Featured

niedziela, 16 lutego 2020

Dobre ciastko – Joanna Dubler



Co prawda już po walentynkach, ale to przecież nie powód, by przestać mówić o miłości. I pisać. A wcześniej oczywiście czytać. Dziś zapraszam na recenzję książki, która na początku mnie zniesmaczyła, aby potem… zaintrygować. Zaparzcie więc kawę, czy herbatę, bo na stronie czeka na was „Dobre ciastko”.


Tytuł: Dobre ciastko
Autr: Joanna Dubler
Wydawnictwo: Lipstic Books

Zuzia ma już zaplanowane całe swoje życie. Powoli odhacza punkty na swojej liście. Przyzwoita praca, ukochany u boku, teraz czeka tylko na pierścionek oraz huczne wesele. Jednak nic z tych rzeczy! Konrad, chłopak Zuzanny, stawia jej określone wymagania. Wszystko to za namową swojego przyjaciela, Borysa. Mimo dobrych chęci dziewczyny, związek się rozpada. Czyja to jest wina? Jej, Konrada, a może… Borysa? Tym bardziej że ten ostatni jakoś podejrzanie często plącze się pod nogami.

Muszę przyznać, że już dawno żadna książka tak bardzo nie zrobiła mnie w przysłowiowego balona. Romantyczna okładka przykuwa wzrok, a opis na niej zapowiada co najmniej romans erotyczny. Bo jak inaczej można zrozumieć „słodkie pożądanie i pikantne fantazje”. Spodziewałam się czegoś lekkiego i banalnego. Tymczasem już pierwsze zdanie zbiło mnie z pantałyku. A brzmiało ono tak „Początek końca nastąpił wówczas, gdy Konrad wrócił z treningu, oświadczając Zuzi, że w ich związku brakuje seksu oralnego”. Czyli jednak romantyczna komedia pomyłek? Jednak dalej nie jest wcale lepiej. Seks i intymnie części ciała są wspominane dość często, bardzo dosadnie i trochę mało klimatycznie. Ta bezpośredniość trochę przypominała mi „Seks w wielkim mieście”. Do końca nie wiedziałam, do czego wszystko zmierza i nie ma co ukrywać, trochę doskwierał mi brak romantyzmu w tym wszystkim. Taki sposób narracji, bardzo dosadny i oschły, częściej wykorzystywany jest w powieściach kryminalnych. Czyli coś nowego? Początek książki to trudny etap w życiu naszej bohaterki, wszystko dzieje się nie po jej myśli i trochę bez jej winy. Przygodne miłości, trudne rozstania. Jeśli po pierwszych stronach będziecie czuć się zagubieni to… dokładnie tak ja Zuzia. Nie odkładajcie jej historii na bok, bo właśnie wtedy zaczyna się najlepsze.

Romantyzm pojawia się z czasem, jest nieporadny, „kwadratowy” i rozczulający. Nie mamy wrażenia, że czytamy sztampowy romans, ale bardzo prawdziwą opowieść. Tutaj nie wszystko jest idealne, czasem zdarzają się pomyłki, a przyjaciele nie raz sypią dosadnymi dowcipami, nie do zacytowania. Podobała mi się życiowość tej historii, a zarazem brak jakiegokolwiek patosu. Bywa romantycznie, bywa zabawne, ale też żenująco. Po prostu samo życie.

Ujmujące są też relacje między bohaterami. O uwagę Zuzi dopomina się pewien kawaler, ale początki będą bardzo niezręczne. Jednak z czasem wszystko nabiera rumieńców, ale też nienachalnego uroku. To jest opowieść o dorosłych, którzy nie do końca rozumieją swoje uczucia, jakoś próbuję do siebie dotrzeć, ale nie odwalają dram na miarę Hollywood.

Skoro już było o miłości, przejdźmy do seksu. Przyznajcie, spodziewaliście się typowego erotyka? Westchnień, miętolenia po kątach i ogólnie wielu scen dla dorosłych. Cóż… nie do końca. Zapytacie więc, czemu wcześniej pisałam, że zbliżeniach mowa jest z wręcz anatomiczną dokładnością? Bo mowa jest, dziewczyny plotkują, mężczyźni proponują, ale gdy dochodzi co do czego, na wszystko spuszczana jest zasłona milczenia. Taktowanie i dosadnie. Na swój sposób jest to niestandardowe podejście do tematu i w praktyce bardzo przypadło mi do gustu.

Muszę też przyznać, że w zasadzie męscy bohaterowie nie robili na mnie większego wrażenie. Tacy „bad boy” co latają z kwiatami, zmawiają helikoptery i odwalają cuda lepsze niż w „Mam Talent” po prostu są dla mnie tak niespójnie wykreowani, że widzę w nich tylko sprzeczności. I po razy kolejny muszę powiedzieć, tym razem jest inaczej. Borys jest dziwny, zabawny, pokręcony i szczery. Podobnie ja Zuzia. Razem tworzą duet lepszy niż niejeden kabaret, ale też bardziej rozczulający niż większość romansów.

„Dobre ciastko” na początku nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia, by zaraz potem zupełnie podbić moje serce. Fajna, lekko i pomysłowa napisana książka. To nie jest bajka, tylko opowieść „z jajami”, o miłości, przyjaźni i po prostu o życiu.

Ksiązka dostępna była na portalu Czytam Pierwszy.


piątek, 14 lutego 2020

Książkowe zapowiedzi – luty cz. 1

Muszę się wam przyznać... Zmieniłam pracę i nowe miejsce jest naprawdę fantastyczne! Jednak w związku z dojazdami znacząco skurczył mi się czas na czytanie i recenzowanie. W ten oto sposób pominęłam dwa posty z zapowiedziami. Żeby to nadrobić mam dwa was jeden wielki post zbiorczy z książkami, które miały swoją premierę w drugiej połowie stycznia i pierwszej lutego. Trochę tego będzie! Zapraszam!


Tytuł: Krwawy kwiat. Trylogia oporu. Tom 1
Autor: Louise Boije af Gennäs
Wydawnictwo: Mova
Data premiery: 22.01.2020

Pierwszy tom napisanej z rozmachem szwedzkiej Trylogii oporu.
Niepokojący thriller psychologiczny o kobiecie, która zostaje uwikłana w walkę z aparatem władzy.
Po studiach i odbyciu służby wojskowej Sara przeprowadza się do Sztokholmu. Od tajemniczego pożaru, w którym zginął jej ojciec, i brutalnego gwałtu boryka się z silnym stresem pourazowym. Podejmuje pracę w kawiarni i wynajmuje pokój w nieciekawej dzielnicy.
Pewnego dnia poznaje w knajpie Bellę, która proponuje jej pracę marzeń i wspólne mieszkanie. Świetnie się dogadują i wszystko zaczyna się układać. Jednak z czasem Sara zaczyna mieć wrażenie, że wokół dzieje się zbyt wiele dziwnych rzeczy i spotykają ją niepokojące zbiegi okoliczności.
Kiedy do biura dzwoni mężczyzna, który twierdzi, że jest jej ojcem, Sara postanawia się z nim spotkać. Czy to możliwe, że jego śmierć była tylko częścią zaplanowanej intrygi? Jakie tajemnice skrywał przed córką?
W życiu, w którym rzeczywistość przeplata się z fikcją, nic nie jest takie, jakim się wydaje. Szczególnie gdy wokół nie ma nikogo, komu można zaufać.

Tytuł: Stażystka
Autor: Alicja Sinicka
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 29.01.2020

Zakazany układ i seria tajemniczych zbrodni.
Wciągający thriller psychologiczny Alicji Sinickiej.
Marek Skalski szuka stażystki. Pomaga mu w tym Ewa Skalska, która bardzo dobrze zna swojego męża. Wie, która kandydatka go zaintryguje. Wie, jakie będzie miała włosy i kolor oczu. Wie, że Marek ponownie ją zdradzi.
Klaudia Neter nie ma wątpliwości, że ten staż jest jej szansą na lepszą przyszłość. Z czasem odczuwa jednak coraz większy niepokój. Zostaje uwikłana w niebezpieczny trójkąt, lecz zamierza się z niego wycofać.
W Oławie zostaje znalezione ciało jednej z dwóch zaginionych młodych kobiet. Każda z nich wcześniej odbywała staż u Skalskiego. Klaudia zaczyna obawiać się o własne życie. Nie wie jednak, z której strony może nadejść niebezpieczeństwo.

Tytuł: Dziewczyny znikąd
Autor: Amy Reeder
Wydawnictwo: Poradnia K
Data premiery: 29.01.2020

Głośny protest przeciwko kulturze gwałtu. Grace Salter jest nowa w mieście; jej rodzina opuściła społeczność baptystów po tym, jak jej matka stała się zagorzałą liberałką. Rosina Suarez z rodziny meksykańskich imigrantów marzy o graniu punkowej muzyki. Erin Delillo to dziewczyna z zespołem Aspergera, która fascynuje się biologią morską i Star Trekiem.
Trzy dziewczyny ze średniej szkoły łączy postać Lucy, która po tym, jak oskarżyła popularnych miejscowych chłopaków o zbiorowy gwałt, została wykluczona ze społeczności.
Grace, Rosina i Erin rozpoczynają coś, co wkrótce przerodzi się w ogromny ruch, który będzie mieć moc zmieniania rzeczywistości. To feministyczna opowieść o nastoletnich dziewczętach, która zwraca uwagę, że kultura gwałtu to nie mit, oraz że powinniśmy przeciwdziałać molestowaniu seksualnemu i przemocy w szkołach. To także opowieść o sile kobiecej przyjaźni.
Prawa do ekranizacji książki nabyte przez studio Margot Robbie.

Tytuł: Miłość albo nic
Autor: M.S. More
Wydawnictwo: Editio
Data premiery: 29.01.2020

Młodość. Miłość. Tajemnica.
Natalie ma bogatego ojca, przyjaciółkę Gen, która poszłaby za nią w ogień, i krąg znajomych, z którymi spędza czas na zabawie, plotkach i wygłupach. Na pozór: nastolatka jakich wiele. Co prawda niedawno rozstała się ze swoim chłopakiem Aaronem, ale na horyzoncie pojawił się właśnie tajemniczy brunet Blaise. Natalie jeszcze nie wie, czy Blaise bardziej ją irytuje, czy fascynuje... Bo intryguje na pewno. Wydaje się, że dziewczyna przeżyje wkrótce płomienny romans. Jednak życiowe ścieżki nie zawsze biegną prosto, a powierzchowne sądy nie w każdym przypadku okazują się trafne...
Każdy z głównych bohaterów powieści M. S. More skrywa jakieś sekrety, czasem bolesne. Nie pozostaną one bez wpływu na dokonywane przez nich wybory. To nie bajka, to życie - więc o happy end nie będzie łatwo!
Czy uczucie dwojga młodych ludzi zdoła rozkwitnąć w cieniu mrocznej przeszłości? Czy ma szanse przetrwać?

Tytuł: Wielki Następca. Niebiańskie przeznaczenie błyskotliwego towarzysza Kim Dzong Una
Autor: Anna Fifield
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 29.01.2020

Zakulisowa opowieść o karierze najbardziej tajemniczego tyrana świata.
Odkąd rozniosła się wieść, że Kim Dzong Un przejmie schedę po ojcu, narosła wokół niego gruba warstwa mitów i przypowiastek propagandowych. W wieku trzech lat przyszły Wielki Następca miał posługiwać się bronią, w wieku sześciu – ujeżdżać najdziksze konie, a jako dziewięciolatek – pokonać mistrza Europy w wyścigach motorowodnych.
Mało kto wierzył, że niedoświadczony, chorowity chłopiec wychowywany w izolacji od świata.

Tytuł: Chłopak znikąd. Niepokorni
Autor: Anka Sangusz
Wydawnictwo: Mazowieckie
Data premiery: 29.01.2020

Los z nich zadrwił. Myśleli, że są sobie przeznaczeni. Dziewczyna z ogrodu i chłopak znikąd. Czy zranione serce dziewczyny wybaczy? Czy on wart jest drugiej szansy? Anka Sangusz stawia odważne pytania, miej odwagę sięgnąć po odpowiedzi.
Kłamstwa
Przeszłość Kacpra powraca w jeszcze mroczniejszych odcieniach, na jaw wychodzą rodzinne grzechy, czy chłopak zdoła ochronić wszystkich, których kocha? Kacper musi pamiętać, że każda decyzja niesie konsekwencje. Niektórych z nich nie da się cofnąć...
Miłość
On ukrywa swoją przeszłość. Ona za wszelką cenę chce ją odkryć. Czy ich uczucie okaże się wystarczająco silne? Czy przetrwa trzęsienie ziemi?

Tytuł: Klauzula zdumienia
Autor: Agata Passent
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data premiery: 29.01.2020

Zbiór felietonów sarkastycznej i błyskotliwej obserwatorki polskiej rzeczywistości.

Ani cenzura, ani poprawność polityczna, ani żadne tabu nie maja tu zastosowania - klauzula zdumienia pozwala postawić każde pytanie.
Gdy czyta się Agatę Passent w zbiorze tekstów, a nie "pojedynczo", widać jak bardzo jest ciekawska, wtrącająca się, nieobojętna i otwarta. Sarkastyczna i błyskotliwa obserwatorka polskiej rzeczywistości, dosłownie i w przenośni kobieta światowa, czasem wymagająca malkontentka, częściej wyrozumiała i tolerancyjna. Od tematów kobiecych i feministycznych po trendy w lifestylu, od rodziny po naród, od sąsiedzkiego po polityczne podwórko.

Tytuł: Zgasić Słońce. Szpony Smoka
Autor: Robert J. Szmidt
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 29.01.2020

Piłsudski vs Amaterasu. Technologia kontra podniebne bestie. Japonia przeciw reszcie świata.
Rok 1905. Świat stoi w obliczu największego konfliktu w dziejach. Uwolnione po tysiącu lat przedwieczne istoty nie zatrzymają się, dopóki nie podbiją całego świata dla boskiego tennō. Przywódcy najpotężniejszych mocarstw zawierają sojusz i wysyłają gigantyczną podniebną armadę nad Tokio, by zetrzeć tę metropolię z powierzchni ziemi.
Józef Piłsudski, wypatrujący okazji do odzyskania przez Polskę suwerenności, już obstawił zwycięzcę. Teraz musi udowodnić Japonii, że odrodzona Rzeczpospolita będzie wartościowym sprzymierzeńcem Imperium Wschodzącego Słońca.

Tytuł: Zaczekaj na miłość
Autor: Ilona Gołębiewska
Wydawnictwo: Muza
Data premiery: 29.01.2020

Klara Horczyńska ma niespełna trzydzieści lat, jest wziętą modelką, szturmem podbija rynek mody. Nagły wyjazd do Paryża okazuje się pasmem sukcesów. Nowe znajomości, udział w pokazach, sesje fotograficzne dla znanych pism z branży. Dobra passa kończy się nieoczekiwanie osobistym dramatem i rozstaniem z ukochanym.

Tytuł: Głosy z zaświatów
Autor: Remigiusz Mróz
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 29.01.2020

"Głosy z zaświatów" to książka o ważnych i aktualnych tematach społecznych. Remigiusz Mróz w mistrzowskiej formie!
Tomasz Sekielski
Seweryn Zaorski stara się na nowo ułożyć sobie życie, kiedy do zakładu patomorfologii w Żeromicach zaczynają trafiać ciała małych dzieci z okolicy. Nikt nie potrafi rozwiązać zagadki śmierci młodych ofiar,
nic bowiem nie wskazuje na to, by zostały zamordowane. Seweryn jest jednak przekonany, że może stać się głosem tych, którzy mówią już jedynie z zaświatów.
Kto i dlaczego zabija niewinne dzieci? I jaki związek ma to z tajemniczymi wiadomościami, które Zaorski zaczyna otrzymywać?
Tymczasem Kaja Burzyńska musi zmierzyć się nie tylko z komplikującym się życiem rodzinnym, ale także z upiornym wołaniem tych, których ma na sumieniu.
I tych, którzy domagają się sprawiedliwości...

Tytuł: Zmuszona, by zabić
Autor: Rachel Abbott
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 29.01.2020

Tak to się musi skończyć... Któreś z nas musi umrzeć.

Mark i Evie mają burzliwy romans. Evie przywróciła wiarę w życie Marka po śmierci jego żony.

Kiedy jednak Evie odnosi różnego rodzaju obrażenia cielesne, jej przyjaciele zaczynają podejrzewać o to Marka. Czyżby namiętny romans przerodził się w piekło?
Wezwana w środku nocy do ich rezydencji sierżant Stephanie King, znajduje w łóżku dwa brutalnie zamordowane ciała, które trudno zidentyfikować.

Gdzie zaczyna się morderstwo? W chwili, kiedy następuje pierwsze pchnięcie nożem? Czy w momencie pierwszej myśli o popełnieniu zbrodni.

Zmuszona, by zabić to mroczny thriller psychologiczny z charakterystycznym dla Abbott stawieniem czytelnika przed koniecznością trudnego wyboru moralnego i mistrzowską charakterystyką postaci.

Tytuł: Vengeful. Mściwi
Autor: Victoria Schwab
Wydawnictwo: We Need YA
Data premiery: 29.01.2020

Przed wami przesycona supermocami konfrontacja niezwykłych umysłów opanowanych niepohamowaną żądzą zemsty. Bestsellerowa Autorka i zwyciężczyni Goodreads Choice Awards, V. E. Schwab, powraca z ekscytującą kontynuacją Nikczemnych.
Marcella Riggins nie potrzebuje nikogo. Po szybkim otrząśnięciu się ze spotkania ze śmiercią nareszcie zyskuje władzę, o której zawsze marzyła. Wykorzystuje swoją nowo nabytą moc, aby rzucić miasto Merit na kolana! Zbierając sprzymierzeńców, nie przepuści okazji, by zniszczyć dwóch najbardziej niesławnych PonadPrzeciętnych – Victora Vale'a i Elia Evera. Wszystko to, by stać się najpotężniejszą kobietą chodzącą po Ziemi. Scena Merit znowu zostanie ustawiona i przygotowana na finałowe, ostateczne i brutalne starcie. Kto przetrwa tę rozgrywkę i dopełni zemsty?
Magneto i profesor X. Superman i Lex Luthor. Victor Vale i Eli Ever. Sydney i Serena Clarke. Te postacie dowodzą, że najsilniejsze więzi mogą być początkiem najgorszych konfliktów

Tytuł: Ryzyko
Autor: Elle Kennedy
Wydawnictwo: Zysk
Data premiery: 11.02.2020

Elle Kennedy powraca w wielkim stylu.
Doskonałe połączenie humoru, uczuć i namiętności w historii o dziewczynie z zasadami, która trafia na zbyt przystojnego chłopaka bez zasad...
Wszyscy twierdzą, że niedobra ze mnie dziewczyna. Mają rację tylko po części – nie pozwalam, by rządził mną strach i z pewnością nie obchodzi mnie, co myślą o mnie ludzie. Ale nie pogwałcę jednej zasady: nie prześpię się z wrogiem. Zasłużyłabym na potępienie, gdybym zabawiała się z zawodnikiem z przeciwnej drużyny, skoro jestem córką głównego trenera hokeistów z Briar.
Jake Connelly jest właśnie taką osobą. Gwiazdorski napastnik Harvardu na swoje nieszczęście grzeszy arogancją, butnością i zbyt przystojną aparycją. Niestety, okrutny los sprawił, że muszę prosić go o pomoc w zdobyciu tak upragnionego przeze mnie stażu, a ten seksowny palant nie ułatwia mi zadania. Na moją prośbę Jake Connelly udaje, że jest moim chłopakiem. Za każdą udawaną randkę żąda... prawdziwej.

Tytuł: Vincent Brothers. Tom 2
Autor: Abbi Glines
Wydawnictwo:Young
Data premiery: 12.02.2020

Jak ściągnąć na siebie uwagę tego jedynego? Zwłaszcza, gdy jest chłopakiem twojej ciotecznej siostry?
Lana odkąd pamięta, żyje w cieniu swojej kuzynki. Ash zawsze była tą ładniejszą, mądrzejszą – prawdziwą duszą towarzystwa i chodzącym ideałem. Do tego jej chłopakiem jest boski Sawyer Vincent, jedyny chłopak, którego Lana pragnie.
Kiedy jednak Ash i Sawyer zrywająze sobą, Lana wreszcie może odmienić swój los brzydkiego kaczątka. Sawyer ma złamane serce, a ona wystarczająco dużo miłości, aby je wyleczyć. Czas wejść do gry i zawalczyć o uczucie, które może zaskoczyć wszystkich.

Tytuł: Przejdź przez wodę, krocz przez ogień
Autor: Christian Unge
Wydawnictwo: Wielka litera
Data premiery: 12.02.2020

Pierwsza część czarnej trylogii z Teklą Berg w roli głównej.
Zło jest jak piąty żywioł...

Tekla Berg jest lekarzem w sztokholmskim szpitalu. Odważna, niekiedy kontrowersyjna w metodach leczenia, doskonale radzi sobie w pracy pod presją. Nie boi się podejmować śmiałych decyzji, mimo że te mogą potencjalnie zagrozić jej karierze. Tekla ma też dwie tajemnice - nękającą ją fotograficzną pamięć, którą kontroluje starannie wymierzanymi dawkami amfetaminy, i ukochanego brata, który zaginął i nikt nie potrafi tego wyjaśnić.
Gdy w mieście wybucha budynek mieszkalny, Tekla dociera na miejsce katastrofy jako jedna z pierwszych. Prawdopodobnie był to atak terrorystyczny. Rannym, któremu pomaga lekarka, jest mężczyzna z rozległymi poparzeniami ciała i twarzy. Być może to jeden z terrorystów. Jednak nie to najbardziej niepokoi Teklę. Mężczyzna wydaje się dziwnie znajomy i wywołuje lawinę najgorszych wspomnień.

Tytuł: Zorza
Autor: Anna Rosłoniec
Wydawnictwo: MG
Data premiery: 12.02.2020

Styczeń 1939 roku. Zorza, agentka polskiego wywiadu, legendarnej "Dwójki", dostaje zadanie przetransportowania wraz z partnerem ściśle tajnej, śmiercionośnej broni chemicznej o kryptonimie S-10 w bezpieczne miejsce. Akcja przybiera niespodziewany obrót, a Zorza i walizka z bronią giną bez śladu. Wszystko wskazuje na to, że wykradła broń dla Sowietów.
Styczeń 2017 roku. Historyk, Piotr Wilczyński, zbiera materiały do książki na temat "Dwójki". Trafia na ślady świadczące o tym, że największa zdrada w historii polskiego wywiadu nie była tym, czym sądzono.
Co tak naprawdę wydarzyło się w styczniu 1939 roku? Co stało się z S-10? Czy Wilczyńskiemu uda się odpowiedzieć na te pytania? Czy uda mu się odnaleźć zaginioną broń? Czy może ubiegnie go w tym Patria - radykalna organizacja marząca o zamachu, który wstrząsnąłby polskim społeczeństwem?

Tytuł: W sieci zła
Autor: Wendy James
Wydawnictwo: Poradnia K.
Data premiery: 12.02.2020

Jak dobrze znasz swoje dziecko?
Beth wiedzie pozornie idealne, szczęśliwe życie. Ma dwie córki, Lucy i Charlotte, męża i prowadzi blog, w którym dzieli się z czytelnikami opowieściami o rodzinie i codzienności, występując pod imieniem Lizzy. Pewnego dnia na Charlotte pada podejrzenie o nękanie szkolnej koleżanki. Mnożą się oskarżenia i wersje wydarzeń. Dziewczyna nie chce przyznać się do winy...
Dwie rodziny uwikłane w konflikt będą musiały poradzić sobie z okrutnym światem selfies, egoizmu i cyberprzemocy oraz faktem, że w rodzicielstwie nic nie jest pewne. Czy to możliwe, że dziecko jest z natury złe? Co się stało, kto jest za to odpowiedzialny?
Przemoc widzimy tu z różnych perspektyw: ofiary, oprawcy i ich rodzin. Jej obraz dopełniają wpisy w mediach społecznościowych. Kto jest winien i czy da się wybrnąć z trudnej sytuacji? Beth jest zmuszona ogromnym kosztem wziąć pod lupę życie swojej córki. Czy często bezkrytyczna wobec swoich dzieci matka jest gotowa na konfrontację z rzeczywistością?
Ten porywający thriller psychologiczny znalazł się w finale Ned Kelly Award. Na podstawie książki powstaje serial w Fox Television Studios. Polska premiera książki zaplanowana jest w wydawnictwie Poradnia K na 12 lutego.

Tytuł: Próba życia
Autor: K.A. Figaro
Wydawnictwo: Lipstick Books
Data premiery: 12.02.2020

Trzeci tom bestsellerowego cyklu "Rozchwiani"!
Życie porządnie dało w kość głównym bohaterom. Mogłoby się wydawać, że Dymitr, osoba zimna jak lód, nie ma żadnych uczuć. Jednak marnieje z dnia na dzień. Tworzy swój własny świat, myśląc, że się w nim obroni. To jednak nie działa, mężczyzna wpada w obsesję, ucieka przed pomocą... Czy Łucja i Dymitr odnajdą do siebie drogę? Czy idealny podstęp wyjdzie obojgu na dobre? Otrzymają od życia wskazówki, lecz czy będą potrafili je odpowiednio odczytać? I czy cała ta sytuacja może skończyć się dobrze?
Próba życia niesie ze sobą olbrzymią dawkę emocji, nerwów i wyzwań...

Tytuł: Dziedziczka jeziora
Autor: Maria Dahvana Headley
Wydawnictwo: Galeria Książek
Data premiery: 12.02.2020

Maria Dahvana Headley, Autorka bestsellerowych powieści, przenosi klasyczną historię Beowulfa we współczesne realia. W scenerii amerykańskiego miasteczka dwie matki – gospodyni domowa i zaprawiona w bojach weteranka – starają się chronić tych, których kochają.
Herot Hall to bogate miasteczko z pięknymi rezydencjami. Domostwa pooddzielane są od siebie równymi drewnianymi ogrodzeniami, a mieszkająca tam społeczność jest całkowicie samowystarczalna. W każdym domu jest kominek, każdy kominek jest wyposażony w pojemnik z gazem, a na zewnątrz – na trawnikach i placach zabaw – rosną równe rzędy polnych kwiatów. Jednak tym, którzy mieszkają na przedmieściach, Herot Hall wydaje się fortecą strzeżoną przez gęstą sieć bram, kamer i fotokomórek.
Życie Willi, żony Rogera Herota (dziedzica Herot Hall), płynie spokojnie i niespiesznie. Jej dni wypełnione są opieką nad synem Dylanem, spotkaniami matek, zajęciami dla dzieci, przyjęciami urodzinowymi i podwieczorkami. Tymczasem w jaskini poza granicami Herot Hall mieszka Dana, weteranka wojenna, i jej syn Gren (zdrobnienie od Grendel). Dana nie chciała Grena, nie planowała Grena, urodziła go jakby przez przypadek, nie wie nawet, kiedy zaszła w ciążę... Gdy wróciła z wojny, on po prostu już był.
Pewnego dnia Gren, nieświadom, że Herot Hall postawiło wszystkie płoty i systemy monitoringu, by się odgrodzić właśnie od niego, ucieka z Dylanem. Tego dnia światy Dany i Willi się ze sobą zderzają.

Tytuł: Złodziej dusz
Autor: Aneta Jadowska
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 12.02.2020

Oficjalnie policjantka. Trudny charakter, ale świetne statystyki rozwiązanych spraw. Nieoficjalnie – wiedźma, która dzieli swój czas między toruński komisariat a Thorn – alternatywne miasto, gdzie mieszkają magiczni. Do perfekcji opanowała utrzymywanie tych światów w równowadze i kompletnej izolacji. Do czasu.
W Thornie giną istoty nadprzyrodzone i to Dora ma znaleźć sprawcę. W Toruniu dyskretne korzystanie z magii w trakcie śledztwa odbija jej się solidną czkawką. Na szczęście nie jest z tym wszystkim sama – wspiera ją Miron, wnuk Lucyfera.
Akcja, emocje i humor – jedyna i niepowtarzalna Wiedźma Dora Wilk powraca w nowym wydaniu i lepszej formie niż kiedykolwiek. Jedna z najpopularniejszych serii urban fantasy w świeżej odsłonie.

Tytuł: Marysieńka Sobieska. Autoportret
Autor: Janina Lesiak
Wydawnictwo: MG
Data premiery: 12.02.2020

Marysieńka Sobieska: wiek nie do końca ustalony, pochodzenie niepewne, wykształcenie przeciętne, inteligencja powyżej normy, spryt zaskakujący, temperament chłodny, uroda zniewalająca, ambicja niezmierzona, znak zodiaku Rak, królowa Polski od roku 1774 do 1796. Ukochana małżonka Jachniczka, czyli króla Jana III Sobieskiego. Pani na Wilanowie. Nimfa, Róża, Bukiet, Esencja, Astrea – czyli "jedyne serca i duszy kochanie", kobieta o dwóch skrzydłach: purpurowym, miłosnym i pulsującym erotyzmem, oraz ciemnym: niejasnym i nieposkromionym w pragnieniu zaszczytów, hołdów i "taburetu" w Wersalu.
Janina Lesiak próbuje pokazać Marię Kazimierę po swojemu, czyli szukając w jej losach radości i smutków bliskich każdej kobiecie i pomagając królowej namalować autoportret, który przybliży ją współczesnym czytelnikom. Autorka ma nadzieję, że Marysieńka Sobieska, tak wiernie i gorąco kochana przez niepospolitego mężczyznę i władcę, dołączy do orszaku wyjątkowych władczyń, o których trzeba pamiętać.

Tytuł: Alicja. Klub Fanek W.M.
Autor: Majka Milejko
Wydawnictwo: Mazowieckie
Data premiery: 12.02.2020

Przyjaźń to jest to!
Połączyła je Wielka Miłość! I to dosłownie. Zauroczenie serialowym "chłopakiem z plakatu" to początek wspaniałej przyjaźni.
Po przeczytaniu tej książki będziesz miała ochotę zadzwonić do swojej przyjaciółki i powiedzieć: Fajnie, że jesteś!

Tytuł: Tyson Fury. Bez maski. Autobiografia
Autor: Tyson Fury
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 12.02.2020

Szczera, zaskakująca i szokująca historia jednego z najlepszych pięściarzy świata!
Przyszedł na świat, ważąc ledwie 450 gramów. Lekarze dawali mu jeden procent szans na przeżycie. 14 lat później mierzył już niemal dwa metry, a rywale uciekali, gdy tylko zobaczyli go na ważeniu. Kiedy zdobył Tytuł mistrza świata wydawało się, że osiągnął swój wymarzony cel. Nie miał pojęcia, że dopiero teraz zmierzy się z najtrudniejszym przeciwnikiem.
Depresja, a wraz z nią kolejne omeny: alkohol, narkotyki i myśli samobójcze. Był "Królem Cyganów", który sensacyjnie położył kres erze braci Kliczko, a w kilka miesięcy stał się 180-kilogramowym wrakiem człowieka. Był o krok od skończenia ze sobą, ale również z tej walki wyszedł zwycięsko.
W tej szokującej autobiografii Tyson Fury opowiada, jak tego dokonał. Ale nie tylko. Zdradza, co działo się w szatni przed i po walce z Wilderem, kto próbował go przekręcić podczas turnieju w Polsce i jak to możliwe, że pojedynek z Kliczką rozegrał się tak naprawdę w saunie. Najlepszy bokser naszych czasów zrzuca swoją maskę. Sprawdź, co się pod nią kryje!

Tytuł: Miłość
Autor: Helene Delforge
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data premiery: 12.02.2020

Miłość nie jest jedna, wymyka się definicjom i słowom. Czym więc jest? Książka Hélène Delforge i Quentina Grébana, duetu znanego już z cenionej książki "Mama", to wielobarwna, czasem radosna, czasem nostalgiczna, innym razem zasmucająca próba zebrania emocji, wrażeń, kolorów i odcieni najważniejszego uczucia na ziemi. Jaka jest miłość, gdzie ją spotkać, jakie ma odcienie w młodości i gdy lat przybywa? Uczucia, które znajdziesz w każdym okruchu dnia, codziennych gestach, słowach, w powietrzu i w piasku.
Książka dla wszystkich absolutnie obowiązkowa.

Doba powinna być co najmniej dwa razy dłuższa, oczywiście dodatkowe godziny powinny być tylko na czytanie książek :) Może wtedy zdążyłabym poznać wszystkie, które mnie interesują.

A wam jakaś powieść wpadła w oko? A może macie ją już za sobą? Koniecznie podzielcie się wrażeniami!

czwartek, 13 lutego 2020

Suszonki. Zachowaj smak na dłużej – Teresa Marrone



Suszonki to temat nie do końca przez nas poznany. Jedni je lubią, drudzy nieco mniej. Nie wszyscy też wiedzą co właściwie można suszyć, a okazuje się, że można i to bardzo wiele.


Tytuł: Suszonki. Zachowaj smak na dłużej
Autor: Teresa Marrone
Wydawnictwo: Zwierciadło

Suszenie to jedna z najstarszych metod wykorzystywana do przedłużania trwałości żywności. Dawniej suszono małe ilości i to głównie na własne potrzeby. Dziś w większości na wysoką skalę suszy się żywność, która jest poddawana bardzo restrykcyjnym przepisom. Zautomatyzowane linie produkcyjne do tego celu mogą robić wrażenie, ale czy nie to co sami robimy cieszy nas najbardziej? 

W tym miejscu pojawia się więc kluczowe pytanie: czy do suszenia żywności potrzebujemy specjalnego sprzętu? Wszak nasze babcie, jak i wielu współcześnie radzi sobie na bardzo proste sposoby. Do suszenia grzybów wystarczył tylko sznureczek i już całe eksponaty zawisały nad półkami w spiżarniach. Teraz mamy do dyspozycji specjalne suszarki. Takie sprzęty nabędziemy już za kilkadziesiąt złotych. 

Książka wprost obfituje w ilustracje, które zrobiły na mnie duże wrażenie. Wszystkie poszczególne kroki suszenia, począwszy od obierania, wykrawania i krojenia są przedstawione etapami i przejrzyście. Ilość warzyw, owoców, ziół, przypraw i mięsa przyprawia o zawirowanie! Bardzo spodobało mi się przedstawianie danych produktów przed i po suszeniu. Czasem nawet trudno rozpoznać konkretny produkt, albo co gorsza można go pomylić z innym! Ale to ciekawe i kształcące doświadczenia.

Suszenie mięsa raczej nie będzie przeze mnie wykorzystywane, ale dobrze znać podstawowe informacje potrzebne do tego procederu. Ze swojej strony bardzo polecam rozdział o suszeniu ziół, bo jak w każdej kuchni bywa, to właśnie one są wykorzystywane w największym stopniu. A świeżo ususzone na pewno dadzą wyjątkowy aromat naszym daniom. Już nie mogę doczekać się sezonu, w którym będę mogła zebrać świeże listki bazylii i mięty. Z książki postanowiłam w pierwszej kolejności wykorzystać instrukcję suszenia dyni, która królowała w sezonie jesiennym. Tak więc, oprócz zapraw octowych na moim stole pojawiły się kawałki tego suszonego warzywa. Proces nie był skomplikowany, natomiast wymagał trochę czasu. Suszona dynia niestety nie wyglądała jak na obrazku, ale satysfakcja była.

Ciekawym rozdziałem okazał się ten ostatni, w którym autorka podaje nam konkretne przepisy z suszonych produktów spożywczych. Skoro mamy już zapasy to czas je wykorzystać! Mieszanki suszonek często są przydatne w górskich wyprawach czy kempingach. Lekka waga i świeżość decyduje o ich idealnym przeznaczeniu. Coraz częściej zauważyłam też ich wykorzystanie jako prezent. W gustownym opakowaniu wyglądają przepysznie i ładnie. Genialnie przedstawione są przyprawy do drobiu, chilli i innych ziół. W książce poznałam salsefię, której do tej pory nigdy nie kojarzyłam. 

Nie sposób wspomnieć o wszystkich suszonkach i potrawach, więc polecam zajrzeć do tej pozycji. Nawet jeżeli nie macie ochoty suszyć żywności to warto do niej zajrzeć. Można tu znaleźć sporą dawkę wiedzy i kto wie, może zainspiruje Was to do wykorzystania suszonek (choćby kupionych) w waszej kuchni. Suszonki to lekka i przyjemna książka na spędzenie chwili wolnego popołudniowego czasu. Za prawdę warto mieć ją na półce w kuchni, aby zajrzeć do niej w każdym momencie!

Patrycja Sobierajska

środa, 12 lutego 2020

Najdroższy banan świata – Ewa Nowak


W dzisiejszą podróż chciałabym zabrać Wasze pociechy. Zapewniam, że i Wy podczas tej wycieczki nudzić się nie będziecie, ale dzieciaki od lat dziewięciu i wzwyż przeżyją niesamowitą przygodę. Udamy się do Warszawy, gdzie czeka już na nas pewien zespół tajnych szpiegów operacyjnych.


Tytuł: Najdroższy banan świata, czyli kto wykradł grę z komputera
Cykl: Akademia Szpiegów
Autor: Ewa Nowak
Wydawnictwo: Czarna Owca

Ten zespół szpiegów to Mieszko, kryptonim Anakin, jego współpracowniczka Marcelina alias Omega i dowódca tata Czternasty. Do naszych bohaterów trafimy kilka dni przed premierą kolejnej części niezwykle popularnej gry komputerowej, którą ktoś wykradnie z komputera jej programistki. Nasi bohaterowie będą musieli odnaleźć złodzieja. Czy im się to uda i w jaki sposób to zrobią, to już Wasze dzieci po powrocie z tej podróży opowiedzą Wam same.  Zrobią to na pewno z prawdziwą przyjemnością, bo mam nadzieję, że spędzą tam przesympatycznie czas.


Jak na pewno zauważyliście, bardzo rzadko recenzuję książki dla dzieci. Do tej lektury zachęciło mnie nazwisko autorki. Twórczość pani Ewy znam nie od dziś, jej książki dla starszej młodzieży czytałam już jako dorosła, ale przypominały mi one moje dzieciństwo i tytuły między innymi pani Musierowicz, na których dorastałam. Miałam więc ochotę sprawdzić co autorka, ma do zaproponowania młodszemu czytelnikowi i nie zawiodłam się. Czytałam t ę książeczkę z wielką przyjemnością i uśmiechem na twarzy.

Jej akcja dzieje się niby w czasach współczesnych, ale technologia jest tu o wiele bardziej rozwinięta niż dziś, co na pewno spodoba się młodemu czytelnikowi. Mikrofon kierunkowy ( cokolwiek by to nie znaczyło:)), noktowizor, koparka z silnikiem elektrycznym, laserowy mikroskop, kościotrup z wnętrznościami czy symulator lotów międzyplanetarnych to codzienne zabawki bohaterów tej książki. Oj, czegóż tam nie ma! Nie martwcie się jednak poczciwe kucyki Pony, też się znajdą.

 Wielkie brawa dla autorki za podkreślenie relacji chłopiec- dziewczynka, gdzie obydwoje są pełnoprawnymi partnerami i współpracują ze sobą zgodnie i bez przeszkód. Mieszko twierdzi nawet, że kobiety są fantastycznymi agentami i nie ma żadnego problemu, by na korytarzu pełnym szkolnych kolegów, bawić się z Marceliną "dziewczyńskimi" zabawkami. Najważniejsze jest przecież skuteczne wykonanie zadania, a jak już przecież wiemy, kobiety są fantastycznymi agentami:)

Książka jest ciekawie zilustrowana, wyraźnymi, czarno- białymi rysunkami, dzięki którym dziecko naprawdę poczuje się, jakby znajdowało się w środku tej ciekawej akcji. Dodatkowo na pierwszych kartkach, jeszcze przed stroną tytułową widnieją rysunki wszystkich najważniejszych postaci, także młody czytelnik już na wstępie, wie, z kim będzie miał okazję przeżyć tak niesamowitą przygodę.

Najdroższy banan świata.... to część druga cyklu Akademia Szpiegów. Część pierwsza to Noga w szufladzie, czyli domowa historia szpiegowska, a pod koniec lutego w księgarniach pojawi się Sopel bramkostrzelny, czyli najdroższy transfer w historii piłki nożnej, w którym to tomie nasi bohaterowie będą musieli odkryć, kto stoi za nieudanymi transferami i kontuzjami zawodników w pewnym klubie piłkarskim. Jestem święcie przekonana, że Wasze dzieci po powrocie z tej podróży upomną się o kolejne tomy przygód nieustraszonych agentów.

Serdecznie zachęcam Was do podsunięcia im tej książki, bo mam nadzieję, że wzbudzi w nich ona pragnienie kolejnych, pasjonujących literackich destynacji.

A już niebawem powrócimy na odwiedzane już przez nas dwa razy Lipowe Wzgórze, by tym razem poznać bliżej Klarę Horczyńską. Do następnego!

Dorota Skrzypczak.



niedziela, 9 lutego 2020

O północy w Czarnobylu – Adam Higginbotham


Za sprawą serialu tragedia, która rozegrała się w Czarnobylu, na nowo stała się tematem dyskusji. Za sprawą publikacji „O północy w Czarnobylu” mogłam zgłębić ten temat jeszcze dokładniej. Czy warto było sięgać po tego „grubaska”?


Tytuł: O północy w Czarnobylu
Autor: Adam Higginbotham
Wydawnictwo: SQN

Chyba każdy słyszał chociaż trochę o elektrowni w Czarnobylu, czy to w trakcie lekcji historii, czy też podczas oglądania wspomnianego wcześniej serialu. Prawda jest jednak o wiele bardziej skomplikowana, niż dałoby się to streści w trakcie zajęć czy kilku odcinków. Dla dociekliwych, dla chcących wiedzieć więcej, ta książka to prawdziwy skarb.

Po pierwsze, została bardzo przystępnie napisana. Nie mamy wrażenie, że czytamy nudną rozprawę szkolną, ale że poznajemy fascynujące sekrety przeszłości. Autor regularnie okrasza swoją książkę licznymi „smaczkami” i ciekawostkami, które nie są powszechnie znane.

Po drugie, przekrój serwowanych informacji jest naprawdę szeroki. Jeśli sądzicie, że książka skupia się głównie na wybuchu, to jesteście w błędzie. Autor zaczyna jeszcze przed założeniem miasta, wprowadza nas w temat, opowiada ogólnie o promieniowaniu, a potem… dalej brnie w ciekawostki i wszystko, co ogólnie wiąże się z tematem. Z tego względu „O północy w Czarnobylu” to propozycja dla miłośników literatury faktu, którzy chcą nie tylko jak najlepiej poznać temat, ale też przy okazji dowiedzieć się wielu innych rzeczy.


I po trzecie, książka nie wprowadza nas tylko w sam przebieg katastrofy, ale też obrazuje warunki społeczne, obnaża propagandę i daje nam poczuć klimat tamtych czasów. „O północy w Czarnobylu” to solidny reportaż, kawał dobrej roboty, po który naprawdę watro sięgnąć, żeby poszerzyć swoje horyzonty.


Książka dostępna była na portalu CzytamPierwszy.pl.

sqn

logov5



Podróż Cilki – Heather Morris

Pierwszy tom tej serii wzbudził wiele kontrowersji, ale też moich uwag. Coś było na rzeczy i naprawdę nie dało się o niej pisać, bez wspominania historycznych nieścisłości. O czym mowa? O „Tatuażyście z Auschwitz”. Tym razem sięgnęłam po tom drugi, czyli „Podróż Cilki”. Czy wzbudziła we mnie te same wrażenia, co poprzedni?


Tytuł: Podróż Cilki 
Cykl: Tatuażysta z Auschwitz (tom 2)
Autor: Heather Morris 
Wydawnictwo: Marginesy

Wydawałoby się, że koszmar Cilki wreszcie dobiegł końca. Przetrwała piekło Auschwitz, obóz został wyzwolony przez wojska radzieckie, jednak piekło… wcale się nie skończyło. Dziewczyna zostaje wysłana do sowieckich łagrów za „kolaborowanie z wrogiem”, a ona po prostu chciała przeżyć. Znów w nieludzkich warunkach, poniżej godności, walczy o każdy dzień. Czy Cilka znajdzie w sobie dość sił?

Bohaterką tej książki jest Cilka, postać, która we wcześniej odrywała ważną, chociaż drugoplanową rolę. Tym razem autorka już na samym początku zaznacza, że jej powieść jest jedynie inspirowana historią. Losy głównej bohaterki to połączenie życia autentycznej postaci, innych osób, ale też literackiej fikcji. I ta deklaracja paradoksalnie odniosła dobry skutek. W przypadku „Tatuażysty” bardziej zaznajomieniu z tematyką recenzenci wytkali autorce wiele błędów i nieścisłości, tym razem więc nie można powołać tego argumentu.

Na plus można też policzyć warsztat pisarski. Powieść została napisana lepiej niż poprzednio. Jest równie przystępna, mocna w przekazie i lekka w formie, co wcześniej, ale mniej jest „zgrzytów”. To dość zaskakujące, bo jak na tak dosadną tematykę, książkę czyta się naprawdę błyskawicznie.



Kolejnym elementem napisanym lepiej są same losy bohaterki. Tak samo, jak i wcześniej, całość sprawia wrażenie scenariusza pod kinową adaptację, ale tym razem zło nie trzyma się na odległość. Cilka ma za sobą mnóstwo ciężkich doświadczeń i faktycznie ma to swoje przełożenie w opowiadanej fabule. Równie nieźle sprawdzają się nawiązania do akcji z Auschwitz, które nie były wcześniej przytaczane. Obydwa miejsca łączy wiele nawiązań i analogi, co kompozycyjnie sprawia wrażenie przemyślanej całości.

W recenzji poprzedniej części sporo czepiałam się przeinaczeń prawdy historycznej. Niestety tym razem ciężko mi się do tego odnieść, niewiele na ten temat czytałam, dlatego opisane wydarzenia wydają mi się prawdopodobne.

„Podróż Cilki” to książka poruszająca i dająca do myślenia. Budząca w czytelniku wiele emocji, obrazująca jednocześnie okropieństwa i dobro w ludziach. W miejscu pełnym cierpienia łatwo stracić człowieczeństwo. To ważna lekcja, nie tylko opowieść o przeszłości.

logov5
.com/proxy/

środa, 5 lutego 2020

Kłamca 4. Kill'em all – Jakub Ćwiek


Stary dobry Kłamca, bo jak tu żyć bez Lokiego? Po raz drugi „przebyłam” z nim szmat drogi i przeżyłam wiele przygód. Jednak ta wycieczka powoli dobiega końca. Jakie wrażenie zrobił na mnie ostatnia, finałowa część serii?


Tytuł: Kłamca 4. Kill'em all 
Cykl: Kłamca (tom 4)
Autor: Jakub Ćwiek
Wydawnictwo: SQN

Tom 4 stanowi bezpośrednią kontynuację „Otchłani sztandaru”. Loki utknął w podejrzanej krainie elfów. W tym czasie Apokalipsa trwa w najlepsze. Jednak absolutnie nic nie idzie zgodnie z planem. Co ma do tego dwóch mitycznych bogów i znany reżyser? Jedno jest pewne, „tego jeszcze nie grali”.

Nie często sięgam po książkę dwa razy, w końcu tyle wychodzi nowych, że zwyczajnie brak mi czasu. Dla „Kłamcy” zrobiłam wyjątek i drugi raz przeczytałam całą serię. Każdą kolejną powieść coraz lepiej pamiętałam, a tom 4 wywołał we mnie bardzo podobne odczucia, co za pierwszym razem.

Przede wszystkim uwielbiam kreacje Lokiego, ale też sam pomysł na świat.  Genialnie sprawdza się połączenie różnych wierzeń i okraszenie tego wszystkiego szczyptą czarnego humoru. To jest ten komizm, za którym wręcz przepadam, więc i tym razem od pierwszych stron bez reszty wciągnęłam się w opowieść.

Tak samo, jak i wcześniej, po pierwszej ekscytacji sam motyw przebywania w krainie elfów zaczął mi się dłużyć. Pomysł był niezły, fajnie wprowadzony i z mnóstwem smaczków, jednak ta eskapada trwała trochę za długo, jak na tempo akcji, do którego przyzwyczaił nas autor. Przez pierwszą część książki to Apokalipsa, a nie Loki, napędza akcję.

Potem… jest już tylko lepiej. Przygoda nabiera rozpędów, a rzesze zombie (jako jeden z uroków Apokalipsy) nie dają naszym bohaterom ani chwili wytchnienia. Opowieść jednocześnie kończy wszystkim wątki z przytupem, ale też pozostawia czytelnika z uczuciem niedosytu. Bo jak to? Już koniec? Chociaż tym razem wiedziałam, do czego to wszystko zmierza, po raz kolejny żałowałam, że to już ostatni tom serii. Bo jednak cykl „Stróże” to już nie to samo.



Kłamca był i będzie jednym z moich ulubionych postaci fantasy. To właśnie z nim odkrywałam magię tego gatunku i zawsze będę miała do niego sentyment. Cykl może nie jest idealny, ale świetnie się przy nim bawiłam. Jeśli lubicie fantastykę z przymrużeniem oka i jakimś cudem jeszcze nie czytaliście tej książki to… zdecydowanie polecam!



logov5


Książka dostępna była na portalu CzytamPierwszy.pl.

poniedziałek, 3 lutego 2020

Przygody małego duchołapa – Aneta Jadowska


Wymyśleni przyjaciele nie są wcale tacy fajni. Bo mimo tego, co sądzicie, wcale nie potrafią wszystkiego. Ani latać, ani przechodzić przez ściany. Są jak wszystkie dzieci, tylko… wymyślone. Co innego duchy! One potrafią wszystko! Z nimi zabawa jest przednia! Tylko uważajcie, by nie zajść któremuś za skórę, wtedy to zaczyna się dziać!


Tytuł: Przygody małego duchołapa
Wydawnictwo: SQN

Piotruś widzi duchu! Ale nie róbmy z tego wielkiego halo. To na razie tylko dwójka małych, zagubionych duszków, które czuję się bardzo samotne. Piotruś jest zachwycony nowymi kompanami przygód do czasu… gdy te nie robią czegoś bardzo nieładnego. Chłopiec z takimi niegrzecznymi dziećmi to się przyjaźnić nie zamierza. Jednak jak ukarać łobuzów, których widzi tylko on?


„Przygody małego duchołapa” to Aneta Jadowska, jakiej jeszcze nie znacie! Nadal zabawna, ale już w zupełnie inny sposób. Jej opowieść pełna jest czaru, rodzinnego ciepła i miłości. To historia wypełniona po brzegi pozytywnymi emocjami, ale też trudnymi przeżyciami. Żadna książka ostatnio tak bardzo mnie nie wzruszyła, jak ten komiks!

Narracja prowadzona jest z perspektywy Piotrusia i jego punkt widzenia jest naprawdę magiczny. Chłopiec ma w sobie mnóstwo dziecięcego uroku, ale jest też niezwykle błyskotliwy. W ciekawy sposób autorka bawi się z dorosłym czytelnikiem i przekazuje wiele rzeczy niejako „nad głową” głównego bohatera, który je co prawda relacjonuje, ale nie do końca rozumie. Ta opowieść zwraca uwagę na to, jak dzieci postrzegają wiele życiowych spraw, nie wykluczając z tego tych najcięższego kalibru.

Na uznanie zasługuje również piękna grafika. Z przyjemnością śledziłam rozwój historii i podziwiałam cudowne obrazki. Jedyne, co mnie zaskoczyło, to wymiary. Przyzwyczaiłam się, że komiksy są raczej mniejsze. Ten na pierwszy rzut oka kojarzy się z czytanką dla dzieci, a jest czymś o wiele więcej. To lektura, która sprawi przyjemność zarówno małym, jak i dużym czytelnikom. Jest styl jest bardzo podobny do uwielbianej przeze mnie serii „Ernest i Rebeka”. Ciepło, magia i codzienność, która potrafi zauroczyć i nie raz poruszyć.

Zdecydowanie polecam i już nie mogę się doczekać kontynuacji. Mam nadzieję, ze przygody Piotrusia zaowocują długaśną serią.

B_duzeka_logo
logov5


Książka dostępna była na portalu CzytamPierwszy.pl.

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates