piątek, 21 marca 2014

Ciasto kasza manna pomarańcza

Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 1 paczka masła
  • 2 pomarańczy
  • 1 opakowanie herbatników
  • 1/2 opakowania biszkoptów
  • 3/4 szkl cukier
  • 1 szt. galaretka pomarańczowa
  • 11 łyżek kasza manna


Foremkę wykładam herbatnikami.
Pomarańczę kroję w mniejsze kawałki.
Przygotowuję też galaretkę- z 1/4 mniej wody niż z przepisu na opakowaniu. W garnku gotuję mleko aż będzie ciepłe, wtedy dodaję masło (lub margarynę), cukier, mieszam wszystko aż do rozpuszczenia, dodaję kaszę mannę i ponownie mieszam mieszamy -masa ma być naprawdę gęsta (bez mieszania powstaną grudki).
Masę dzielę na dwie części. Najpierw wylewam pierwszą część. Przekładam ją ponownie herbatnikami, potem nalewam na nie drugą porcje. Układam po bokach formy biszkopty.
Gdy galaretka zgęstnieje (ale nie stanie się zupełnie sztywna) polewam nią przygotowane ciasto. Po ok. 15 minutach układam pomarańczę.
Wkładam wszystko na noc do lodówki.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates