Featured

wtorek, 19 marca 2019

Breaking news – Mróz i Bonda!


Wczorajszego dnia miłośników (i miłośników inaczej) kryminałów zmroziła wiadomość o nowym duecie! Jak się okazało, w sercu Mroza jest coraz cieplej na wiosnę, a i Bondzie nie tylko morderstwa w głowie. Otóż tych dwoje postanowiło stworzyć duet! I nie, wcale nie będzie z tego książki! Tak przynajmniej twierdzą nasi kochani pisarze!



I już odezwały się głosy sceptyków, że to wszystko może zdekoncentrować Mroza, że wypadnie z formy i przestanie publikować co tydzień! Ale my tam nie jesteśmy złośliwi. Jeśli zapytacie nas, czy naszym zdaniem nie jest to chwyt marketingowy (w końcu #MrózChwyciłBonę), czy para nie patrze na siebie bardziej kryminalnie niż miłośnie i czy aby na pewno nie będzie wspólnej książki to... odpowiemy wam szczerze, nie mamy pojęcia. Za to liczmy na więcej romantycznych wątków w pisanych powieściach. Bo #AllWeNeedIsLove.

Między nami chaos – Samuel Miller


Młodzieżówki są dla mnie książkami, których nigdy nie można być do końca pewnym. Potrafią się okazać zupełnym rozczarowaniem, klonem i schematem, albo paradoksalnie zaproponować coś nowego, świeżego i odkrywczego. I za każdym razem, kiedy sięgam po taki tytuł, czuję zarówno obawę, jak i ekscytację. Do której kategorii zaliczyłam „Między nami chaos”?


Tytuł: Między nami chaos
Autor: Samuel Miller
Wydawnictwo: Burda Książki

Jednego dnia zwyczajny, miły chłopak, drugiego... kryminalista. Życie osiemnastoletniego Arthura nagle się skomplikowało. I powodem nie jest zwyczajna burza hormonów, ale sądowy zakaz zbliżania się do byłej dziewczyny. A zraz potem przymusowy wyjazd do wujostwa. I kiedy chłopak jest przekonany, że zmarnuje kolejne wakacje, w ręce trafia mu dziennik nieżyjącego już dziadka. Czyta w nim o ostatniej podróży swojego przodka, wyjątkowo dziwnej i niepokojącej. Arthur chce ustalić, co tak naprawdę się wydarzyło i czy... staruszek faktycznie nie żyje.

"Na końcu życia historia człowieka jest napisana słowami, których nigdy nie wypowiedział".

Wciągnęłam się w tę powieść już od pierwszej strony! Absolutnie pokochałam narrację głównego bohatera, uwielbiam cyniczny „język” oraz krytyczny punkt widzenia, a tutaj mamy ich pod dostatkiem. Główny bohater to klasyczny nastolatek, ma muchy w nosie praktycznie w zestawie z dowcipem. I to połączenie naprawdę świetnie sprawdza się w książce. Trochę cynicznie, trochę żartobliwie, ale też bardzo celnie.

Podobało mi się też, że nie wszystko dostajemy „na tacy”. Na początku praktycznie nic nie wiadomo. Pojawia się kilka urywków, fragmentów oraz sugestii, jednak zanim ustalimy wcześniejszy przebieg wydarzeń, musimy się sporo domyślać. I to jest ciekawy zabieg, który buduje napięcie oraz trzyma czytelnika w niepewności.

"Czasami jedyny sposób, żeby nauczyć kogoś doceniać to, co ma, to mu to zabrać".

Powieść porusza też niełatwe tematy i robi to w sposób zarówno bezpośredni, jak i delikatny. Otwarcie mówi o chorobie, pozwala nam „odczuć” jej ciężar, zaangażować się w fabułę. To wszystko miesza się z wątkiem traumy i radzenia sobie z trudnymi doświadczeniami. Prawdziwy emocjonalny miszmasz i jazda bez trzymanki! A to wszystko w niecodziennej formie oraz narracji, która bardziej sugeruje, niż opisuje.

Na uznanie zasługuje też magiczna okładka, to właśnie ona przykuła moją uwagę i obiecywała wyjątkową podróż. Muszę jej przyznać racę! Nie zawiodłam się! To faktycznie było niezapomniane przeżycie, niełatwe, ale jednak warte poświęconego czasu.

Między nami chaos nie jest typową młodzieżówą, nie ma krzty trywialności i ani odrobiny lukru. Odsłania za to przed nami to książka „dziwna”, wnikliwa, poruszająca i piękna. Zdecydowanie warta uwagi, niezależnie od wieku.


poniedziałek, 18 marca 2019

Uwięzieni w raju – Xawier Guell



Czy z pieśnią na ustach i muzyką w uszach można balansować na skraju życia i śmierci? Na granicy dobra i zła? Na styku raju i piekła? Walka o przetrwanie może mieć różne formy, ale tej... tej byście się nie spodziewali.


Tytuł: Uwięzieni w raju
Autor: Xawier Guell
Wydawnictwo: Czarna Owca

To, że Niemcy podczas drugiej wojny światowej mieli szczególne upodobanie do muzyków, pojawiało się kilkukrotnie jako motyw filmów, czy książek. Tym razem nie jest po prostu jednym z wątków, to główny temat historii.

Hans Krasa jest czeskim kompozytorem żydowskiego pochodzenia. Zostaje aresztowany przez SS i wywieziony do obozu koncentracyjnego w Theresienstadt. To właśnie to miejsce ma być dla nazistów narzędziem propagandy, przykładem, że Żydom wcale nie dzieje się krzywda. I póki tam są, faktycznie mają lepsze warunki. Problem polega na tym, że każdy, nawet najdrobniejszy błąd może się skończyć deportacją do Auschwitz. A tam... czeka tylko śmierć. Hans zna tylko jeden sposób, by uniknąć marnego końca, muzyka. Diaboliczna gra, w której stawką jest życie, właśnie się rozpoczyna.

"Zwierzęta ranią, zabijają i niszczą, ale zawsze robią to, słuchając swojego naturalnego instynktu. Człowiek w swoim hedonizmie czerpie z okrucieństwa przyjemność".

Pomysł na motyw główny jest naprawdę ciekawy. Chociaż powieść była jedynie inspirowana wydarzeniami rzeczywistymi obóz w Theresienstadt istniał naprawdę i faktycznie stanowił element niemieckiej propagandy. I to już plus dla książki, dowiedziałam się z niej czegoś nowego. Sama historia zdecydowanie różni się od tytułów o podobnej tematyce. Co początkowo może zaskoczyć, ale też dać nowy punkt widzenia.

Paradoksalnie sama tematyka obozowa nie stanowi głównej treści. Owszem, pojawia się w książce, ale nie przeznaczono jej za dużo miejsca. Więcej tam natomiast o... miłości. Uczucie zostało opisane w piękny, wręcz malowniczy sposób. Pełen wzniosłości i artyzmu. Bo tak, jak już wspomniałam na wstępie, sztuka odgrywa kluczową rolę w tej historii. Konkretnie zaś muzyka, której poświęcono obszerne fragmenty. Pojawia się sporo technicznych kwestii, które jednak pozytywnie wpływają na odbiór całości. Pozwalają  wczuć się w sytuację bohaterów i spojrzeć na świat ich oczami.

"Aby zacząć rozumieć, należy nauczyć się kochać. W miłości wszystko nabiera sensu: bierze się on sam z siebie i nie trzeba go na nowo wymyślać. Miłość tu i teraz, od pierwszej do ostatniej sekundy życia, jest jedyną rzeczą, jaką człowiek ma na wyciągnięcie ręki".

Będzie też sporo emocji, wiele wzruszeń i kontrastów. Bo w tym świecie, obok tego co piękne i wzniosłe, jest całe mnóstwo okrucieństwa i brutalności. Piękna historia, która nie tylko zmusza do myślenia, ale też stanowi hołd na cześć człowieka. Człowieka, który kocha, walczy i chce żyć.



Skazany na zło – Adrian Bednarek




Każdy jest kowalem swojego losu, ale czy aby na pewno? Czasem to życie decyduje za nas. Nie raz jest to pech, innym razem przypadek. Niektóre rzeczy po prostu się dzieją i nie mamy na to najmniejszego wpływu. A czasem... to inni ludzie podejmują za nas decyzje. Czy mogą nas skazać na zło?


Tytuł: Skazany na zło
Autor: Adrian Bednarek
Wydawnictwo: Novae Res

Wiktor świetnie zdaje sobie sprawę, że pakuje się w historię równie banalną, co tandetną. Młoda, chętna dziewczyna sama pcha mu się do łóżka. Ten romans był przesądzony już od pierwszego spojrzenia. Ale wszystko co się dzieje później nie jest już oklepane. To zbieg okoliczności, który każe Wiktorowi podejmować wyjątkowo trudne decyzje. Czy to los tak się sprzysiągł przeciwko niemu? Bynajmniej, to reżyser, postać o spaczonym umyśle, żądnym dramaturgii i emocji. Wszystko, co się dzieje, zostało ukartowane. Czy Wiktor ma szansę w tym nierównym starciu?

Ta fabuła jest... przerażająca! I jednocześnie niezwykle wciągająca. Opowieść, chociaż zaczyna się zupełnie zwyczajnie, szybko zmienia się w trzymający w napięciu thriller, pełen zwrotów akcji i mrożących krew w żyłach wydarzeń. Nie raz i nie dwa dałam się zaskoczyć. Ale jak? Tego nie mogę wam zdradzić, fabuła rozwija się tak dynamicznie i ciekawie, że każda najmniejsza sugestia byłaby niepotrzebnym psuciem historii.

Ale Reżyser pragnął czegoś więcej- chciał rozbudzić w Aktorze prawdziwe szaleństwo, zakorzenić zło, które zmienia człowieka na zawsze. Udało mu się. Zaraził Aktora prawdziwą nienawiścią”.

A to, że będzie się działo, można już wyczuć w samej kreacji bohaterów. Podobało mi się, że zostali oni skonstruowani trochę na zasadzie kontrastu. Z jednej strony Wiktor, którego zachowanie jest na początku dość stereotypowe i Reżyser, budowany praktycznie z samych niedopowiedzeń i zagadek. Nie liczcie też na żadną taryfę ulgową dla postaci. Tutaj nie ma osoby do lubienia, a sam główny bohater ma swoje za uszami. Na początku nie przepadałam za nim, ale szybko... przestałam zwracać na kwestię sympatii. Wciągnęła mnie akcja i napięcie, które nie ustępowały do samego końca. A niejednoznaczność postaci jednie potęgowała ten klimat.

"W jego oczach dostrzegłem przerażenie. Nie panował nad sytuacją, dobitnie świadczyła o tym grzywka. Zwykle stojąca na baczność, teraz opadła niczym zrezygnowany Niemiec wracający z bitwy o Stalingrad".

Powieść jest mocna, brutalna i przerażająca. Jej lektura dostarcza wielu emocji, w głównej mierzy tych nieprzyjemnych, ale jednocześnie... fascynujących. Kto tak naprawdę jest ofiarą? Kto jest winny? Odpowiedź na te pytania wcale nie będzie prosta.



Książkowe zapowiedzi – marzec cz. 2


Wiosna coraz śmielej rozgląda się po naszych podwórkach. Trafia też... do księgarni. Bo jest w czym przebierać, a co jeden tytuł to "cieplejszy", radośniejszy. Czujecie napływ nowe energii? Przyda się na czytanie :)


Tytuł: Gwiazdy nadziei
Autor: I.M. Darkss
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data premiery: 18.03.2019

On sądzi, że szczęście jest tylko chwilowym złudzeniem, a miłość okrutnym żartem. Ona będzie chciała to zmienić. 
Amara po latach spędzonych w szkołach z internatem wraca do rodzinnego domu. Nie jest to jednak miejsce, w którym czuje się akceptowana. Nigdy nie zaznała rodzinnego ciepła czy wsparcia. Wróciła tylko z jednego powodu. Dla niego. Dla Jaksa. Pokochała go od pierwszego wejrzenia i nigdy nie potrafiła o nim zapomnieć. 
Jaks jest mężczyzną z zupełnie innego świata. Zdystansowany i ironiczny właściciel salonu tatuażu, który robi wszystko, by jego relacje z kobietami były krótkie i niezobowiązujące. Nosi w sobie piętno bolesnej przeszłości i wydaje się, że nic i nikt nie jest w stanie się przebić przez pancerz, który przez lata budował. I wtedy pojawia się Amara. Oboje nie są świadomi tego, że ich drogi splotły się już wcześniej w bardzo dramatycznych okolicznościach... 

Tytuł: Gabriel
Autor: Jennifer Armentrout
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 20.03.2019

Nicolette Besson nie sądziła, że kiedykolwiek wróci do posiadłości de Vincentów w Luizjanie, gdzie serce niegdyś złamał jej sam Gabriel de Vincent. Ucieczka przed wspomnieniami, a tym bardziej przed przystojnym Gabem jest znacznie trudniejsza, niż Nikki zakładała. Zwłaszcza, że wydaje się on zdeterminowany, by przebywać w jej towarzystwie tak często, jak to tylko możliwe. 

Gabriela przez lata dręczyły wyrzuty sumienia z powodu tego, jak potraktował Nikki. Pragnął jej, ale nie było to właściwe. Nagle wszystko się zmieniło. Gabe nie ma już przed sobą dobrze mu znanej dziewczyny – widzi teraz bystrą, utalentowaną i nieziemsko piękną kobietę... którą w dodatku ktoś prześladuje. Młody de Vincent zrobi wszystko, żeby ją chronić i powstrzymać wiszącą nad rodem klątwę, nim ta ponownie uderzy. 

Tytuł: Więcej niż ona
Autor: Jay McLean
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 20.03.2019

Gorąca opowieść o głębokich ranach, wielkich uczuciach i bolesnych konsekwencjach. 
Logana i Amandę połączyła upojna i niezapomniana noc, która mogła być początkiem wspaniałego związku. To pierwsza dziewczyna, do której Logan poczuł coś wyjątkowego. Mimo to chłopak zerwał z nią kontakt, tym samym łamiąc jej serce na milion kawałków. Kiedy spotykają się ponownie, Amanda czuje do Logana tylko nienawiść. Najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby unikanie siebie nawzajem. Tylko jak to zrobić, gdy ma dzielić się ze sobą mieszkanie?
Drugi tom zmysłowej i porywającej za serce serii Jay McLean!

Tytuł: First Last Look
Autor: Bianca Iosivoni
Wydawnictwo: Jaguar
Data premiery: 20.03.2019

Kiedy Emery Lance zaczyna swoje studia w Wirginii Zachodniej, jedynym czego sobie życzy jest nowy początek. Chce po prostu studiować: bez plotek na jej temat i potępiających spojrzeń nieprzyjaznych jej ludzi. Za to jest gotowa znieść naprawdę dużo, choćby wytrzymać w jednym pokoju z najbardziej denerwującym gościem wszech czasów. Ale sytuacja się komplikuje: najlepszy przyjaciel jej współlokatora, Dylan Westbrook, jednym spojrzeniem przyprawia ją o szybsze bicie serca. Przy czym jest to rodzaj faceta, od jakich Emery zawsze starała się trzymać z daleka: za przystojny, za miły i zdecydowanie zbyt zabawny. Jej serce jest znowu w niebezpieczeństwie... 

Tytuł: Skok w króliczą norę
Autor: Adrianna Michalewska, Izabela Szolc
Wydawnictwo: Muza
Data premiery: 20.03.2019

Kiedy dziewczęta stają się kobietami, a dziewczęce marzenia bezpowrotnie odchodzą w przeszłość, wydaje się, że nic dobrego nie może się już wydarzyć. Bohaterki nie wiedzą, że los szykuje im niejedną niespodziankę. Monika, Iza, Amelia i Paula kończą właśnie czterdzieści lat, a życie wciąż zmusza je do kolejnych, często dramatycznych, wyborów. Ale jak tu być dorosłą, skoro wciąż jeszcze nie poukładało się swoich życiowych planów?
Starzy rodzice powoli odchodzą w smugę cienia. Monika musi się pogodzić z tym, że Irena nie jest już wszechmocną panią profesor, Amelia szuka wytłumaczenia dla swojego przegapionego życia, Iza nieoczekiwanie zawiązuje sojusz z pewną odważną gosposią, a Paula... Paula wikła się w kłopoty, od których przez całe życie uciekała. 
Jak dziewczyny radzą sobie z dorosłością? Czy pośród morza kłopotów pojawi się czasami wysepka nadziei?
Upływający czas nigdy nie jest łaskawy, zdarzają się jednak chwile, w których życie naprawdę zapiera dech w piersiach!

Tytuł: Drapieżniczy
Autor: Daria Orlicz
Wydawnictwo: Harper Collins
Data premiery: 20.03.2019

Dziewczyna ze szkarłatnym znamieniem na twarzy mieszkała w domu pod lasem. Tamtej strasznej nocy trzech napastników wywlekło ją z sypialni nad jezioro. Umierała w samotności. Nikt nie zauważył jej zniknięcia, dlatego mordercy szybko poczuli się bezkarni. Jednak pewnego dnia ktoś zapalił przed jej domem znicz w kształcie serca. Ktoś, kto odkrył, co się stało. Do jakich czynów posuną się zdesperowani sprawcy, wiedząc, że lada moment policja zacznie deptać im po piętach? Skoro raz już zabili, nie zawahają się zabić po raz kolejny. Wszyscy w miasteczku czują na plecach oddech strachu, bo tu nikt nie jest bez winy i każdy może paść ofiarą polujących nocą drapieżców. 

Tytuł: Przewodnik miłośnika matematyki. Arcydzieła dla każdego
Autor: Edward R. Scheinerman
Wydawnictwo: Prószyński Media
Data premiery: 26.03.2019

Słyszeliście kiedyś o arcydziełach matematyki? Każdy z nas potrafi wymienić arcydzieła muzyki, malarstwa, literatury, ale z pewnością nie matematyki!
Wyobraźcie sobie naukę czytania, która skupia się wyłącznie na ortografii i interpunkcji, nie mówiąc nic o powieściach ani poezji. Uczniowie, którzy ukończą taką szkołę, z pewnością nigdy nie sięgną po książkę. Wielu spośród nas jest w bardzo podobnej sytuacji, jeśli chodzi o matematykę. Uczono nas jej, lecz nigdy nie wytłumaczono, po co. 
W matematyce, podobnie jak w sztuce, kryje się głębokie piękno. Edward R. Scheinerman postanowił pokazać je osobom, które nie są matematykami, i robi to w mistrzowski sposób. "Przewodnik miłośnika matematyki" to kolekcja matematycznych klejnotów, dostępna każdemu, kto chce ją poznać, niezależnie od wiedzy (czy niewiedzy), jaką wyniósł ze szkoły. 

Tytuł: Hush
Autor: E.K. Blair
Wydawnictwo: Niezwykłe
Data premiery: 27.03.2019

Życie nauczyło mnie, że nie da się uciec od przeszłości. Cokolwiek byś nie zrobił, ona podąża za tobą niczym upiór – nęka cię – nie pozwala o sobie zapomnieć.









Który z tych tytułów najbardziej przypadł wam do gustu? Czy coś już macie na swojej czytelniczej liście?

wtorek, 5 marca 2019

Konkurs na Dzień Kobiet!


Na dniach dzień kobiet! Z tej okazji mamy dla was konkurs w którym do wygrania komplet książek: "Love line" tom 1 i 2!

Co trzeba zrobić, by wygrać? Odpowiedzieć w komentarzu na pytanie:

Najbardziej kobieca książka to...

Zasady:
1. Każdy uczestnik może podać jedną odpowiedź.
2. Na odpowiedzi czekamy do końca 17.03.2018 r.
3. Nagrodą w konkursie jest jeden zestaw książek "Love line" tom 1 i 2.
4. Wygrywa najciekawsze odpowiedź.
5. Uczestnik wyraża zgodę na przekazanie jego danych adresowych wydawnictwu celem wysyłki nagrody.
6. Wyniki zostaną podane w ciągu 2 tygodni od zakończenia konkursu.
7. Sponsorem nagrody jest wydawnictwo Novae res.
8. Odpowiedzi można udzielać również na FP Recenzji na widelcu.

Szczegółowy regulamin konkursów możecie znaleźć tutaj.

Nieodgadniona – Remigiusz Mróz


Mam to do siebie, że książki, które zachwycają innych, mnie zupełnie nie przepadają mi do gustu. I odwrotnie, te powszechnie krytykowane mi sprawiają ogromną frajdę. Jednak od każdej zasady są wyjątki. I tym razem przyjdzie mi chyba zgodzić się z opinią większości...


Tytuł: Nieodgadniona
Autor: Remigiusz Mróz
Wydawnictwo: Filia
Nowość

Kasandra wykonała swój plan, po trupach, po złamanych sercach i zawiedzionych zaufaniach, doszła do celu. Jest bezpieczna, czy jednak na pewno? Nagle ginie jej syn, a ona jest pewna, że zna sprawcę. Zjawia się u Wernera i żąda pomocy. Tymczasem Damian właśnie otrzymał nagarnia VHS ze swoją zmarłą narzeczoną. Czy ona żyje? Kto stoi za tym wszystkim?

Nieodgadniona” to kontynuacja „Nieodnalezionej”. Książki, która gdyby nie jej ostatnie zdanie, nigdy nie wymagałaby ciągu dalszego. I w pewnym sensie wyszłoby to jej na dobre. Remigiusz Mróz po raz kolejny funduje nam galimatias wydarzeń, emocji i zbiegów okoliczności, gdzieś po drodze gubiąc zdrowy rozsądek i zaufanie czytelnika.

O ile pierwszy tom bardzo mi się podobał, o tyle drugi wydał mi się już pisany bardzo na siłę. Pierwotna intryga, chociaż grubymi nićmi szyta, miała sens. Ale obudowana kolejnymi zwrotami akcji, odwracaniem wszystkiego kilka razy na różne strony, stała się przesadzona i momentami groteskowa.

Po pierwsze, główny bohater pomimo rzekomej nienawiści, od razu wierzy, ufa i pomaga Kasandrze. Chociaż powinien raczej trzymać się od niej z daleka. Ale mniejsza z tym. Drugie to wątek syna, który spełniał swoją funkcję tam samo wiarygodnie, jak w każdym serialowym tasiemcu. Pojawiał się na chwilę, spełniał swoje zadanie, ale ostatecznie był dodatkiem i ozdobnikiem. Nie poczułam w nim głębi, czy autentycznej więzi.

Problemem stała się też sama intryga. Wcześniej śledziłam ją z zaangażowaniem. Tym razem wiedziałam, że autor na początku będzie mi podtykał mylne tropy, zwodził i prowadził na manowce. Potem kilka razy wszystko rysował od nowa i na końcu czymś zaszokował. Spodziewałam się tego, sama konstrukcja dość szybko wyszła na jaw, a ja przestałam się przejmować rozwojem wydarzeń. Wiedziałam, że wszystko, co wiem teraz, później zostanie przedstawione w zupełnie innym świetnie. Jaki sens miało więc angażowanie się?

Mimo wszystko nie powiem, żeby powieść czytało mi się źle. Tak, kilka razu wzdychałam zaskoczona jakimś absurdalnym zwrotem akcji, innym razem zniesmaczyłam się przesadną dosadnością, jednak cały czas chciałam się dowiedzieć, jak to się wszystko zakończy. Bo powieść została napisana lekkim, przystępny, czasem zbyt bezpośrednim językiem. Akcja rozwija się dynamicznie, miała liczne zwroty akcji i ciekawe rozwiązania fabularne. Jednak więź, która budowała się między bohaterami wcześniej, tym razem nie była już tak autentyczna. Zwykła, lekka powieść akcji, wypełniona przygodą, ale pozbawiona refleksji.

O ile u początkujących autorów byłby to niezły tytuł, o tyle Mróz, odmieniany przez media przez tysiące przypadków, zupełnie się nie popisał. Sztampowe rozwiązania i udziwnienia na siłę. Wcześniej było nieszablonowo, a teraz jest tylko dynamicznie i typowo. Był potencjał, był pomysł, a nawet tysiące, ale zaserwowanie ich wszystkich naraz, byle tylko zaskoczyć czytelnika, zepsuło cały pomysł. Tym razem muszę się zgodzić z większością. Niewypał.


Szafa przesuwana – hit czy kit?




Remont. To magiczne słowo w niektórych budzi przerażenie, w innych nadzieję. Ale niezależnie od podświadomych reakcji organizmu... każdego czekają mniejsze lub większe prace remontowe. Tym razem padło na mnie! Na pierwszy ogień wzięłam kwestię szafy. Czy wariant z przesuwanymi drzwiami będzie dobry do sypialni? Jakie są jego wady, a jakie zalety?


Jeśli tak jak ja stoisz przed wyborem szafy, przeanalizuj ze mną te kilka aspektów. Zacznijmy od zalet! Jeśli uznasz daną cechę za ważną, policz ją jako jeden punt.

1. Idealne do małych przestrzeni

Szukając idealnej szafy do sypialni z pewnością docenisz wariant z przesuwanymi drzwiami. Zwłaszcza jeśli dysponujesz niewielką powierzchnią. Czemu? Bo maksymalnie wykorzystuje każdy centymetr sześcienny. Jeśli dobrze dobierzesz jej wielkość, możesz ją wpasować dokładnie pod swoją ścianę. Co więcej, nawet jeśli stanie blisko innych mebli np. łóżka, nie straci nic nas swojej funkcjonalności. Drzwiczki otwierają się w bok.



2. Mnogość szufladek i wieszaczków...

Szary z przesuwanymi drzwiami dają więcej możliwości niż ich tradycyjne odpowiedniczki. Częściej znajdziecie w nich różne fikuśne rozwiązania, wygodne koszyki, sprytne półeczki, czy wieszaczki. Dodatkowo częściej można ją zaprojektować i w całości dostosować do swoich potrzeb.

3. Lustereczko powiedź przecie...

Jeśli marzy ci się szara z wielkim lustrem, na drzwiach przesuwanych zdecydowanie łatwiej (i bezpieczniej) je umieścić. Większość modeli jest w nie wyposażone już na starcie.

4. Nowoczesny wygląd

Szafy przesuwane po prostu wyglądają nowocześniej. Z reguły mają oszczędną estetykę i znikome zdobienia. Chcesz „odjąć” lat pokojowi? Ta szafa ci w tym pomoże.

A teraz przejdźmy do wad. Tym razem, jeśli się z nią zgadzasz, zacznij odejmować punkty.


1. Nowoczesny wygląd to nie klasyka...

I to, co dla jednych jest zaletą, dla innych może być wadą. Trudno mi sobie wyobrazić szafę z przesuwanymi drzwiami w sypialni retro. Wejście do Narnii to zdecydowanie nie będzie...

2. Duże wymiary, mniejsza mobilność

Szafy należą raczej do mało mobilnych mebli, ale te z przesuwanymi drzwiami szczególnie. Zwyczajnie dlatego, że są bardzo duże. Zwłaszcza jeśli staną się stałym elementem wystroju, raczej ciężko będzie zmienić ich miejsce pobyty. Szafa idealnie dopasowana pod wymiary pokoju może już nie przydać się nigdzie indziej.

3. Cena i montaż

Porządna szafa z przesuwanymi drzwiami to też konkretny wydatek. Tradycyjne modele są jednak o wiele tańsze. Tym bardziej, jeśli chcemy cieszyć się z nabytku przez lata, warto wydać więcej. Szafa z przesuwanymi drzwiami ma bowiem całe mnóstwo elementów, które muszą być solidne i dobrze zamontowane. To już nie zawiasy, a prowadnice zdecydują o naszym zadowoleniu. A te drugie nie tak łatwo samemu naprawić. Jest to jednak inwestycja na lata i może warto tak o niej myśleć?

4. Nawet dwoje to już tłok

Przesuwane drzwi uniemożliwią korzystanie przez dwie osoby z dwóch skrajnych półek. Wszystko dlatego, że płytę trzeba gdzieś przesunąć. I tym samym zasłonić jakiś obszar. Poranna kłótnia już wisi w powietrzu!



I jak wam wyszedł wynik? Jeśli jesteście na plusie, szafa z przesuwanymi drzwiami jest dla was. Wartość ujemna oznacza coś zupełnie przeciwnego. Co wyszło mi? Ja jestem na tak! I już przeglądam modele. A wy? Piszcie koniecznie czy macie taką szafę. A jeśli nie, to czy planujecie?

poniedziałek, 4 marca 2019

Książkowe zapowiedzi – marzec cz. 1


Mamy marzec Kochani! Czujecie pierwsze powiewy wiosny? A może widzieliście już pierwsze oznaki zbliżającej się, jednej z przyjemniejszych pór roku? Ja widziałam! Mianowicie sypnęło u mnie drobnym śnieżkiem. Ale przecież od razu nie będziemy mieć temperatury +20 i zima musi się z nami jeszcze troszkę podroczyć. Na przekór pogodzie zapraszamy na zapowiedzi gorrrących premier z pierwszej połowy marca. Jest w czym wybierać. 


Tytuł: Pościg
Autor: Elle Kennedy
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data premiery: 04.03.2019

Pełna namiętności opowieść o dwojgu młodych ludzi, którzy odkrywają, że choć wzajemnie doprowadzają się do szału, nie mogą bez siebie żyć... 
Summer to dziewczyna z wyższych sfer, pozornie pochłonięta wyłącznie zakupami i wyglądem. Fitz jest hokeistą, który realizuje swoje marzenia dzięki graniu w drużynie uniwersyteckiej, co zapewnia mu opłacenie upragnionych studiów. To seksowny i ponury facet, którego tatuaże i sposób bycia zupełnie nie pasują do Summer. Jednak obydwoje czują do siebie ogromny pociąg. Wszystko wydaje się iść ku dobremu, jednak kilka nieuważnych słów Fitza sprawia, że urażona Summer odsuwa się od niego, by zacząć flirtować z jego kolegą z drużyny. Jednak obydwoje nie mogą o sobie zapomnieć, zwłaszcza że widzą się codziennie, gdyż zostają współlokatorami. Dzięki temu Fitz poznaje bliżej dziewczynę i radykalnie zmienia o niej zdanie... 



Tytuł: Drive
Autor: Kate Stewart
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 05.03.2019

Muzyka... najwierniejsze odbicie serca. 

Przeciętna piosenka trwa trzy i pół minuty. Może sprawić, że zatrzymasz się, zamrugasz i pomyślisz o przeszłości lub przeniesie cię do rozrywających serce wspomnień. 
W szczytowym okresie kariery miałam wszystko, czego pragnęłam i wiodłam wymarzone życie. Odnalazłam swoje tempo, wpadłam we właściwy rytm, ale jakiś czas później odebrałam telefon, który sprawił, że wszystko przepadło. 

Widzisz, moje ulubione piosenki potrafiły się na siebie nakładać i grać równocześnie. Zakochałam się w melodii jednego mężczyzny a słowach drugiego. Jeśli chodzi jednak o podkład muzyczny naszego życia, to czy ktokolwiek potrafiłby wybrać ulubioną piosenkę? I właśnie po to, by wyzbyć się wątpliwości, zrezygnowałam z miejsca w pierwszej klasie samolotu i postawiłam na jazdę samochodem i przemyślenia. 

Dwa dni. 
Jedna playlista. 
I długa droga do domu, do czekającego na mnie mężczyzny.



Tytuł: Tajemnica Sary H.
Autor: Paulina Wróbel
Wydawnictwo: Lira
Data premiery: 06.03.2019

Zabawna powieść obyczajowa... trochę nie z tego świata!
Wypadek samochodowy wywraca życie Małgorzaty Lindberg do góry nogami. Zapomniana gwiazda wielkiego ekranu niespodziewanie budzi się w cudzym ciele... Dwadzieścia lat młodsza, lecz wciąż przebiegła i zdeterminowana, by ponownie znaleźć się na pierwszych stronach gazet, Małgorzata nie wie, że ktoś poznał jej sekret. Jaką cenę zapłaci za swoją drugą szansę?







Tytuł: Story od Bad Boys (tom 4)
Autor: Mathilde Aloha
Wydawnictwo: Feeria Young
Data premiery: 07.03.2019
Książka pod naszym patronatem!

Wyobraź sobie, że osoba, której bezgranicznie ufasz, skrywa w sobie potwora. 
Lili i Cameron przeszli razem wiele trudnych chwil. Wydawało się, że ich związek przetrwa wszystko. Aż do teraz. 
Lili została oszukana, nie tylko przez najbliższych przyjaciół, ale i przez ukochanego. Gdy na jaw wyjdą jego brudne sekrety, czy Lili będzie potrafiła go kochać tak czystą miłością jak kiedyś? Czy wybaczy mu skłonność do zadawania bólu innym?
A potem... jej życie się zawali, gdy usłyszy z jego ust chłodne "wybieraj". 
Czy te wszystkie walki, które stoczyli o swój związek, okażą się bezsensowne?




Tytuł: Niech zginę
Autor: Sarah Pinborough
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data premiery: 12.03.2019

Ufaj Sarah Pinborough! Nie ufaj jej książkom!

Pierwsze miejsce na liście bestsellerów "The Sunday Times". 

Lisa to niepozorna samotna matka. Ava to zbuntowana szesnastolatka. Marilyn to szczęśliwa żona. Ktoś nie jest tym, za kogo się podaje. 

Lisa, która dzieli swój czas między najlepszą przyjaciółkę a dorastającą córkę, poznaje w pracy przystojnego klienta i za jego sprawą przypomina sobie o dawno porzuconych marzeniach o byciu szczęśliwą i kochaną. Ale kiedy jej córka ratuje tonącego w rzece chłopczyka i staje się miejscową sensacją, życie Lisy rozpada się bezpowrotnie. Wszyscy odwracają się od niej, nikt nie wierzy w jej niewinność i tylko ona wie, że to zemsta kogoś, kto chce, by Lisa i jej córka cierpiały. Dlaczego? Bo pewnych umów nie wolno łamać... 

"I niech zginę" to naszpikowany niespodziankami i zwrotami akcji thriller, odsłaniający mroczną stronę życia kobiet, które z pozoru wydają się zwyczajne i niegroźne. 



Tytuł: Iskra
Autor: Alice Ripley
Wydawnictwo: We Need Ya
Data premiery: 13.03.2019

Jest nienaznaczona, chociaż pokryta tatuażami. Nie całkiem taka jak oni, ale też nie całkiem inna. Nie ma w Saintstone osoby bardziej niebezpiecznej od niej!

Leora zwątpiła we wszystko, co do tej pory wiedziała o sobie i swojej rodzinie. Nie jest już pewna, czy chce żyć w świecie, w którym każdy uczynek musi zostać utrwalony na skórze. Po tym, jak dowiedziała się, że w jej żyłach płynie krew nienaznaczonych, a księga upamiętniająca życie ojca została bezwzględnie spalona, postanawia poznać prawdę o swojej matce. 

Czy w mieście, gdzie żyją wygnani nienaznaczeni, znajdzie pocieszenie i bezpieczeństwo? A może odkryje tam jeszcze więcej mrocznych sekretów?

Każda historia ma dwa oblicza. Zdecyduj, w które z nich chcesz uwierzyć...



Tytuł: Śmierć w blasku fleszy
Autor: Alek Rogoziński
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 13.03.2019

Kolejna powieść księcia komedii kryminalnej!
Dwójka przyjaciół, Mariusz i Dominika, prowadzą agencję zajmującą się organizacją imprez. Kiedy otrzymują zlecenie przygotowania pokazu mody najpopularniejszych polskich projektantów, starają się zrobić wszystko, aby stał on się najważniejszym wydarzeniem towarzyskim sezonu. 
Cel zostaje osiągnięty! Niestety nie tak, jak to sobie wymarzyli... 
Pokaz kończy się morderstwem znanej modelki, a podejrzenia padają na jedną z pracownic ich agencji. Mario i Miśka postanawiają wziąć sprawy w swoje ręce i rozpoczynają własne śledztwo. Nieoczekiwanie z pomocą przychodzi im mama Dominiki, zakochana w kryminałach Agathy Christie. Czy z takim wsparciem przyjaciołom uda się rozwiązać zagadkę i uratować reputację firmy?



Tytuł: Córka Zegarmistrza
Autor: Kate Morton
Wydawnictwo: Albatros
Data premiery: 13.03.2019

Ojciec wołał na mnie Birdie, mawiał, że jestem jego małym ptaszkiem. Dla wszystkich byłam jego dzieckiem, córką zegarmistrza. Edward nazywał mnie swoją muzą, przeznaczeniem. Ludzie pamiętają mnie jako złodziejkę, oszustkę, tę, która miała się za lepszą od innych i nie była niewiniątkiem. Nikt już nie pamięta mojego prawdziwego imienia. I nikt nie wie, co naprawdę stało się tamtego lata. 
Latem 1862 roku grupa młodych artystów, którym przewodził utalentowany i pełen pasji Edward Radcliffe, przybyła do Birchwood Manor w malowniczym Oxfordshire. Planowali spędzić miesiąc na łonie natury, szukając inspiracji. Ale ich pobyt na prowincji właśnie dobiega końca: jedna z uczestniczek wyprawy została zastrzelona, druga zniknęła – podobnie jak pewna bezcenna pamiątka rodowa – a życie Edwarda Radcliffe'a legło w gruzach. 
Ponad 150 lat później Elodie Winslow, młoda archiwistka z Londynu, odnajduje skórzaną torbę, a w niej dwa pozornie niezwiązane ze sobą przedmioty: zdjęcie w kolorze sepii, przedstawiające zniewalająco piękną kobietę w wiktoriańskim stroju, i szkicownik artysty z rysunkiem domu z dwuspadowym dachem, stojącego w zakolu rzeki. 
Dlaczego Birchwood Manor wydaje się Elodie tak znajome? Kim jest młoda kobieta na fotografii? Czy kiedykolwiek pozna jej tajemnicę?
"Córka zegarmistrza" jest historią o skrywanym sekrecie, okrutnym morderstwie, zuchwałej kradzieży, sztuce, miłości i stracie, opowiedzianą głosem Birdie Bell – córki zegarmistrza, która była świadkiem i uczestnikiem tamtych dramatycznych wydarzeń. 



Tytuł: Oczy uroczne
Autor: Marta Kisiel
Cykl: Dożywocie (tom 3)
Wydawnictwo: Uroboros
Data premiery: 13.03.2019

Gdzie anioł nie może, tam czorta pośle. 
Laureatka Nagrody im. Janusza A. Zajdla powraca z nowymi dożywotnikami w kolejnej odsłonie bestsellerowego cyklu!
Wraz z nieoczekiwanym atakiem zimy nadciągają równie niespodziewane kłopoty. Ktoś lub coś grasuje po okolicy, atakując przypadkowe osoby. Tymczasem Bazyl wyraźnie coś knuje i w tej intrydze niespodziewanie zyskuje sprzymierzeńca, zaś przyjaźń Ody z Rochem zostaje wystawiona na poważną próbę. Lecz wszystko to blednie w obliczu tajemnic sprzed wielu lat, jakie skrywa pobliski cmentarz – i niewielki staw w samym sercu ciemnego lasu. 
Nadciąga czas nieprzejednanej nocy. Czas śmierci. 




Tytuł: Magia i ogień
Autor: Nik Pierumow
Cykl: Blackwater (tom 2)
Wydawnictwo: Akurat
Data premiery: 13.03.2019

Bezlitosnej walki ciąg dalszy. Stal przeciwko magii, para przeciwko czarom. 
Dwa narody: racjonalni wyznawcy technicznego postępu z Królestwa i kierujący się głównie emocjami, ufający magii mieszkańcy Północy. Jedna wojna: Królestwo dąży do wyparcia barbarzyńskich Rooskies z ich ziem, gotowe unicestwić wszystkich, którzy stoją na drodze postępu. A pośród tego trzynastoletnia Mollynaird Blackwater, czarodziejka wychowana w świecie stalowych machin, która wśród śniegów Północy nauczyła się panować nad swoim darem. Z Królestwem łączą ją wychowanie, rodzina i dom. Z krainą Rooskies – przyjaciele, magia i przekonanie, że słuszność jest po stronie ludzi z Północy. Po której stronie stanie młoda czarodziejka? Którą ojczyznę wybierze? Kto jeszcze zginie, zanim Molly podejmie ostateczną decyzję?



Tytuł: Serce w obłokach
Autor: Magdalena Kordel
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Data premiery: 13.03.2019

Wspaniała opowieść o tym, że kiedy dajesz szansę marzeniom, nic nie jest zbyt trudne. 
Nowa powieść autorki bestsellerowego "Pejzażu z Aniołem". 
Mieszkańcy Miasteczka nie mogą doczekać się otwarcia cukierenki, ale czego tak naprawdę pragnie Klementyna? By spełniły się jej dziecięce marzenia o dozgonnej miłości, szczęśliwym domu i błogim spokoju? Czy uwierzy w to, że właśnie nadszedł czas, kiedy rzeczywistość okazuje się piękniejsza niż jej najskrytsze pragnienia? A może najpierw wszyscy powinni zmierzyć się z bolesną przeszłością i odpowiedzieć na coraz trudniejsze pytania zadawane przez rezolutną Dobrochnę?
"Serce w obłokach" przekona Cię o tym, że warto słuchać siebie i wierzyć, że obok każdych zamkniętych drzwi zawsze znajdzie się szeroko otwarte okno.

Tytuł: Dziewczyna z wieży
Autor: Katherine Arden
Wydawnictwo: Muza
Data premiery: 13.03.2019

W średniowiecznej Rusi młoda kobieta ma niewielki wybór: małżeństwo albo życie w klasztorze. Wasia wybierze trzecią drogę: magię. 
Na dworze Wielkiego Księcia Moskiewskiego trwają walki o władzę i narastają niepokoje. Tymczasem na okoliczne wsie napadają bandyci, którzy podpalają domy i porywają dziewczynki. Wielki Książę i jego wierny druh, brat Aleksander, wyruszają, by pokonać rozbójników. Po drodze spotykają młodzieńca na wspaniałym koniu. Jedynie Sasza, mnich wojownik, rozpoznaje w tym znakomitym jeźdźcu swoją młodszą siostrę, Wasię, w rodzinnej wiosce uznaną za zmarłą oraz za czarownicę. Kiedy jednak dziewczyna sprawdza się w walce, Sasza dochodzi do wniosku, że musi zachować w tajemnicy jej tożsamość – być może jedynie Wasia zdoła ocalić Moskwę przed zagrożeniami zarówno ze strony ludzi, jak i tajemnych mocy... 
Piękna zimowa opowieść, pełna magii, potworów i problemów związanych z dorastaniem. 



Tytuł: Zły las
Autor: Andrzej Pilipiuk
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data premiery: 13.03.2019

Cztery historie, cztery fascynujące podróże w głąb czasu i wyobraźni. 
Coś czai się w ciemności. Czeka się na właściwy moment, aby gdy ten nadejdzie, uderzyć z właściwą sobie mocą i mroczną desperacją. 
Na tę chwilę czekało od milleniów, lat, miesięcy... Każdy może zostać ukarany. Robert Storm za uczciwość, Wnuk za winy dziada, Wojskowy Instytut Antropologii Historycznej za walkę o przetrwanie ludzkości... 
W tych historiach dzieją się rzeczy niemożliwe, a nastrój narastającego zagrożenia otacza czytelnika niczym zamykająca się pułapka. Dodajcie do tego masę historycznych smaczków i ciekawostek a otrzymacie opowiadania w najlepszym, niepowtarzalnym stylu Andrzeja Pilipiuka. Nie zaczynajcie czytać tej książki wieczorem- zarwana noc gwarantowana. Te opowiadania to uczta dla wielbicieli krótkich form. Znajdziesz tu wszystko, co powoduje, że opowieść chwyta za gardło.




Tytuł: Umorzenie
Autor: Remigiusz Mróz
Cykl: Joanna Chyłka
Wydawnictwo: Czwarta strona
Data premiery: 13.03.2019

Idealna rodzina. Szczęśliwe małżeństwo, kochająca żona i oddany mąż, dla którego dwójka dzieci jest całym światem. Wydawało się, że nic nie zakłóci idylli, którą cieszyli się Skalscy. Do czasu. Pewnej nocy sąsiedzi słyszą krzyki dochodzące z domu, a kiedy policjanci zjawiają się na miejscu, odnajdują bestialsko zamordowaną matkę i jej dzieci. Jedyny trop wiedzie do głowy rodziny, mimo że mężczyzna nigdy nie podniósł ręki na bliskich. 
Dlaczego zabił? Co takiego sprawiło, że z idealnego męża zmienił się w potwora?
Joanna Chyłka ma świadomość, że ze względu na stan zdrowia każda sprawa może okazać się tą ostatnią. Decyduje się bronić oskarżonego, mimo że ten od razu przyznaje się do popełnienia okrutnej zbrodni. Sprawa wydaje się z góry przegrana, gdyby nie jeden istotny fakt – sprawca ma żelazne alibi, które przeczy jego winie. Sam jednak twierdzi, że zostało ono sfabrykowane. ​



Tytuł: Bestia
Autor: Peternelle van Arsdale
Wydawnictwo: Poradnia K.
Data premiery: 13.03.2019

Prawa do ekranizacji książki w formie serialu kupił Ridley Scott. 
W pewnej wiosce rodzą się bliźniaczki. W tym samym roku rozpoczyna się okres głodowej suszy. Mieszkańcy wioski winą za tę klęskę obarczają nowo narodzone dzieci i postanawiają wygnać je wraz z matką do lasu. 
Lata później pożeraczki dusz powracają. Zmierzy się z nimi Alys, dziewczyna o tajemniczym darze, którego nie może ujawnić, by nie narazić się na wykluczenie. Autorka tka mroczną baśń o dziewczynie i bestii, nie oceniając, co jest dobrem, a co złem. 







Tytuł: Smocza perła
Autor: Yoon Ha Lee
Wydawnictwo: Galeria Książki
Data premiery: 13.03.2019

Trzynastoletnia Min pochodzi z prastarego rodu lisich duchów, ale zupełnie na to nie wygląda. By chronić najbliższych przed niebezpieczeństwem, matka zakazała im posługiwania się lisią magią: nie wolno czarować, nie wolno zmieniać postaci. Wszyscy przez cały czas muszą zachowywać ludzką formę. 

Min czuje się przytłoczona rodzinnymi zasadami. Nie znosi niekończących się domowych obowiązków, panoszących się wszędzie kuzynów i wiecznie krytykujących ciotek. Marzy, by uciec z rodzinnej Jinju – zapomnianej, ubogiej, pustynnej planety. Nie może się już doczekać, kiedy dorośnie i będzie mogła, jak jej starszy brat Jun, zaciągnąć się do Sił Kosmicznych i zobaczyć inne planety należące do Ligi Tysiąca Światów. Kiedy jednak przychodzi wiadomość, że Jun zdezerterował, by udać się na poszukiwania Smoczej Perły, Min nabiera pewności, że coś jest nie w porządku. Jej brat nigdy nie opuściłby krążownika, nawet dla magicznego artefaktu, który podobno posiada niezwykłe moce. Min postanawia uciec i odszukać brata, by oczyścić jego imię. 
Podczas wyprawy Min napotka przemytników, piratów i mściwe duchy. Będzie musiała uciekać się do oszustwa, kłamstwa i sabotażu. Częściej niż kiedykolwiek sytuacja zmusi ją do posługiwania się lisią magią, ale także polegania na własnym sprycie i odwadze. Wszystko to może się skończyć zupełnie inaczej, niż spodziewała się Min, i przerosnąć jej najśmielsze marzenia. 
"Smocza Perła", kosmiczna saga z mitologią koreańską w tle, przenosi czytelnika w świat przekraczający granice wyobraźni.


Tytuł: Gracja i furia
Autor: Tracy Banchart
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data premiery: 13.03.2019

Opowieść o potędze uczuć i sile przetrwania w świecie, który niszczy niepokornych. 
Serina od dziecka była przygotowywana do roli Gracji – żony i służki Dziedzica, wzoru idealnej kobiety. Wybór na Grację to szansa na lepszy los dla całej rodziny oraz możliwość utrzymania w ryzach niepokornej młodszej siostry - Nomi. Niespodziewanie dochodzi do zamiany ról! To Nomi zwraca na siebie uwagę następcy tronu i trafia do pałacu. Serinie pozostaje pogodzić się z porażką i zmierzyć z konsekwencjami groźnego sekretu młodszej siostry. Uwięziona w pałacowym życiu Nomi wbrew sobie gra rolę pokornej Gracji, by uratować siostrę. Zadanie jest arcytrudne – fałsz i obłuda czają się na każdym rogu... Tymczasem Serina zostaje zesłana na wyspę, gdzie przychodzi jej toczyć walkę na śmierć i życie. Jeden niewłaściwy ruch, a straci wszystko... 



Tytuł: Królewsko obdarowany
Autor: Emma Chase
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 13.03.2019

Księżniczka Ellie Hammond od lat podkochuje się w swoim seksownym ochroniarzu, Loganie St. Jamesie. Choć wątpi, by on kiedykolwiek dostrzegł jej uczucia. Dla Logana dziewczyna jest tylko częścią pracy, osobą, którą poprzysiągł strzec. Teraz jednak, w wieku 22 lat, dziewczyna musi odłożyć na bok fantazje i odnaleźć swoje "i żyli długo i szczęśliwie". Ma pójść w ślady siostry i znaleźć własnego księcia albo lorda. Niestety, Ellie wie, że trudno się rozstać z najsłodszymi marzeniami. 
Logan St. James dorastał w rodzinie, która żyła na bakier z prawem. Ostatnio tatuaże zakrywa dobrym garniturem. Jest przystojny, lojalny, odważny i... bardzo sprawny. Każda kobieta marzy o takim mężczyźnie. Ale on pożąda tylko jej. Przez lata obserwował ją, strzegł i pomagał. Nauczył ją, jak zadawać ciosy i jak rozpoznać kłamcę. Piękna Ellie Hammond jest jednak niedostępna. 
Wszyscy znają zasady ochroniarzy: nie rozpraszaj się, nie trać klientki z pola widzenia i nigdy, przenigdy się w niej nie zakochaj. Jednak nie ma takiej zasady, której nie można by złamać...



Tytuł: Tam, gdzie serce twoje
Autor: Krystyna Mirek
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 13.03.2019

Podobno los zawsze daje drugą szansę. Jednak Ci, którzy ją przegapią, muszą przygotować się na wiele komplikacji... 

Laura poświęciła wszystko dla swojego małżeństwa. Stała się mistrzynią kompromisu, w końcu z roku na rok miała mniej do powiedzenia. Aż pewnego dnia o czwartej nad ranem coś w niej pękło. Rzuciła wszystko i udała się w podróż na drugi koniec Polski, nad morze, by odzyskać swoje serce. 

Albert dawno temu znalazł prawdziwy skarb. Wyłowił z morza wyjątkowe złoże bursztynu. Z nikim się nie podzielił, ukrył je głęboko. Podobnie zamknął swoje serce. U schyłku życia postanowił naprawić wyrządzone krzywdy. Szybko jednak przekonał się, że to nie takie proste. 

W małym nadmorskim pensjonacie Laura spotyka ludzi, którzy serdecznie ją przyjmują, chociaż podobnie jak ona, znajdują się na życiowych rozstajach. 

Każde z nich szuka miłości, największego skarbu, który zwykle ukrywa się tam, gdzie wzrok nie sięga. Czy uda im się ją odnaleźć?



Tytuł: Dobry gliniarz
Autor: Charles Campisi, Gordon Dillon
Wydawnictwo: Dragon
Data premiery: 13.03.2019

Charles Campisi przez 18 lat był szefem IAD, wydziału spraw wewnętrznych NYPD. To trudna robota i trudny świat. To świat pełen kłamstw, oszustw i zdrad, świat kapusiów i informatorów, pluskiew i podsłuchów, inwigilacji i tajnych operacji. To świat dobrych policjantów, którzy stali się źli, i złych, którzy stali się gorsi. Świat gliniarzy rabujących i kradnących, handlujących narkotykami, nadużywających ich, gwałcących, a nawet mordujących ludzi. 
Fascynująca opowieść o kulisach pracy w nowojorskiej policji. O dobrych gliniarzach, którym udaje się powstrzymać tych złych. Ta historia wydarzyła się naprawdę!





Tytuł: Onyx & Ivory
Autor: Mindee Arnett
Wydawnictwo: Jaguar
Data premiery: 13.03.2019

Nazywają ją Zdrajczynią Kate. To przydomek, który Kate Brighton odziedziczyła po ojcu, po tym, jak próbował zabić arcykróla Rime. 
Wypędzona z szeregów szlachty Kate pracuje jako kurierka pocztowa. W tym fachu mogą przetrwać tylko najlepsi i najszybsi z jeźdźców, bo kiedy zapada noc, na świat wychodzą gadźce - mordercze bezskrzydłe smoki. Na szczęście Kate ma sekret, który zapewnia jej przewagę. Jest dzikunką, władającą zakazaną magią, która pozwala jej wpływać na umysły zwierząt. I właśnie ta magia doprowadza ją do miejsca, gdzie gadźce za dnia dokonały masakry całej karawany, z której ocalał tylko Corwin Tormane, syn króla. Jej pierwsza miłość, chłopak, którego poprzysięgła zapomnieć po tym, jak skazał jej ojca na śmierć. 
Teraz, gdy ich drogi znów się skrzyżowały, Kate i Corwin muszą zapomnieć o przeszłości, by stawić czoło nowemu zagrożeniu i jeszcze mroczniejszym siłom, budzącym się w królestwie. 



Tytuł: Święte gry
Autor: Vikram Chandra
Wydawnictwo: Marginesy
Data premiery: 13.03.2019

Mistrzowski thriller, okrzyknięty hinduską wersją "Ojca chrzestnego" i obsypany wieloma prestiżowymi nagrodami i wyróżnieniami. Epicka, wielowątkowa opowieść o przyjaźni i zdradzie, przemocy i wielkiej miłości – oraz o współczesnym Bombaju. Serial na podstawie książki dostępny w serwisie Netflix. 

Sartadź Singh najlepsze lata ma już za sobą. Jest czterdziestokilkuletnim rozwiedzionym policjantem, cynicznym, bez perspektyw zawodowego rozwoju. Jednak gdy dowiaduje się, że w mieście przebywa jeden z najbardziej nieuchwytnych przywódców mafijnego półświatka, Ganeś Gaitonde, a kryjówka, w której się zabarykadował, jest szczelnie otoczona przez policję, zaczyna wierzyć w odmianę losu. Ale Gaitonde popełnia samobójstwo, zostawiając masę brudnych pieniędzy i więcej pytań niż odpowiedzi. Choć oficjalnie sprawa zostaje zamknięta, na polecenie służb wywiadowczych Sartadź zaczyna dociekać przyczyn owego samobójstwa. Ślady prowadzą go w głąb ciemnych podziemi metropolii, w świat przestępczości zorganizowanej i powszechnej korupcji. 



Tytuł: Serce Lodu
Autor: Arkady Saulski
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data premiery: 15.03.2019

Nikt nie wie, czym jest Serce Lodu. To artefakt, zaklęcie, machina? Wiadomo tylko, że daje władzę i wszyscy chcą je posiąść. Fantasy jak się patrzy. Czego chcieć więcej?
Jarosław Grzędowicz
Zdarzyło się niewyobrażalne: na dalekim południu starożytnego, Świętego Kontynentu dzikie plemiona pierwszy raz w historii zjednoczyły się, by wspólnie wystąpić przeciw osadnikom i Kościołowi. Kolejne miasta znikają pod naporem armii złożonej z barbarzyńców, szamanów i nadprzyrodzonych istot. W świecie, w którym magia wypaliła się przed tysiącami lat ludzie są całkowicie bezbronni wobec obudzonej na nowo Mocy. Ksiądz Seth i Erin Barinor- morderca, oszust i żołnierz, wyruszają w samo serce hekatomby. Obaj wiedzą, że gra nie toczy się o życie osadników, ale o przetrwanie całego Cesarstwa. 
Mimo że stoi za nimi cała potęga Cesarstwa, tu na krańcach cywilizacji jedyne co może ich ocalić to ostrza ich mieczy i gorąca wiara ich serc. 
Odwieczna walka Dobra ze Złem w nowej, epickiej odsłonie. Poczujcie mróz, który ścina duszę. 



Tytuł: Zbrodnia i Karaś 
Autor: Aleksandra Rumin 
Wydawnictwo: Initium
Data premiery: 15.03.2019

Na terenie kampusu Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie dwie sprzątaczki znajdują ciało Ernesta Karasia, znienawidzonego przez współpracowników i studentów profesora. Gdy wykładowca wydawał ostatnie tchnienie, w budynku Wydziału Nauk Historycznych i Społecznych przebywało tylko dziesięć osób: czy którejś z nich mogło zależeć na usunięciu Karasia? A może po prostu doszło do nieszczęśliwego wypadku? Tak byłoby lepiej dla wszystkich zainteresowanych i samej uczelni, bo skandal mógłby zniszczyć jej i tak nienajlepszą opinię...




Przyznam szczerze, że zelektryzowały mnie pewne tytuły. A jak jest w Waszym przypadku? Czy i w tym miesiącu Wasze portfele będą "cierpieć"?


Monika Mikłaszewska

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates