Featured

niedziela, 17 czerwca 2018

Książkowe zapowiedzi – czerwiec cz. 2


"Słońce świeci nad nami" – chciałoby się zanucić i chwycić w dłoń książkę dając się porwać letniej przygodnie (nie tylko tej fikcyjnej). Nawet kapryśna aura nie jest w stanie popsuć humoru czytającym, bo przecież raczyć się lekturą można w każdych warunkach, prawda? Czym zaskoczy nas druga połowa czerwca? 

czwartek, 14 czerwca 2018

Deadline na szczęście


Fundatorką naszej dzisiejszej podróży jest jak zwykle nieoceniona Daria Skiba, pisarka, autorka bloga Kraina książką zwana i organizatorka niezapomnianych book- tourów. Właśnie dzięki niej wybierzemy się dziś do Krakowa, do bohaterów książki Anny Tabak zatytułowanej Deadline na szczęście.
Tytuł: Deadline na szczęście
Autor: Anna Tabak
Wydawnictwo: Zysk i ska

W Krakowie czeka na nas Ewa, ambitna pracownica J&S International. Praca jest dla niej wszystkim, angażuje się w nią całą sobą, ale, jak to czasami bywa, nasza bohaterka nie ma jeszcze pojęcia, że już za chwilę zmieni się jej życie. Czy na dobre, czy na złe będziecie musieli ocenić sami, ale przed Ewą jeszcze wiele wyzwań!

Z tą naszą Ewą jest tak, że nie niestety, ale nie wzbudzi ona Waszej sympatii już od pierwszych stron. Tak jak wspomniałam, jest ona bardzo skupiona na pracy, ale wiążę się to również z tym, że nie zwraca w ogóle uwagi na swoich współpracowników, nie jest w stanie o nich nic powiedzieć, nie ma zielonego pojęcia czym się interesują i jak wygląda ich życie prywatne, a ponieważ piastuje stanowisko kierownicze, ten dystans powiększa się z dnia na dzień. Od swoich podwładnych wymaga dużo za dużo, tak samo, jak i od siebie, i traktuje ich z wyższością. Oj nie da się jej lubić... Ale tylko do czasu!

To zamiłowanie pracy odbija się niestety również na życiu prywatnym naszej bohaterki. I tu zaskoczenie, ale to właśnie ona, a nie jak wydawałoby się nam mężczyzna, jest katalizatorem wszelkich nieporozumień i niesnasek małżeńskich. Bo męża Moje Drogie, to możemy Ewie tylko pozazdrościć! W ogóle się zastanawiam, jak autorka go wymyśliła:):). Bo w rzeczywistości to chyba takich nie ma:):)

Jacek to mężczyzna marzenie. Akceptuje swoją żonę bez dwóch zdań, przymyka oczy na pewne nieporozumienia i błędy, kocha bezwarunkowo. A kiedy ich życie się diametralnie zmieni, w nowej sytuacji również odnajdzie się ekspresowo i bez wahania. Bohater pierwsza klasa!

Jeżeli jeszcze Was nie przekonałam do przeczytania tej książki, to i tak musicie tak zrobić, chociażby dla Julki, Browara i Huberta. Bo ta trójka nieźle namiesza w życiu naszych bohaterów.

W jednym tylko nie rozumiałam Ewy. Nie umiem podzielić jej pasji do tej pracy. To, o czym mówili pracownicy J&S International, to dla mnie była czarna magia. Broń Boże nie nudziło mnie to, o nie. Tylko raz po raz się zastanawiałam, co ta Ewa w tym widzi.

Serdecznie zapraszam do lektury. To książka w sam raz na nadchodzące letnie, długie weekendy. Rozerwiecie się, pobawicie i trochę refleksji też z niej wyniesiecie. Może dotrze do nas, że praca to nie wszystko. Książka ta przypomni nam jak ważną rolę w naszym życiu oprócz niej, odgrywają również przyjaźń i miłość. I może już teraz będziemy pamiętać, że to dla nich przede wszystkim żyjemy.

Ewa z Jackiem i Julką, już tam na Was czekają, a Browar niecierpliwie macha ogonem. Pozdrówcie ich ode mnie! Miłej lektury!

Dorota Skrzypczak

środa, 13 czerwca 2018

O kwiatkach i wariatkach...Opowieść strażniczki zegarów


Dzisiaj czeka nas niezapomniana podróż do malowniczej Austrii. Zabiorą nas tam cztery niesamowite przyjaciółki: Róża, Zosia, Renata i Magda, których ścieżki splątały się w pewnym pałacu nerwusów.

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Wieczór filmowy


Lubisz filmy? To świetnie się składa. Bo miłość twojego życia też! Brzmi idealnie? Jest tylko jeden gigantyczny problem. Twoja wybranka uważa cię za najlepszego kumpla. I nikogo więcej! Czy kinematografia to wystarczający pretekst, żeby wyjść z friendzone? Cóż… pora to sprawdzić. KAMERA, AKCJA!

Chroń ją


Ile warta jest prawda? Czy zasady mogą być nagięte, jeśli tylko winnym dzieje się krzywda? K.A. Tucker stawia trudne pytania i nie daje jednoznacznych odpowiedzi. Chroń ją to książka, która porusza trudne tematy, ale też wciąga i przeraża.

czwartek, 7 czerwca 2018

Wyniki majówkowych konkursów!


Tak! Nareszcie mamy wyniki Majówki na widelcu! Nie było łatwo, Wasze odpowiedzi były zachwycające, a ich liczba przyprawiła nas o zawrót głowy. Najchętniej narodzilibyśmy wszystkich, ale... niestety! A więc... tadamamam... nagrody wygrywają:

1. "Wszystkie poranki świata" od selkar.pl 
Magdalena Kwiecień
2. "Ułamek sekundy" od Wydawnictwo NieZwykłe
Silwana (odpowiedź ze strony)
3. "Pieśni dawnej Jonki" od Wydawnictwo Novae Res
Zaczytana (odpowiedź ze strony), Agata Lonska, Henryk Postawka
4. "Od jednego do nieskończoności" od Wydawnictwo Akapit Press
Joanna Apis
5. "Zabójcza zagadka chemiczki" od Wydawnictwo Akapit Press
Dominika Dominika Zdziech
6. "Mediatorka" od Selkar
Hanna Artychowska
7. "Trafiona, zatopiona" od Akapit Press
Aleksandra Miczek
8. "Czas krwawego księżyca" od Selkar.pl
Anna (odpowiedź ze strony)
9. "Natka, Koko i lampa Aladyna" od Wydawnictwo Akapit Press
Marzena Jaroszek
10. "Helvete. Wrota piekieł" od Wydawnictwo Novae Res
Karolajna (odpowiedź ze strony), Dorota Zaborska, Gośka Bujwid

Serdecznie gratuluję i dziękuję za udział!
Na wasze adresy czekam do 1 tydzień. Przesyłacie mi je przez FB lub na maila dominika.nawidelcu@gmail.com. Koniecznie podajcie też tytuł książki, którą wygraliście

Następne konkursy... już wkrótce

środa, 6 czerwca 2018

Mała baletnica – Wiktor Mrok


Dzień Dobry Moi Drodzy! Opuszczamy dziś jakże gościnną Warszawę i udajemy się w daleką podróż prosto do Moskwy. I od razu uprzedzam, że nie będzie lekko, łatwo i przyjemnie, ale przeżyjemy tam niesamowitą, czasami niebezpieczną przygodę.

wtorek, 5 czerwca 2018

Mediatorka – Ewa Zdunek


Przy okazji ostatniej recenzji zabrałam was w podróż na warszawską Pragę i dzisiaj z tej Warszawy wyjeżdżać nie będziemy. Opuścimy przesympatycznych bohaterów Prażeńki i przeniesiemy się w inną dzielnicę, gdzie czeka już na nas Marta, czyli mediatorka sądowa i matka dwóch uroczych córeczek, Laury i Basi.

niedziela, 3 czerwca 2018

Prażeńka


Dzisiaj nie wybieramy się daleko. Naszym celem jest Warszawa. Tam udamy się prosto na Pragę, gdzie czekają nas Filip i Magda. Ich losy połączy pewna praska kamienica. 

piątek, 1 czerwca 2018

Książkowe zapowiedzi – czerwiec cz. 1


Pierwsza połowa czerwca to przede wszystkim... Dzień Dziecka! A takie święto brzmi jak bardzo dobry pomysł, żeby zrobić sobie prezent. Jaki? Oczywiście książkowy! Zobaczcie, co wydawnictwa przygotowały dla nas na pierwszą połowę czerwca :)

Tytuł: Outsider
Autor: Stephen King
Wydawnictwo: Prószyński
Data premiery: 05.06.2018 r.

Bestialska zbrodnia. Śledztwo pełne znaków zapytania. Stephen King, znajdujący się w szczególnie owocnym okresie twórczości, przedstawia jedną ze swoich najbardziej niepokojących i wciągających opowieści.

W parku miejskim znalezione zostaje zmasakrowane ciało jedenastoletniego chłopca. Naoczni świadkowie i odciski palców nie pozostawiają wątpliwości: sprawcą zbrodni jest jeden z najbardziej lubianych obywateli Flint City. To Terry Maitland, trener drużyn młodzieżowych, nauczyciel angielskiego, mąż i ojciec dwóch córek. Detektyw Ralph Anderson, którego syna Maitland kiedyś trenował, nakazuje przeprowadzić natychmiastowe aresztowanie w świetle jupiterów. Maitland ma wprawdzie alibi, ale Anderson i prokurator okręgowy wkrótce zdobywają kolejny niezbity dowód: ślady DNA. Sprawa wydaje się oczywista.

Tytuł: Pół na pół
Autor: Izabella Frączyk
Wydawnictwo: Prószyński
Data premiery: 05.06.2018 r.

Witaj ponownie na Śnieżnej Grani! Miejscu, gdzie mógłbyś być gościem, a najchętniej pozostałbyś na dłużej…

W życiu rodziny Stachowiaków nadal wiele się dzieje. Nikt nie może przewidzieć nadciągających problemów. Podhalański pensjonat Szarotka niezmiennie tętni życiem, a na stacji narciarskiej zachodzą kolosalne zmiany. Również w życiu prywatnym bohaterowie nie mogą liczyć na nudę. Edek rozwija skrzydła jako biznesmen. Wraz z Agnieszką spodziewają się dziecka. Aniela traci głowę dla nowej miłości, a Nastka co chwila wpada w nowe tarapaty.
Lola układa sobie nareszcie relacje z ojcem Mani i nie tracąc nadziei, szuka szczęścia gdzie indziej. 
Czy młoda kobieta wreszcie zrozumie, co w życiu naprawdę ważne? Czy nareszcie poskłada w całość swoje serce potłuczone na kawałki? Andrzej, Bruno, Piotr… Który z nich okaże się jej najlepszym wyborem?

Tytuł: Poza rytmem
Autor: Brittainy C. Cherry
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 06.06.2018 r.

Jasmine Greene poznałem w kroplach deszczu.

Była licealną pięknością, podczas gdy ja grałem niezdarnie na ulicy. Łączyły nas jedynie muzyka i samotność.

W jej oczach dostrzegałem, że nie zawsze uśmiechała się szczerze, choć jej głos dawał mi nadzieję, której poszukiwałem od tak dawna.

Pewnego dnia jednak, dziewczyna zniknęła mi w okamgnieniu.

Kilka lat później stanęła przede mną na nowoorleańskiej ulicy. Zmieniła się, ale ja również byłem już inny. Życie sprawiło, że staliśmy się wycofani, zamknięci, oschli. Czas odebrał nam lekkość.

Nawet jeśli nie byliśmy już tacy, jak kiedyś, moje złamane serce rozpoznało jej smutek. Wróciła, więc nie mogłem pozwolić, by ponownie mi się wymknęła.

Jasmine Greene poznałem w kroplach deszczu, ale gdy spotkaliśmy się po latach, stałem się dla niej huraganem.

Tytuł: Moje serce w dwóch światach
Autor: Jojo Moyes
Wydawnictwo: Między słowami
Data premiery: 06.06.2018 r.

Josh ma spojrzenie zupełnie jak Will. Ten sam uśmiech, ten sam kolor włosów. Lou zaniemówiła, kiedy zobaczyła go po raz pierwszy. Czy to możliwe, że istnieje mężczyzna aż tak podobny do miłości jej życia? Miłości, która, jak się zdawało, bezpowrotnie odeszła?

Nowy Jork, miasto drapaczy chmur, urokliwych restauracji, rozświetlonych alei i ludzi w ciągłym biegu. Miasto, które spełnia marzenia. Lou przyjeżdża tam, by nauczyć się nowych rzeczy. Wie, jak wiele kilometrów dzieli ją od Londynu, w którym mieszka Sam, jej nowy chłopak. Wie, że świeży związek może nie przetrwać próby odległości. Właśnie wtedy poznaje Josha. Jasne staje się, że każda decyzja, którą podejmie w kwestii swojej przyszłości, całkowicie zmieni jej życie.

Tytuł: Przeklęci święci
Autor: Maggie Stiefvater
Wydawnictwo: Uroboros
Data premiery: 06.06.2018 r.

Wszyscy chcą cudu! Każdy boi się jednak konsekwencji, które za nim stoją.
Za każdym świętym stoi cud! Za każdym cudem stoi człowiek. W każdym człowieku jest mrok, z którym musi się zmierzyć.
Konsekwencje, które niesie ze sobą cud, mogą okazać się mroczne i niebezpieczne. Czy jesteś w stanie podjąć ryzyko?
Konsekwencje, które niesie ze sobą cud, mogą okazać się inne, niż oczekujesz. Czy jesteś w stanie zmierzyć się z mrokiem, który w sobie nosisz?
Cud nie zawsze jest tym, czego się spodziewasz.




Tytuł: Bez lęku
Autor: Mia Sheridan
Wydawnictwo: Otwarte
Data premiery: 06.06.2018 r.

Miłość odnajdzie cię nawet w najgłębszym mroku.

Sport był dla Holdena Scotta całym światem. Odnosił wielkie sukcesy, kibice go podziwiali i nie było kobiety, która by mu się oparła. Stracił wszystko, gdy poddał się destrukcyjnej sile sławy i wpadł w ramiona uzależnienia.

W willi położonej w głębi lasu, do której przywiózł go przyjaciel, z dala od wszystkich próbuje dojść do siebie i przewartościować swoje życie. Okazuje się jednak, że nie jest tam sam. W pobliżu posiadłości dostrzega dziewczynę w białej sukience. Niczym nocna lilia nieznajoma ukazuje się w blasku księżyca i znika. By zbliżyć się do niej, Holden musi najpierw zagłębić się w swoją przeszłość, od której chce uciec, i znaleźć odpowiedź na pytanie, kim naprawdę jest.

Zagubiona dusza. Anioł stróż. Marzenie. Światło w ciemności.

Tytuł: Gliny z innej gliny
Autor: Marcin Wroński
Wydawnictwo: W.A.B.
Data premiery: 06.06.2018 r.

Jak zapowiadał, Marcin Wroński po opublikowaniu "Czasu Herkulesów", dziewiątego i ostatniego kryminału z Zygą Maciejewskim, pomysłowo i ciekawie zamyka swój cykl retro. Na pożegnanie w tomie "Gliny z innej gliny" zbiera opowiadania, których bohaterem jest niepokorny komisarz oraz Lublin od lat 20. do 80. XX wieku. To będzie wyborna lektura dla miłośników serii z Maciejewskim oraz wielbicieli opowiadań kryminalnych, pełna niespodzianek i ozdobiona utworami m.in. Ryszarda Ćwirleja i Andrzeja Pilipiuka.

Po jedenastu latach od premiery pierwszego lubelskiego kryminału dziesiąty tom z Maciejewskim wieńczy dzieło!


Tytuł: Ziemia osamotniona
Autor: Daniel Arenson
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data premiery: 06.06.2018 r.
Książka pod naszym patronatem!

Przybyli z otchłani kosmosu, żeby nas zniszczyć. Przed pięćdziesięciu laty żądni krwi obcy spustoszyli Ziemię. Większość ludzkości zginęła. Stoczyliśmy się w ciemność. Ale teraz odradzamy się z popiołów. Nadszedł czas, żeby stawić im czoła. Marco Emery urodził się w czasach wojny i na własne oczy widział jak jego matka zostaje pożarta przez obcych. Dołącza do Sił Obronnych Ludzkości, armii złożonej z poborowych, która chroni Ziemię i kosmos. Zanim stanie twarzą w twarz z obcymi, Emery musi przejść podstawowe szkolenie wojskowe i stać się żołnierzem. W starciu z przybyszami z kosmosu, Ziemia jest osamotniona. Jednak my się nie poddamy. Staniemy do walki i zwyciężymy. Jeśli jesteś fanem Gry Endera, Wojny starego człowieka i serii Battlestar Galactica, pokochasz Wschód Ziemi, nową serię powieści science fiction. Książka autora bestsellerów z listy USA Today.

Tytuł: Stróże
Autor: Jakub Ćwiek
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 06.06.2018 r.

LOKI – kłamca, oszust, zdrajca i… ostatnia nadzieja Twojego anioła stróża!

Nietypowe śledztwa, dziwne międzygatunkowe przyjaźnie i całe tony niebiańskiej biurokracji… Ot, dzień jak co dzień w pracy anioła stróża. 

Wszystko komplikuje się – jak zwykle… – przez Lokiego: cyngla od brudnej roboty, prowodyra i sprawcę niejednego zamieszania. Tym razem nordycki bóg kłamstwa pokaże pełnię swoich możliwości. 

Jeśli znasz i lubisz Kłamcę, Stróże sprawią, że polubisz go jeszcze bardziej. Jeśli nie znasz, oto świetna okazja, by zacząć właśnie od tej książki! A jeśli znalazłeś się w grupie, która miała autorowi za złe zakończenie tamtej historii, wiedz, że nic nie kończy się ostatecznie ani tylko na jeden sposób. 

Tytuł: Właśnie tak!
Autor: Anna Szafrańska
Wydawnictwo: Novaeres
Data premiery: 06.06.2018 r.

Dwudziestoczteroletnia Stefania doskonale wie, jak smakuje sukces. Skończyła z wyróżnieniem studia dziennikarskie, pracuje w prestiżowym piśmie kobiecym, a jej książki cieszą się niesamowitą popularnością wśród nastolatek. Stać ją na mieszkanie w centrum Warszawy, dobry samochód i markowe ciuchy.

Kiedy z rodzinnej Drzewicy, z której wyjechała jako nastolatka, przychodzi zaproszenie na ślub jej kuzynki, uznaje, że jest już dość silna, by zmierzyć się z traumą z przeszłości, od której uciekła do stolicy. Ten nieoczekiwany powrót do przeszłości okaże się dla niej początkiem czegoś nowego. Czegoś, na co czekała przez całe życie.

Tytuł: Kocham tylko tak
Autor: Kate Sterritt
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 14.06.2018 r.

Emerson to dziewczyna z problemami. Nie potrafi przestać ranić najbliższych jej osób, jakby jej miłość była w pakiecie tylko z cierpieniem. Chce być wolna. Musi być wolna, to silniejsze od niej!

Mereki to jej najlepszy przyjaciel. Jednak on wie, że dziewczyna jest jego bratnią duszą. Czy zgodzi na miłość na jej warunkach?







I jak? Lista prezentów dla samego siebie zrobiona? Jaka książka najbardziej was zainteresowała? Z pewnością recenzje kilku z nich znajdziecie na tej stronie już wkrótce :)

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates