią, ziołolecznictwo, leczenie dietą i ruchem, po psychologię i duchowość. Wśród rozmówców są m. in. : genetyk prof. Jan Lubiński, psycholog Wojciech Eichelberger, specjalistka medycyny holistycznej dr Preeti Agrawal czy prof. medycyny chińskiej Li Jie.
Książka jest przewodnikiem dla tych, którzy chcą już dziś holistycznie zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich.


Tytuł: Podręcznik perswazji
Autor: Mateusz Grzesiak 
Wydawnictwo: Onepress 
Data premiery: 19.09.2018

Myślisz, że działasz racjonalnie? Wydaje ci się, że na chłodno podejmujesz decyzje? Jesteś pewien, że merytorycznie podchodzisz do wszystkiego, co robisz, i jesteś wolny od podszeptów własnych emocji oraz sugestii innych?
 Zła wiadomość jest taka, że racjonalność to mit. Przeważnie działamy pod wpływem chwilowych impulsów, jesteśmy podatni na manipulację i każdego dnia popełniamy mnóstwo błędów poznawczych. W dodatku jesteśmy tego zupełnie nieświadomi. Z jaką skutecznością przekonujesz innych? Czy wiesz, jak etycznie wpłynąć na dziecko, by z chęcią odrobiło pracę domową, czy straszysz je "szlabanem"? Jak ci idzie przekonywanie innych do swoich pomysłów? A siebie do podjęcia określonych działań?


Tytuł: Biegiem po miłość 
Autor: Marta Radomska 
Wydawnictwo: Czwarta strona
Data premiery: 19.09.2018

Zazdrosny narzeczony, wtrącająca się do wszystkiego mama i interweniująca policja? Nie tak miał wyglądać ślub idealny!
Przygotowania do wesela Oli i Łukasza są już na ostatniej prostej. Fryzura, makijaż, sukienka – wszystko gotowe. Tylko jakim cudem w pudełku z butami zamiast ślicznych szpilek znalazły się białe adidasy i karteczka "Ucieknij ze mną"?
Gdy Łukasz zacznie wątpić w wierność Oli, ceremonia zawiśnie na włosku. W dodatku ktoś próbuje w niewybredny sposób pozbyć się konsultantki przygotowującej uroczystość. Czy dzień, który miał być wyjątkowy, jeszcze może mieć szczęśliwy finał?
Do ślubu, gotowi, start!


Tytuł: Zapisane w chmurze 
Autor: Beata Majewska 
Wydawnictwo: Książnica 
Data premiery: 19.09.2018
Wakacyjna przygoda, która zamienia się w gorące uczucie.
Małżeństwo Magdy znalazło się na równi pochyłej -narcystyczny i wiecznie zajęty mąż już od dłuższego czasu nie zważa na jej potrzeby. Zbuntowana kobieta decyduje się na samodzielną wyprawę wakacyjną do Rumunii. Na miejscu okazuje się, że wynajęta przewodniczka Julia to przystojny młodzieniec o imieniu Iulian. Magda chce zrezygnować z jego usług, ale ostatecznie razem wyruszają w podróż, podczas której nawiązują romans. Zaniepokojony mąż Magdy próbuje odzyskać żonę, ale sprytny Rumun ukrywa jego list z przeprosinami. Jaką decyzję podejmie kobieta uwikłana w miłosny trójkąt?

Tytuł: Drzazgi 
Autor: Joanna Bartoń 
Wydawnictwo: JanKa 
Data premiery: 24.09.2018

Intryga jest kryminalna: syn – poczęty z wielkiej miłości przez rodziców niedojrzałych, wychowywany przez matkę, okaleczoną emocjonalnie – wyrasta na artystę, który zdolny jest do zabójstwa. Matka musi się zmierzyć z wyrzutami sumienia, co oznacza konieczność przeanalizowania własnego życia (w tym związków z najbliższymi, przede wszystkim z własną matką), ale musi też stawić czoło opinii publicznej, nieskłonnej do rozumienia, lecz do potępienia. Autorka jednak nie prowadzi narracji jak w kryminale, lecz jak w powieści psychologicznej, a przy tym korzysta z języka powściągliwego i wyrazistego zarazem. Przedstawia równie przekonująco odpryski życia wielkomiejskiej Łodzi, nocnego Krakowa, wakacyjnego Wybrzeża, wsi pod Legnicą oraz emigracji na Wyspach Brytyjskich. 
 
Tytuł: Księżniczka popiołu 
Autor: Sebastian Laura 
Wydawnictwo: Zysk 
Data premiery: 24.09.2018

Nie wszystkie bitwy wygrywa się dzięki sile...
 Theodosia miała sześć lat, kiedy jej kraj został zaatakowany, a jej matkę, Królową Ognia, zamordowano na jej oczach. Tego dnia Kaiser odebrał jej rodzinę, kraj i imię. Theo została koronowana na Księżniczkę Popiołów, otrzymując hańbiący tytuł, którego miała się wstydzić w nowym życiu spędzonym jako więzień. Przez dekadę była niewolnicą we własnym pałacu. Znosiła niezliczone akty przemocy i kpiny ze strony Kaisera i jego dworu. Była bezsilna, a przeżyć w nowym świecie udało jej się tylko dzięki zakopaniu głęboko w swoim wnętrzu dziewczyny, którą była wcześniej.
 Pewnej nocy Kaiser zmusza ją do zrobienia czegoś niewyobrażalnego. Z krwią na rękach i nadzieją na odzyskanie utraconego tronu, Theo zdaje sobie sprawę, że przetrwanie już jej nie wystarczy. Posiada przy tym broń – umysł ostrzejszy niż jakikolwiek miecz. Przez dziesięć lat Księżniczka Popiołów patrzyła, jak plądrowano jej kraj i niewolono naród. Teraz to wszystko się jednak kończy... 


Tytuł: Diabelski Młyn 
Autor: Daria Orlicz 
Wydawnictwo: Harper Collins 
Data premiery: 26.09.2018

Niewielkie nadmorskie miasteczko w pełni letniego sezonu to tylko na pozór sielskie miejsce. I tutaj są ludzie, którzy bez skrupułów, czasem jedynie dla kaprysu, krzywdzą innych. Czy za śmiercią młodziutkiej, ciężarnej Litwinki i porwanej sprzed klubu fitness blondynki stoją te same osoby? Kto brutalnie zgwałcił jedną z turystek i kim jest człowiek szantażujący rodzinę miejscowego prawnika?Odpowiedź na te pytania musi znaleźć młodszy aspirant Krzysztof Bugaj – seksoholik rozdarty pomiędzy rozchwianą emocjonalnie żoną a zaborczą kochanką.
"Diabelski młyn" to historia o naiwnej ufności, za którą trzeba czasem zapłacić najwyższą cenę, i dramat tych, którzy zbyt pochopnie zapraszają do swojego życia zupełnie obce osoby. To opowieść o ludziach, którzy pragnąc lepszego losu, nieświadomi zagrożenia, otwierają drzwi złu w najczystszej postaci.
Tytuł: Zapadnij w serce
Autor: Ginger Lynn
Wydawnictwo: Young
Data premiery: 27.09.2018
Autorka książki "Chłopak taki jak ty" przywraca wiarę w drugą szansę.

Po tragicznych wydarzeniach z przeszłości Rowe próbuje poukładać sobie życie na nowo. Chociaż każdego dnia towarzyszy jej strach, który zostawia głębokie blizny na duszy, dziewczyna decyduje się na odważny krok. Wyjeżdża na studia z dala od rodzinnego domu.
 Kiedy na drodze dziewczyny staje przystojny Nate, Rowe powoli rozważa wyjście ze swojej skorupy. Zaprzyjaźnia się z popularnym sportowcem, skrycie zastanawiając się, czy jest warta czegoś więcej.
Czy jest gotowa zakochać się na nowo i pozwolić, aby ktoś pokochał ją? Czy uda się jej pogodzić z przeszłością i zacząć żyć bez strachu?


Tytuł: Brama
Autor: Richard Phillips
Wydawnictwo: Fabryka słów
Data premiery: 28.09.2018
Czołowy naukowiec z Projektu Rho, profesor Donald Stephenson, został uwięziony za zbrodnie przeciwko ludzkości. Świat odetchnął z ulgą, mając nadzieję, że zagrożenie wywołane przez technologię obcych wreszcie zostało zażegnane. Świat się myli.
 W Szwajcarii uczeni pracujący nad Wielkim Zderzaczem Hadronów odkrywają anomalię, która może zniszczyć Ziemię, a powstrzymać ją można wyłącznie dzięki technologii z Projektu Rho. W zamian za całkowite ułaskawienie profesor Stephenson zgadza się pomóc w opanowaniu zagrożenia. Za jego obietnicą kryje się jednak spisek obcych, w wyniku którego Okręt Rho trafił na naszą planetę.
Heather, Mark i Jennifer muszą przeniknąć do nowego projektu Stephensona i powstrzymać go za wszelką cenę. Rozpoczęła się ostateczna bitwa i tym razem ludzkość nie może sobie pozwolić na porażkę.
Finałowa część trylogii Projekt Rho autorstwa Richarda Phillipsa to wybuchowe zakończenie ekscytującej historii, którą będziecie pamiętać jeszcze długo po przeczytaniu ostatniej strony.
Ufff... faktycznie jest w czym przebierać! Uzupełniacie swoją biblioteczkę o nowości, czy najpierw czytacie zaległe tytuły?
A co z powyższej listy najbardziej wpadło wam w oko?

niedziela, 16 września 2018

Niepowszedni. Obława – Justyna Drzewicka



Czy warto całe życie trwać w strachu? A może lepiej wyjść naprzeciw swoim lękom i pokonać je raz, a dobrze? To brzmi jak dobry plan. Oczywiście do czasu, gdy nasz zaciekły wróg nie okaże się silniejszy od nas. No ale cóż, od czego jest plan B?

Tytuł: Niepowszedni. Obława
Autor: Justyna Drzewicka
Cykl: Niepowszedni (tom 3)
Wydawnictwo: Jaguar

Niepowszedni już tyle czasu byli gonieni przez Welesa i jego ludzi, że ledwo pamiętają, co to spokój i poczucie bezpieczeństwa. Czy znowu coś im grozi? Tak! Jednak tym razem role się odwróciły. Teraz to oni ścigają okrutnych złotników. Jednak czy takich ludzi da się dostarczyć przed sąd i wyjść z tej przygody z życiem? Niepowszednich czeka wiele zagrożeń i jeszcze więcej... spraw do rozwiązania.

Cóż mogę powiedzieć o tym tomie? Jest to naprawdę dobre zakończenie całego cyklu. Wszystko, o czym pisałam w recenzjach pierwszej i drugiej części, pojawiło się i w tej odsłonie.

Po pierwsze, mamy dynamiczną akcję. Również w finałowym tytule opowieść pędzi na łeb na szyję, nie pozostawiając miejsca na nudę, czy spokój. Bohaterzy mierzą się z licznymi przeciwnościami, konfrontują z wieloma wrogami, ale również własnymi słabościami.

"Na świecie są dwa typy ludzi: tacy, których strach może zgnieść jak garncarz glinę, i tacy, którzy czując trwogę, będą twardnieć, jak żelazo hartowane przez kowala. Wolnych od strachu nie ma nigdzie, wierz mi".


Tym razem najważniejsze okazały się wątki poboczne. Tak, główny motyw spajał wszystkie powieści w jeden cykl, jednak to tematy dziejące się obok nadały całości smaku. Swojego wyjaśnienia doczekały się kwestie m.in. rodzinne i uczuciowe.

A skoro mowa o emocjach, to i tym razem autorce udało się przekazać to, co ważne, a jednocześnie nie zamienić swojego dzieła w wyciskacz łez. Pojawiają się silne uczucia, miłość coraz wyraźniej odbija się na relacjach, jednak nie przytłacza akcji. Między bohaterami dużo się dzieje, ich przyjaźń kilka razy zostaje wystawiona na próbę, a wszystko to sprawa, że powieść dosłownie czyta się z zapartym tchem.

Czy można coś zarzucić? Tak, po raz kolejny opowieść serwuje nam całe mnóstwo zaskakujących zwrotów akcji. Jednak ciężko powiedzieć, by bohaterzy działali według jakiegoś porządnie przemyślanego planu. Większość z ich pomysł jest tak grubymi nićmi szyte, że ciężko traktować je poważnie. Zresztą... po drodze bohaterów wręcz na zmianę spotyka wyjątkowe szczęście lub niespotykany zbieg złych okoliczności. Jednak z drugiej strony, niezależnie od tego, jak szalone bywa ich działanie, wszystko ma swoje wyjaśnienie, każda dziwna sytuacja, czy scena budząca wątpliwość jest przemyślana i stanowi spójny element historii.

Jednym zdaniem... po prostu kocham serię „Niepowszedni” i naprawdę żałuję, że to już koniec. Dynamiczna akcja, świetne postaci, ciekawy świat, rozwijające się relacje między bohaterami i dynamiczne zwroty akcji sprawiły, że zapartym tchem śledziłam rozwój wydarzeń. Zupełnie, ale to zupełnie nie obraziłabym się na kolejny cykl w tej rzeczywistości. A jeśli wy jeszcze nie czytaliście tej serii, to koniecznie zapiszcie sobie te tytuły. Naprawdę warto!


środa, 12 września 2018

Twarz Grety di Biase


Jak przystało na okres wakacyjny, trochę sobie ze mną popodróżujecie. Dzisiaj zabiorę Was w fascynującą i niezapomnianą podróż do Włoch. Tylko na chwilę po drodze, zahaczymy o Wrocław, gdzie czeka na nas Adam Dancer, właściciel małej galerii sztuki.

Tytuł: Twarz Grety di Biase
Autor: Magdalena Knedler
Wydawnictwo: Novae Res 

Adam zabierze nas do Włoch w poszukiwaniu tajemniczej malarki, której obrazy go zafascynowały, a prowadzona z nią korespondencja zaintrygowała go jeszcze bardziej i poruszyła w nim emocje, o których już dawno zapomniał. Jak ta wyprawa wpłynie na życie Dancera i jak bardzo je zmieni?  Przekonajcie się sami.

Ja ze swojej strony gwarantuję Wam, że kartki będziecie przewracać w ekspresowym tempie. Bo tak bardzo będziecie chcieli się dowiedzieć, jakie tajemnice kryją i Greta i Adam.

Bohaterowie tej książki są bardzo nietuzinkowi i niesztampowi. Adam to człowiek żyjący schematami i niecierpiący, kiedy coś ten schemat ośmiela się zaburzyć. Codziennie wykonuje tę samą serię czynności, zjada takie same posiłki, sprząta te same miejsca i czuje się spełniony, kiedy wszystko zdaje się być na swoim miejscu. Wiemy tylko tyle, że nie zawsze był taki, na jego postępowanie wpłynęło tragiczne zdarzenie z przeszłości. I bardzo chcemy się dowiedzieć, co takiego się stało i tak bardzo zdeterminowało życie Adama. A jednocześnie z uśmiechem na ustach obserwujemy, jak tajemnicza Greta powoli sprawia, że Adam wykluwa się z tej swojej skorupy powtarzalności i ku zaskoczeniu wszystkich dookoła podejmuje decyzję o podróży do Włoch.

I kiedy z jednej strony z zapartym tchem śledzimy przemianę Dancera, to cały czas  wczytujemy się w historię Grety, którą zdawkowo zdradza w swoich e-mailach. I już nie możemy się doczekać, kiedy poznamy wszystkie tajemnice tej niezwykłej pary.

Ale Twarz Grety di Biase to nie tylko Adam i Greta. Autorka tworzy tu wspaniałą galerię, malowniczych postaci, wśród których prym wiedzie Zygmunt, zdolny malarz i kolorowy ptak, przyjaciel Adama, który zdaje się go rozumieć jak mało kto i pomaga wyjść z marazmu, w jaki tenże zapadł. Jest również młoda Nita, jej historia wielu z Was zapadnie prosto w serce.

I jest również wiele niezapomnianych postaci, które spotkamy podczas podróży po Włoszech. Mają nam one do opowiedzenia przepiękne historie. Naprawdę warto je poznać.

W swej powieści autorka nie tylko funduje nam fantastyczną podróż do Włoch, ale również pozwala nam wziąć udział we wspaniałej lekcji malarstwa włoskiego. Opisy obrazów, o których rozmawiają i, które spotykają na swojej drodze nasi bohaterowie są bardzo sugestywne i dokładne. Przy okazji również poznajemy ich historię i odwiedzamy wiele włoskich zabytków. Toż to moje ulubione tło okołofabularne z prawdziwego zdarzenia:):) I piękna lekcja na całe życie.

Serdecznie zapraszam do lektury, przeżyjecie przepiękną włoską przygodę i dowiecie się wielu ciekawych rzeczy. Miłej lektury!

A i jestem bardzo ciekawa, czy wielu z Was na koniec zada sobie pytanie: a może ja też kiedyś przywłaszczyłam/łem sobie czyjś życiorys?
 Dorota Skrzypczak

poniedziałek, 3 września 2018

Książowe zapowiedzi – wrzesień cz. 1


Żegnaj lato na rok, stoi jesień za mgłą (...) chciałoby się zaśpiewać razem ze Zdzisławą Sośnicką i chociaż początek września wcale się nie równa początkowi jesieni, to trudno udawać, że się nie zbliża. Ale przecież to jeszcze nie czas na poddawanie się chandrze, a jeśli nawet takowa będzie chciała się pojawić, jest na nią skuteczne lekarstwo – książkowe zakupy! 


Tytuł: Runa
Autor: Vera Buck
Wydawnictwo: Initium
Data premiery: 03.09.2018

Paryż, rok 1884. 
Doktor Charcot na oddziale neurologicznym kliniki Salpêtrière przeprowadza eksperymenty na histeryczkach. Jego pokazy hipnozy ściągają widzów zcałej Europy; znany neurolog niczym magik sprawia, że pacjentki tańczą przed zgromadzoną publicznością. Któregoś dnia na oddział trafia Runa, mała dziewczynka, która opiera się wszelkim metodom terapeutycznym. Jori Hell, szwajcarski student medycyny, widzi w tym szansę na zdobycie upragnionego tytułu doktora iwysuwa śmiałą propozycję zabiegu, który do tej pory wydawał się nie do pomyślenia. Chce jako pierwszy lekarz whistorii medycyny operacyjnie usunąć obłęd zmózgu pacjentki. Nie wie jednak, że Runa zostawiła wmieście tajemnicze wiadomości, ściągając na siebie uwagę innych osób. Zna też najmroczniejszą tajemnicę Joriego... 
Vera Buck po mistrzowsku łączy literaturę z historią medycyny. Fascynujące tło historyczne: Paryż dziewiętnastego wieku, słynny zakład dla obłąkanych La Salpêtrière i mroczne początki psychiatrii.



Tytuł: Przygody młodego przyrodnika
Autor: David Attenborough
Wydawnictwo: Prószyński Media
Data premiery: 04.09.2018

W 1954 roku młody prezenter telewizyjny David Attenborough otrzymał propozycję życia – miał podróżować po całym świecie w poszukiwaniu rzadkich, trudno osiągalnych zwierząt do kolekcji londyńskiego zoo oraz filmować swoje wyprawy na potrzeby nowego programu telewizji BBC pod tytułem "Zoo Quest" (Zoologiczne poszukiwania). 

Oto historia tych podróży. Podczas wędrówek w poszukiwaniu gujańskich mrówkojadów, wielkich indonezyjskich "smoków z Komodo" i paragwajskich pancerników autor i pozostali członkowie zespołu musieli korzystać z gościny miejscowych plemion oraz zmagać się z drapieżnymi rybami, agresywnymi jeżozwierzami nadrzewnymi i biegłymi w sztuce ucieczek dzikimi świniami, a także ze zdradliwym terenem i nieprzewidywalną pogodą, żeby móc rejestrować piękno i biologiczną różnorodność odwiedzanych okolic. 

Książka "Przygody młodego przyrodnika", napisana z właściwymi autorowi dowcipem i urokiem, to nie tylko opowieść o niezwykłej przygodzie, lecz także o człowieku, który nauczył nas kochać świat przyrody i doceniać znaczenie jego ochrony, czym zajmuje się do dziś. 



Tytuł: Stand By Me
Autor: Agata Czykierda-Grabowska
Wydawnictwo: Novae Res
Data premiery: 04.09.2018

Jest tylko jedna taka noc w roku. Noc, podczas której liczy się tylko miłość. 
Sara właśnie zakończyła fatalny związek z Damianem. Sposobem na uleczenie jej zranionego serca i pozbycie się złych wspomnień mają być wakacje spędzone w rodzinnym mieście. Przypadek sprawia, że w tym samym czasie zjawia się tu Paweł – przystojniak, który ma opinię pożeracza kobiecych serc. Kiedy ich drogi się skrzyżują, rozpocznie się zacięta walka żywiołów. Sara bowiem doskonale zdaje sobie sprawę, z kim ma do czynienia. Jako najbliższa przyjaciółka jego siostry słyszała już wiele historii na temat kolejnych podbojów Pawła i wie, że ten typ mężczyzn zupełnie jej nie interesuje. A przynajmniej tak jej się wydaje... 
Kiedy jednak nadejdzie Noc Kupały, ten magiczny czas, gdy wszystko sprzyja miłości, oboje nie będą mogli już ukrywać, że łączy ich znacznie więcej, niż chcieliby przyznać...

Tytuł: Spartakus. Gladiator
Autor: Ben Kane
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Data premiery: 05.09.2018

Pierwsza część dwutomowej powieści opisującej losy jednego z najbardziej charyzmatycznych bohaterów historycznych – Spartakusa, zbiegłego gladiatora, który niemal rzucił wielki Rzym na kolana. 
W znakomitej powieści Bena Kane'a poznajemy Spartakusa w drodze do rodzinnej Tracji. Chce osiąść w wiosce, w której dorastał, ustatkować się po dziesięciu latach służby jako najemnik w rzymskiej armii. Zostaje pojmany i sprzedany handlarzowi niewolników, który szuka odpowiednich kandydatów do walki na arenach gladiatorów. 
Tak zaczyna się odyseja, która uczyniła ze Spartakusa legendę. Ta historia była wielokrotnie ekranizowana, zapewniając mu nieśmiertelność, a teraz wielki wódz zostaje jeszcze raz wskrzeszony w nowym bestsellerze Bena Kane'a.

Tytuł: Kamerdyner
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Agora
Data premiery: 05.09.2018

"Kamerdyner" to powieść jakiej w Polsce od lat nie było!
Świat, którego już nie ma. Zakazana miłość wciągnięta w wir wielkiej historii. Losy trzech narodów na przestrzeni pięciu dekad. Nieznana, drastyczna zbrodnia. "Kamerdyner" to powieść napisana z rozmachem, ale też pełna małych wzruszeń. 
Marita – niemiecka panienka z dobrego domu. Mateusz – kaszubski chłopak, który po śmierci rodziców trafia na wychowanie do pruskiego dworu. Ich miłość musiała być burzliwa. I była. Tak samo jak wielka historia, na której tle się rozegrała. Narastały konflikty między narodami, wybuchła I wojna światowa i kształt Europy uległ zmianie. Polacy mogli wreszcie świętować własną niepodległość, ale po krótkim czasie mieli znów ją stracić. 
Kim jestem? – to pytanie będzie dręczyć Mateusza Krolla przez całe życie. Polakiem, czy Niemcem? Synem koniuszego, czy jaśnie pana? Bratem pięknej Marity von Krauss, czy zakochanym w niej Kaszubem? Wraz z nadejściem września 1939 roku od odpowiedzi będzie zależało również jego życie. 
Romans Mateusza i Marity to opowieść niepodobna do innych, złożona, pełna trudnych wyborów, ulotnych nadziei i cierpienia, ale przede wszystkim wierna faktom historycznym. 
Film "Kamerdyner" w reż. Filipa Bajona w kinach od 21 września 2018.

Tytuł: Kręgi
Autor: Zbigniew Zborowski
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Data premiery: 05.09.2018

Mężczyźni. Nie wyglądali na potwory. Ten z prawej był niski i pulchny, o jowialnej twarzy. Środkowy był wyższy, ale znacznie starszy. Po lewej stał najmłodszy, z brzuszkiem rysującym się pod dresową bluzą. Może nie jest tak źle? Może chcieli tylko ponapawać się trochę jej strachem? Zażartować? Nie. W ich oczach było coś, co odbierało nadzieję. 
W warszawskim parku zostaje znalezione ciało nastolatki. Młoda dziewczyna ma odcięte dłonie. Rusza policyjne śledztwo. W tym samym czasie wyrzucony z policji Bartosz Konecki, dorabiający jako prywatny detektyw, dostaje zlecenie: ma śledzić młodą aktorkę. Odkrywa, że dziewczyna stara się zebrać informacje na temat brutalnego morderstwa sprzed lat. Morderstwa, które do złudzenia przypomina niedawną zbrodnię na nastolatce. 
Czy za zbrodniami stoi ta sama osoba? Jaki związek ze sprawą ma kobieta, którą kazano mu śledzić?Czy samotny detektyw będzie szybszy niż policja? I czy powstrzyma zło, które zatacza coraz szersze kręgi?

Tytuł: Hannibal. Pola Krwi
Autor: Ben Kane
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Data premiery: 05.09.2018

Równina w pobliżu Kann zmieniła się w przesiąknięte krwią pola śmierci, arenę jednej z najkrwawszych bitew w historii wojen. Kto odniesie ostateczne zwycięstwo? Czy będzie to Hannibal, prowadzący doświadczone zastępy wojowników, weteranów licznych kampanii, czy wspaniałe legiony Cesarstwa Rzymskiego. 
Hannibal pragnie rzucić Rzym na kolana. Jednym z dowódców jego doborowych oddziałów jest młody oficer, Kartagińczyk o imieniu Hanno. 
Tak jak jego wódz Hanno pała nienawiścią do Rzymu. Jeszcze nigdy w historii wieloletniego konfliktu Kartagina nie była tak blisko pokonania odwiecznego wroga. 
Tymczasem rzymscy dowódcy mistrzowsko realizują strategię uników, obliczoną na wyczerpanie przeciwnika. 
Czas uchylania się od walki dobiega jednak końca i wreszcie dwie ogromne armie gotowe są stanąć do rozstrzygającej bitwy w palących promieniach słońca na równinie pod Kannami – na polach krwi.

Tytuł: Królewskie źródło
Autor: Jeff Wheeler
Cykl: Królewski zdrajca (t.3)
Wydawnictwo: Jaguar
Data premiery: 05.09.2018

Owen Kiskaddon – lord Ceredigionu i diuk Marchii Zachodniej – z lękliwego chłopca stał się wysokim rangą oficerem na dworze króla-regenta, Severna Argentine'a. Nadal służy nieobliczalnemu, opętanemu żądzą władzy tyranowi, w duchu marzy jednak o pozbawieniu go tronu. Gdy nadarza się okazja, Owen bierze sprawy w swoje ręce, a u jego boku staje nieoczekiwanie piękna sojuszniczka... Czy wspólnie uda im się pokonać Severna Argentine'a i przywrócić pokój w Królewskim Źródle? A może chaos zwycięży miłość i ziemia spłynie krwią niewinnych ofiar?



Tytuł: Wielki ogarniacz życia we 2 – czyli jak być razem i się nie pozabijać
Autor: Pan Buk, Pani Bukowa
Wydawnictwo: Flow Books
Data premiery: 05.09.2018

Nowe przygody bohaterów "Wielkiego Ogarniacza Życia", bestselerowego poradnika o tym, jak być szczęśliwym, nie robiąc niczego. 
Jej życie to nieustanna walka między spaniem a internetem. Chciałaby tracić kilogramy tak szybko jak pieniądze i cierpliwość. Co wieczór postanawia, że od jutra zmieni się na lepsze, ale kiedy wstaje rano, przypomina sobie, że przecież jest idealna. I wtedy poznaje tego jedynego. 
Pan Buk woli dobrze zjeść, niż podobać się byle komu. Gdyby nie związek z Panią Bukową, mógłby przeżyć całe życie w przekonaniu, że nie ma wad. Ale ona wie też, że czasem jedyne wyjście to wyjście na piwo, a on – że jeśli kobieta warczy i nie daje się przytulić, to trzeba odejść na bezpieczną odległość i rzucać w nią czekoladą. I to jest cenna wiedza. 
Ta książka pokaże wam, jak być razem i się nie pozabijać.

Tytuł: Piątka
Autor: Erica Spindler
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 05.09.2018

Policja. Wstęp wzbroniony

"Paranormalny cykl, obok którego nie sposób przejść obojętnie"
"Fresh Review"

Nieliczni przedstawiciele Strażników Światła, pochodzący od zesłanej na Ziemię starożytnej rasy, walczą z siłami zła, które zagrażają ludzkości. 

Kiedy podczas przyjęcia z okazji otwarcia nowego luksusowego hotelu i apartamentowca z balkonu skacze jego właściciel, bogaty deweloper, na miejsce zdarzenia przybywają detektyw Micki Dare i Zach Harris. 

Kiedy Micki otrzymuje tajemniczą przesyłkę od swojego nieżyjącego od kilku lat kolegi i mentora, Zach zaczyna podejrzewać, że sprawa, nad którą pracują, nie należy bynajmniej do zwyczajnych, i że policjanci mają do czynienia z nadnaturalną siłą, raz jeszcze zagrażającą miastu. 

Pewne aspekty sprawy niepokojąco przypominają niewyjaśniony przypadek sprzed kilku lat i sprawiają, że dla Micki staje się ona coraz bardziej osobista. Tym razem to jej życie zostaje położone na szali. Powstrzymanie przestępcy będzie wymagało pomysłowości i szczególnych zdolności zarówno ludzi, jak i Strażników Światła. Czy jednak uda się to zrobić, zanim jedno z nich straci życie?

Tytuł: Podniebny
Autor: Kerstin Gier
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data premiery: 05.09.2018

Trzymająca w napięciu powieść dla młodzieży, w której nie zabraknie wątku sensacyjnego i miłosnego, a to wszystko z niewielką szczyptą magii oraz sporą dawką humoru. Dzięki oryginalnemu stylowi pisania, nieodłącznej dawce humoru i niesztampowym bohaterom, "Podniebny" to powieść, która oszołomi, zauroczy i zapewni czytelni(cz)kom doskonałą zabawę. 
Siedemnastoletnia Fanny rzuciła szkołę i w Alpach Szwajcarskich odbywa praktykę w hotelu Château Janvier, który wszyscy pieszczotliwie nazywają Podniebnym. W okresie świąteczno-noworocznym podupadły już nieco hotel z tradycjami przeżywa prawdziwe oblężenie. Zjeżdżają tu najróżniejsi goście – od światowej sławy łyżwiarki, przez autora krwawych thrillerów i dziennikarzy po rosyjskich oligarchów – a przychylać im nieba będzie cały zastęp świeżo zatrudnionych pracowników. 
Wraz z pomocą Bena, przystojnego syna właściciela, i tajemniczego Tristana, który potrafi wspinać się po fasadzie budynków jak kot, Fanny spróbuje pokrzyżować szyki pewnym złym ludziom. Postara się też zachować zimną krew (i pracę!), oraz znaleźć pomysł na życie, a może nawet miłość... 
Niezwykle wyczekiwana powieść jednej z najlepiej sprzedających się pisarek niemieckojęzycznych – bestsellerowej autorki Trylogii Silver i Trylogii Czasu, wyróżnionej za Trylogię Czasu również w Polsce nagrodą Małego Donga od polskiej sekcji IBBY. Niebanalna, inteligentna i pięknie wydana książka dla nastolatek, do której – jak dowodzi popularność autorki w mediach społecznościowych – sięgną także młode kobiety.

Tytuł: Ścigany
Autor: Katarzyna Michalak
Wydawnictwo: Między Słowami
Data premiery: 05.09.2018

Nowa książka bestselerowej Katarzyny Michalak i początek zupełnie nowej historii. 
Danka i Hubert to dwoje życiowych straceńców. Byli przekonani, że nic dobrego ich nie czeka. Aż spotkali siebie. Danka pomogła mu, kiedy ranny i ścigany przez policję uciekał przez bieszczadzkie bezdroża. Uwierzyła w jego niewinność, choć był poszukiwany za zabójstwo. Był taki jak ona. W oczach miał gniew, w duszy mrok, a w sercu głęboką ranę po wielkiej miłości. I jeszcze większej krzywdzie. Hubert sprowadził na nią same kłopoty. Aby go chronić, musiała znosić poniżenie i oddać się innemu mężczyźnie. Ale oddała mu tylko ciało. Serce zamroziła już dawno. Nie miała nic do stracenia i na niczym ani na nikim jej nie zależało. Nie można jej było przekupić ani zastraszyć. Tylko miłość była w stanie to zmienić. I namiętność, tak silna, że pali wszystko, co stanie jej na drodze.

Tytuł: Zostań ile chcesz
Autor: Anna H. Niemczynow
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 05.09.2018

Kobieta z przeszłością i mężczyzna po przejściach, prawie jak w piosence Osieckiej. 

Piękna, mądra, utalentowana i świetnie zorganizowana, Alicja zdaje się wieść idealne życie. Tymczasem w środku jest rozbitą na milion kawałków zawiedzioną i oszukaną kobietą, próbującą na nowo zbudować jak najlepszy świat dla siebie i ukochanego dziecka. Również Maciej wydaje się człowiekiem, któremu nic nie brakuje. Jednak za zamkniętymi drzwiami domu mężczyzna każdego dnia zmaga się z doświadczeniem odrzucenia, podwójnej zdrady i oszustwa. Pewnego dnia ich drogi się krzyżują. Czy przygnieceni bagażem złych doświadczeń spróbują pokonać wzajemną nieufność? Czy miłość, o którą walczy się całym sercem, ma szansę się spełnić? Jedyne, co Alicja i Maciej mogą sobie ofiarować, to trzy najpiękniejsze słowa: zostań ile chcesz. 
Tę historię napisało samo życie! Książka Anny Niemczynow to urzekająca, ciepła i niosąca nadzieję powieść zainspirowana losami autorki.

Tytuł: Nowy Sekretnik Szeptuchy
Autor: Katarzyna Berenika Miszczuk
Wydawnictwo: W.A.B.
Data premiery: 05.09.2018

Druga część bestsellerowego "Sekretnika Szeptuchy" to pozycja obowiązkowa dla każdego wielbiciela serii Kwiat paproci Katarzyny Bereniki Miszczuk. 
Kalendarz wzbogacono o fragmenty niepublikowanych dotąd tekstów autorki Szeptuchy. Czytelnicy znajdą w nim także m. in. horoskop słowiański, testy, przepisy na nalewki, informacje dotyczące zbierania ziół i kolorowanki ilustrujące fragmenty powieści "Szeptucha", "Noc Kupały", "Żerca" oraz "Przesilenie".






Tytuł: Złodziejka dusz
Autor: Renata Kosin
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 05.09.2018

Czy da się być jednocześnie roztargnioną perfekcjonistką i chaotyczną pedantką? Czy można nie cierpieć brudu, ale w radosnym oszołomieniu wdychać zapach kurzu i starych książek? I czy wypada ponad wszystko wielbić ład, a jednocześnie mieć kompletnie zabałaganione życie? Oczywiście że tak!
O ile jest się kimś takim, jak Anastazja Niebieska – zwariowana bibliotekarka i roztrzepana fanatyczka porządku. Z pozoru świetnie zorganizowana, nie potrafiąca jednak dojść do ładu z samą sobą. Najbezpieczniej czuje się wśród starych książek, za to trochę gorzej wśród ludzi, co z czasem spróbuje zmienić pewien uroczy miłośnik tajemnic i zagadek... 
Anastazja poznaje go po przeprowadzce do starej rodzinnej willi. To, co miało być tymczasowym rozwiązaniem, gmatwa jej życie jeszcze bardziej. Kiedy odkrywa pewien sekret, uświadamia sobie, że nie wszystko w jej życiu działo się przez przypadek...

Tytuł: Opuszczone miasto
Autor: Erin Hunter
Cykl: Sfora (tom.1)
Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data premiery: 10.09.2018

Nadszedł czas, by dziczą zaczęły rządzić psy. 
Fuks to mieszaniec o złotej sierści, który wie, jak przetrwać na własną łapę. Od zawsze samotnie przemierzał ulice wielkiego miasta, ufając wyłącznie swojemu instynktowi. Wprawdzie inne psy przynależą do różnych sfor, ale Fuks jakoś nie tęskni za czasami spędzanymi w czyimś towarzystwie. Woli sam o siebie zadbać. 
Świat zdewastowała tajemnicza katastrofa, złowieszczy Wielki Warkot. Ziemia się rozstąpiła i Dom Pułapka, w którym przebywa Fuks, uległ zniszczeniu. Do tego wszyscy Długonodzy najwyraźniej uciekli z miasta. 
Fuks utknął w tym dziwnym, opuszczonym, nowym świecie, w którym brakuje jedzenia, zbiorniki wody zostały zatrute, a na każdym rogu czają się wrogowie. Wkrótce odnajduje grupę podobnych jemu wyrzutków na czele z Bellą, jego siostrą. W nowej rzeczywistości Fuks zmuszony jest polegać na innych. 
Tylko czy Fuks nadaje się do życia w sforze?

Tytuł: Paradoks
Autor: Charlie Fletcher
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data premiery: 12.09.2018

Ostatnia Ręka Nadzoru wciąż patroluje granicę pomiędzy tym, co naturalne a tym, co nadprzyrodzone, rozświetlając ciemności nikłym płomieniem świecy. Nikt nie potrafi przewidzieć, jak sobie poradzi. Nowym członkom brakuje wyszkolenia, a weterani są zmęczeni i bezbronni. Ta słabość przyciąga do miasta nowych wrogów, ale także zaskakujących sprzymierzeńców zza oceanu. 
Najbardziej jednak szokujące są nowe rewelacje dotyczące przeszłości Nadzoru, które ujawniają prawdziwe niebezpieczeństwo zagrażające światu. Ich źródło kryje się w miejscu, w którym utknęli Sharp i Sara. To właśnie tam będą oni musieli rozwikłać sekret Czarnych Luster i zmierzyć się z tym, co się w nich czai, uważając, aby nie podążyło za nimi do domu. 
Ciemne wody się wznoszą, świece migoczą, ale światło nie gaśnie. Póki co...

Tytuł: Revived
Autor: Samantha Towle
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data premiery: 12.09.2018

"Revived" jest kolejnym współczesnym romansem Samanthy Towle, autorki Revved i wielu innych bestsellerów z list "The New York Times", "Wall Street Journal" i "USA Today". 
India Harris nie miała najlepszego startu w życie. Rodzice porzucili ją, gdy była małym dzieckiem. Dorastała w rodzinie zastępczej razem z bratem bliźniakiem, Kitem. Oboje mogli polegać tylko na sobie. Przez wczesny związek z nieodpowiednim mężczyzną India zaszła w ciążę. Pragnąc zapewnić swojemu synowi życie, o którym sama mogła tylko marzyć, dostała się na studia i ukończyła je z wyróżnieniem. 
Teraz ma trzydzieści lat i jest uznaną terapeutką. 
Leandro Silva osiągnął szczyt kariery kierowcy Formuły 1. Miał wszystko – aż podczas pewnego wyścigu tragiczny wypadek postawił go twarzą w twarz ze śmiercią. Po dwunastu miesiącach ciężkiej rehabilitacji odzyskał sprawność fizyczną, ale trauma po wypadku wciąż nie pozwala mu usiąść za kierownicą. Jego dni i noce wypełnione są morzem alkoholu i tłumami anonimowych kobiet, którymi usiłuje zagłuszyć frustrację i gniew. 
Leandro rozpoczyna ostatni rok swojego kontraktu, zdaje sobie sprawę, że albo musi znowu zacząć się ścigać, albo straci wszystko, co osiągnął. Zmusza się do podjęcia terapii, która jest jego ostatnią szansą by na powrót odnaleźć prawdziwego siebie, i tak trafia do gabinetu Indii Harris. 
Zakochanie się w sztywnej pani doktor nie było częścią jego planu. 
Nagłe uczucie do wściekłego brazylijskiego rajdowca i swojego nowego pacjenta nie było częścią jej planu. Ale co, jeśli to właśnie złe decyzje są tak naprawdę tymi dobrymi?

"Revived" jest historią bohatera, którego czytelnicy i czytelniczki poznali wcześniej w "Revived", jednak znajomość Revved nie jest konieczna. "Revived" jest całkowicie nową opowieścią, niezależną od swojej poprzedniczki.

Nie wiem jak Wam, ale mnie od razu poprawił się humor, kiedy zobaczyłam te wszystkie nowości. Tym bardziej, że czeka nas jeszcze druga połowa miesiąca :) 

Monika Mikłaszewska

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates