Warzywka po chińsku
Kuchnia chińska kojarzy mi się z wszystkim co najlepsze. Nieograniczonym polem do łączenia smaków i kolorów. Nie ma możliwości poznać ją do końca, na każdym kroku zaskakuje czymś nowym!Uwielbiam się nią inspirować. Skutkiem tego są pyszne, chrupiące warzywka.
- 2 gałązki pietruszka
- 1 szt marchew
- 100 gram brzuszek
- 100 gram por
- 1/2 szt papryka
- 1 szt cebula
- 3 szt grzybki mun
- 2 łyżki sos sojowy
Na patelni podsmażamy brzuszek.
Warzywa kroimy w słupki, dość cienkie.
Dokładnie szatkujemy pietruszkę i zioła.
Suszone grzybki mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem również kroimy w słupki. Warzywka (też grzybki) dodajemy na patelnię z brzuszkiem, podrumieniamy ok. 15 minut na głębokim oleju mieszając co jakiś czas. Dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy cieple, można posypać sezamem.
Pyszne i chrupiące!
Ładnie podane! A z sezamem byłoby jeszcze ładniejsze :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł! Miałam w sumie dodać, ale zapomniałam :)
Usuń