Featured

poniedziałek, 12 listopada 2018

Z nicości


Uwielbiam gatunek new adult! Dostarcza wiele emocji i wrażeń, a zwroty akcji wręcz wpisane są założenia. Właśnie dlatego z niecierpliwością oczekiwałam trzeciego tomu serii Z popiołów. Czy spełni one moje oczekiwania? Czy dostarczył mi odpowiednią porcję wzruszeń?

Tytuł: Z nicości
Seria: Z popiołów (tom 3)
Autor: Martyna Senator
Wydawnictwo: Czwarta strona

Czasami ma się wszystkiego dość tak bardzo, że jedynym wyjściem jest ucieczka. Eliza porzuca swoje dotychczasowe życie. Pakuje się do jednej walizki, zabiera maszynę do szycia i wyjeżdża. W ten sposób chce zostawić wszystko, co smutne i bolesne. Szybko odnajmuje pocieszenie w ramionach przystojnego tatuażysty. Jednak związek z nim wcale nie jest prosty. Czy chłopak zaakceptuje sekret Elizy?

A więc wreszcie mamy finał! Cała, niezwykle emocjonująca seria, doczekała się godnego zakończenia. Chusteczki powinny być załączone w gratisie, bo zapewniam was, wzruszycie się i to nie raz! Nie brakuje też komizmu! I tak przez całą książkę, przez łzy do śmiechu i z powrotem. Aż chciałoby się powiedzieć: samo życie.

I tak, zdecydowanie byłoby w tym wiele prawdy. Z nicości nie jest zwyczajną powieścią romantyczną. Owszem, wątek miłosny jest kluczowy, jednak autorka wprowadza go delikatnie i subtelnie, nie determinując całości. Bo obok uczuć poruszane są również inne, bardzo poważne problemy, takie jak alkoholizm, czy apodyktyczni rodzice. Ale obok tych wszystkich komplikacji jest też miejsce dla nadziei. Autorka będzie próbowała was przekonać, że czasem cudowne chwile rodzą się w bólu i rozczarowaniu. Z nicości to przede wszystkim piękna opowieść o nowym starcie, o stawianiu wszystkiego na jedną kartę i wychodzeniu życiu naprzeciw. Lubię powieści, które zachęcają do odważnych decyzji, ta jest jedną z nich.

Na uznanie zasługują też bohaterzy. Po prostu nie sposób ich nie polubić. Ale nie dlatego, że są milutcy, wręcz odwrotnie, dlatego że życie ciężko ich doświadcza, a oni są w stanie dalej walczyć o swoje marzenia. W książce pojawiają się też bohaterowie poprzednich części, nie mają jakiś niezwykle kluczowych ról, jednak wpuszczają nas do swojego świata i pozwalają zobaczyć, jak im się wiedzie. Jeśli więc zapałaliście miłością do Sary i Michała lub Kasi i Szymona, czeka was miła niespodzianka.

Nie sposób też narzekać na tempo akcji. Autorka funduje nam prawdziwą jazdę bez trzymanki. Liczne zwroty akcji, czy dynamiczne sceny sprawiają, że trudno się oderwać od powieści. To prawdziwa mieszanka wybuchowa! Jednym słowem, wszystko, co najlepsze w new adult! Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika gatunku.

 
Za powieść dziękuję księgarni Tania Książka! Więcej powieści z kategorii książki dla kobiet znajdziecie na stronie księgarni:)

Lato utkane z marzeń


Wszyscy z nas pragną jednego. Być szczęśliwym. I dla każdego z nas znaczy to coś innego. Niektórym wystarczy ciepła kawa i chwila spokoju, inni oczekują drogich wakacji i ekskluzywnych dodatków. Kto ma rację? Co tak naprawdę daje szczęście? Dziś poznamy opowieść o ludziach, takich jak my. Zagubionych, codziennych, czasem szalonych, pogodzonych ze swoim losem i tych, którzy wciąż chcą jeszcze. Czy każdy podoła przeciwnością, które przygotował dla nich los?

Wydawnictwo: Czwarta strona

Pozornie wszystko się układa. Miśka związana jest z Arturem, co prawda na odległość, ale siła ich uczuć wciąż nie gaśnie. Spełnia się też największe marzenie Jadwigi, w jej progach staje Amelia a wraz z nią wnuczki. Z kolei mały Kuba nie może się doczekać obozu piłkarskiego. Wszystko zmierza we właściwym kierunku? Tylko przez chwilę... Życie szybko weryfikuje plany. Miłość na odległość, ani miłość w ogóle, to nie bułka z masłem. Każdy z bohaterów będzie musiał na nowo podjąć kilka kluczowych decyzji i znaleźć dla siebie miejsce w świecie, który wcale nie jest idealny.

Lato utkane z marzeń to jedna z lepszych powieści autorki. Od dłuższego czasu uwielbiam jej książki, jednak w ostatnich recenzjach coraz częściej zwracam uwagę na powtarzalne schematy. Właśnie za to najbardziej cenie serię Wieczór taki jak ten, jest ona zupełnie niepodobna do tego, co wcześniej pisała autorka. Lato jest drugim tomem trylogii, po raz kolejny spotykamy się z mieszkańcami małej, cichej mieściny, by poznać ich dalsze losy. Jak się okazuje, wcale nie jest tak słodko, jak można by się tego spodziewać. I taki pomysł na konstrukcję kontynuacji bardzo mi się podoba. Wchodzimy w etap historii, który często pomijany jest słowami „i żyli długo i szczęśliwie”. W praktyce nie jest tak prosto. Bohaterzy będą musieli zweryfikować swoje plany i rozliczyć się z przeszłości. Bo to, że Amelia wraca do matki od której uciekła, wcale nie zaciera ich wzajemnych nieporozumień. Tak samo związek na odległość okazuje się trudniejszy, niż się tego Michalina spodziewała. Książka porusza bardzo wiele zagadnień związanych z miłości, przyjaźnią, rodzicielstwem i wywołuje całe mnóstwo emocji oraz przemyśleń.

Czym jest szczęście? Tą ciszą o poranku, którą rozdziera jedynie pianie koguta o poranku; rześkim wiatrem, który wpada do pokoju, kiedy tylko otworzymy okno. Jaka to przyjemność - móc wyjść na spacer i niczym się nie martwić. Chodzić wśród łanów zbóż i dotykać kłosów pszenicy rękoma. Szczęście to niebo w kolorze akwamarynu.(...) Szczęście czuje się w całym ciele, nawet w opuszkach palców.
Obok tematów, które można by nazwać związkowymi, pojawia się również całe mnóstwo spraw społecznych. Autorka nie boi się poruszać takich kwestii jak dyskryminacja, czy krzywdzące plotki. Dużym plusem jest też przedstawienie zarówno plusów, jak i minusów życia w małym miasteczku. Wiele powieści ogranicza się do zaprezentowania tylko jednego punktu widzenia. Tymczasem „rzuć wszystko i jedź na wieś” nie jest odpowiedzią na problemy i w tej powieści można poznać też drugi punkt widzenia.

A skoro już o perspektywie mowa w książce narracja płynnie przenoszona jest między głównymi bohaterami. Pozwala nam to lepiej zrozumieć ich obecne działanie, ale też bardziej naturalnie przenieść się w przeszłość. Tak, w tej części wspominki i retrospekcje będą odgrywać kluczową rolę. Dzięki niej lepiej zrozumiemy zachowanie bohaterów z pierwszej części.

W oczy rzuca się również to, że wiele historia opiera się przede wszystkim na rozmowach. Nie oczekujcie spektakularnych akcji, czy zwrotów wydarzeń. Pojawi się ich ledwie kilka. Mimo bardzo pozytywnego odbioru całej opowieści miałam wrażenie, że akcja momentami siada, niepotrzebnie dostarczając nam scen życia codziennego.

Niemniej, Lato utkane z marzeń oceniam bardzo pozytywnie. Z radością wróciłam do charyzmatycznych bohaterów i ich niezwykle życiowych perypetii. I chociaż książka od samego początku grała na uczuciach czytelnika, pod sam koniec zafundowała tyle wrażeń, że... bardzo się cieszę, że mam już ciąg dalszy. Jestem niesamowicie ciekawa, co wyniknie z tego galimatiasu.
 

Za powieść dziękuję księgarni Tania Książka! Więcej powieści z kategorii książki dla kobiet znajdziecie na stronie księgarni:)

Drzazgi – Joanna Bartoń

 

Dzisiaj Moi Drodzy mam zaszczyt zaprosić Was do mojej rodzinnej Łodzi. Uprzedzam jednak od razu, nie będzie lekko, łatwo i przyjemnie, a razem naszą towarzyszką odwiedzimy również Dolny Śląsk, Wybrzeże, Kraków i Szkocję.

Tytuł: Drzazgi
Autor: Joanna Bartoń
Wydawnictwo: JanKa



W Łodzi czeka na nas Liliana Hipner, recenzentka filmowa. Już na wstępie dowiadujemy się, że w jej życiu wydarzyła się pewna ŚRODA. ŚRODA, która w sposób tragiczny zmieniła życie kilku osób już na zawsze. Kartka po kartce dowiadujemy się, co tak naprawdę się wydarzyło i z coraz szerzej otwartymi oczami poznajemy całą historię. I z każdą minutą tracimy wiarę w happy end. Tak jak uprzedzałam, łatwo nie będzie, ale w tę podróż naprawdę warto się wybrać. Bo przecież czasami trzeba poznać także ciemne barwy życia.

Muszę się Wam przyznać, że bałam się trochę tej książki. Na początku dlatego, bo myślałam, że będzie to opowieść o toksycznej miłości matki do dziecka, a nie jest to dla mnie temat łatwy. Okazało się jednak, że książka dotyczy zupełnie innej odsłony miłości macierzyńskiej, ale i tak od początku czytałam ją ze ściśniętym gardłem i coraz szybszym biciem serca. I naprawdę mimo ogromnego kalibru emocji jakie wywołuje, nie mogłam się od niej oderwać.

Śmiem twierdzić, że czytało mi się ją trochę trudniej niż innym recenzentom ze względu na miejsce akcji. Po ulicach Łodzi poruszałam się razem z bohaterką, przedstawione realia nie były mi obce i miałam nieodparte wrażenie, że ta historia wydarzyła się naprawdę, a ja dokładnie wiem gdzie.

Ciekawym rozwiązaniem fabularnym jest brak zachowania chronologii wydarzeń. Z „tu i teraz” cofamy się w głąb życia Liliany, co pozwala nam zrozumieć reakcje bohaterki, na to co się wydarzyło.

Nie obawiajcie się, nie poczujecie do Lilki tylko i wyłącznie współczucia. Wzbudzi również Waszą sympatię. Bo wydaje się, że to silna kobieta, która nie da sobie w kaszę dmuchać, a przy życiu trzyma ją miłość do ojca. Powoli jednak okaże się, że za fasadą „mocnej baby” kryje się krucha kobieta, co sprawia, że kibicujemy jej jeszcze bardziej.

W tej powieści urzekł mnie również jej język. A ponieważ pani Anna Sakowicz w swojej „polecajce” zamieszczonej na końcu książki trafiła w samo sedno, to pozwolę sobie ją zacytować: Sarkazm, absurd i specyficzny humor, a do tego mądra treść, to dokładnie to, czego oczekuję.

Jest jeszcze coś, czym autorka bardzo mnie zaintrygowała. Liliana kupuje swojemu synowi nuty w antykwariacie na Piotrkowskiej. Tak się składa, że ja pracuję w antykwariacie na tej właśnie ulicy i bardzo bym chciała wiedzieć, o którym to sklepie pisze autorka:):)

Mimo dość ciężkiej tematyki serdecznie zapraszam Was do sięgnięcia po tę książkę. Czasami dla równowagi warto poczytać historie, które nie mają szansy skończyć się szczęśliwie, ale poruszą w nas takie emocje, o których nawet nam się nie śniło.

Na pocieszenie zdradzę Wam, że już niedługo zabiorę Was podróż lżejszą, ale równie wzruszającą. Jednak na razie razem z Lilianą czekam na Was w Łodzi.

Do zobaczenia! Miłej lektury!

Dorota Skrzypczak

środa, 7 listopada 2018

Alyssa i czary




Szaleńcza pogoń za królikiem? Tajemniczy napój z napisem „wypij mnie”? A może dziwne jajko kołyszące się na murze? Chyba każdy kojarzy „Alicję z krainy czarów”. Powieść ta wywarła ogromny wpływ na popkulturę i doczekała się wielu adaptacji oraz książek inspirowanych jej treścią. Jak wypadnie kolejna z nich? Czy „Alyssa i czary” wciąż jest w stanie czymś zaskoczyć?

Tytuł: Alyssa i czary 
Autor: A. G. Howard 
Wydawnictwo: Uroboros

Świat Alyssy rozpada się na drobne kawałki, gdy jej mama zostaje zamknięta w szpitalu psychiatrycznym. A trzeba przyznać, że dziewczyna i tak nie ma łatwego życia. Jej prababką była bowiem słynna Alicja, bohaterka książki „Alicja z krainy czarów”. I nie jest to bynajmniej powód do dumy, ale licznych… uszczypliwości. I być może aluzje, że nie jest do końca normalna, spłynęłyby po niej jak deszcz, gdyby nie drobny szczegół. Dziewczyna słyszy głosy… owadów. I widzi rzeczy, które nie powinny mieć miejsca. Czy jest szalona? A może jej mama wcale nie jest wariatką, tylko dręczy ją rodzinna tajemnica? Alyssa postanawia zrobić wszystko, by to wyjaśnić i przy okazji nie trafić do wariatkowa.

Jeśli wydaje się wam, że jest to powieść dla miłośników „Alicji z krainy czarów” to… macie racje. Ilość nawiązań, analiz, czy analogii do oryginału jest wręcz niesamowita. Prawdziwy fan poczuje się, jak ryba w wodzie. I w tym aspekcie fajne jest to, że autorka nie tylko korzysta z wcześniejszego tytułu, ale też przerabia go na swoją modłę. Okazuje się bowiem, że nie wszystko było tak, jak napisano to w „Alicji z krainy czarów”. Ta historia jest świetnie wpleciona w życiorys rodziny Alyssy, od prababki po główną bohaterkę. Za sprawą powieści poznajemy też drugą stronę krainy czarów, o wiele bardziej mroczną…

Muszę przyznać, że na początku powieść wyprowadziła mnie w pole. Kilka pierwszych rozdziałów to bowiem klasyczne young adult. Pojawia się parę nietypowych wątków, ale jednak skupiamy się na młodej dziewczynie, jej nieujawionym uczuciu i problemach z rówieśnikami. Aż tu nagle… wpadamy do króliczej dziury i nic nie jest takie, jak wcześniej. I ta zmiana tempa (bowiem powieść natychmiast przyspiesza) jest równie nagła, co intrygująca. Od tego momentu w książce dzieje się tysiące rzeczy, wiele naraz, spora część to absurd w najczystszej postaci, a wiele znajduje swoje wyjaśnienie dopiero później. I trochę mam mieszane uczucia, co do tego mętliku. Z jednej stronie było dynamicznie i podobnie, jak w Alicji, z drugiej ten harmider zaczął mnie męczyć. To, co świetnie sprawdziło się w przypadku krótkiego dzieła, w wydaniu rozszerzonym momentami przytłaczało czytelnika.

Sama bohaterka również nie do końca przypadła mi do gustu. Jej zachowanie bywało dziwne, a pobudki irracjonalne. Jako swój sposób walki z głosami owadów wybrała sobie… uśmiercanie ich i robienie obrazów z martwych egzemplarzy. I jeszcze w to jakoś mogę uwierzyć (chociaż ledwo), ale że te dzieła brały udział w konkursach? I nikt, absolutnie nikt, się tym nie zaniepokoił?

Obok samego fantastycznego wątku istotną rolę odgrywają też relacje między bohaterami. Chociaż na pierwszy plan wysunięto raczej lekko przesłodzony romans, to mnie bardziej zaintrygowały stosunki Alyssy z rodzicami. Zwłaszcza kontakty z matką były trudne i to nadawało całości dodatkowej wartości.

Jak jednak oceniam ten tytuł? Jest to propozycja przede wszystkim dla miłośników „Alicji z krainy czarów”. Nie znając, chociaż pobieżnie, oryginału nie doceni się licznych odwołań i zgrabnych nawiązań. Jeśli zaś lubicie niczym nieskrępowaną fantastykę, w tym tytule odnajdziecie jej naprawdę sporo. Jednym zdaniem, powieść pomysłowa, przyjemna, chociaż trochę przeładowana akcją.



poniedziałek, 5 listopada 2018

Szeptucha – Katarzyna Miszczuk


Czerwona wstążeczka, by uniknąć uroku. Splunięcie przez lewe ramie, by przegonić pecha. Ale to nic, w porównaniu ze świętami. Topienie marzanny, skoki przez ognisko. Jeśli nie wierzysz w zabobony, mam dla ciebie wiadomość, bogowie istnieją i bardzo niepodobna im się twoja postawa.

Tytuł: Szeptucha
Seria:  Kwiat paproci (tom 1)
Autor: Katarzyna Berenika Miszczuk
Wydawnictwo: WAB

Czasami jedna decyzja zmienia losy całego kraju. Cofnijmy się na chwilę w przeszłość. Co by było, gdyby Mieszko nie przyjął chrztu? Teraz wróćmy do współczesności. Jak wiele się zmieniło? Naprawdę sporo. Gosława chce być lekarką. Jest racjonalna, stawia na naukę i logiczne wyjaśnienia. Nie wierzy w czary i zabobony, nawet jeśli robi to większość społeczeństwa. Dlatego zupełnie nie podobają się jej obowiązkowe praktyki u szeptuchy. Od tej pory zamiast recept, będzie polecać zioła, nalewki i... zakopywanie magicznych kamieni. A do dopiero początek wrażeń, które czekają Gosławę. Szybko okazuje się, że te zabobony nie są wcale tak pozbawione sensu, jak myślała. Pikanterii wszystkiemu dodaje przystojny Mieszko. Jednak czy dziewczyna może mu wierzyć? Czy może wierzyć... komukolwiek?

Przede wszystkim, świetny pomysł na fabułę! Zaryzykuję, że przeciętny „zjadacz” książek lepiej zna mitologię grecką, niż wierzenia słowiańskie. Owszem, za sprawą kilku dzieł to i owo mogło się obić o uszy, ale mało pozycji porusza ten temat w szerszym zakresie. A tu taka niespodzianka! „Szeptucha” rzuca nas w samo centrum słowiańskich wierzeń, czyniąc z nich nie tylko ciekawą scenografię, ale też ważny element historii. I nie posługuje się tylko najpopularniejszymi motywami, sięga głębie i zaznajamia czytelnika z naprawdę sporą porcją... własnych korzeni. Tak, wszystko to, w powieści znajdziecie źródło i wyjaśnienie dla wielu przesądów obecnych po dziś dzień.

"...demony i boginki nie powstają ze szczęśliwych ludzi, którzy umierają w naturalny sposób. Bogowie przygarniają do siebie dusze topielców, samobójców, wisielców, poronców, kobiet zmarłych w połogu czy tuż przed ślubem. Mówiąc krótko: wszystkich, którzy umarli gwałtowną śmiercią".

Wszystko to sprawa, że powieść ma naprawdę fajną atmosferę. Kiedy już przyzwyczaimy się do pewnych odmienności i szczegółów znacznie różniących się od naszej rzeczywistości, zaczynamy w pełni bawić się słowiańskimi „dodatkami”.

Ale wątek główny, poza oryginalnym klimatem, oferuje nam również ciekawą historię. Nie dajcie się zwieść początkowi. Sielska i spokojna atmosfera szybko zamienia się w przygodę pełną akcji, a zwroty wydarzeń oferują nam o wiele więcej, niż rozbudowany wątek miłosny. Tak, on odrywa ważną, chociaż nie kluczową rolę. Szybko zaczęłam kibicować bohaterce, bo sprawy wcale nie rozwijały się po jej myśli.


A skoro o Gosławie mowa, cóż... nie polubiłam jej od pierwszej stronie. Była odrobinę zbyt naburmuszona, a sama (pierwszoosobowa) narracja bardziej przypominała mi nastolatkę niż dziewczynę na studiach. Szybko jednak przyzwyczaiłam się do jej stylu bycia, a poczucie humoru nie raz doprowadzało mnie do śmiechu.

"Mało to się słyszy o zaginięciach, zabójstwach i innych tego typu rzeczach? Poza tym największymi psychopatami zawsze okazują się ci najspokojniejsi sąsiedzi, których nigdy nie podejrzewałoby się o mordercze skłonności".

I tak zupełnie niepozornie, wśród świetnych postaci i zabawnej narracji akcja potoczyła się w tak nieoczekiwanym kierunku, że dosłownie zaparło mi dech w piersiach. Cały czas chciałam wiedzieć, co będzie dalej i jaką decyzję podejmie bohaterka. I chociaż nie mogę powiedzieć, by pierwszy tom skończył się w środku akcji, to jednak... najlepsza zabawa dopiero się rozkręca. Po prostu nie mogę się doczekać kontynuacji!

niedziela, 4 listopada 2018

Książkowe zapowiedzi – listopad cz. 1




Listopad przywitał nas pogodą iście wiosenną (nie mówiąc letnią). Oczywiście mentalnie trzeba przygotować się na nadejście chłodniejszych dni, a pomogą w tym nowości, które z pewnością zelektryzują czytelników na tyle, że żadna mrozy nie będą im straszne. Poza tym zawsze można zacząć rozglądać się za mikołajkowymi prezentami – im szybciej, tym lepiej prawda?

Tytuł: Zdradzieckie serce
Autor: Mary E. Pearson
Cykl: Kroniki Ocalałych (t. 2)
Wydawnictwo: Initium
Data premiery: 05.11.2018

Lia i Rafe, przetrzymywani w barbarzyńskim królestwie Vendy, mają niewielkie szanse na ucieczkę. Kaden, niedoszły zabójca Lii, z całych sił pragnie ją ocalić, dlatego mówi Komizarowi, że dziewczyna ma dar. Przywódca zaczyna się interesować Lią bardziej, niż ktokolwiek mógłby się tego spodziewać. Nic jednak nie jest oczywiste: Rafe okłamał Lię, ale poświęcił własną wolność, by ją chronić; Kaden, który miał ją zabić, ocalił jej życie; mieszkańcy Vendy, których Lia zawsze uważała za barbarzyńców, zaskoczyli ją, gdy zaczęła wśród nich przebywać. Walcząc z tradycją, w której ją wychowano, z darem i własną tożsamością, księżniczka musi podjąć decyzje, które wpłyną nie tylko na jej kraj, lecz też na jej przeznaczenie.

Tytuł: Świt
Autor: Erin Hunter
Cykl: Wojownicy. Nowa Przepowiednia (t. 3)
Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data premiery: 05.11.2018

Grupa młodych kotów wróciła z wielkiej tułaczki z niepokojącą wiadomością – albo wszystkie klany porzucą dotychczasowe schronienia i ruszą ku nowym domom, albo czeka je zagłada. Choć to jedyne wyjście, to podróż pełna będzie niewiadomych. Najgorsze jest to, że koty nie wiedzą gdzie mają się udać. Gdyby tylko Klan Gwiazd dał jakiś znak...







Tytuł: Outsiderzy
Autor: S.E. Hinton
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data premiery: 05.11.2018

Ta amerykańska młodzieżowa powieść na miarę "Buszującego w zbożu" Salingera została napisana przez autorkę w wieku szesnastu lat i do dziś jest jedną z najchętniej czytanych lektur szkolnych w Stanach Zjednoczonych. 
"Outsiderzy" opowiadają historię rywalizacji dwóch młodzieżowych gangów wywodzących się z odmiennych klas społecznych. Poruszające losy dzieci ulicy uczą wartości i przyjaźni, ale także prowokują do refleksji nad społeczną sprawiedliwością - dlatego sięgają po nie zarówno młodzi jak i dojrzali czytelnicy. 
Nowe wydanie tej nieprzemijającej klasyki, będącej również inspiracją kultowej filmowej adaptacji Francisa Coppoli z lat 80. , przypomina polskim czytelnikom bohaterów, z którymi żal się rozstawać nawet na ostatnich stronach.

Tytuł: Być może kiedyś
Autor: Lauren Graham
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data premiery: 05.11.2018

Błyskotliwa, urocza i przezabawna powieść o początkującej młodej aktorce, która próbuje zrobić karierę w Nowym Jorku – i nie zwariować. 
Jest styczeń 1995 roku, a Franny Banks zostało już tylko pół roku z trzyletniego deadline'u, który sobie wyznaczyła, gdy przyjechała do Nowego Jorku, marząc o Broadwayu i ważnych rolach. Ale póki co może pochwalić się jedynie reklamą paskudnych świątecznych swetrów i kelnerowaniem w klubie komediowym. Współlokatorzy – najlepsza przyjaciółka Jane oraz Dan, aspirujący pisarz science fiction – okazują jej wsparcie, ale Franny wie, że fanklub złożony z dwóch osób to raczej niewielki sukces. Wszyscy mówią jej, że potrzebuje planu B i chociaż ona prawie potrafi wyobrazić sobie powrót do domu i założenie rodziny ze swoim bardzo porządnym byłym chłopakiem, nie jest gotowa zrezygnować z celu w postaci zrobienia kariery na miarę swoich idolek, Diane Keaton i Meryl Streep. Jeszcze nie. Ale podczas gdy Franny marzy o pójściu ich śladem, w międzyczasie z radością zadowala się jakąkolwiek rolą mówioną i znalezieniem zdającej egzamin kombinacji produktów do włosów... 

Tytuł: Nowy dom na Wyrębach II
Autor: Stefan Darda
Cykl: Wyręby (t.3)
Wydawnictwo: Videograf S.A.
Data premiery: 07.11.2018

Akcja trzeciej części cyklu Wyręby rozgrywa się w ostatnich miesiącach 1996 roku. Po wydarzeniach, które miały miejsce pod koniec września, budowa nowego domu staje pod znakiem zapytania, a Hubert Kosmala zastanawia się, czy niebezpieczeństwo nie przywędrowało za nim do Lublina. Ewa Firlej ma wrażenie, że niebo runęło jej na głowę, ale to dopiero początek jej problemów z Mikołajem. Tymczasem w okolicach Wyrębów mają miejsce przerażające wypadki wiązane przez niektórych z tragiczną śmiercią Marty i jej nienarodzonego dziecka. Czy słusznie? A może niebezpieczeństwo czai się zupełnie gdzieś indziej... ?
Aby sprostać wyzwaniom stawianym mu przez los, Hubert musi skorzystać z pomocy swojego przyjaciela.

Tytuł: Planeta Singli 2. Jesteśmy pokłóceni?
Autor: Ewa Markowska
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data premiery: 07.11.2018

Dalsze perypetie sercowe popularnej pary filmowej
W miłości jak na wojnie. Wygrywa silniejszy
Związek Ani i Tomka jest jak odbezpieczony granat. On, showman-celebryta, wcale nie ma zamiaru się ustatkować. Ona z kolei marzy o cieple ogniska domowego i wierności aż po grób. Miłosnej sielance nie sprzyja medialna gorączka wokół tej idealnej pary roku, a temperaturę podkręcają przygotowania do świątecznego programu, który ma rozsadzić słupki oglądalności. Dodatkowo na horyzoncie pojawia się Aleksander – milioner, właściciel aplikacji "Planeta singli", przekonany, że nikt inny nie pasuje do niego lepiej niż Ania oraz niezaspokojona diwa, która zagięła parol właśnie na Tomka. I choć w rzeczywistości związek Ani i Tomka wpadł w poślizg na życiowym zakręcie, to w świecie sztucznych uśmiechów i medialnych gierek miłość przecież sprzedaje się najlepiej. Zatem show must go on!
Ta historia to najcieplejszy przedświąteczny prezent, jaki możecie sobie sprawić.

Tytuł: Symetria dusz
Autor: J.L. Weil
Cykl: Raven (t.3)
Wydawnictwo: Young
Data premiery: 09.11.2018

Czy dobro zwycięży zło? Czy Piper uratuje świat? Przeczytaj finałowy tom zabójczej serii "Raven"!
Po tragicznej śmierci niedoszłego narzeczonego Piper musi stawić czoła zbliżającej się wojnie. Przyszła pora, aby ukarać zdrajców i pomścić wszystkich bliskich. 
Zane nie może się dłużej udawać, że nic nie łączy go z dziewczyną. Zbliża się do niej bardziej niż kiedykolwiek. Losy Zwiastunki Śmierci i Kosy Śmierci splatają się na zawsze. Kiedy zasłona pomiędzy światem żywych i umarłych opada, a księżniczka staje się królową, Rada wzywa ją do siebie. Jakie plany ma względem dziewczyny? Czy znowu zmuszą ją do ślubu z kimś, kogo nie kocha? Czy w czasach bez gwarancji jutra Piper znajdzie w sobie siłę, aby uratować bliskich i cały świat?

Tytuł: Krótkie odpowiedzi na wielkie pytania
Autor: Stephen Hawking
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data premiery: 12.11.2018

Krótkie odpowiedzi na wielkie pytania. 
Światowej sławy kosmolog i autor bestsellera nad bestsellerami Krótka historia czasu w tej znakomitej i wciągającej książce, która ukazuje się już po jego śmierci, pozostawił nam swoje ostatnie próby odpowiedzi na najistotniejsze pytania o nasze miejsce i przyszłość we wszechświecie. 
Skąd się wzięliśmy? Czy ostatecznie przetrwamy? Czy postęp techniki uchroni nas przed zagładą? W jaki sposób moglibyśmy w pełni rozwinąć skrzydła?
Stephen Hawking został uznany za jeden z największych umysłów naszych czasów, a jego heroiczne zmagania z chorobą, odkąd w wieku dwudziestu jeden lat zdiagnozowano u niego stwardnienie zanikowe boczne, stanowią trwałe źródło inspiracji dla nas wszystkich. Zasłynął zarówno z przełomowych dokonań w dziedzinie fizyki teoretycznej, jak i z nadzwyczajnej umiejętności objaśniania skomplikowanych pojęć w sposób przystępny dla każdego. Uwielbiano go również za szelmowskie poczucie humoru. Bezpośrednio przed śmiercią pracował nad swym ostatnim dziełem – zestawieniem odpowiedzi na wielkie pytania, które tak często stawiał, wykraczając poza granice ściśle akademickich badań. 
W swojej ostatniej książce Hawking przedstawia poglądy dotyczące najpoważniejszych zagrożeń, przed jakimi stoi ludzkość, oraz tego, jaka przyszłość zarysowuje się przed ziemskim globem. Każdą część rozpoczyna wprowadzenie pióra wybitnego intelektualisty, który nakreśla swoją własną ocenę wkładu profesora Hawkinga do gmachu naszej wiedzy. Książka zawiera również przedmowę laureata Oscara Eddiego Redmayne'a, który grał postać Hawkinga w filmie Teoria wszystkiego oraz posłowie napisane przez córkę Hawkinga, Lucy Hawking, a ponadto prywatne zdjęcia i inne materiały archiwalne.

Tytuł: Iskra światła
Autor: Jodi Picoult
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data premiery: 13.11.2018

W ten ciepły, jesienny poranek nic nie zapowiadało tragedii. W klinice dla kobiet, oferującej pomoc wszystkim potrzebującym, praca wre jak każdego innego dnia. Gdy do środka wpada zdesperowany mężczyzna, otwiera ogień i bierze zakładników, dochodzi do tragedii. 

Na miejsce przybywa Hugh McElroy, policyjny negocjator. Zabezpiecza teren i przygotowuje się do rozmowy ze sprawcą. Wystarczy jednak krótki esemes, by ziemia usunęła mu się spod nóg. Wśród zakładników jest Wren, jego piętnastoletnia córka, która przyjechała tu bez jego wiedzy i w sobie tylko znanym celu. 

Na szczęście Wren w tej trudnej sytuacji otaczają wspaniali ludzie. Pielęgniarka, która mimo paraliżującego strachu ratuje życie ciężko rannej kobiecie. Lekarz, który wykonuje swoją pracę w imię wiary. Młoda kobieta, która przyjechała usunąć ciążę. A nawet obrończyni życia udająca pacjentkę, która podstępem weszła do ośrodka. Im wszystkim zagraża niezrównoważony osobnik, który mści się za swoje krzywdy. 

Tytuł: Wszystkie nasze obietnice
Autor: Colleen Hoover
Wydawnictwo: Otwarte
Data premiery: 14.11.2018

Idealna miłość. 
Nieidealni ludzie. 
Quinn i Graham przysięgali sobie miłość, wierząc, że wspólnie poradzą sobie z wszelkimi przeciwnościami losu. Ma to upamiętniać szkatułka, którą Graham podarował ukochanej w dniu ślubu. 
Przez kilka następnych lat wzajemne przyrzeczenia stają się źródłem rozczarowań. W życiu małżonków zaczyna królować rutyna, a marzenia o założeniu rodziny stają się nieosiągalne. Oddalający się od siebie Quinn i Graham zaczynają wątpić w sens swojego związku. 
Przyszłość ich małżeństwa kryje się jednak w śladach z przeszłości zamkniętych w szkatułce – pod sekretami, błędami i niedopowiedzeniami... 
Historia Quinn i Grahama rozpoczyna się w momencie, gdy oboje rozstają się ze swoimi partnerami. Czy taki los spotka również ich związek?
Colleen Hoover z dobrze znaną czytelniczkom szczerością i wnikliwością opisuje parę pogrążoną w kryzysie. I szuka odpowiedzi na pytanie: czy albo kiedy przestać walczyć o ocalenie małżeństwa, które przecież miało trwać wiecznie?

Tytuł: Tajemnica pod jemiołą
Autor: Richard Paul Evans
Cykl: Pod Jemiołą (t.3)
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Data premiery: 14.11.2018

Los nagradza tych, którzy mają odwagę sięgnąć po szczęście. 
Po odejściu żony Alex zostaje sam, z pustym kontem i raną w sercu. Pragnie poznać bratnią duszę – kogoś, kto zrozumie, jak bardzo jest samotny i spragniony miłości. Przypadkowo trafia na blog, którego autorka codziennie wysyła wzruszające listy do wszechświata. 
Jej wrażliwość ożywia te zakamarki duszy Alexa, które on sam od dawna uważał za martwe. Mężczyzna decyduje się wyruszyć w szaloną podróż do urokliwego, zaśnieżonego miasteczka na drugim końcu kraju. Zamierza odnaleźć kobietę, która skradła mu serce, chociaż zna tylko jej inicjały. 
"Tajemnica pod jemiołą"to ostatnia część trylogii "Pod Jemiołą"Richarda Paula Evansa – lekarza dusz i mistrza świątecznych opowieści. Tym razem pisarz przypomina, że szczęście wymaga odwagi, a Boże Narodzenie to najlepszy moment, żeby podarować komuś miłość.

Tytuł: Sponsor
Autor: K.N. Haner
Wydawnictwo: Editio
Data premiery: 14.11.2018

Królowa Dramatów kolejny raz zaskakuje! Romans inny niż wszystkie!
Kalina wiedzie niemal idealne życie. Ma cudownych rodziców, energiczną rezolutną siostrę i wiele planów na przyszłość. Oprócz tego nie wdaje się w relacje damsko-męskie, bo najnormalniej w świecie nie ma na to ani czasu, ani ochoty. Wszystko się zmienia pewnego dnia, gdy jadąc rowerem na uczelnię, wjeżdża w auto pewnego mężczyzny. Nathan na pozór nie ma żadnych problemów. Pieniądze, własna firma i wysoki status społeczny ułatwiają mu kontakty z kobietami. Nie zależy mu jednak na stałym związku, ale raczej na spełnianiu własnych zachcianek i fantazji. Nie spodziewa się, że najzwyklejsza dziewczyna na świecie wywróci jego świat do góry nogami. 
Co się stanie, gdy serce przestanie słuchać rozumu? Kalina i Nathan będą błądzić w krainie niedomówień i niepewności, ale rodzące się między nimi uczucie przyniesie nadzieję na lepsze jutro. Czy to wystarczy, by Nathan zmienił swoje przyzwyczajenia? Może to Kalina będzie dyktować warunki? W tej grze nie ma jasnych zasad, są tylko najciemniejsze zakamarki miłości, która wbrew pozorom nie jest prosta. 
Historia o dziewczynie, która oprócz miłości nie ma nic, i o mężczyźnie, który ma wszystko oprócz miłości.

Tytuł: Tylko jeden wieczór
Autor: Krystyna Mirek
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 14.11.2018

Czasem kusząca bajka okazuje się pułapką, a zwyczajne życie może stać się bajką. 
Zanurz się w świecie świątecznych emocji. 
Znana aktorka Amelia Diamond, a w prywatnie Sylwia Nowak, zbudowała życie doskonałe. Podziwiają ją tysiące kobiet. Ma wszystko. Urodę, sławę, kochającego męża, dom i wspaniałe dzieci. W internecie cieszy się ogromną popularnością. Święta to dla niej piękny i ważny rodzinny czas, opowiada o tym w każdym wywiadzie. W tym roku wyjątkowo będzie mieć na kolacji wigilijnej nieplanowanego gościa. Z powodu nagłej śmierci siostry musi przyjąć jej córkę. To tylko jeden wieczór – powtarza sobie. – Jakże prosta sprawa. Ale to nieprawda. Sylwia ma bowiem tylko jedną, za to wielką tajemnicę. W zwykłe dni łatwo ją ukrywa, nikt się nie domyśla, ale w święta może się to okazać nie lada wyzwaniem. 
Czy życie zbudowane na kłamstwie może się udać?
Poruszająca, ciepła opowieść o świątecznej magii, najważniejszych pytaniach i nadziei.

Tytuł: Zemsta i przebaczenie
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Data premiery: 14.11.2018

Czy przebaczenie może okazać się najbardziej wyrafinowaną zemstą?
Bliźniaczki Barbarin, Lily i Moïsette, łączy nierozerwalna, ale i trudna więź. Choć wyglądają identycznie, jedna z nich od najmłodszych lat budzi powszechną sympatię, a druga tylko niepokój. Jedna idzie lekko przez życie i spogląda na świat z radością, a drugą trawi nieokiełznana żądza destrukcji i zemsty. Jedna zawsze wybacza drugiej. 
Eric-Emmanuel Schmitt z niezrównaną wnikliwością diagnozuje najważniejsze problemy współczesnego człowieka. W swojej najnowszej książce opowiada poruszające historie zwykłych ludzi, którzy w przełomowych momentach życia stanęli przed dylematem – czy warto wybaczyć? Dokąd prowadzi zemsta, a dokąd przebaczenie? Czy z zapomnianych win może narodzić się jeszcze większe zło?
Wynik walki między sumieniem a instynktownym pragnieniem odwetu nie zawsze jest oczywisty.

Tytuł: Miłość na gwiazdkę
Autor: Colleen Wright
Wydawnictwo: Burda Media Polska
Data premiery: 14.11.2018

Zapal cynamonową świecę, sięgnij po kubek grzanego wina, otul się miękkim kocem. Colleen Wright zabierze Cię do świata, gdzie magia Bożego Narodzenia wciąż działa. 
Klimatyczny pensjonat w Nowej Anglii wydaje się doskonałym miejscem, by spędzić tam święta. Kiedy jednak śnieżyca odcina gości od świata, wszyscy zaczynają się martwić, że Boże Narodzenie nie ułoży się tak, jak sobie wymarzyli. 
Molly musi wziąć się w garść i skończyć swoją najnowszą książkę, ale wena całkiem ją opuściła. Kiedy nagle w jej świat wkraczają przystojny nieznajomy i jego dwie małe córki, wszystko staje na głowie, a jej życie jeszcze bardziej się komplikuje. 
Hannah miała nadzieję na malowniczy zimowy ślub, lecz plany zniweczył narzeczony, odwołując wszystko w ostatniej chwili. W pensjonacie niespodziewanie zjawia się jednak jej przyjaciel z dzieciństwa. Czy to możliwe, by dawne uczucia odżyły?
Jeanne i Tim wiedzą, że musiałby się zdarzyć cud, by mogli dalej prowadzić swój pensjonat... I by udało im się zasypać przepaść, która ich dzieli. Ale w świeta będą musieli pracować ramię w ramię, by rozwiązywać piętrzące się problemy. Czy to wystarczy, by na nowo odnaleźli miłość?
Czy przypadkowych turystów, którzy w pensjonacie szukają schronienia przed zamiecią, czeka coś więcej niż ogień w kominku i wygodne łóżko? Czy ich życzenia się spełnią? Gdy ścieżki bohaterów zaczynają się przeplatać, odnajdują oni nadzieję, choć wydawała im się stracona. Być może przy odrobinie bożonarodzeniowej magii pensjonat i jego mieszkańcy zdołają jednak przetrwać te święta.

Tytuł: Bramy Światłości (t.3)
Autor: Maja Lidia Kossakowska
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data premiery: 14.11.2018

Duch Anioła Zagłady zatańczy na zgliszczach Królestwa!
Nad wyprawą do Stref Poza Czasem zawisło widmo utraty Abaddona. Świadomość, że nie ma nikogo, kto rozpozna Światłość u kresu poszukiwań, odbiera wszelką nadzieję na sens dalszej wędrówki. Nawet waleczna Sereda popada w zwątpienie i rozpacz. Jeśli utracili Daimona na najbardziej bezpiecznym etapie, jakie szanse mają bez niego? W krainie, gdzie niebezpieczeństwa pojawiają się jedno po drugim, gdzie nie można ani na chwilę opuścić gardy, bez opieki największego z wojowników stają się jagniętami wypuszczonymi pomiędzy lwy. Nadchodzi ostateczny sprawdzian siły wiary. Dla wszystkich.



Tytuł: Kłamca 2,5. Machinomachia
Autor: Jakub Ćwiek
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 14.11.2018

Wielka draka w centrum Tokio! Loki wykorzystywany przez anioły do prostych, nieangażujących go zadań za marną wypłatę nareszcie ma okazję rozwinąć skrzydła. Co się jednak wydarzy, gdy naprzeciw Kłamcy stanie bóg, który jak nikt wcześniej wie, jak wykorzystać... technikę przyszłości? I to w skali makro!
Tych kilka absolutnie wciągających opowiastek o Lokim znakomicie uzupełnia luki w jego dotychczasowej historii. Dowiedz się, co robił Kłamca, gdy byłeś przekonany, że odpoczywał na plaży z drinkiem. 
"W waszych dłoniach znajduje się książka, która jest empirycznym dowodem na to, że lepsze istnieje i wcale nie musi być wrogiem dobrego. Nareszcie powraca ON. Kłamca. Loki. Nordyckie bóstwo. Cyngiel Niebios. Niby już dobrze znany, ale... jakiś taki... bardziej! Jeszcze bardziej przebiegły, jeszcze bardziej krnąbrny, jeszcze bardziej fascynujący, jeszcze bardziej wciągający, jeszcze więcej "Ćwieka w Ćwieku" w absolutnie najlepszym wydaniu!"
Aleksandra Szwed

Tytuł: Stokrotki w śniegu
Autor: Richard Paul Evans
Wydawnictwo: Między Słowmi
Data premiery: 14.11.2018

Limitowana edycja bestsellera. Ta książka zmieniła życie milionów osób na całym świecie. 
Zły. Okrutny. Bezwzględny. Tyle i aż tyle można o nim powiedzieć. James Kier jest człowiekiem, który nie dba o nikogo – ani o swoją żonę, ani o syna. Liczy się tylko on sam. Kiedy gazety donoszą, że zginął w wypadku, wszyscy nareszcie mogą powiedzieć, co o nim sądzą. Tylko że James żyje. A to, co słyszy na swój temat, jest dla niego szokiem. Wyrządził w życiu wiele zła, a teraz postanawia wszystko naprawić. Jednak nie jest to łatwe, a lista skrzywdzonych jest długa. Okazuje się, że najmocniej wspiera go osoba, którą zranił najbardziej. Czy zdąży ocalić tę miłość? Czy wraz z nią przyjdzie wybaczenie?
"Stokrotki w śniegu" to jeden z największych bestsellerów Richard Paula Evansa, pisarza okrzykniętego przez czytelniczki Lekarzem Dusz. Poruszająca opowieść o potędze miłości i odwadze, jakiej potrzeba, aby stawić czoła swoim winom.

Tytuł: Boże Narodzenie w Lost River
Autor: Fannie Flagg
Wydawnictwo: Literackie
Data premiery: 14.11.2018

Opowieść wigilijna, która wniesie wiele radości do naszych domów. Już ponad pół miliona czytelników znalazło w niej swój balsam dla duszy!
Gdzieś na południu Alabamy, w najdalszym zakątku tego stanu, nad brzegami rzeki wolno snującej swój bieg, leży urocze senne miasteczko. Nazywa się Lost River i rzeczywiście, świat jakby o nim zapomniał. Czasem ktoś się zabłąka, źle skręci z autostrady, przyjedzie na krótką kurację. I... zostanie! Bo miejsce jest magiczne. Zgodnie z sugestią lekarza Oswald T. Campbell zostawił za sobą chłodne i wilgotne Chicago, by nadchodzącą zimę spędzić w ciepłym klimacie Lost River. Ciężko chory i samotny, nie spodziewał się, że zaprzyjaźni się z listonoszem, który pocztę dostarcza łodzią, sklepikarzem leczącym zranione serca, a nawet stanie się... obiektem matrymonialnych intryg! Pośród pięknej przyrody i ludzi, którzy hojnie obdarowują się dobrem i nigdy nie zamykają drzwi swoich domów, jego życie niespodziewanie rozkwita. Oswald odkrywa w sobie talent artystyczny, ale czy zdoła pokonać chorobę? Wszak Boże Narodzenie to czas cudu, a dobro wraca... 
Ta pełna ciepła, życzliwości i humoru opowieść o uzdrawiającej mocy przyjaźni, wiary i nadziei stała się klasykiem pośród prezentów znajdowanych pod choinką. Jest w niej wszystko to, za co miliony czytelników pokochały przed laty Fannie Flagg i mimo zmieniających się literackich mód trwają w tej miłości wiernie: proste, domowe mądrości, łagodność, uśmiech, którego nie można nie odwzajemnić i nieskończenie wiele powodów do wzruszeń. 

Tytuł: Jeden dzień w grudniu
Autor: Josie Silver
Wydawnictwo: Świat Książki
Data premiery: 14.11.2018

To klasyczna opowieść o miłości, której akcja rozgrywa się w ciągu 10 kolejnych świąt Bożego Narodzenia, powieściowy odpowiednik filmowych hitów: "To właśnie miłość" i "Dziennika Bridget Jones". 

Laura nie wierzy w miłość od pierwszego wejrzenia – oczywiście do chwili, gdy nie zakochuje się w chłopaku, którego pewnego grudniowego dnia widzi na przystanku przez szybę zatłoczonego autobusu. Odnalezienie go to jedno z jej noworocznych postanowień. Po roku nieśmiałych poszukiwań spotyka go znowu, na świątecznym przyjęciu swojej najlepszej przyjaciółki Sary, która przedstawia go Laurze jako nową miłość swojego życia...


Tytuł: Pejzaż z aniołem
Autor: Magdalena Kordel
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Data premiery: 14.11.2018

Wzruszająca opowieść o tym, że nigdy nie jest za późno. 
Adrianna od śmierci taty nie cierpi świąt. Od czasu kiedy zamieszkała z matką, grudniowa aura zamiast z ciepłem i magią kojarzy się jej z odrzuceniem i samotnością. Ale w tym roku wszystko ma się zmienić! Pod wpływem jednego spotkania Ada decyduje się wyjechać do odciętej od świata głuszy, najlepiej w góry. Całe szczęście, że jej dawna znajoma Madeleine akurat w takim miejscu mieszka... 
"Gdy zamykała drzwi, nie wiedziała, że właśnie za moment wydarzy się coś, co diametralnie odmieni całe jej życie. Czasem doprawdy niewiele trzeba. Ot, wino, korkociąg, koc i odrobina determinacji. No i szczypta szczęścia. Niby mało, a jednocześnie dla niektórych tak wiele. "
"Pejzaż z aniołem" to ciepła, wzruszająca historia o tym, że warto szukać szczęścia. O tym, że czasem przyda się szczypta magii. Może i ty odnajdziesz ją w Malowniczym?

Tytuł: Opowieści z piasku i morza
Autor: Alwyn Hamilton
Wydawnictwo: We Need Ya
Data premiery: 14.11.2018

Pustynia skrywa jeszcze więcej magicznych tajemnic. Czy chcesz poznać je wszystkie?
Bestsellerowa autorka nagrodzona Goodreads Choice Awards wraca do ukochanego przez czytelników magicznego świata. Ekskluzywna kolekcja opowiadań z uniwersum "Buntowniczki z pustyni" stanowi doskonałe uzupełnienie dla fanów serii lub wprowadzenie dla tych, którzy chcą zacząć pustynną przygodę z Niebieskooką Bandytką. Pod piękną okładką skrywa się zbiór historii opatrzonych ilustracjami genialnej Dixie Leoty (jej ilustracje znalazły się m. in. w ostatniej kolekcji koszulek Reserved). Poznaj opowieści, o których szepcze pustynia.


Tytuł: Pojedynek w Araluenie
Autor: John Flanagan
Cykl: Zwiadowcy (t.14)
Wydawnictwo: Jaguar
Data premiery: 14.11.2018

14., najnowszy tom uwielbianej na całym świecie bestsellerowej serii "Zwiadowcy". 
Król Duncan i jego córka, księżniczka Kasandra, są uwięzieni w południowej wieży zamku Araluen. Daleko na północy niewielki oddział Sir Horace'a oraz dowódca Korpusu Zwiadowców Gilan tkwią w starym forcie oblężonym przez Klan Czerwonego Lisa. Młoda zwiadowczyni Maddie musi dotrzeć do drużyny Czapli i przekonać jej przywódcę Hala, by ruszyli na pomoc Horace'owi i Gilanowi.




Nie wiem jak Wam, ale mnie zrobiło się tak jakoś... świątecznie.
I tak, jest w czym wybierać!
Powodzenia :-)

Monika Mikłaszewska

sobota, 27 października 2018

Chłopak, który wiedział o mnie wszystko


Tak już mam, że daję autorom drugą, a nawet trzecią szansę. Czytałam wcześniej kilka powieści Kirsty Moseley i były to spotkania... nieszczególnie udane. Minęło już trochę czasu, we mnie zmalała uraza, postanowiłam jeszcze raz zaryzykować. Czy „Chłopak, który wiedział o mnie wszystko” mnie oczarował? A może zupełnie zmarnował tę wiedzę i ponownie zawiódł moje zaufanie?

Tytuł: Chłopak, który wiedział o mnie wszystko
Wydawnictwo: Harper Collins


Riley ma przyjaciela, takiego od serca i od dzieciństwa. Jego obecność docenia jeszcze bardziej po miesięcznych wakacjach z dala od cywilizacji i przede wszystkim... z dala od wifi. Ten rok będzie dla niej wyjątkowo trudny, bo zmiana klasy pod sam koniec nie jest niczym przyjemnym. Jednak kiedy idzie do szkoły i słyszy głos swojego najlepszego przyjaciela... już wie, nic nie może pójść źle. Riley i Clay od zawsze byli ze sobą blisko. Ale teraz ich relacja wchodzi na kolejny poziom. Co z tego będzie? Czy nie za wcześnie na prawdziwą miłość?

Może zacznijmy od plusów. Doceniam to, jak wydawnictwo konsekwentnie nadaje tytuły według jednego schematu i projektuje okładki w podobnym stylu. Nie jest to co prawda cykl, ale seria powieści młodzieżowych, które mają zbliżony klimat. Utrzymanie tych publikacji w jednakowej stylistyce fajnie się prezentuje na półce i daje jasny komunikat czytelnikowi: jeśli podoba ci się pisarstwo autorki, bez wahania sięgaj po inne tytuły.

To, czego z pewnością nie można odmówić książce, to lekki styl. Klasycznie mamy narrację pierwszoplanową oraz równie typowo, bardzo młodzieżowy sposób wypowiedzi bohaterów. I to można odbierać dwojako. Momentami miałam wrażenie, że jest w tym odrobinę przesady, a takie słowa, jak „LOL” zwyczajnie drażnią mnie w literaturze. Nie mniej niż następujące po nich zdania, które zamiast brzmieć zabawnie, są zwyczajnie infantylne.

Sam motyw przyjaciół, których zaczyna łączyć coraz więcej, jest w powieściach młodzieżowych stary jak świat. W przypadku „Chłopaka, który wiedział o mnie wszystko” został potraktowany trochę zbyt poważnie. W efekcie tego otrzymujemy bardziej bajkę, historię, o której marzy niejedna nastolatka, niż fabułę, która mogłaby się wydarzyć naprawdę. Czemu? Ponieważ wszystko jest przesłodzone, przesadzone i zwyczajnie zbyt proste. Nie mogłam uwierzyć w sytuację naszych bohaterów i łatwość, z jaką pokonują problemy.

A skoro już mowa o postaciach, to i tutaj mam mieszane uczucia. Nie polubiłam się z główną bohaterką, ale nie można jej odmówić jednego. Dziewczyna ma charakter! Jeśli znudziły się wam nieśmiałe dziewczynki, które czekają na rycerza i wstydzą się przejść środkiem stołówki, tym razem jest inaczej! Riley jest spontaniczna, odważna i pyskata. Czasami aż za bardzo.

Mimo wszystko powieść czyta się przyjemnie, zwłaszcza jeśli nie potraktuje się opisanych wydarzeń zbyt dosłownie. Bo w książce naprawdę sporo się dzieje. Liczne zwroty akcji, w tym oczywiście sercowe, nieśmiały seks, pierwsze kroki w dorosłym życiu. Dzięki bezpośredniej i bardzo emocjonalnej narracji powieść czyta się zaskakująco dobrze. Jeśli lubicie takie klimaty z pewnością przepadniecie w tej historii bez reszty i zaangażujecie się w śledzenie losów bohaterów.

"Chłopak, który wiedział o mnie wszystko" to słodka, lekka opowieść o perypetiach sercowych młodych ludzi. Jest to książka adresowana przede wszystkim do młodzieży i wśród tej grupy najlepiej się sprawdzi. Polecam również wszystkim fanom autorki i miłośnikom młodzieżowych romansów. Z Chłopakiem miło spędzicie czas, nawet jeśli parę razy przymknięcie oko na "fabularny lukier".


Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates