Featured

czwartek, 25 kwietnia 2019

Nela i wyprawa do serca dżungli


Odkąd pamiętam, zawsze marzyłam o podróżach. Czytałam wszystkie książki na ten temat, które tylko wpadły mi w ręce. Jednak na rynku dostępne były wyłącznie „dorosłe” pozycje, młodszy czytelnik nie miał wiele do wyboru. Właśnie dlatego tak zaintrygował mnie cykl o Neli. Chciałam się przekonać, czy teraz dostępne są bardziej przystępne książki, które zachęcą młodego odbiorcę do poznawania świata.


Tytuł: Nela i wyprawa do serca dżungli
Autor: Nela
Wydawnictwo: Burda

W „Nela i wyprawa do serca dżungli” mała Nela rusza na Borneo, wyspę łowców głów. Zamierza odwiedzić owiane niesławą plemię i odkryć, czy plotki i pogłoski są wciąż aktualne. Jednym słowem, czy jest się czego bać?


Od razu spodobało mi się rozpoczęcie narracji od nawiązania do starej książki odnalezionej w antykwariacie. Ten motyw nie tylko zgrabnie nawiązał wątek, ale też stworzył fajny klimat. Aż przypomniały mi się chwile, gdy sama z zaparty tchem śledziłam przygody postaci z biblioteki. Tylko że Nela naprawdę rusza w drogę i to w stronę... wioski łowców głów.


I tu nasuwa się pytanie, czy taki temat jest odpowiedni dla dzieci. Dla bardzo małych pewnie nie, ale czytelnicy, którzy już samodzielnie potrafią składać słowa, nie powinni przestraszyć się historii. Nawet te trudniejsze kwestie są opowiedziane w taki sposób, że nie mrożą krwi w żyłach, a naprawdę dużo uczą.

"Czym jest ptak deszczowy? – zastanawiałam się, ale nie mogłam skojarzyć tego zwierzaka z żadnym, które znam. Zaczęłam szukać informacji w Internecie i... coś znalazłam! Okazało się, że to zwierzę z chińskich legend!".

Muszę przyznać, że uwielbiam styl narracji, za jego sprawą czułam się, jakbym naprawdę brała udział w podróży, pokonywała przeciwności i podziwiała cuda natury. I właśnie na tym ostatnim najbardziej skupia się cała książka. W bardzo angażujący sposób opisuje nam lokalną faunę i florę. Jednak nie ogranicza się tylko do tego, ale porównuje, analizuje, skłania do myślenia, a tym samym, zapamiętywania.  

Poznawaniu odmiennych kultur i lądów sprzyja bardzo bogaty materiał fotograficzny. Na każdej stronie znajdziemy bowiem całe mnóstwo fotografii oraz kodów, które odsyłają nam do dodatkowych treści w Internecie. I ta mnogość formy graficznej ułatwia w zrozumienie omawianych tematów. Nela nie raz porównuje jedno zwierzę do drugiego, zaznaczając charakterystyczne cechy i utrwalając je czytelnikowi w pamięci. Oczywiście wpływa to na mniejszą ilość tekstu. Dla młodego czytelnika będzie go w sam raz, co więcej, jeśli z lekturą pomaga mu rodzic, on również wiele z niej wyciągnie, a wspólnie spędzony czas będzie miłym przeżyciem zarówno dla małego, jak i dużego czytelnika. Jednak jeśli po książkę chciałby sięgnąć dorosły... cóż, dałby radę przeczytać ją w kolejce do kasy. Może trochę przesadzam, ale o ile sama treść jest naprawdę świetna, w każdym wieku, to już samo wykonanie mocno określa wiek odbiorcy. I nie ma w tym nic złego, trzeba po prostu dobrze dobrać czytelnika. 

"Był tuż przede  mną. Uniósł się i ułożył ciało w literę S. To oznaczało, że szykował się do ataku".

Czy polecam książkę „Nela i wyprawa do serca dżungli”? Zdecydowanie! To była fantastyczna wyprawą, w którą rekomenduje udać się ze swoimi pociechami. Kto wiem, może za jej sprawą dziecko przekona się do czytania, a może w nawet do podróży?



Tam, gdzie serce twoje – Krystyna Mirek

To nie jest kwestia jednej decyzji, chwili, czy przypadku. To, jak wygląda twoje życie, jest konsekwencją wielu wydarzeń, przemilczeń, kompromisów. Dlaczego więc nic nie jest takie, jak powinno? Czemu nie jesteś szczęśliwa? Droga do samorealizacji nigdy nie jest prosta, a jeśli chcesz nią podążać... prawdopodobnie przyjcie ci zakwestionować cały swój świat.


Tytuł: Tam, gdzie serce twoje
Autor:
Krystyna Mirek
Wydawnictwo: Filia
Bestsellery

Laura poświęciła wszystko dla swojego męża i dziecka. A raczej marzenia o dziecku. Pomimo wielu prób, badań i nowatorskich metod leczenia od 10 lat nie jest w stanie zajść w ciążę. W tym czasie nie tylko ryzykowała swoim zdrowie, ale też zatraciła samą siebie. Już nie wie kim... Stała się bezbarwna, poprawna, zawsze w cieniu męża, gotowa wspierać i wyręczać. Wie jedno, nie o takim życiu marzyła. Właśnie dlatego pewnego poranka dochodzi do wniosku, że nic już się nie zmieni. Po cichu pakuje kilka rzeczy, wychodzi z domu i rusza w drogę. Nawet nie spodziewa się, że los ma wobec niej poważne plany. Szybko okazuje się, że w miejscu, do którego trafia, czeka wiele złamanych serc i zranionych dusz. Czy Laura zauważy, że jedną z nich jest... jej mąż?

W swoich recenzjach zawsze podkreślałam, że Krystyna Mirek cały czas tworzy nowe sytuacje, inne postacie, niecodzienne charaktery. Tak jest i tym razem, chociaż... nie do końca. Jeden z bohaterów jest bardzo podobny do postaci, o której już czytałam. Również sam motyw szukania szczęścia w zupełnie innym miejscu już się kiedyś pojawił. Ale to chyba wszystkie „powtórki”. Historia szybko wpada na swoje własne, pomysłowe, ale też bardzo życiowe towary.

W twórczości pisarki uwielbiam to, że opowieść nigdy nie jest przesłodzona. Wszystkie szczęśliwe zbiegi okoliczności, czy zasłużone nagrody od losu poprzedzone są wieloma walkami o swoje, czy trudnymi kompromisami. I tak jest również teraz. Na początku opowieść może przytłaczać ilością bolesnych emocji i niełatwych doświadczeń. Życie nie rozpieszczało naszych bohaterów, ale również wiele nieszczęść zawdzięczają sobie sami. Sporo tych sytuacji jest wyolbrzymionych, co jednocześnie budzi w nas silne uczucia i skłania do myślenia. Za pomocą powieści Pani Krystyny możemy spojrzeć na konsekwencje pewnych decyzji w skali całego życia bohaterów. Na co dzień nie mamy takiej możliwości, co nie zmienia faktu, że stajemy przed podobnymi wyborami. Myślę, że jej powieści zwracają naszą uwagę na pozornie błahe sprawy, na kwestie, które odłożone na później nigdy nie są rozwiązane.

Dla mnie ta powieść była szczególnie wzruszająca i to pod wieloma względami. Składa się wielu, poplątanych i nieoczywistych historii. Od strony technicznej zostały one naprawdę dobrze opowiedziane. Po przeczytaniu powieści mogę stwierdzić, że poznałam „biografie” około dziesięciu bohaterów, jednak w czasie lektury zupełnie nie zwracałam uwagi na mnogość tych opowieści. Każda historia płynnie wynikała z innej, wszystko było zaprezentowane bardzo naturalnie i nie stworzyło w mojej głowie „zamieszania”, czy wrażenia nadmiaru informacji.

Tam, gdzie serce twoje” to powieść magiczna, niezwykle wzruszająca, skłaniająca do myślenia i zapadająca w pamięć. Z zapartym tchem śledziłam losy bohaterów, kibicując im i... trochę też sobie. Myślę, że każdy z nas znajdzie w niej coś, co szczególnie do niego przemówi. I chociażby dlatego warto po nią sięgnąć.

 

środa, 24 kwietnia 2019

Kwiaciarka – Xavier de Montepin


Dzisiaj, Kochani Moi, wsiądziemy sobie do wehikułu czasu i wybierzemy się do XIX- wiecznej Francji, gdzie czeka już na nas grono nietuzinkowych Francuzów przeróżnych profesji.


Tytuł: Kwiaciarka tom I
Autor: Xavier de Montepin
Wydawnictwo: Dragon

Nasi bohaterowie nieopisanym zbiegiem okoliczności zostaną wciągnięci w splot tragicznych sytuacji. Będziemy świadkami naprawdę niewiarygodnych wydarzeń, zapierających dech w piersiach. Przygotujcie się na niesamowite emocje.

Zanim zacznę Was przekonywać, dlaczego powinniście wyruszyć w tę podróż, pozwólcie mi najpierw trochę ponarzekać.

Kwiaciarka, którą oferuje nam wydawnictwo Dragon nie jest jej pierwszym wydaniem, dlatego z racji mojego zawodu tytuł ten nie jest mi obcy. Słyszałam o tej książce naprawdę dużo dobrego, dlatego chętnie zgłosiłam się po egzemplarz recenzencki.

Muszę się Wam przyznać, że niestety trochę się rozczarowałam. Przede wszystkim zawiodła mnie narracja powieści, nie do końca mogłam się do niej przekonać. Jest bardzo prosta i naprawdę mało skomplikowana. Zdanie po zdaniu czytamy relację z poczynań bohaterów, a dialogi raziły mnie sztucznością. Do mnie to niestety nie trafia, ale w tym miejscu usprawiedliwię autora, bo mam wrażenie, że nie świadczy to o braku  kunsztu narracyjnego;  wynika to z przyjętych wówczas konwencji literackich.

Denerwował mnie też trochę sposób w jaki skonstruowane są tutaj rozdziały. Urywają się one w połowie. Wygląda to mniej więcej tak: "Odsunął krzesło, wstał od stołu i udał się do drugiego pokoju". W tym miejscu następuję koniec rozdziału, a drugi zaczyna się następująco: " Wszedł do pokoju, otworzył szufladę i wyjął z niej książkę". Ten przykład jest mój, nie cytuję tu autora, ale tak właśnie to wygląda i nie ma to nic wspólnego z celowym, intrygującym zawieszeniem akcji, bardziej wygląda mi to na całkowity przypadek. Nie mam pojęcia, czy to taki styl autora czy pomysł redakcji, ale szczerze przyznaję, że trochę mnie to irytowało.

Przyczepię się również do tytułu książki. Na kartach tejże, owszem spotkamy tytułową kwiaciarkę, ale wcale nie tak szybko i bynajmniej nie jest ona pierwszoplanową bohaterką. Tak naprawdę bohaterów jest tu mnóstwo i każdy z nich odgrywa  niebagatelną rolę w tej historii. Ich konstrukcja także mnie trochę mierziła, bo oni wszyscy są bardzo "czarno- biali". Jak ktoś jest zły, to tym złem przesiąknięty jest na wskroś i nie spodziewajcie się, że czymś Was zaskoczy, jak ktoś jest dobry, to nie ma mowy, żeby ktoś lub coś sprowadziło go na ścieżkę zła. Fabuła niczym nie zaskakuje, ale wciąga i owszem.

Dobrze, dosyć już tych narzekań, teraz napiszę Wam dlaczego musicie przeczytać tę powieść.. Pomijając to, że Wam akurat może taka narracja będzie odpowiadać, to historia niesamowicie zadziała na Wasze emocje. Ja bardzo przeżyłam niesprawiedliwość, która dotknęła kilku bohaterów  w niesamowity w sposób wciągniętych w wir wydarzeń. Nie zacytuje słów, które miałam na końcu języka i bardzo nie mogłam doczekać się, aż sprawiedliwość i dobroć zatriumfują. Na to jednak przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.

Brakuje tu może trochę mojego ulubionego "tła okołofabularnego", ale opisy przyrody, francuskich wiosek i Paryża, w przeciwieństwie do dialogów, napisane są bardzo dobrze i ma się wrażenie, że naprawdę przenieśliśmy się do XIX- wiecznej Francji.

Mam nadzieję, że Was nie wystraszyłam, tylko zaciekawiłam. Bo po książkę warto sięgnąć i wyruszyć w tę pełną emocji podróż. Historia wciąga i zaciekawia, a niektórym bohaterom będziecie bardzo kibicować,  innych natomiast  znienawidzicie od pierwszego zdania. Podejrzewam również, że dość szybko zapomnicie o moich zarzutach, bo tak bardzo wciągnie Was akcja. Nie zwlekajcie zatem i wyruszajcie wehikułem do  Francji, bo będzie naprawdę ciekawie.
Niedługo już zabiorę Was do Francji jeszcze raz, bo to dopiero pierwszy  tom historii uroczej kwiaciarki, a sprawiedliwości przecież musi stać się zadość. Miłej lektury! 
Dorota Skrzypczak

Podobny obraz

wtorek, 16 kwietnia 2019

Miliarder – Sławek Michorzewski



Szukasz w czegoś innego? Masz dość oklepanych wątków, stereotypowych bohaterów i rzeczywistości rodem z Hollywood? Jeśli tak, to świetnie się składa, bo ta powieść nie trzyma się żadnych schematów.


Tytuł: Miliarder
Autor: Sławek Michorzewski
Wydawnictwo: Oficyna 4eM

Nasz bohater to osoba z ambicjami, a jakże! Ambicjami, które brutalnie weryfikuje rynek i brak szans na godną pracę. Kiedy już zdaje się, że znalazł swoją „bezpieczną przystań”, wpakowuje się w prawdziwe tarapaty. Przypadkiem i zupełnie niechcący... staje się częścią intrygi szpiegowskiej.


Po pierwsze powieść jest bardzo oryginalna, już od pierwszych stron da się wyczuć nietypowy klimat. Wszystko to za sprawą niezwykle szczerej i momentami szyderczej narracji. Autor nie ma litości dla swojego bohatera! Stawia przed nim wyzwania i wytyka wszystkie błędy. To sprawia, że paradoksalnie... zaczynamy czuć do niego sympatię. Nawet kiedy „bredzi jak potłuczony”.

„Pan przeprasza, a co ja się naoglądałem, to moje. Niesmak pozostanie... A, że mam pamięć fotograficzną, to pewnie na całe życie”.

Kolejną kwestią jest równie szczere podejście do otaczającej nas rzeczywistości i bezpretensjonalne zdemaskowanie jej prawdziwego. Urzekły mnie pierwsze sceny, gdy nasz bohater, po obronie magisterki próbuje załapać się do jakiejkolwiek pracy. I wcale nie wkracza na ścieżkę do świetlanej przyszłości. Niby oczywiste, niby zupełnie normalne, ale literatura prezentuje nam zupełnie inne wizje. Zazwyczaj wszystko jest piękne i śliczne jak z obrazka, a praktyki to prosta droga do międzynarodowej kariery. Nie tym razem! I to jest duży plus pozycji, jest zwyczajnie w świecie... życiowa!

„Pracowałem 21 lat w milicji i później jeszcze prawie 10 lat w policji, widziałem wiele głupich zdarzeń i wiele debili, jednak z takim idiotą jak ty, chłopcze, spotkałem się pierwszy raz w życiu”.

Miliarder” nie jest jednak smętną tyradę w temacie otaczającej nas rzeczywistości. To powieść łatwa, przyjemna i przezabawna. Gwarantuje, że podczas jej lektury nie raz się uśmiechniecie, a i pewnie zdarzą się niekontrolowane wybuchy śmiechu. Zabawny „język”, komiczne zbiegi okoliczności i nasz niewydarzony bohater z pewnością dostarczą wam wrażeń.

Na plus należy też zaliczyć dynamiczną fabułę. Akcja goni akcję, a wydarzenia nie zwalniają ani na chwilę. Wszystko to sprawia, że powieść, pomimo sporej objętości, czyta się błyskawicznie. „Miliarder” to książka idealna, po długim, ciężkim dniu w pracy. Irytują cię absurdy codzienności? Jeśli tak, to dzięki tej książce odreagujesz.



Postawić na szczęście – Anna Sakowicz


Dzisiaj postanowiłam zabrać Was na wycieczkę do Poznania i na Kociewie. Będziemy towarzyszyć w tej wyprawie dwóm szalonym i nieprzewidywalnym siostrom, Agacie i Poli, oraz uroczej suczce Dżafarce.

Tytuł: Postawić na szczęście
Cykl: Plan Agaty
Autor: Anna Sakowicz
Wydawnictwo: Edipresse

Dziewczyny pewnego wieczoru lekko zakrapianego winem założyły się, że Agata w ciągu trzech lat schudnie, wyjdzie za mąż i zostanie matką. Od tego momentu zaczyna się robić naprawdę ciekawie. Paru kandydatów na męża i ojca dokoła niej się kręci, nie da się tego ukryć, ale życie jak to życie szybko zacznie weryfikować plan Agaty. Mam nadzieję, że choć trochę Was zaintrygowałam i już jesteście ciekawi, co z tego zakładu wyniknie.

Postawić na szczęście to rewelacyjna lektura, w sam raz na nadchodzący świąteczny weekend. Objedzeni i wypoczęci weźmiecie książkę do ręki i miło odpoczniecie w towarzystwie sióstr i ich bliskich. Ich perypetie niejednokrotnie wywołają na Waszych twarzach uśmiech, ale też nie raz otrzecie łzę wzruszenia nad losem Poli.

Wielkie brawa należą się autorce właśnie za postać Poli i za pochylenie się nad sytuacją osób niepełnosprawnych w naszym kraju. Pola jest wspaniałą, dzielną, pełną humoru i optymizmu dziewczyną, ale i jej zdarzają się momenty niepewności i załamania, a my wtedy kibicujemy jej z całych sił.

Agata również jest osobą przesympatyczną i pełną energii, jej sposób na życie zadziwia i budzi trochę zazdrości, bo nie każdy z nas ma tyle odwagi i fantazji, by imać się różnych, czasem kontrowersyjnych zajęć i pisać z nich potem relacje. Urzekła mnie również swoim przeklinaniem, używa takich epitetów, które w jej ustach brzmią jak prawdziwa poezja. Borze szumiący!, chciałoby się rzec.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie napisała czegoś o moim ulubionym "tle okołofabularnym".  Autorka stanęła na wysokości zadania. Piękne opisy przyrody i tło historyczne Kociewia i arboretum w Wirach czytałam z zapartym tchem, a do tego ta pełna tajemnic historia Victora Oswina Puttricha, syna założyciela arboretum. 

Jestem pewna, że Wasze serca skradnie również Dżafarka, Ten pies jest przeuroczy, dodaje powieści niezwykłego kolorytu, a ja już sobie obiecałam, że jak kiedyś przygarnę drugiego kota, to właśnie tak będzie miał na imię:).

Serdecznie zapraszam w tę relaksującą i wesołą podróż. Z zapartym tchem będziecie śledzić poczynania Agaty i Poli, a zakończenie wbije Was w fotel. Obiecuję Wam, że już niedługo znowu zabiorę Was z wizytą do dziewcząt, bo w zapowiedziach wydawnictwa widnieje druga część Planu Agaty.  Ja już nie mogę się doczekać, mam nadzieję, że Was również zachęcę. Miłej lektury!

Dorota Skrzypczak

indeks

poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Książkowe zapowiedzi – kwiecień cz. 2


I znowu święta zbliżają się wielkimi krokami. Słowo daję, że dosłownie przed chwilą było Boże Narodzenie! Ale nie narzekam, teraz przynajmniej robi się coraz cieplej. Kto z was z okazji świąt robi sobie dłuższe wolne? Niezależnie od wszystkiego podrzucam wam kilka kwietniowych zapowiedzi.


Tytuł: Złączeni honorem
Autor: Cora Reilly 
Wydawnictwo: Niezwykłe
Data premiery: 17.03.2019

Aria Scuderi, pochodząca z jednej z najbardziej wpływowych rodzin mafijnych w Chicago, walczy o niezależność, mimo że dziewczyny w jej świecie nie mają prawa decydować o sobie. W wieku zaledwie piętnastu lat rodzice zaręczyli ją z Lucą "Imadło" Vitiellim, najstarszym synem szefa nowojorskiej Cosa Nostry, aby zapewnić pokój między rodami. 
Kiedy Aria kończy osiemnaście lat, nadchodzi dzień, którego obawiała się od dawna – ma stanąć z Lucą na ślubnym kobiercu. 

Arię przeraża myśl o poślubieniu niemal obcego mężczyzny, a jeszcze większy strach wzbudza w niej świadomość, że jej przyszłemu mężowi nadano przydomek po tym, jak skręcił komuś kark. 

Luca zawdzięcza tytuł najbardziej pożądanego nowojorskiego kawalera swojemu wyglądowi, bogactwu i drapieżnemu, władczemu urokowi, ale przymilające się do niego dziewczyny ze śmietanki towarzyskiej nie są w stanie dostrzec jego prawdziwego oblicza. Otaczająca go aura łobuza nie jest pozą – za aroganckim uśmiechem i niezwykłymi szarymi oczami przystojniaka skrywają się krew i śmierć. 

W świecie Arii za przyjemną aparycją często czai się potwór, który zabija z taką samą łatwością, z jaką składa pocałunek na ustach. 

Tytuł: Wiele powodów, by wrócić
Autor: Augusta Docher 
Wydawnictwo: Znak
Data premiery: 17.03.2019

Czy pierwszą miłość można przeżyć drugi raz?
Marcel po wypadku nie odzyskuje przytomności. Dominika jest zdruzgotana – zamiast układać sobie życie z ukochanym, spędza długie godziny w szpitalu, czuwając przy jego łóżku. Heroicznie walczy o każdy oddech Marcela i nie traci nadziei, że ten pewnego dnia do niej wróci. Chwila, w której chłopak budzi się ze śpiączki, jest jedną z najszczęśliwszych w jej życiu. Radość błyskawicznie zamienia się w rozpacz, gdy Dominika odkrywa, że Marcel nie pamięta ostatnich dwóch lat. 
Czy łączące ich niegdyś uczucie okaże się silniejsze od zapomnienia? Czy ktoś, kto odszedł tak daleko, znajdzie powód, by wrócić?

Tytuł: Klan
Autor: Adrienne Young
Wydawnictwo: Young
Data premiery: 17.03.2019

Porywająca i dzika mieszanka "Wonder Woman" i "Wikingów"!
Siedemnastoletnia Eelyn urodziła się po to, aby walczyć u boku swoich pobratymców z plemienia Asków w odwiecznej wojnie z plemieniem Rikich. Jej życie jest brutalne, ale dziewczyna kieruje się prostą zasadą, która głosi, że musi walczyć, aby przetrwać. 
Pewnego dnia Eelyn przeżywa szok – widzi swojego brata walczącego po stronie wroga. Brata, którego śmierć zobaczyła na własne oczy pięć lat temu. Brata, który okazał się zdrajcą. 
Wojowniczka trafia w niewolę do wioski plemienia Rikich, gdzie zmierzy się ze srogą zimą i atakami bezlitosnych wrogów rodem z legend. Aby uciec, musi zaufać Fiskemu, przyjacielowi jej brata. Razem będą zmuszeni zjednoczyć zwaśnione klany, by stawić czoła wspólnemu wrogowi. 

Tytuł:  Wąż z Essex
Autor: Sarah Perry
Wydawnictwo: Marginesy
Data premiery: 17.03.2019

Londyn, rok 1893. Po śmierci despotycznego męża Cora Seaborne rozpoczyna nowe życie z uczuciem ulgi, ale i głębokiego smutku. Cora i jej syn Francis – chłopiec ekscentryczny i zamknięty sobie – wyjeżdżają ze stolicy do Essex z nadzieją, że czyste powietrze i otwarta przestrzeń przyniosą ukojenie. Na miejscu dociera do nich plotka, że mityczny Wąż z Essex, który w przeszłości miał ponoć panoszyć się po mokradłach, siejąc śmierć, teraz powrócił do przybrzeżnej parafiiAldwinter. Cora, zapalona naturalistka-amatorka, nie ma cierpliwości do przesądów: jest zachwycona, i przekonana, że bestia może się okazać przedstawicielem nieodkrytego dotąd gatunku. Rusza tropem tajemniczego stworzenia. Wtedy poznaje Williama Ransome'a, pastora wAldwinter, który również nieufnie odnosi się do pogłosek. Jego zdaniem jednak plotki o wężu tylko odciągają mieszkańców od prawdziwej wiary. Pastor stara się uspokoić parafian. Jednocześnie Will iCora budują intensywną relację: choć różni ich absolutnie wszystko, coś ich do siebie nawzajem nieubłaganie ciągnie, a zarazem od siebie odpycha. Wywrą na siebie wpływ, który dla obojga okaże się zaskoczeniem.

Tytuł: Miłość na gigancie
Autor: Anita Scharmach 
Wydawnictwo: Prószyński
Data premiery: 18.03.2019

Czasem wystarczy zgubić kota, żeby Twoje życie stanęło na głowie!

Magda Lewicka jest księgową daleką od typowych wyobrażeń. Nie nosi grubych szkieł na nosie i nie jest posiadaczką wielkiego tyłka. To piękna, zabawna kobieta dobiegająca trzydziestki. Jest też właścicielką kota Manfreda, z którym mieszka w wynajmowanej kawalerce. Kot posiada naturę globtrotera i chętnie zwiedza okolice. W trakcie kolejnych poszukiwań kociego towarzysza Magda poznaje przystojnego jak Apollo Jakuba. 
Dziewczyna, uradowana, że w jej świecie w końcu zagościł Człowiek i jest to mężczyzna, przekonuje się, że życie nie polega tylko na poszukiwaniu szczęścia, ale i jego dawaniu. 
Pełna humoru i ciepła opowieść, od której nie sposób się oderwać. 

Tytuł: Witamy we Wszechświecie. Podróż astrofizyczna
Autor: Neil deGrasse Tyson
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data premiery: 23.04.2019

Trzej czołowi współcześni astrofizycy proponują fascynującą wyprawę w kosmos - od planet, gwiazd i galaktyk, po czarne dziury, tunele czasoprzestrzenne i podróże w czasie. Opisując najnowsze odkrycia astrofizyki, pouczająca i zarazem interesująca narracja przenosi czytelnika z naszego własnego układu słonecznego do najdalszych granic przestrzeni. 
Jak żyją gwiazdy i jak giną? Dlaczego Pluton stracił status planety? Jakie są widoki na inteligentne życie gdzie indziej we Wszechświecie? Jak zaczął się Wszechświat? Dlaczego Wszechświat się rozszerza i dlaczego robi to coraz szybciej? Czy nasz Wszechświat jest jedyny czy jest tylko elementem nieskończonego multiświata? Odpowiadając na te i wiele innych pytań, autorzy pomagają nam otworzyć oczy na pełen cudów kosmos, dzieląc się wiedzą o tym, jak funkcjonuje Wszechświat. 

Tytuł:  Królestwo Popiołów. Szklany Tron. Tom 6
Autor: Sarah J. Maas -
Wydawnictwo: Uroboros
Data premiery: 24.04.2019

Wyczekiwany latami finał serii Szklany tron! Światowy bestseller królowej fantasy, Sarah j. Maas, oferuje czytelnikowi epickie, niezapomniane zakończenie!
Życiowa podróż Aelin – od niewolnicy do królowej niegdyś wielkiego królestwa - osiąga swój rozdzierający serce finał, gdy wybucha wojna na świecie. Gdy wszystkie wątki w końcu się łączą, wszyscy muszą stanąć do walki o przyszłość. Niektóre więzy pogłębią się jeszcze bardziej, podczas gdy inne zostaną zerwane na zawsze w wybuchowym ostatnim rozdziale serii Szklany tron. 

Tytuł: Kochaj mnie czule
Autor: Gabriela Gargaś 
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 24.04.2019

Tę historię napisało samo życie. 
Za dużo tego wszystkiego jak na jedną osobę... Może ktoś dopisze za mnie szczęśliwe zakończenie? - tak napisała zwyciężczyni konkursu literackiego "Opowiedz nam swoją historię". To właśnie jej opowiadanie zainspirowało autorkę do napisania tej niezwykle wzruszającej powieści. Czy prawda może wyzwolić?
Czy może lepiej nie wiedzieć o przykrych wydarzeniach z przeszłości?
Natalia i Paweł to małżeństwo, które z pozoru wiedzie spokojne i szczęśliwe życie. Pewnego dnia kobieta dowiaduje się, że ma niepokojące znamię na dnie oka. Jej życie zmienia się o sto osiemdziesiąt stopni. Wyjeżdża do specjalistycznej kliniki. Podczas konsultacji spotyka swoją dawną miłość: Szymona, który teraz jest profesorem okulistyki. Co wyniknie z tego spotkania?
Cztery lata później na świat przychodzi syn Natalii i Pawła. Niestety niebawem okazuje się, że chłopiec ma zespół Aspergera. Małżeństwo nie wytrzymuje kolejnej próby i zaczyna się od siebie oddalać. Pewnego dnia Paweł znika, zostawiając po sobie pustkę i długi... Czy Natalia zdoła odbudować swoje życie? Czy można pogodzić się z myślą, że małżeństwo było zbudowane na kłamstwie? Jakie jeszcze niespodzianki szykuje dla niej los?

Tytuł: Księga M
Autor: Peng Shepherd 
Wydawnictwo: Burda
Data premiery: 24.04.2019

Indie. Brazylia. Boston. Apokalipsa zaczyna się subtelnie: wraz z utratą cienia łatwiej się zapomina. Nie tylko o kluczach na kuchennym blacie, ale też o tym, że ogień parzy, a człowiek żeby przeżyć, musi jeść. 
Ory i Maxine świętują ślub przyjaciół, gdy klęska Zapomnienia uderza w Boston. W opuszczonym hotelu gdzieś w Wirginii znajdują azyl do czasu, aż i Max traci cień. Wiedząc, że z każdym utraconym wspomnieniem stanowi coraz większe zagrożenie dla Ory'ego, Max znika. 
Zrozpaczony, podąża tropem żony. Po drodze musi zmierzyć się z niebezpiecznym światem, w którym prawo przestało obowiązywać. 
Ci którzy utracili cień zmierzają w jednym kierunku: na Południe, gdzie mają nadzieję znaleźć ratunek. 
Czy Oriemu uda się ją odnaleźć Max zanim jej pamięć zniknie całkowicie?

Tytuł: Szczęście na wyciągnięcie ręki
Autor: Agnieszka Krawczyk 
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 24.04.2019 

Uśmiech losu to dar. Rozglądajcie się, aby go nie przegapić. 
Można pokonać złe wspomnienia i spróbować wyjrzeć poza mroczną zasłonę przykrości i zadr, które przyniósł nam los. Najpierw nieśmiało, a potem już z całą mocą uwierzyć, że szczęście jest już blisko. Dać sobie szansę i uwierzyć w nią. To jest pierwszy krok, który może zawieść nas w świat, o jakim nawet nie marzyliśmy. 
Bohaterowie sagi Uśmiech losu powracają by zmierzyć się z nowymi wyzwaniami. 
Czy wreszcie uda się im rozwiązać zagadkę tajemniczego dobroczyńcy? Czy teza, że dobre uczynki wracają do nas po stokroć się potwierdzi? A wreszcie czy dawne tajemnice, które ujrzały światło dzienne, rozwiążą się szczęśliwie?
Trzeci tom o mieszkańcach Kamienicy pod Szczęśliwą Gwiazdą to piękna opowieść o sile rodziny, przyjaźni i miłości. To historia o domu, do którego zawsze można wrócić, nawet jeśli droga do niego bywa kręta i pełna tajemnic. Bo los tak naprawdę często się uśmiecha, trzeba tylko ten uśmiech dostrzec i na niego odpowiedzieć.

Tytuł: Wiśniowe serce
Autor: Cathy Cassidy 
Wydawnictwo: Iuvi
Data premiery: 24.04.2019 

Cherry jest niepoprawną marzycielką i... no cóż, powiedzmy, że lubi fantazjować. Chodzi do szkoły, miewa kłopoty z koleżankami, nauczyciele jej nie rozumieją... Klasyka. Ale w jej życiu zachodzi rewolucyjna zmiana: Cherry przeprowadza się z ojcem do jego dziewczyny i staje się częścią niesamowitej rodziny Tanberry, wielkiej, hałaśliwej i... ciut zwariowanej. Teraz Cherry mieszka we wspaniałym starym domu na szczycie nadmorskiego klifu i wszystko idzie dobrze, dopóki nie zakocha się w chłopaku jednej z przyrodnich sióstr. Nie trzeba chyba dodawać, że ta ostatnia nie jest zachwycona i zrobi wiele, by wyeliminować konkurencję. Podczas gdy wszyscy są pochłonięci tworzeniem domowej wytwórni czekolady, Cherry musi wybrać pomiędzy lojalnością wobec zołzowatej siostry a nieodpartym urokiem Shaya... 

Tytuł: Odwrócone
Autor: Hayley Chewins 
Wydawnictwo: Iuvi
Data premiery:  24.04.2019

"Wymamrotałam modlitwę, którą powtarzałyśmy, odkąd nauczyłyśmy się mówić:
– Niech zapomnę, że mam oczy. Niech zapomnę, że jestem sobą. [... ]
Byłam jedną z odwróconych i wiedziałam, że muzyka należy do Mistrzów". 
Dwunastoletnia Delphernia całe życie spędziła w klasztorze, którego kamienna kopuła, zgodnie z prawem miasta Blajbakan, odgradza odwrócone dziewczęta od morza, nieba, świata... Na zewnątrz Mistrzowie – wyłącznie chłopcy i mężczyźni – grają muzykę. W środku odwrócone w milczeniu, bez słowa, przemieniają tę muzykę w złoto. Matka Dziewięć nazywa to wytwarzaniem migotu. 

Tytuł: Moje przyjaciółki z Ravensbruck
Autor: Magda Knedler 
Wydawnictwo: Mando
Data premiery: 24.04.2019

W świecie, gdzie śmierć wydaje się nadzieją, ocalić może tylko przyjaźń. 
W otoczonym drutem kolczastym obozie zagłady zawiązuje się kobieca więź. Trwalsza od obozowych murów. Silniejsza od brutalnych uderzeń. 
Maria, Sabina, Bente i Helga – każda z nich trafiła do KL Ravensbrϋck z innego powodu. Każda była inna. 
Powieść inspirowana prawdziwymi świadectwami byłych więźniarek. 
Młoda autorka znajduje przed drzwiami swojego domu rękopis, który zupełnie zmienia jej życie. Za wszelką cenę postanawia się dowiedzieć, kim były przyjaciółki z Ravensbrϋck. 
Książka zawiera wiersze Grażyny Chrostowskiej – polskiej poetki, która 18 kwietnia 1942 roku została rozstrzelana w Ravensbrück razem z dwunastoma innymi kobietami. 
W każdej z tych historii starałam się odszukać losy mojej mamy. Dlaczego Jej nie pytałam, kiedy żyła?

Tytuł: Save you
Autor: Mona Kasten 
Wydawnictwo: Jaguar
Data premiery: 24.04.2019 

Kiedy Ruby widzi Jamesa pijanego, zaćpanego i na dodatek w objęciach Elaine, jej świat wali się w gruzy. Nie wie, że James usiłuje uporać się z gigantyczną tragedią – jego matka nagle zmarła, a ojciec zabronił mu mówić o tym komukolwiek, póki nie ukaże się oficjalna informacja. 

Ruby jest w rozsypce, James ucieka od rzeczywistości, podczas gdy jego siostra usiłuje się w tym wszystkim jakoś odnaleźć, by ratować brata i nową przyjaciółkę. 
James uparcie stara się odzyskać Ruby. Oboje zdają sobie sprawę, że to, co się między nimi wydarzyło, było za szybko, za mocno, za nagle – i teraz, powoli, poznają się od nowa. I kiedy wydaje się już, że wszystko jest na najlepszej drodze, że happy end dla tej pary jest tuż-tuż... ojciec Jamesa, chcąc raz na zawsze pozbyć się Ruby, przesyła dyrektorowi Maxton Hall podrasowane zdjęcia Ruby i Grahama, nauczyciela, z którym ich przyjaciółka Lydia jest w ciąży. Ojciec Jamesa chce skompromitować dziewczynę, wykreślić ją z życia syna, nie zdając sobie sprawy, jak poważne konsekwencje jego czyn będzie miał dla całej rodziny...

Tytuł: Niedźwiedzica z Baligrodu i inne historie Kazimierza Nóżki
Autor: Marcin Szumowski 
Wydawnictwo: Oficyna 4eM
Data premiery: 24.04.2019 

Wszyscy chyba znają historie, jak leśniczy Kazimierz Nóżka ratował niedźwiadki przed wilkami? Albo rozmawiał z niedźwiedziami Grzesiem i Lesiem? Marcin Szumowski, dziennikarz i pasjonat przyrody, zabiera czytelnika w świat jedynego w Polsce leśniczego, który przyjaźni się z niedźwiedziami i potrafi z nimi rozmawiać. 
W książce "Niedźwiedzica z Baligrodu i inne historie Kazimierza Nóżki" słynny leśniczy po raz pierwszy ujawnia jak przebiegał dalszy ciąg wilczego polowania, który na krótkim filmiku obejrzały setki tysięcy osób. Okazuje się, że drapieżniki nie tak łatwo zrezygnowały z małych niedźwiedzi. Kazimierz Nóżka pokazuje świat zwierząt, który jest nieosiągalny dla przeciętnego mieszczucha. Spotykamy w nim wielkie niedźwiedzie, przemykające jak duchy rysie, polujące pod osłoną nocy wilki, majestatyczne żubry, zwinne wydry, kuny oraz skryte żbiki. A wszystko na wyciągnięcie ręki, w relacjach człowieka, który większość życia spędził w bieszczadzkich lasach. 
To także wspaniała lektura dla wszystkich, którzy kochają historię Bieszczad. Bo jest nie tylko o zwierzętach. Poznajemy też przedziwne przygody miejscowych drwali, gajowych i smolarzy. Przytaczane historie raz mrożą krew w żyłach, innym razem przywołują uśmiech i wzruszają do łez. 

Tytuł: Gaming House
Autor: Dominika Smoleń
Wydawnictwo WasPos
Data premiery: 30.04.2019
Nasz patronat medialny!

Przygody, które potrafią rozbawić do łez. Kiedy grupa znajomych zdecydowała się zamieszkać razem, nie zdawała sobie nawet sprawy z tego, jak wiele rzeczy może nie wyjść po ich myśli i jak wiele dramatów może zawitać do ich życia. Jak każdy jednak wie – na przyjaciół zawsze można liczyć. Pytanie tylko – czy na tych też? “Gaming house” to wspaniała, lekko humorystyczna historia, która wprowadzi w Wasze życie wiele uśmiechu. Dajcie jej szansę i pozwólcie zanurzyć się w wir prawdziwej miłości i ponadczasowej przyjaźni.



Uff... trochę tych ciekawych tytułów jest. Coś czuję, że jedne święta nie starczą na przeczytanie ich wszystkich. Trzeba więc wybierać. Co macie w planach? Jaka powieść najbardziej przypadła wam do gustu?

Listy sprzed lat – Roma J. Fiszer


W ten przedświąteczny czas zabieram Was,  Moi Drodzy na Kaszuby. Gwarantuję Wam, że nawet przez moment nie pożałujecie tej podróży i wrócicie z niej pełni wrażeń.


Tytuł: Listy sprzed lat
Cykl: Szczęście niejedno ma imię
Autor: Roma J. Fiszer
Wydawnictwo: Edipresse

Na Kaszubach odwiedzimy dwie przyjaciółki, Iwonę i Ewę, które los postawi przed trudnym zadaniem. Będziemy im towarzyszyć w ciężkich chwilach, ale także odkryjemy moc prawdziwej przyjaźni i odnajdziemy miłość sprzed wielu, wielu lat. Będzie bardzo wzruszająco, a bohaterów na pewno pokochacie od pierwszego zdania.

Przyznaję się bez bicia, że kiedy zamawiałam sobie tę książkę do recenzji, nie za bardzo wiedziałam, kim jest Roma J. Fiszer. W międzyczasie wpadła mi w ręce jej Saga kaszubska  i pochłonęła mnie bez reszty.

Szczególnie ujęły mnie ciekawostki turystyczne i topograficzne dotyczące Kaszub i Poznania. Jestem pewna, że tylu fascynujących rzeczy nie dowiedziałabym się z żadnego przewodnika. Nie dziwcie się więc, że moje oczekiwania co do następnej książki wzrosły niebotycznie i muszę przyznać, że się nie zawiodłam.

Autorka znowu sprzedała nam wiele interesujących informacji na temat kaszubskich okolic, a także Szkocji, jej krajobrazów i historii. Także, jeżeli chodzi o moje ulubione "tło okołofabularne" jestem bardzo usatysfakcjonowana, książkę czytałam z ogromną ciekawością.

Pozwólcie, że teraz troszeczkę się do czegoś przyczepię. Osobiście uważam, że przyjaźń jest najważniejszym i najpiękniejszym uczuciem na świecie, ale moment przemiany relacji między Ewą a Iwoną nie do końca mnie przekonał. Wystarczył ułamek sekundy i rzut oka na pewien dokument, aby Iwona zapomniała o wszystkich krzywdach, wyrządzonych przez Ewę. Może dlatego, że jestem osobą dość pamiętliwą i mam problemy z wybaczaniem, takie rozwiązanie fabularne niezupełnie mnie przekonało, lecz oczywiście w żadnym wypadku nie wpłynęło to na odbiór książki,  a dziewczynom kibicowałam z całego serca.

Wielkim plusem tej powieści są bohaterowie. Wszyscy są wspaniali i o każdym bez wyjątku mogłabym napisać wiele ciepłych słów (tak, tak – o Ewie też), ale mnie szczególnie urzekli przedstawiciele młodego pokolenia, Patryk i Dominika. Tak inteligentnych, odpowiedzialnych i uroczych młodych ludzi dawno nie spotkałam w tych moich literackich podróżach.

Serdecznie zapraszam Was na Kaszuby, wrócicie zachwyceni i jeszcze bardziej uwierzycie w moc przyjaźni i miłości, bo książka to prawdziwy hołd złożony tymże uczuciom.

Ze swojej strony obiecuję Wam, że niedługo razem z panią Romą znowu zabierzemy Was  w kaszubską podróż. Ja już nie mogę się doczekać; mam nadzieję, że Wy również. Miłej lektury!

Dorota Skrzypczak

indeks

niedziela, 14 kwietnia 2019

Jelito drażliwe. Leczenie dietą

 

Problemy żołądkowe powoli przestają być tematem tabu. Coraz częściej mówimy o nich otwarcie, dzięki czemu zaczynamy zdawać sobie sprawię, że kwestia ta dotyczy wielu ludzi. Chociaż wszystko idzie ku lepszemu, wciąż dobrze nie jest. Bardzo często lekarze rozkładają ręce i nie zalecają nawet podstawowych badań. Żeby nie być mądrym po szkodzie, warto wziąć sprawę w swoje ręce. Podejrzewasz u siebie nadwrażliwość jelita? Koniecznie zaopatrz się w tę książkę.


Tytuł: Jelito drażliwe. Leczenie dietą 
Autor: Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Wydawnictwo: Zwierciadło

Nie jest to pierwsza książka o zdrowiu na ten temat, jaką testowałam. Wcześniej sięgałam już po kilka innych i żadna nie była na tyle dobra, by warto ją było polecać. Tym razem jest inaczej. Dlaczego? Przede wszystkim została napisana przez osobę, która zna się na temacie. Dzięki temu, zanim przejdziemy do przepisów mamy sporo materiału teoretycznego. W tych rozdziałach dowiemy się praktycznie wszystkiego, co będzie nam potrzebne. Bo zwykła diagnoza „ma pan/pani nadwrażliwość jelita, proszę jeść lżej”, to nie wszystko. Autorka nie ogranicza się do pobieżnego omówienia tematu, ale zaczyna swoją książkę od dokładnej analizy tematu. Dowiadujemy się jakie badania należy wykonać, z czym można pomylić nadwrażliwość jelita i jakie są odmiany tej przypadłości. Potem po omawia różne diety, bo jak się okazuje, nie ma tylko jednego sposobu odżywiania, wszystko zależy od objawów.

Drugą część książki stanowią przepisy i one również podzielone zostały ze względu na postać choroby. I to jest kolejny duży plus tego tytułu, bo wcześniej nie spotkałam się z takim podziałem.

Skoro już wiemy, że jest profesjonalnie i naukowo to... czy jest smacznie? Receptury zawarte w książce są raczej proste, łatwe i przyjemne. Ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane ani czasochłonne. Może jednak wymagać zmiany nawyków żywieniowych. O ile wcześniej jedliście klasyczne obiadki, w stylu kawał mięsa i ziemniaki, teraz odkryjecie nowy świat sałatek. Część przepisów jest naprawdę pomysłowa i zaskakująco smaczna. Mam w książce zaznaczone kilka pomysłów, do których bardzo chętnie wracam.

Czy są jakieś minusy? Zawiedzione mogą się poczuć osoby, które oczekują zdjęcia do każdego przepisu. W tej pozycji fotografie ilustrują tylko niektóre propozycje. Z kolei konsekwencją podziału książki na trzy rodzaje diety jest mniejsza ilość propozycji. Każda grupa zawiera bowiem pełen komplet: śniadanie, obiad, kolacja, deser. I to wszystko razy trzy. Siłą rzeczy więc poszczególne posiłki w ramach jednej diety muszą być ograniczane.

I teraz najważniejsze. Czy dieta działa? W moim odczuciu tak. Oczywiście nie jest to zastępstwo wizyty u lekarza, ale wsparcie przepisanego przez niego postępowania. I nie mam tu na myśli tego, że przepisy z tej książki mogłoby zaszkodzić. Wręcz przeciwnie, są smaczne, zdrowe i przy okazji wspierają odchudzanie. Ale jeśli ma się podejrzenia nadwrażliwości jelita, trzeba razem z lekarzem wykluczyć wszystkie inne możliwości. Jeśli jednak czekasz na wizytę, masz profesjonalną diagnozę lub po prostu chcesz jeść lżej, ten tytuł będzie strzałem w dziesiątkę.

 Za książkę dziękuję księgarni Selkar.pl.



Bestia – Peternelle van Arsdale

Wyobraź sobie noc i ciszę, jak makiem zasiał. A teraz dodaj do tego las i tylko nikłe światło gwiazd. Nagle z krzaków wyłaniają się dwie małe dziewczynki. Powoli podchodzą do ciebie. Co robisz? Patrzysz na nie? Błąd! Trzeba było uciekać.


Tytuł: Bestia 
Autor: Peternelle van Arsdale 
Wydawnictwo: Poradnia K
Nowość

Dawno, dawno temu, pewna kobieta miała dwie córeczki, śliczne, jak z obrazka, a w zasadzie... z lusterka. Byłe one bowiem bliźniaczkami, identycznymi, ale niczym z lustrzanego odbicia. Nie podobało się to ludziom z wioski. Wiedzieli lepiej, nie chcieli dziewczynek i matki. Wygnali je do lasu. W małe serduszka wdarł się żal, które z czasem przerosił się w nienawiść. Kilka lat później w wiosce giną ludzie, a inna dziewczynka musi uciekać. W nowym miejscu nie czeka ją nic dobrego. Strach przed pożeraczkami dusz czyni z ludzi potwory. Jednak dziewczyna skrywa pewien mroczny sekret. Nawet nie zdaje sobie sprawy, że ta tajemnica może wpłynąć na los wielu ludzi. Czy zdoła ocalić najbliższych?

"Bestia straszliwa jest
Spiczasty ma podbródek
Pożera nocą gdy śpisz
Zostawia tylko skórę".

Klimat, klimat i jeszcze raz klimat! Ta powieść jest nim przesiąknięta „do szpiku kości”. Już od pierwszych stron robi się baśniowo, szybko jednak okazuje się, że jest to baśń bliższa twórczości braci Grimm niż Dinseya. Specyficzna konstrukcja fabuły, ciekawy zabiegi stylistyczne, wszystko to sprawia, że czytelnik zanurza się w tym świecie po same uszy!

Autorka pełnymi garściami czerpie z najpopularniejszych lęków i splata z nich mroczną, przerażająca historię. Świat przez nią przedstawiony pełen jest strachu, niegodziwości i potrzeby odwetu za doznane krzywdy. I na tej podstawie kreuje bohaterów, specyficznych, doświadczonych przez los oraz ciekawych. Analogi do naszej rzeczywistości można znaleźć sporo. Powierzchowne oceny, sekty religijne... odbiór historii będzie w sporej mierze kwestią interpretacji. Jednak moim zdaniem jest w tej opowieści sporo krytyki naszej rzeczywiści, nawet jeśli tylko w krzywym zwierciadle.

"Stwierdziła, że są piękne. I piękne były one same, te sowiookie dziewczęta o długich ciemnych włosach, w które się zaplątały niezliczone liście i gałązki".

Analizując z kolei sam wątek fantastyczny, to ten aspekt również prezentuje się bardzo ciekawie. Autorka nie kopiuje pomysłów innych autorów, ale tworzy coś ciekawego, oryginalnego i wyraźnie niepokojącego. Podoba mi się ten świat, jego wewnętrzna logika jest spójna, a postępowanie bohaterów konsekwentne.

Przyczepić mogłabym się tylko do finału. Kiedy byłam pewna, że zaraz dowiem się, że trzymam w rękach pierwszą część, wszystko nagle dobiegło końca. Tak, jest to w pełni zamknięta historia, której zakończenie pojawiło się dość niespodziewanie i w gruncie rzeczy mało widowiskowo. Nie do końca rozumiałam, co kierowało głównymi antagonistami. Chociaż co jakiś czas pojawiały się drobne wstawki z ich udziałem, najważniejsze sceny były pomijane. I może dlatego, wydarzenie, które miało być głównym zwrotem akcji, zupełnie do mnie nie przemówiło.

Podsumowując, „Bestia” ma w sobie to coś, ogromny, wykorzystany potencjał i tylko trochę niewykorzystanego. Przede wszystkim jednak wyróżnia się świetnym klimatem i ciekawą kreacją postaci. Przeraża, ale nie dosłownie, nie jak horror, ale jako wizja tego, do czego zdolni są ludzie ogarnięci strachem.




czwartek, 11 kwietnia 2019

Najtańsze ebooki? My wiemy gdzie ich szukać!



Strony i księgarnie prześcigają się w oferowaniu jak najniższych cen i jak największych promocji. A my czytelnicy, bardzo chętnie z nich korzystamy. W przypadku ebooków, które są dostępne głównie zdalnie, szukanie najlepszej oferty może zająć godziny. Ale czy aby na pewno? Niekoniecznie!


Polishwords to ciekawa propozycja dla wszystkich miłośników ebooków. Przede wszystkim stanowi obszerną i bogatą bazę wszystkich książek wdanych w wersji elektronicznej. Tytuły prezentują się na stronie bardzo przejrzyście. Trzeba przyznać, że witryna jest oszczędna w stylistykę i skupia się na konkretach. Bez problemu znajdziemy wszystkie informacje na temat interesującej nas pozycji.



Zebranie tych wszystkich ebooków w jednym wielki to ogromny plus dla każdego posiadacza czytnika. Do tej pory, gdy szukałam jakiegoś tytułu, zmuszona byłam do przeglądania kilku księgarni. Bo posiadanie przez stronę wersji papierowej nie oznacza od razu, że na stanie jest również cyfrowy odpowiednik. Strona Polishwords robi wszystko za mnie! Nie dość, że sprawdza, gdzie mogę kupić książkę, to od razu porównuje oferty i sortuje je cenowo. A to oznacza jedno, tańsze zakupy!

Ale to nie wszystkie możliwości, żeby zaoszczędzić. Tańsze ebooki są umieszczone w kategorii „Promocje” i w tym dziale faktycznie można upolować wiele ciekawych propozycji. To właśnie tutaj zamieszczane szybkie oferty np. cena dnia. Znajduje się tu również przydatny zbiór wszystkich promocji. Jeśli jakakolwiek księgarnia organizuje wyprzedaż np. 3 książki w cenie 2, z pewnością tutaj znajdziecie o tym informację.



Każdy łowca okazji poczuje się na tej stronie jak ryba w wodzie! Ale nie tylko! Strona codziennie aktualizuje promocje, dodaje ciekawostki, zamieszcza informacje o czytnikach i akcesoriach do nich. Z pewnością nie raz będę wracać na tę stronę!

A wy czytacie ebooki? Jeśli tak, to czy szukacie najtańszych?

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates