Ciasto ze śliwką pod kruszonką
Składniki:
- 1 szkl oleju
- 1 szkl cukru
- 1 kg śliwek
- 2 szkl mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szcz soli
- 1 cukier wanilinowy
- 5 jajek
Na kruszonkę:
- pół szkl cukru
- pół szkl mąki
- 125 g masła
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem. Dosypujemy cukier wanilinowy. Ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę oraz olej. Śliwki myjemy, przekrawamy w pół, wyjmujemy pestki. Nalewamy ciasto na posmarowaną blaszkę, układamy śliwki. Składniki na kruszonkę ugniatamy i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez godzinę w 180 st.
Pyszna klasyka ;)
OdpowiedzUsuńo tak! pasuje do wszystkich owoców!
Usuńświetny post :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dzięki!
Usuń