Featured

czwartek, 14 lutego 2019

PSYCHOTEST: Jaki jest twój związek z książkami?

Nie ma to jak kupić jedną, dwie książki... albo pięćdziesiąt. Miłość ma różne oblicza, ale ta do książek jest wyjątkowo... oczytana :) Uwielbiasz książki? Nie wiesz, czy to jest przyjaźń, czy to jest kochanie? A może jeszcze dalej, uzależnienie? Sprawdź nasz psychotest i dowiedź się!


Spójrzmy prawdzie w oczy, kto czyta, nie błądzi. Bo czy błędem można nazwać skok w bok do pobliskiej... księgarni? Czas spojrzeć prawdzie w oczy! Jakie uczucia łączą cię z książkami? Weź, karteczkę, długopis i zapisuj odpowiedzi. Wspólnie ustalimy diagnozę i...zalecimy terapię.

1. Czy jesteś wierny jednej książce?
a) Książce? Nie, mój mąż ma nazwisko Kowalski! Nie znam żadnego Książka!
b) Jak najbardziej (i szeptem: chociaż czasem zdarza mi się ulec pokusie i sięgnąć po inną. Ale to w sumie jej wina! Ta pierwsza nie dawała mi tego, czego potrzebowałam, a ta druga była tak atrakcyjna).
c) Oczywiście, że nie! Nie kryję się ze swoimi preferencjami!  Trzeba korzystać z życia! Czytam wiele na raz i każdej mówię o tym otwarcie!

2. Przejdźmy do trudnego tematu. Jaki jest twój stosunek do zakładek?
a) A do czego one służą? Do książek? Ciekawe... To nie korzystam. I z zakładek, i z książek.
b) Mam kilka, niektóre bardzo ładne. W książce którą obecnie czytam jest...
c) Uwielbiam! Mam ich tysiące! Wszystkie kocham! Jaką mam w książce? A nie, w książce to mam paragon!

3. Co sądzisz o okładkach?
a) Lubię je oglądać. I odkładać na półkę. W sklepie. Jak stoję w kolejce do kasy.
b) Czasami są bardzo ładne. Chociaż staram się nie oceniać książki po okładce, zawsze docenię ładną grafikę.
c) Od okładki zależy wszystko! Jest kluczowa, bardzo ważna i jeśli mam być szczera, sama bym ją lepiej zrobiła. Którą? Każdą!

4. Książka służy Ci do...
a) Chyba, jak każdemu!? Do przygniatania papierów i zbierania kurzu. A i do sprawiania wrażenia, że jest się oczytanym.
b) Eeee... czytania?
c) Dotykania, wąchania, głaskania, zbierania, układania, wyjmowania, fotografowania... Czy można od razu zaznaczyć, że do życia?

5. W witrynie księgarni widzisz nowość, która cię zaintrygowała. Wiesz jednak, że masz w domu dużo nieprzeczytanych książek. Co robisz?
a) Nie rozumiem pytania. Proszę następne.
b) Zastanawiam się, czy bardzo zależy mi na tej książce. Jeśli tak, to kupuję ją lub proszę, by ktoś kupił mi na prezent np. na urodziny.
c) Oczywiście, że kupuję. Dlaczego? To ustalam w drodze do domu.

6. Film, czy książka?
a) Głupie pytanie! Oczywiście, że film! Najlepiej bez napisów. 
b) To zależy. Zdarzają się dobre i kiepskie ekranizacje. Czasem nawet film jest lepszy od powieści. Chociaż...
c) Głupie pytanie! Oczywiście, że książka! W filmie wszystko jest takie płytkie, i nie ma opisów, ani kartek. Co to za przyjemność.

7. Co sądzisz o e-bookach?
a) Czy to zaraźliwe? Na pewno byłam szczepiona w szkole.
b) Bywają pomocne w podróży. Czasem korzystam.
c) "To nie książki, jak w ogóle można czytać bez dotyku papieru! Nie lubię ich!" lub "Są zdecydowanie lepsze niż papier! Można czytać zawsze i wszędzie. Kocham je!"


8. Z jaki książkowym bohaterem poszłabyś na randkę?
a) Z Grejem! Nie, nie czytałam, ale wszyscy mówią, że gorące ciacho!
b) Mam kilka typów, musiałabym się zastanowić. Może z Panem Darcym?
c) Ale tylko z jednym? Dlaczego? A może po jednym na każdy dzień roku. Wtedy to pytanie miałoby sens.

9. Twoja ulubiona książkowa para to:
a) Moja polonistka i Pan Tadeusz!
b) Mam kilka typów np. Jane i Pan Darcy.
c) Ja i książka! Albo... ja i Pan Darcy. Albo wiem, ja i...

10. Twój ulubiony gadżet książkowy (np. kubek z motywem z książki, zakładki) to:
a) Kubek! Czy muszę dobierać do niego książkę?
b) Lubię kubki i zakładki, bo są praktyczne. Magnesy czy inne dodatki mniej mnie przekonują. Nie przydają mi się.
c) Gadżety książkowe?! CO? GDZIE? Bierem wszystkie! Kocham, zbieram, chowam i nie używam! Moje skarby!

Nasza diagnoza:

A - jeśli masz najwięcej odpowiedzi A, twój związek z książkami najlepiej oddaje "znamy się tylko z widzenia, a jedno o drugim nic nie wie". To nawet nie przyjaźń, to chłodna obojętność! Może jednak warto spojrzeć na swój "przycisk do papieru", może okaże się niesamowitą przygodą? Nie, to cię nie zabije, gwarantuję!

B - przyjaźń z korzyściami. Ty to potrafisz się ustawić. Bierzesz z książek to, co najlepsze i dajesz tyle ile chcesz. Jestem pod wrażeniem! Ja tak nie umiem, ale szanuję. Tylko uważaj, czasem wystarczy jeden niewłaściwy krok i wpadasz w toksyczną miłość.

C -  tego się nie leczy, ale nie dlatego, że nie trzeba, po prostu się nie da. Albo już masz ołtarzyk na cześć książek, albo intensywnie o nim myślisz (chociaż pewnie używasz określenia "biblioteczka"). Ten związek z książkami jest wyjątkowo intensywny, namiętny i pochłaniający. Nie zapomnij jednak o ludziach, oni też są istotni. No wiesz, czasem przynoszą książki.


I jak wyszedł twój test? Pochwal się wynikiem!

niedziela, 10 lutego 2019

Kawiarnia na końcu świata

 

Dzisiaj zabiorę Was, Kochani w podróż niezwykłą. Wybierzemy się mianowicie do kawiarni na końcu świata. W podróż tę zabierze nas John Strelecky, autor książki o takim właśnie tytule. Na miejscu spotkamy również Casey'a, Mike i Anne. Gwarantuję Wam, że spotkanie z nimi zapamiętacie do końca życia.


Tytuł: Kawiarnia na końcu świata. Opowieść o sensie życia
Autor: John Strelecky
Wydawnictwo: Aktywa

Do tytułowej kawiarni John trafił pewnego dnia całkiem przez przypadek. Korek na autostradzie zmusił go do zjechania z trasy i po kilku godzinach bezsensownego błądzenia autor zjawił się w progu tego gościnnego przybytku. O tym, co się tam wydarzyło, będziecie musieli przeczytać sami. Przeczytać, przetrawić i przekonać się, że zwykły korek, który przytrafił się Johnowi, będzie miał niebagatelny wpływ również na Wasze życie. Po odwiedzinach w kawiarni na końcu świata zupełnie inaczej spojrzycie na swoje życie, gwarantuję Wam to.

Przyznam Wam się, że bardzo rzadko zdarza mi się czytać takie poradniki psychologiczne czy coachingowe. Wolę powieści i fikcyjnych bohaterów niż czytanie zwierzeń obcych ludzi, jak to pod wpływem jakiegoś niezwykłego zdarzenia ich życie zmieniło się w cudowny sposób. Wychodzę po prostu z założenia, że każdy z nas przeżywa swoje życie na swój sposób i doświadczenia innych w tej materii jakoś bardzo mnie nie interesują.

Książkę, o której mowa wybrałam sobie do recenzji z czystej ciekawości. Dawno nie czytałam nic w tym stylu ( ostatnio było to chyba z sześć lat temu, a moim przewodnikiem po życiu była wtedy popularna do dziś pani Regina Brett) i miałam ochotę sprawdzić, czy coś się w tej kwestii zmieniło.
Podróży do tego niezwykłego miejsca na pewno nie żałuję. Moje życie najprawdopodobniej nie odmieni się za chwilę jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale nie da się ukryć, że na pewne rzeczy spojrzałam trochę inaczej.

Sama książka Ameryki nie odkrywa. Autor zachęca nas po prostu do zatrzymania się na chwilę i zmusza do głębszego zastanowienia się, czy szaleńczy pęd za lepszym jutrem ( które może przecież wcale nie nadejść) ma sens. Czy nie lepiej zacząć cieszyć się życiem tu i teraz i już dziś czerpać satysfakcję z tego, co robimy?

Trudno nie przyznać mu racji. Tak jak napisałam wyżej, tezy zawarte w tej książce odkrywcze nie są, ale faktem jest, że zajęci codziennym życiem i układaniem sobie pięknego życia, które kiedyś tam nadejdzie, w ogóle o tym nie myślimy. Potrzeba nam dopiero wizyty w tak niezwykłej kawiarni, żeby przypomnieć sobie, że nasze życie toczy się tu i teraz i kiedy tylko mu na to pozwolimy, dostarczy nam wiele szczęścia i radości właśnie w tej chwili, a nie kiedyś tam, kiedy już wystarczająco dużo się napracujemy.

Wielkim plusem tej powiastki jest to, że jest to książka dla każdego. Nie musisz być w ciężkiej depresji, nie musisz stracić sensu życia, żeby po nią sięgnąć. To książka dla nas wszystkich. Dla tych, którzy mają dobrą pracę, wspaniałych przyjaciół i w gruncie rzeczy nic więcej do szczęścia nie potrzebują, a jednak od czasu do czasu, gdzieś z tyłu głowy uwiera ich pytanie czy ten szaleńczy bieg ma jakiś sens. Pewnie ma, ale znaleźć go musimy już sami.

Ja już wiem co mam zrobić, żeby to pytanie za bardzo mnie nie uwierało i nie, nie moje życie już zaraz nie zmieni się diametralnie. Jednak wiem już co zrobić, żeby wycisnąć z niego jeszcze więcej szczęścia i radości.

Ja już odpowiedziałam sobie na pytanie „Dlaczego tu jestem?” i Was również serdecznie do tego zachęcam. John, Casey, Mike i Anne już szykują dla Was pyszne śniadanie. Nie zwlekajcie ani chwili z tą podróżą, przekonacie się, że powrócicie z niej odmienieni. Miłej lektury!

Dorota Skrzypczak

 

środa, 6 lutego 2019

Uwikłana – Natasha Preston

 

 

Nastolatki, domek na odludziu i morze alkoholu, brzmi jak przepis na udaną imprezę. I tak to właśnie wygląda, jednak nikt nie przewidywał, że atrakcją wieczoru okaże się... podwójne zabójstwo. Brak śladów włamania, drzwi zamknięte na głucho, wniosek jest prosty, morderca jest wśród nas. Ale kto mógł zrobić coś tak okropnego. Przecież wszyscy jesteśmy przyjaciółmi, prawda... prawda?


Zgadnij kto – Chris McGeorge

Zostaliście zamknięci w pokoju. Wy i trup. Droga do wolności jest prosta. Wystarczy wskazać... mordercę. Bo on jest wśród was, śledzi to, jak panicznie szukacie wyjścia i śmieje się z waszej nieporadności. A czas ucieka, a wraz z nim wasze życie. Jeśli nie rozwiążecie zagadki w trzy godziny... wszyscy zginiecie.


piątek, 1 lutego 2019

Książkowe zapowiedzi – luty cz. 1


Powiada się, że "gdy mróz w lutym ostro trzyma, tedy już niedługa zima". No cóż, nie jestem pogodynką i nie mnie wyrokować jaka będzie pogoda, ale szczerze mówiąc wolałabym przecierpieć lutowe zimno i od marca poczuć pierwsze, nieśmiałe powiewy wiosny. Na całe szczęście aura nam nie przeszkadza i trwa u nas prawdziwa książkowa gorączka. Czy i Wy znajdziecie coś na ogrzanie swojej duszyczki w prezentowanych przez nas nowościach wydawniczych? Oby tak.

Tytuł: Zostały po niej sekrety
Autor: Diane Chamberlain
Wydawnictwo: Prószyński Media
Data premiery: 05.02.2019

Sara Weston wychodzi do sklepu i... znika. Dlaczego samotna matka porzuciła swojego poparzonego syna? Odtąd siedemnastoletni Keith sam musi się zmagać z demonami przeszłości i bolesnymi sekretami, które zostawiła mu w spuściźnie. 
Keith otarł się o śmierć w pożarze, któremu winna była Maggie. To potworne przeżycie okaleczyło go fizycznie i emocjonalnie. Pozbawiony środków do życia, z bólem radzi sobie tylko dzięki bardzo silnym lekom. Jest odcięty od świata, przepełniony gniewem. 
Dziewiętnastoletnia Maggie spędziła rok w więzieniu za spowodowanie pożaru, w którym zginęły trzy osoby, a wiele innych ucierpiało. Wraca do domu, ale wciąż dręczą ją wyrzuty sumienia. Znała Keitha od dziecka, był jej towarzyszem zabaw, a niedawno okazało się... że mają wspólnego ojca. I właśnie ta dziewczyna, której Keith nienawidzi, jest teraz jedyną rodziną, jaka mu pozostała. Tak będzie, dopóki Sara nie wróci. Jeśli wróci... 

Tytuł: Wiedźma
Autor: Anna Sokalska
Cykl: Opowieści z Wieloświata, tom 1
Wydawnictwo: Lira
Data premiery: 06.02.2019

Nadszedł czas "Wiedźmy"! Sięgnij po pierwszy tom cyklu urban-fantasy "Opowieści z Wieloświata". 
Obłożona klątwą wiedźma Jasna budzi się z długiego snu. Wyrwana ze swoich czasów, samotna i pozbawiona mocy, pragnie zemścić się za dawne krzywdy. Spotyka na swej drodze zmorę-uciekinierkę, szamana z przypadku i anioła niezadowolonego z nowych obowiązków. Każdy z nich zmaga się z cieniami przeszłości, a Los wciąga ich w nieoczywistą rozgrywkę o ludzkie dusze... Zapraszamy do niezwykłego uniwersum, przesyconego słowiańsko-fantastycznym kolorytem!



Tytuł: Planeta Singli 3. Jesteśmy poślubieni?
Autor: Ewa Markowska
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data premiery: 06.02.2019

Z Rodziną lepiej wyjść na zdjęciu niż za mąż... 
Ania i Tomek, po wielu perypetiach, które niemal zniszczyły ich związek, w końcu zdecydowali się na ślub. Marzą o tradycyjnej uroczystości kościelnej i wiejskim weselu na Mazurach. Marcel, ich przyjaciel, dwoi się i troi, aby zorganizować imprezę roku, ale bracia i matka Tomka są nieprzewidywalni jak włoska rodzina – każda rozmowa grozi wybuchem, a od wielkiej miłości do awantury jest czasami tylko krok. Natomiast matka Ani, która przyjeżdża na wesele z dużo młodszym partnerem, jest całkowitym zaprzeczeniem stereotypu statecznej teściowej. Do tego jeszcze pojawienie się niespodziewanego gościa, jeden kryzys małżeński, dwoje zakochanych małolatów i... jesteśmy w domu. Miało być jak w bajce, a wyszło jak zawsze. 
Szykujcie się na jazdę bez trzymanki i życzcie szczęścia Ani i Tomkowi!

Tytuł: Sezon na lisa
Autor: Agata Czykierda-Grabowska
Wydawnictwo: Novae Res
Data premiery: 07.02.2019

Przy mnie możesz być tym, kim zechcesz, i to mi wystarczy. 

Paula rozpoczyna pracę w mazurskim pensjonacie Lisia Dolina. Jej jedynym celem jest zdobycie funduszy na rehabilitację chorego brata, za którego czuje się odpowiedzialna. Nie spodziewa się jednak, że te wakacje zmienią jej życie, ponieważ po raz pierwszy poczuje, że nie musi dźwigać rodzinnych problemów sama. Dzięki chłopakowi na tandemowym rowerze po raz pierwszy zrozumie, co znaczy być beztroską i szczęśliwą. 

Zakochany w Sarze Olek wyjeżdża do pracy na Mazury, żeby zarobić na wyjazd do Kanady. Beztroski i przyjazny chłopak natychmiast zjednuje sobie przychylność pracowników Lisiej Doliny. Jego urokowi nie może się oprzeć nawet właścicielka pensjonatu, Anna, która nie cofnie się przed niczym, aby uwieść młodego chłopaka. Jego uwagę jednak przyciąga drobna piegowata dziewczyna o płomiennorudych włosach i niewyparzonym języku. 

Czy jedne wakacje wystarczą, aby zostać ze sobą na zawsze?
Czy miłość jest w stanie wybaczyć wszystko?

Tytuł: Niezwykły pies Bruno
Autor: Ewa Zienkiewicz
Wydawnictwo: Novae Res
Data premiery: 08.02.2019

Gdy w twoim życiu niespodziewanie pojawia się pies, szykuj się na zmiany!
W życiu Julii zapanowała irytująca nuda. Synowie niespodziewanie zerwali z nią kontakt, mąż związał się z inną kobietą, skończyła się praca zawodowa. Rutynę dnia codziennego przerywa niespodziewane pojawienie się przed jej mieszkaniem tajemniczego psa. Uroczy jamnik z miejsca zaskarbia sobie przyjaźń Julii. Ułożony i inteligentny, i jak się okazuje ma też swoje hobby – wędkarstwo. Wraz z upływem czasu Julia nabiera przekonania, że to właśnie za sprawą jej nowego czworonożnego towarzysza, zaczyna się dziać wokół niej coraz więcej pozytywnych rzeczy, pełnych emocji zbiegów okoliczności, a życie nabiera rumieńców. Z impetem wkraczają w nie interesujący mężczyzna, czyli sąsiad z osiedla, bliższe i dalsze wyprawy nad wodę, oraz zagadkowy wątek enigmatycznej adopcji... 
Skąd wziął się Bruno? W jakim celu przybył? Czy to możliwe, by jeden niepozorny pies okazał się lekiem na całe zło?

Tytuł: Szczęście
Autor: Wioletta Gocoł
Wydawnictwo: Novae Res
Data premiery: 12.02.2019

Szczęście pachnie lasem, mokrą trawą i chlebem pieczonym o poranku. 
Wiktoria wie, że przemoc domowa jest jak stygmat, który na zawsze chciałoby się ukryć przed światem. Bita i poniżana przez swojego męża, w końcu decyduje się na radykalny krok i ucieka przed swoim oprawcą. W górskiej miejscowości Szczęśliwce, gdzie mieszka jej babcia, powoli odzyskuje spokój i wewnętrzną równowagę. Wkrótce poznaje leśniczego Krzysztofa, który, tak jak ona, próbuje na nowo poukładać sobie życie po bolesnym rozstaniu. I kiedy okazuje się, że tych dwojga zaczyna łączyć coś znacznie więcej niż tylko zamiłowanie do przyrody i długich spacerów po lesie, budzą się duchy przeszłości, o których woleliby na zawsze zapomnieć... 
"Szczęście" to poruszająca opowieść o poplątanych rodzinnych losach, skrywanych przez pokolenia tajemnicach i odwadze, która pozwala na przerwanie tragicznego fatum. To również historia o miłości i o tym, że warto na nią czekać, a gdy się pojawi – walczyć o nią do utraty tchu.

Tytuł: Gra w kłamstwa
Autor: Ruth Ware
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data premiery: 12.02.2019

Zasady gry są proste:
1. Kłam. 
2. Trzymaj się swojej wersji wydarzeń. 
3. Nie daj się przyłapać. 

Pewnego czerwcowego poranka spokojną nadmorską wioską Salten wstrząsa makabryczne odkrycie: kobieta spacerująca z psem w okolicach ujścia rzeki Reach natrafia na ludzkie szczątki tkwiące w przybrzeżnym błocie. Następnej nocy trzy mieszkanki Londynu - Isa, Fatima i Thea - otrzymują wiadomość, której nadejścia zawsze się obawiały. Dwa proste słowa: "Potrzebuję was", wysłane przez Kate, czwartą członkinię tej nierozłącznej niegdyś paczki, wywrócą życie kobiet do góry nogami. 
Jako uczennice szkoły z internatem w Salten, Isa i jej przyjaciółki długo bawiły się kosztem koleżanek oraz kadry nauczycielskiej, zwodząc i oszukując wszystkich wokół w ramach tak zwanej "Gry w kłamstwa". Jednak tragiczne wydarzenie sprawiło, że nagle musiały zacząć kłamać nie dla zabawy, lecz po to, aby przetrwać. Teraz Isa, Fatima i Thea powracają do Salten, by zmierzyć się z sekretami, które ukrywały przez siedemnaście lat. 

Klimatyczna, niepokojąca i pełna zaskakujących zwrotów akcji "Gra w kłamstwa" to najnowszy thriller Ruth Ware, autorki bestsellerowych powieści "W ciemnym, mrocznym lesie" oraz "Dziewczyna z kabiny nr 10", nazywanej Agathą Christie naszych czasów. 

Tytuł: 17 podniebnych koszmarów
Autor: Stephen King, Bev Vincent
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data premiery: 12.02.2019

Zapnijcie pasy, przed wami lot pełen koszmarów wybranych dla was przez Stephena Kinga i Beva Vincenta. Pasjonująca antologia, lektura w sam raz na lotnisko bądź do samolotu, zawierająca między innymi nowe opowiadania Joe Hilla i Stephena Kinga. Stephen King napisał także przedmowę i wprowadzenia do wszystkich utworów.

Stephen King nie znosi latać. I wraz ze współredaktorem, Bevem Vincentem, pragnie podzielić się tym strachem przed lataniem z wami. 
Witajcie w "17 podniebnych koszmarach", antologii opowiadającej o nieszczęściach, które mogą was spotkać, kiedy jesteście jedenaście kilometrów nad ziemią i pędzicie z prędkością ponad ośmiuset kilometrów na godzinę, zamknięci w metalowej rurze (jak - brrr! - w trumnie) z około setką obcych ludzi. To książka o wszelkich zdarzeniach mogących zmienić waszą podróż po przyjaznym niebie w horror, w tym także takich, których dotąd nawet sobie nie wyobrażaliście… ale o których teraz już nie będziecie mogli przestać myśleć, gdy następnym razem wsiądziecie do samolotu i oddacie swój los w ręce obcego człowieka.

Antologia zawieraja nowe utwory Joe Hilla i Stephena Kinga, a także czternaście klasycznych opowiadań oraz jeden wiersz. Teksty takich autorów jak Richard Matheson, Ray Bradbury, Roald Dahl, Dan Simmons sprawiają, że zbiór "17 podniebnych koszmarów" jest, jak ujmuje to King, "idealną lekturą do samolotu, zwłaszcza podchodzącego do lądowania podczas burzy… Nawet jeśli siedzicie bezpiecznie na ziemi, lepiej mocno zapnijcie pasy".
Przerażająca książka, która sprawi, że dobrze się zastanowicie, zanim zdecydujecie, w jaki sposób chcecie podróżować.

Tytuł: Pozwól mi wrócić
Autor: B.A. Paris
Wydawnictwo: Albatros
Data premiery: 13.02.2019

Powieść autorki bestsellerowych thrillerów "Za zamkniętymi drzwiami" oraz "Na skraju załamania". 
Ona zniknęła
Fin i Layla, młodzi i nieprzytomne w sobie zakochani, wyjeżdżają na wakacje do Francji. W drodze zatrzymują się w nocy na parkingu i kiedy Fin wraca z toalety, jego dziewczyny nigdzie nie ma. 
On skłamał
Fin opowiada policji, o tym, co zdarzyło się tej nocy. Są tacy, co nie wierzą w jego wersję i podejrzewają go o najgorsze. Nawet po latach. I tylko Fin wie, że nie powiedział policji całej prawdy. 
Nowe życie
Po dziesięciu latach zaczyna jeszcze raz – w innym miejscu, z inną kobietą. I tak się akurat złożyło, że jest nią siostra jego zaginionej dziewczyny. Kiedy się zaręczają, Fin dostaje telefon. Ktoś z jego przeszłości widział Laylę. Ktoś podrzuca znaki kojarzące się jednoznacznie z Laylą. Ktoś wysyła mu maile, które doprowadzają go na skraj szaleństwa. 
Fin zaczyna podejrzewać wszystkich i coraz bardziej wierzy w to, że jego dawna ukochana żyje. I że jest bliżej, niż mu się wydaje. 

Tytuł: Siostra Księżyca
Autor: Lucinda Riley
Cykl: Siedem sióstr, tom 5
Wydawnictwo: Albatros
Data premiery: 13.02.2019

Wyjątkowa opowieść – po części saga rodzinna, po części baśń – która zręcznie wciąga nas w zawikłaną historię pochodzenia siedmiu sióstr. 
"Sześć sióstr. Choć urodziły się na różnych kontynentach, wychowały się w bajecznej posiadłości na prywatnym półwyspie Jeziora Genewskiego. Adopcyjny ojciec, nazywany przez nie Pa Saltem, nadał im imiona mitycznych Plejad. Każda ułożyła sobie życie po swojemu i rzadko mają okazję spotkać się wszystkie razem. Do domu ściąga je niespodziewana śmierć ojca, który zostawił każdej list i wskazówki mogące im pomóc w odkryciu własnych korzeni. I w odnalezieniu odpowiedzi na pytanie, co się stało z siódmą siostrą. "
Tiggy po śmierci ojca przeprowadza się do dzikiej Szkocji, by robić to, co zawsze kochała – opiekować się zwierzętami. Trafia do odosobnionej posiadłości Kinnaird, której właścicielem jest tajemniczy Charlie. Wkrótce spotyka odwiecznego mieszkańca majątku – starego Cygana. I dowiaduje się od niego, że w jej żyłach płynie krew ludzi posiadających dar uzdrawiania. Oraz że dawno temu przepowiedziano mu, że kiedy Tiggy do niego przybędzie, ma wskazać jej drogę do spalonej słońcem Granady. 
W cieniu okazałych murów Alhambry Tiggy odkrywa swój związek z członkami słynnej cygańskiej społeczności Sacromonte, którzy zostali zmuszeni do ucieczki ze swych domów podczas wojny domowej, i z La Candelą – największą tancerką flamenco swojego pokolenia. A pod okiem cygańskiej wiedźmy zaczyna uczyć się leczyć. 
Przyjdzie jednak czas, kiedy los każe jej wybierać, czy powinna zostać z nowo poznaną rodziną, czy wrócić do Kinnaird, do Charliego...

Tytuł: Dawno, dawno temu... we śnie
Autor: Liz Braswell 
Wydawnictwo: Egmont Polska
Data wydania: 13.02.2019

A jeśli Śpiąca Królewna nigdy się nie obudzi? Smok został pokonany. Książę jest w zamku – gotowy obudzić królewnę pocałunkiem. Jednak gdy jego usta dotykają warg dziewczyny, książę zasypia. Ma jeszcze szansę uratować królewnę i jej poddanych... we śnie. Musi się śpieszyć bo szpiedzy Maleficent czyhają na Aurorę na każdym kroku. Czasu jest mało, ale jedno jest pewne. Ta bajka jeszcze się nie skończyła.







Tytuł: P.S. Wciąż cię kocham
Autor: Jenny Han
Wydawnictwo: Young
Data premiery: 13.02.2019

Kontynuacja międzynarodowego fenomenu "Do wszystkich chłopców, których kochałam"
Sekretem udanego związku jest miłość, szczerość i bezgraniczne zaufanie. Jednak kiedy Peter spędza zbyt dużo czasu z Genevieve, swoją ex, Lara Jean robi się podejrzliwa. Chłopak utrzymuje, że to tylko przyjaźń, ale Lara Jean nie jest tego taka pewna. 
Na dodatek do jej życia wraca John Ambrose, piąty adresat miłosnych listów, który nie ukrywa, że dziewczyna mu się podoba. Nagle we wciąż świeżym związku Lary Jean i Petera robi się bardzo tłoczno. 
Rozwiązaniem problemu wydaje się zabawa z dzieciństwa, w którą wszyscy postanawiają zagrać. Jeżeli Lara Jean wygra, Genevieve będzie musiała zostawić Petera w spokoju. Tylko czy dziewczyna wciąż chce, aby coś ją łączyło z tym chłopakiem?

Tytuł: Płomień i krzyż
Autor: Jacek Piekara
Cykl: Świat inkwizytorów, tom 3
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data premiery: 13.02.2019

Arnold Lowefell i Mordimer Madderdin wspólnie ruszają do walki!
Dwaj szczególni Inkwizytorzy znowu się spotykają. Tym razem, by wspólnie wypełnić zadanie w przeklętej krainie zamieszkanej przez dziki lud, który wiarę w Chrystusa połączył z pogańskimi obrządkami. Tysiące mil od granic Cesarstwa, inkwizytorzy będą musieli spełnić misję kluczową dla całego chrześcijaństwa. 
W całej intrydze wielką rolę odegrają także mało znani lecz potężni funkcjonariusze Wewnętrznego Kręgu Inkwizytorium. Hildegarda Reizend - podróżniczka, która przewędrowała świat od Afryki po Himalaje. Biegły w sztuce magicznej Barnaba Biber. Wszyscy będą musieli stawić czoła Herenniuszowi Furiusowi - Rzymianinowi, który na własne oczy widział Ukrzyżowanie i Zstąpienie Jezusa Chrystusa. 
Węzły intryg zaciskają się na szyjach wszystkich bohaterów. Kto będzie musiał umrzeć dla dobra chrześcijaństwa, a kto przeżyje, by dalej służyć Sprawie?

Tytuł: Miłość z błękitnego nieba
Autor: Krystyna Mirek
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 13.02.2019

Walentynkowy Kraków to dla wielu zakochanych jedno z najbardziej romantycznych miejsc na ziemi. Tu właśnie przybywa Angelika, która ma do podpisania najważniejszy kontrakt w karierze. Nie zawaha się przed niczym, byle tylko osiągnąć cel. Dla niej Kraków to miasto, z którego kiedyś uciekła i nie zamierza wracać do niełatwych wspomnień. Jest skoncentrowana na pracy i nie pozwala sobie na żadne sentymenty. 
Po drugiej stronie barykady stoi właściciel prężnie rozwijającej się firmy, prywatnie niepoprawny kobieciarz, choć z zasadami. On też chce podpisać ten kontrakt, ale na swoich warunkach. I również nie ma oporów, by korzystać ze wszelkich sposobów, które mogą do tego doprowadzić. 
Co się stanie w mroźną walentynkową noc? Kto zwycięży w biznesowych negocjacjach i w jaki sposób zakończy się próba osiągnięcia niemożliwego kompromisu? Z pozoru niewinny splot wydarzeń sprawi, że życie wielu osób zmieni się bardzo mocno.

Tytuł: Randka z Hugo Bosym
Autor: Agnieszka Lingas-Łoniewska
Wydawnictwo: Burda Media Polska
Data premiery: 13.02.2019

Historia miłosna, która mogłaby być Twoja!
Lekko, romantycznie, zadziornie – Agnieszka Lingas-Łoniewska w najlepszej formie!
Zmysłowa, rozpalająca wyobraźnię i poruszająca serca historia dwojga ludzi, których połączył pech, a może... zrządzenie losu?
Jagoda Borówko, trzydziestokilkuletnia szefowa działu w agencji reklamowej we Wrocławiu, ma talent do pakowania się w kłopoty. Właśnie zakończyła nieudany związek z jednym ze swoich najważniejszych klientów i leczy złamane serce. Gdy w drodze na ślub przyjaciółki wdaje się w kłótnię z nieziemsko przystojnym nieznajomym, nie ma pojęcia, że zarówno tarapaty, jak i tajemniczy mężczyzna zagoszczą w jej życiu na dłużej. Hugo Bosy – bo tak nazywa się przystojniak – jest czarujący, seksowny i... wkrótce okazuje się nowym szefem Jagody. Choć oboje starają się być profesjonalni, nie jest im łatwo oprzeć się wzajemnemu przyciąganiu. Jakby tego było mało, były chłopak kobiety postanawia znowu zawalczyć o jej względy... 
Zmysłowa powieść bestsellerowej autorki ponad 30 książek to więcej niż płomienny romans. To przejmująca opowieść o zaczynaniu życia na nowo. 
Hugo Bosy niemal z dnia na dzień porzucił prowadzoną przez siebie jedną z najlepszych agencji reklamowych w Polsce i przeprowadził się z Warszawy do Wrocławia. Niechętnie mówi o swojej przeszłości, ale poznana przypadkiem piękna i nietuzinkowa Jagoda budzi w nim dawno zapomniane uczucia. Choć mężczyzna był pewien, że raz na zawsze skończył z miłością, zwariowana, pyskata i zjawiskowa panna Borówko mocno zachwiała jego postanowieniem. Ale czy Jagoda na pewno jest wolna? I czy Hugo odważy się otworzyć przed nią zranione serce?
Mogłoby się wydawać, że gdy los krzyżuje drogi dwójki samotnych i atrakcyjnych ludzi, między którymi wybucha namiętność, szczęśliwe zakończenie to tylko kwestia czasu. Agnieszka Lingas-Łoniewska, zwana przez fanów i recenzentów Dilerką Emocji, udowadnia, że prawdziwa miłość potrzebuje więcej niż tylko pożądania. Choć niewątpliwie odrobina pikanterii nadaje uczuciu smaku...

Tytuł: Sponsor, tom 2
Autor: K.N. Haner
Wydawnictwo: Editiored
Data premiery: 13.02.2019

Królowa Dramatów kolejny raz zaskakuje! Romans inny niż wszystkie!
Nieszczęśliwy wypadek odebrał Kalinie zdrowie. Wyczerpująca rehabilitacja, opieka nad młodszą siostrą Sabriną, złamane serce i niedaleka przeszłość nie dają jej ani chwili wytchnienia. Gdy wydaje się, że dziewczyna powoli wychodzi na prostą, jedna zaskakująca wiadomość stawia ją przed ogromnie trudną decyzją. Czy Kalina będzie w stanie wybaczyć Nathanowi? Czy będzie potrafiła wesprzeć mężczyznę, którego kocha, a który tak bardzo ją skrzywdził?
Nathan wie, że musi przegonić własne demony, by stawić czoła problemom i zmierzyć się z tym, co przyniesie los. Razem z Kaliną będą musieli walczyć o miłość, a droga nie będzie prosta. Mur, który między sobą zbudowali, zacznie się w końcu kruszyć, jednak pewne osoby zrobią wszystko, by rozdzielić Kalinę i Nathana raz na zawsze. 
Druga i ostatnia część historii Kaliny i Nathana. Opowieści o dwóch duszach, które nie potrafią bez siebie żyć, dwóch sercach, które wybijają wspólny rytm. 
Ta historia, pełna namiętności, bólu i trudnych wyborów, udowadnia, jak wielka jest siła miłości.

Tytuł: Bomba
Autor: Joelle Charbonneau
Wydawnictwo: Ya!
Data premiery: 13.02.2019

Diana to córka kongresmena, która musi być idealna. Rashid to muzułmanin, który chciałby być dla innych nie tylko muzułmaninem. Z to sierota, który chciałby stać się dla kogoś ważny. Tad to homoseksualista, który właśnie ogłosił coming out. Frankie to sportowiec, który skrywa tajemnicę. Cas to klarnecistka, która chciałaby być szanowana. Szóstka uczniów szkoły średniej poznaje się w dramatycznych okolicznościach. W ich szkole ktoś podkłada ładunki wybuchowe. Uwięzieni w zniszczonym budynku wspólnie starają się przetrwać. Po pewnym czasie okazuje się, że bombę podłożyło jedno z nich...




Tytuł: Niespodziewanie jasna noc
Autor: Renata Frydrych
Wydawnictwo: Literackie
Data premiery: 13.02.2019

Ona jak Julia, on jak Romeo. Co się stanie, gdy razem przeczytają wielkie dzieło Szekspira?
Nowa powieść autorki "Załatw pogodę, ja zajmę się resztą" – jeszcze bardziej wciągająca, zabawna i zaskakująca!
Kuba Sokołowski mieszka w Warszawie. Studiuje prawo, ma paczkę zwariowanych przyjaciół i śliczną dziewczynę Weronikę. Nikt jednak nie wie, że w głębi duszy marzy, by zostać aktorem. Kiedy do Polski przyjeżdża znany reżyser, Kuba decyduje się wziąć udział w castingu do roli szekspirowskiego Romea. Chce się przekonać, czy stać go na podążanie za własnymi marzeniami. 
Alice Green mieszka w Londynie. Jest rysowniczką. Właśnie zaczyna nowe życie po udanym przeszczepie nerki. Została przyjęta na warsztaty dla młodych artystów i musi wybrać, dokąd pojedzie: do Pragi, Berlina czy Warszawy. 
Pewnej nocy Kuba i Alice poznają się na Skypie. On proponuje, że będzie jej tłumaczem i przewodnikiem, ona zgadza się przeczytać z nim "Romeo i Julię" w oryginale. Nie podejrzewają jednak, jak bardzo ta jedna noc zmieni ich życie... 
Renata Frydrych w swej najnowszej powieści przenosi nas do Londynu i Warszawy, do teatru szekspirowskiego nad Tamizą i na nadwiślańską ławeczkę tuż przy warszawskiej Syrence. To cudowna historia miłosna opowiedziana w sposób zabawny, wciągający i niesamowicie oryginalny.

Tytuł: Serce
Autor: Bartosz Szczygielski
Wydawnictwo: W.A.B.
Data premiery: 13.02.2019

Tylko ci, którzy nie mają nic do stracenia, nie boją się śmierci. 
Były komisarz policji, Gabriel Byś, pracuje na czarno. Ledwo wiąże koniec z końcem i próbuje żyć normalnie, nie rzucając się nikomu w oczy. Jednak przeszłość nie pozwala o sobie zapomnieć i dopada go w chwili, gdy sądzi, że jest już bezpieczny. Pewnego dnia znajduje ludzkie szczątki w centrum handlowym, a jego kruchy świat rozpada się na kawałki. Zwłoki giną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed identyfikacją ciała. Gabriel staje przed dylematem – ukrywać się dalej czy podjąć niebezpieczną walkę z ludźmi, którzy pozbawili go wszystkiego. Jaką rolę w tej ryzykownej grze odegra była prostytutka, Kaśka, kobieta, która straciła wszystko, a jedyne, co trzyma ją przy życiu, to żądza zemsty?
Witaj w świecie, gdzie nic nie jest takie, jakim się wydaje... 

Tytuł: Kocie mojo. Czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota
Autor: Jackson Galaxy, Dr Mikel Delgado
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 13.02.2019

Wszechstronny poradnik gospodarza programu "Kot z piekła rodem". Jackson Galaxy pokazuje, w jaki sposób zrozumieć kocie zachowanie i uczynić kota zdrowym i szczęśliwym. 
Mojo to pewność siebie, którą kot przejawia, gdy czuje się swobodnie i może się zachowywać w zgodzie ze swoimi instynktami. Gdy pewności siebie brak, pojawiają się problemy: agresja, lękliwość, załatwianie się poza kuwetą. Pomoc w odkryciu i wykorzystaniu kociego mojo – oto misja Jacksona Galaxy. 
Ta książka to fascynująca podróż po kocim świecie, a także skarbnica wiedzy na temat opieki nad mruczkami. Od zapewnienia kociętom właściwego startu w sensie społecznym do troski o seniorów, "Kocie mojo" prezentuje całe spektrum fizycznych i emocjonalnych potrzeb kotów – podejmuje tematy takie jak pielęgnacja, żywienie, zabawa czy bezstresowe wizyty u weterynarza. 
Pozycja obowiązkowa dla każdego odpowiedzialnego opiekuna.

Tytuł: Cymanowski młyn
Autor: Magdalena Witkiewicz, Stefan Darda
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 13.02.2019

Małżeństwo Moniki i Macieja przechodzi głęboki kryzys. 

Oboje łudzą się, że tajemniczy prezent: urlop w leśnym pensjonacie, z dala od ludzi i cywilizacji, może jeszcze wszystko uratować. Początkowo ulegają romantycznym chwilom, jednak nagły wyjazd Macieja budzi demony przeszłości. Łukasz, przystojny syn właściciela, do złudzenia przypomina Monice jej byłego narzeczonego. Czy to tylko przypadkowe podobieństwo?

Wyjazd, który miał ratować związek, okazuje się początkiem trudnych do wyjaśnienia i niepokojących zdarzeń. Nic nie jest oczywiste, bohaterowie głęboko skrywają tajemnice, a na światło dzienne wypływają przerażające wspomnienia o krwawych zbrodniach sprzed lat. 
Kim tak naprawdę jest Łukasz? Czy małżeństwo Moniki i Maćka przetrwa próbę sił? I jaką rolę pełni dziewczynka ze starej wyblakłej fotografii?
Mistrzowskie połączenie powieści obyczajowej i thrillera zapewnia lekturę na najwyższym poziomie emocji od pierwszej do ostatniej strony!

Tytuł: (Nie)miłość. Z tobą i bez ciebie
Autor: Natasza Socha
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 13.02.2019

Tajemnica małżeństwa to kumulacja drobiazgów, do których obcy ludzie nie mają dostępu. 
Cecylia i Wiktor marzą o rozwodzie, choć jeszcze żadne z nich nie powiedziało tego na głos. Ona chce wolności, on spotyka się ze swoją studentką. Wszystko zmienia się w dniu, w którym Cecylia ma wypadek samochodowy i na jakiś czas zostaje unieruchomiona. Poruszając się na wózku chce czy nie - jest skazana na pomoc męża. On również uważa, że jego obowiązkiem jest zaopiekowanie się żoną w tym czasie. Każde z nich chce się pozbyć tego drugiego, ale póki co muszą znowu udawać rodzinę. 
Ta historia pokazuje, jak człowiek bez miłości szybko gaśnie. Jak chowa się w sobie, znika, traci chęć do życia. Czym tak naprawdę jest "niemiłość"? Końcem wszystkiego? Czy raczej początkiem?

Tytuł: Kłamca 2,8 Papież sztuk
Autor: Jakub Ćwiek
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 13.02.2019

Loki – nordycki bóg kłamstwa na usługach aniołów, a także, mimochodem, bohater sześciu książek, komiksu i gry karcianej – nie ma czasu świętować. Oto bowiem przyjdzie mu się zmierzyć z jednym z największych swoich wrogów. W dodatku na własne życzenie, bo wszystko wskazuje na to, że Dezyderiusza Crane'a, samozwańczego boga popkultury, stworzył omyłkowo nie kto inny jak Loki właśnie. 
Teraz rozpoczyna się gra z czasem, tym trudniejsza, że z każdą chwilą nowy bóg coraz lepiej poznaje swoje możliwości. Jego główną mocą jest kontrola nad narracją, a nawet... nad całą opowieścią. 
"Kłamca 2, 8. Papież sztuk" to wariacka jazda bez trzymanki umiejscowiona fabularnie pomiędzy opowiadaniami z drugiego tomu. Pełna gościnnych występów, ciętych bon-motów i będących wyznacznikiem serii popkulturowych nawiązań usatysfakcjonuje wszystkich miłośników Kłamcy. 

Tytuł: Złoto drapieżcy
Autor: Philip Reeve
Cykl: Zabójcze maszyny, tom 2
Wydawnictwo: Amber
Data premiery: 14.02.2019

Tom 2 cyklu "Zabójcze maszyny" filmowanego przez twórców "Władcy Pierścieni" i "Hobbita". 

Ciąg dalszy światowego bestsellera "Zabójcze maszyny" przetłumaczonego na 30 języków i zekranizowanego w 2018 roku. 

Sześćdziesiąt minut – tyle wystarczyło, żeby zniszczyć ludzką cywilizację. Tysiące lat później nastała nowa era ruchomych miast. Miasta drapieżcy na gigantycznych gąsienicach przemierzają wyludnioną Ziemię. Polują: atakują, walczą i pożerają się nawzajem. W tym świecie młody czeladnik i dziewczyna z blizną na twarzy walczą o życie i przyszłość ludzkości. Dwa lata po zniszczeniu Londynu Tom i Hester wciąż muszą uciekać. Ich sterowiec, uszkodzony podczas powietrznej walki nad biegunem północnym, w ostatniej chwili ląduje na pokładzie mroźnego i pięknego Anchorage. Lecz to nie jest bezpieczne miejsce. Miasto zdziesiątkowała zaraza. A jego młodziutka władczyni ma jeden szalony cel:
dotrzeć do Ameryki, kontynentu uznanego za martwy... 

Mamy nadzieję, że poczuliście się rozgrzani, a jeśli nie to pamiętajcie, że czeka Was jeszcze druga część lutowych zapowiedzi :) 

Monika Mikłaszewska

czwartek, 31 stycznia 2019

Dynia i jemioła – Aneta Jadowska


Nie lubisz oklepanych historii świątecznych? Dosyć już masz słodkich opowieści o przebaczeniu i prezentach? W takim razie mam dla ciebie coś idealnego! Prawdziwą świąteczną petardę!

Tytuł: Dynia i jemioła
Autor: Aneta Jadowska
Wydawnictwo: SQN  

Listopad i grudzień to szalone miesiące. Najpierw Halloween, potem święta. Te dni mają swój czar i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Aneta Jadowska po raz kolejny zabiera nas do niezwykle magicznego, ale też równie niebezpiecznego miejsca. Oj będzie się działo!

Dynia i jemioła” to zbiór opowiadań, których akcja rozgrywa się we wspomnianym wcześniej okresie. To jest klucz, który je łączy, tak samo, jak uniwersum. Poza tymi dwoma elementami panuje pełna dowolność. Teksty opowiadają losy różnych osób, co więcej, niekoniecznie w porządku chronologicznym. Autorka też niewiele tłumaczy z realiów świata, którego każdy element tylko czeka, żeby kogoś zamordować. Właśnie dlatego zdecydowanie lepiej być już po lekturze trylogii Nikity. Wtedy wszystkie opowiadania nabiorą drugiego dna i będą świetnie uzupełniać znaną już historię.

"- Chodzi o to... widziałem reklamę. Ludzie mają takie magiczne, które zmienia przestrzeń w Dom - powiedział to tak, że słyszałam dużą literę w słowie ,,dom".
- Nie wiem, o czym mówisz - przyznałam szczerze.
- To się nazywa chyba Ikea (...)
Westchnęłam z ulgą (...)
- Stawiasz klopsiki - oświadczyłam kategorycznym tonem.
Niech nie myśli, że jestem taka zupełnie łatwa".

Na zdecydowany plus należy zaliczyć opowieść o poznaniu hakerki. Tego mi we wcześniejszych tomach brakowała i z dużym zainteresowaniem śledziłam początek tej dziwnej znajomości. Tak więc, jak już wspomniałam, każdy miłośnik Nikity znajdzie tu wiele smaczków!

Poza tym opowiadania to Jadowska w najlepszym wydaniu! Dynamiczna akcja miesza się z sarkastycznym poczuciem humoru, a w książce łatwiej spotkać smoka, niż nudę! Naprawdę dużo się dzieje, a zwroty akcji następują po sobie niczym w najlepszym thrillerze. I mogłoby się wydawać, że autorka we wcześniejszych książkach zafundowała już swoim bohaterom tyle przeżyć, że nie da się więcej. I to błędne założenie! Aneta Jadowska po raz kolejny prześcignęła samą siebie dostarczając nam teksty spójne, wciągające i... klimatyczne!

Tak, tym razem bardzo ważnym elementem jest również atmosfera. Opowiadania rozgrywają się w okresie pomiędzy Halloween a świętami. Nie jest tylko ozdobnikiem w powieści, ale odrywa kluczowe znaczenie dla fabuły. Poza tym potrafi zmiękczyć serce nawet tak silnej babeczce, jak Nikita. I to samo w sobie jest już ciekawostką.

Fajne jest również to, że poznajemy losy innych osób niż tylko Nikity i Dory. Moje serce zdecydowanie skradła pewna wiedźma, która swoją akcję ratunkową przeprowadziła podczas... rodzinnego spotkania. Jeśli uważasz, że u ciebie czasem odbywa się zlot czarownic, koniecznie przeczytaj o tej ekipie!

"Moja rodzina jest jak trufle. Rzadka, bezcenna i w dobrym stylu, ale w nadmiarze potrafi zabić smak nawet najbardziej wykwintnej potrawy. I ma zaskakująco wiele wspólnego ze świniami".

Boska jest również okładka. Piękna grafika, bardzo pasująca do treści i solidne wykonanie. Całość dopełniają ilustracje w środku. Są charakterystyczne i dobrze oddające klimat powieści. Tak mogliby wydawać wszystkie książki!

Niezmiennie świetna jest też narracja, pierwszoosobowa, sarkastyczna i zdystansowana. Nie raz śmiałam się do siebie, by zaraz potem zastygnąć w przerażeniu. Uwielbiam styl autorki, sposób, w jaki opisuje mi akcje, ale też przekazuje emocje. Po prostu magia. I teraz, jak o tym piszę, zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem Aneta Jadowska nie jest wiedźmą. W sumie wiele by to tłumaczyło. Na przykład to, że po raz kolejny zachwyciłam się jej książka i mam ogromną nadzieję, że jeszcze niejedna powieść w tym uniwersum powstanie. Równie mile widziane wszystkie zbiory opowiadań. Jednym zdaniem, chcę więcej!


Pod podszewką. Prawdziwy wizerunek pisarza


Dobrze dobrany strój może nie tylko podkreślić nasze walory, ale też wyrazić osobowość. Ubrania to tylko... ubrania? Nic bardziej mylnego! Tak samo, jak myśl, że dla pisarzy liczy się tylko literatura. Kilku poczytnych autorów przełamie stereotypy.

Tytuł: Pod podszewką. Prawdziwy wizerunek pisarza
Autor:
Zofia Karaszewska, Sywia Stano
Wydawnictwo:
Marginesy

„Pod podszewką” to książka o modzie, ale nie kolejny poradnik. To kilka wywiadów z jednymi z bardziej popularnych polskich pisarzy. Jednak pomysł na książkę zaczął się o wiele wcześniej niż jej pisanie. Puntem wypadowym był projekt, w którym każdy z autorów miał wybrać ulubioną część garderoby, a następnie ją... zaprojektować. I tak od słowa do słowa, między nitką aa igłą, nawiązywała się rozmowa, dialog, który pozwolił nam zajrzeć pod podszewkę i jeszcze lepiej poznać ulubionych twórców.

"Nosorożec jest jednym z nielicznych zwierząt, które mają odchył w stronę metafizyki. Oprócz kota. Według mnie są połączeniem tych dwóch gatunków: krowy i diabła. Oczywiście to jest z mojej strony fanaberia. Polubiłem nosorożce i pławię się w tym. To ekstrawagancja, ale jestem pisarzem i nie muszę być mądry. Gdybym pracował w banku, musiałbym być mądry, a tak to mogę być głupi".

Ten tytuł to naprawdę niecodzienne połączanie dwóch dziedzin: literatury i mody. I paradoksalnie, nie trzeba lubić obydwu, by ze sporą przyjemnością ją czytać. Chociaż punktem wyjścia są ubrania, autorzy (całe szczęście) nie proponują nam porad rodem z pudelka. Poszczególnie rozmowy zmierzają w bardzo różne kierunki i często zahaczają o kwestie uniwersalne.

Jednak najwięcej przyjemności będą mieli czytelnicy, którzy znają książki pisarzy. Wywiady pozwalają nam poznać ich prywatne życie, spojrzeć na proces tworzenia, dowiedzieć się wielu rzeczy, które w przypadku standardowych pytań nigdy nie byłyby poruszone. Bo zaczyna się do ubrań, a kończy... na określaniu własnej tożsamości, zakładaniu „zbroi”, czy pracy w brudnej piżamie. Czy wiedzieliście, że Katarzyna Bonda ma 500 podobnych sukienek i oddzielny dla nich pokój? Przygotujcie się na więcej takich rewelacji!

Całość świetnie wzbogaca oprawa wizualna. Każdy wywiad kończy się zdjęciem finalnej kreacji, a wcześniej znajdziemy też kilka fotografii z etapu tworzenia. To było naprawdę fajne i muszę się przyznać, że po kilku pierwszych rozmowach nie powstrzymałam się i przejrzałam całość.

Czy jest to więc tytuł dla każdego? Trochę tak, i... trochę nie. Dobrze się go czyta, wszystko zostało napisane bardzo przystępnym i lekkim stylem. Nie jest to jednak pełna napięcia powieść, tę pozycję czyta się inaczej. Nie naraz, nie z zapartym tchem, ale co jakiś czas, z przerwami i bez wyrzutów sumienia. Może właśnie dlatego najbardziej docenią go osoby, które lubią wywiady, dla których motyw przewodni do rozmów będzie wytaczającym spoiwem całości.

„Pod podszewką” to książka naprawdę ciekawa, oryginalna i w pewien sposób eksperymentalna. Warto podjąć ryzyko i mieć ją w swojej biblioteczce! Bo czasem to, co kryje się pod podszewką, jest ciekawsze, niż to pokazywane na zewnątrz.


Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates