Featured

wtorek, 22 maja 2018

Projekt zdrowie

 

To, że bieganie jest zdrowe, wie każdy. Poprawia kondycje, korzystanie wpływa na wygląd i samopoczucie. W sezonie letnim część z nas ochoczo wkłada trampki i zdobywa szczyty. Większość jednak z odrobiną ironicznego uśmiechu dziękuje za wszystkie wypady na rower, wizyty na siłowni czy basenie. W końcu... chcemy odpocząć. Ale czy bierny relaks jest dla nas dobry? Może robimy poważny, błąd zamieniając bieżnię na łóżko?

Tytuł: Projekt zdrowie
Autor:
Anders Hansen
Wydawnictwo:
Smak słowa

Projekt zdrowie to książka, której motywem przewodnim jest promocja ruchu i aktywnego odpoczynku. Chociaż tytuł sugeruje, że będzie to podejście racze szersze, autorzy nie poruszają innych tematów taki jak np. odżywianie. Zastanawiacie się, ile można napisać o ćwiczeniach i czy w takiej książce da się zaczytać? Ja też się zastanawiałam! I znam odpowiedź, napisać można bardzo dużo, ale co więcej, czytanie tego... jest niesamowicie wciągające!

Ale od początku. Pierwsze, na co zwróciłam uwagę, to przyjemna, „modna” okładka. Jej grafika rzuca się w oczy i odpowiada obecnym trendom. Również ilustracje zamieszczone w środku, rozpoczynające każdy rozdział, fajnie współgrają z omawianą tematyką.

Jeśli zaś chodzi o zawartość, to muszę uprzedzić, ten poradnik jest naprawdę motywujący. Owszem, nie zastąpi silnej woli i determinacji, ale zapewni całkiem sporą porcję informacji zachęcających do zmian. Przede wszystkim dowiemy się, że średnio intensywny wysiłek skutecznie zastąpi nam... leki. Ale to nie wszystko, poprawi jakość naszego życia oraz jego długość. Dowiemy się, ile chorób może nas ominąć oraz jakie przypadłości nie będą naszym udziałem. Pozytywne efekty nie ograniczają się do samego zdrowia fizycznego. Autorzy przedstawią nam wyniki badań wskazujące, że w ten sam sposób poprawimy też naszą inteligencję, koncentrację i pamięć? Niemożliwe? A jednak ta książka dowodzi, że ruch to podstawa.

Skoro już o badaniach mowa, ten poradnik jest na nich oparty, przywołuje wnioski, tezy, rezultaty, ale nie stanowi pracy naukowej. Nie dowiemy się na jego podstawie, jaka była próba badana, kiedy konkretnie je prowadzono, a czasem nawet jak wyglądał ich przebieg. Prawdopodobnie w publikacji tego typu byłoby to po prostu niemożliwe, ale dla dociekliwych autorzy umieścili na końcu spis materiałów źródłowych.

Jakie więc mamy korzyści z czytania tej książki? Po pierwsze, dowiemy się dużo, naprawdę dużo na temat aktywności fizycznej i jej pozytywnych skutków. Taka ilość informacji skłoni do refleksji nawet najbardziej ociężałego lenia kanapowego. Bo skoro można zyskać kilka lat życia dzięki szybkiemu marszowi... to czemu nie spróbować? Po drugie, poradnik nie ogranicza się do motywowania nas, ale też podaje bardzo konkretne techniki treningowe. Wskazuje, które z nich jakie dają rezultaty. Minusem jest jednak, że dotyczą one przede wszystkim biegania lub jazdy na rowerze. I chociaż autorzy dokładnie tłumaczą jakie tempo zachować, nie jest to niestety plan treningowy. A szkoda, ponieważ chętnie bym z niego skorzystała.

Więc jakie mam wniosku? Projekt zdrowie to książka, po którą naprawdę warto sięgnąć. Może nie od razu sprawi, że staniemy się sportowcami, ale być może zmieni coś w naszym myśleniu. Bo rezultaty, które możemy w ten sposób osiągnąć, są niesamowite. Oczywiście w mojej głowie pojawiła się wtedy czerwona lampka. Kondycja, koncentracja, nowe szare komórki i wiele, wiele więcej. To nie może być tak proste! Ale z drugiej strony... co z tego? Przecież w ten sposób nic nie ryzykuje! Warto spróbować :)


poniedziałek, 21 maja 2018

Podróż w trzech smakach



Gdy jesteśmy młodzi, wyobrażamy sobie, że przyszła praca będzie naszą pasją. Nie zakładamy ośmiogodzinnej męczarni w oczekiwaniu na parę godzin wolnego. A jednak... dość szybko okazuje się, że świat przygotował dla nas właśnie takie plany. Czy nie da się z tym zerwać? Może próbować. Zapraszam na smakowitą wyprawę tropem pasji.

Tytuł: Podróż w trzech smakach
Autor: Layne Mosler
Wydawnictwo: Wydawnictwo kobiece

Dla Layne jedzenie to coś więcej, niż zaspakajanie głodu, to prawdziwa miłość do jedzenia. Dlatego zawsze sądziła, że w końcu założy własną restaurację. Niestety życie zweryfikowało jej plany. Dziewczyna wsiada więc do samolotu i zgodnie z zasadą, że podróżowanie to najlepszy sposób na egzystencjalne problemy, leci do Buenos Aires. Tam wpada na pomysł kulinarnego bloga. To przecież takie proste. Wystarczy wsiąść do taksówki i zapytać kierowcę, gdzie jest jego ulubiona restauracja. I tak zaczyna się wyprawa pełna smaków i... problemów.

Podróż w trzech smakach to książka obyczajowa. Nie reportaż, nie przewodnik, tylko powieść o trzech odmiennych miastach oraz o życiowych komplikacjach głównej bohaterki. Nie znajdziecie tu turystycznych atrakcji, ale prawdziwy i realny klimat metropolii. Z wszystkimi ich blaskami i cieniami. Odwiedzicie mało znane restauracje (szkoda, że nie mogę sprawdzić ich w rzeczywistości), czy nawet jadłodajnie. Wszystko to za sprawą Layne, której niestraszne są żadne przeszkody.

Mniej więcej do połowy książki byłam nią zachwycona. Bardzo podobały mi się lokalne historyjki i życiowe perypetie głównej bohaterki. Również jej pomysł na bloga był bardzo ciekawy i zainteresowaniem czekałam na rozwój tego wątku. I w pewnym momencie straciłam cierpliwość. Bo ta lekka i codzienna opowieść w ogóle się nie zmieniała. Niespieszne tempo fabuły nie przebierało na prędkości, a mglisty cel całej historii w ogóle się nie konkretyzował. Książka składa się w głównej mierze z taksówkowych opowieści, zarówno samej Layne, jak i innych osób. Ale... omijając co jakiś czas kilkanaście stron, niewiele się traci. Ot przegapimy kilka anegdotek, nic wielkiego. Zabrakło mi ogólnego celu, tego, co motywowało bohaterkę do dalszych działań (poza tak życiowymi kwestiami, jak to, że z czegoś trzeba żyć). Po prostu wstawała codziennie i... szła do pracy (skąd ja to znam?). Niestety temat bloga, czy zawodowych aspiracji Layne, nie został rozwinięty na tyle, by do czegokolwiek doprowadzić. Szkoda, ponieważ bardzo na to liczyłam.

Fajnym wątkiem okazała się zmiana miast. Nie było ich niestety wiele, bo aż trzy (wszystkie wskazane na okładce). Żałowałam, że bohaterka nie zdecydowała się na bardziej orientalne wycieczki, np. do Chin czy chociaż Wenecji. Żaden z trzech obranych przez nią kierunków nie jest jakoś wysoko na mojej liście podróży, dlatego też nieszczególnie zależało mi na poznaniu szczegółów tych wypraw.

Podróż w trzech smakach to lekka i ciepła opowieść o pogoni za marzeniami. Ten utrzymany w optymistycznym tonie zapis życiowych perypetii skojarzył mi się z felietonem. Chociaż powieść nieszczególnie mnie wciągnęła, była miłą i niezobowiązującą odskocznią od codzienności.


piątek, 18 maja 2018

Shinrin-yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody



Japonia to kraj, który niezwykle mnie fascynuje. Dlatego, kiedy tylko słyszę, że wydano książkę w tym temacie, nieważne czy poradnik, czy powieść, zawsze chętnie po nią sięgam. Przeczytałam „Ikigai”, może nie było to przełomowe odkrycie w moim życiu, ale książka sprawdziła się jako lekkie i przyjemne czytadło. Niedawno ci sami autorzy wydali „Shinrin-yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody”. Sięgnęłam po ten poradnik z nadzieją, że i tym razem może nie tyle poznam sens życia, ile przynajmniej odpocznę. Cóż... powiem tak, to była dziwna wycieczka.

środa, 16 maja 2018

Książkowe zapowiedzi – maj cz. 2


Majówka – także ta czytelnicza – w pełni i chociaż zamiast wiosny zrobiło się od razu gorące lato, to my wcale nie narzekamy na taki stan rzeczy. Pewnie wielu z Was zaplanowało sobie urlopy, a jak wakacje to i towarzystwo książek będzie bardzo mile widziane. Może nasze propozycje sprawią, że postanowicie odwiedzić najbliższe księgarnie i odpowiednio się zaopatrzyć na wakacyjne wojaże?

Tytuł: Przygotowania
Autor: Orson Scott Card, Aaron Johnston
Wydawnictwo: Prószyński Media
Data premiery: 15.05.2018

Pierwsza inwazja na Ziemię została odparta przez koalicję wielkich korporacji z międzynarodowymi siłami wojskowymi oraz chińską armię. Chiny zostały spustoszone na początku starań Formidów o wyniszczenie ziemskich form życia i przygotowanie gruntu pod ich własne osadnictwo. Erozja Chin zasiała strach wśród innych narodów Ziemi; strach ten przerodził się w drastyczne działania, kiedy naukowcy stwierdzili, że pojedynczy statek, który spowodował takie zniszczenia, był jedynie statkiem zwiadowczym. Gdzieś za Pasem Kuipera w Układzie Słonecznym znajduje się statek baza, który zmierza w stronę Ziemi, a nie zdoła go powstrzymać żadna broń, jaką ludzkość może wyprodukować. 

W celu obrony Ziemia została zreorganizowana. Ma teraz Hegemona, ogólnoświatowego urzędnika odpowiedzialnego za utrzymanie w ryzach wszystkich poprzednio wojujących ze sobą narodów. Jest Polemarcha, odpowiedzialny za zorganizowanie wszystkich wojskowych sił planety w nową Międzynarodową Flotę. Lecz jest też wróg wewnętrzny, wróg tak stary, jak wojny prowadzone przez ludzi: ambicja i polityka. Chciwość i szukanie własnych korzyści. Czy Bingwen, Mazer Rackham, Victor Delgado i Lem Jukes zdołają odeprzeć tych tak bardzo ludzkich wrogów, by stworzyć broń zdolną skutecznie obronić Ziemię w nieuchronnie zbliżającej się Drugiej Wojnie z Formidami?

Tytuł: Weronika i zombie
Autor: Marcin Szczygielski
Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Latarnik
Data premiery: 15.05.2018

Weronika niedługo kończy czternaście lat. Nic nie układa się jej tak jak powinno. Miała pójść do gimnazjum, jednak wciąż musi uczyć się w podstawówce – w dodatku w innym mieście. Miała z mamą zacząć nowe, wspaniałe życie w Warszawie – spotykają ją tam wyłącznie przykrości i niepowodzenia. Z nikim nie udało jej się zaprzyjaźnić, nikt jej tu nie lubi, w dodatku wpakowała się w potężne tarapaty, o których nikomu nie może opowiedzieć. Ale zaraz... Może jest jednak ktoś, komu mogłaby się zwierzyć?Ktoś, kogo nikt nigdy nie posądziłby o to, że mógłby stać się materiałem na przyjaciela dla trzynastolatki? Ktoś równie samotny jak ona – i podobnie jak ona – bezradny?

Niespodziewana znajomość stanie się dla Weroniki ekspresową podróżą do dorosłego życia, podczas której czeka ją wiele niebezpiecznych zakrętów i niejedno wstrząsające doświadczenie.

Tytuł: Sekret księcia
Autor: Geneva Lee
Seria: Royals
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 17.05.2018

Drugi tom niezwykle intensywnej i seksownej serii Royals!
Alexander nigdy nie obiecywał Clarze, że będzie jej księciem na białym koniu, a ona zostanie jego księżniczką z bajki. Okazał się księciem z mrocznymi sekretami i z ciemnym sercem, które być może nigdy nie będzie potrafiło nikogo pokochać. 
Clara ma złamane serce i próbuje zapomnieć o tym, co łączyło ją z niepokornym księciem. Rozdzieliły ich sekrety, które przed nią ukrywał. Jednak Aleksander nie podda się bez walki. 
Kiedy Clara rzuci się w wir pracy i będzie starała się żyć swoim życiem, książę wróci po kolejną szansę. Czy dwoje tak różnych ludzi pochodzących z innych światów zbuduje prawdziwy związek?
Gorąca, erotyczna seria z najbardziej niepokornym księciem w historii.

Tytuł: Wszystko zaczyna się wiosną
Autor: Marta Alicja Trzeciak
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 17.05.2018

Poruszająca historia o niezwykłym chłopcu, który ocali niejedno życie. 
Baltazar rodzi się w małej księgarence pośród działu z legendami. Matka okrywa go kartkami wyrwanymi z "Najpiękniejszych baśni" i wkrótce po tym umiera. Chłopiec trafia do domu dziecka kochających Miezynków i już na zawsze ma czuć, że jego życie jest niezwykłe oraz czeka go jakieś zadanie, które musi wypełnić. 
Tego samego dnia na świat przychodzi Wojtek. Chłopiec, którego rodzice będą krytykować i uczyć nienawiści do świata. Taki, który będzie uważał, że wszystko mu się należy i jest od innych lepszy. To on ma w przyszłości zadecydować o życiu Baltazara i trzech pokoleń dzieci wychowanych w domu Miezynków. 
Z każdą chwilą drogi młodych mężczyzn zaczynają się ze sobą zbiegać. Czy Baltazar zdoła odwrócić bieg wydarzeń i odnajdzie klucz do przeznaczenia? Czy odkryje sekret zagubionego domu z fotografii matki? A może wszystko zostało przesądzone już w chwili, gdy się urodził?
Piękna, familijna historia o tęsknotach i spełnieniu, która udowadnia w życiu nigdy nie jest za późno. 

Marta Alicja Trzeciak, autorka "Dwudziestu siedmiu snów", w magiczny sposób pokazuje, że życie nie może być gorsze ani lepsze, o ile jest w nim miłość.

Tytuł: Na gwieździstych morzach
Autor: Sara Sheridan
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 17.05.2018

Pachnąca czekoladą i przygodą opowieść o miłości i sekretach. 
W 1824 roku w Brazylii trwa wojna domowa, która sprawia, że ceniona pisarka Maria Graham ma trudności z powrotem do ojczystej Anglii. Kobieta straciła niedawno męża i jako wdowa znalazła się w trudnym położeniu, dlatego chwyta się każdej szansy, aby dostać się na statek do Europy. Przyjmuje ofertę przebiegłego przemytnika Jamesa Hendersona, który proponuje jej wspólny rejs. 
Na pokładzie Maria odkrywa nie tylko sekrety ukryte w tabliczkach czekolady, ale zaczyna też czuć nieodparty pociąg do tajemniczego kapitana. Jednak kobieta z wyższych sfer nie może pozwolić sobie na miłość do przemytnika, dlatego kapitan porzuca kryminalną przeszłość i wciela się w rolę londyńskiego dżentelmana. 
Henderson nie może tak łatwo uwolnić się z przemytniczego kręgu, za którym stoją wpływowi ludzie. Jedynym sposobem na zyskanie miłości Marii jest zdemaskowanie gangu i uwolnienie się z jego sideł raz na zawsze. Czy to jednak wystarczy, aby dumna Maria mogła zająć miejsce u boku kapitana?

"Magiczna, epicka powieść, która zapiera dech w piersiach. Od rozległych plantacji po fabrykę czekolady Fry's Chocolate i ekskluzywne londyńskie ulice. To pyszna, przygodowa opowieść, w której losy dwojga zupełnie różnych ludzi wydają się być przesądzone".

Tytuł: Amulet Jaśminy
Autor: Adrianna Trzepiota
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 17.05.2018

Urzekająca opowieść o przeznaczeniu i prawdziwej magii, które mogą odmienić życie każdej kobiety. 
Jaśmina porzuca rodzinną prowincję, która wywołuje w niej wiele przykrych wspomnień. Przeprowadza się do Warszawy, gdzie chce rozpocząć nowe życie. Wkrótce zaczyna pracę wróżki i powoli zapomina o problemach. 
Jednak nieoczekiwanie wraca do niej przeszłość. Jaśmina rusza w mazurskie strony przesycone zapachem ziół, legend i leśniczego Bojana. Mężczyzna nadal zajmuje szczególne miejsce w jej sercu i choć wygląda na to, że on też jej pragnie, to uparcie ją odrzuca. 
Kiedy Jaśmina postanawia walczyć o jego miłość, los stawia na jej drodze Krzysztofa, któremu wręcza swój amulet. Pojawi się także starsza pani, która zdradzi jej rodzinną tajemnicę sprzed lat i rzuci na nią urok... 
Czy Jaśmina odnajdzie wreszcie szczęście i miłość, których tak bardzo pragnie?
"Pachnąca lasem i szczęściem powieść o sile intuicji i miłości, którą czyta się i smakuje z przyjemnością. To barwna historia dojrzewania bohaterki, która od Zwilczonej, przez Sekretną zimę Jaśminy, aż po Amulet Jaśminy przeszła totalną metamorfozę. Jesteśmy świadkami jej radości, rozterek, wzlotów i upadków. Jest jak najlepsza przyjaciółka, z którą trudno się rozstać".

Tytuł: Zamęt nocy
Autor: Patricia Briggs
Seria: z Mercedes Thompson (8)
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data premiery: 18.05.2018

Bestselerowa seria Patricii Briggs o przygodach Mercedes Thompson okrzyknięta została jedną z najlepszych. 
Tym razem Mercy ma do czynienia z nieproszonym gościem, który wnosi ze sobą do domu zagrożenie, z jakim zmiennokształtna do tej pory nigdy nie miała do czynienia. 
Niespodziewany telefon oznacza nowe wyzwanie. Była żona Adama jest w tarapatach i musi uciekać przed prześladowcą. Partner Mercy nie jest człowiekiem, który odwróciłby się plecami do kogoś w potrzebie. Jednakże kiedy Christy wprowadza się do ich domu, Mercy nie może oprzeć się wrażeniu, że coś jest nie tak. Jej przeczucia szybko się potwierdzają a prawdziwe intencje rywalki wychodzą na jaw. 
Dodatkowo okazuje się, że prześladowca Christy nie jest zwykłym złym człowiekiem - a właściwie w ogóle nie jest człowiekiem. Trup zaczyna ścielić się gęsto i Mercy musi odsunąć na bok osobiste urazy, żeby zmierzyć się z istotą o mocy zdolnej zniszczyć świat.

Tytuł: Wschód księżyca
Autor: Erin Hunter
Cykl: Wojownicy (8)
Seria: Nowa przepowiednia
Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data premiery: 21.05.2018

Minęły księżyce odkąd szóstka kotów wyruszyła w podróż, którą zapowiedziała przepowiednia. Teraz muszą powrócić do domu i przynieść wieści z dalekich stron. Jednak na drodze staje im plemię dzikich kotów, które ma własną przepowiednię do wyjaśnienia. 
Tymczasem w lesie czterech klanów Ognista Gwiazda i Liściasta Łapa bezradnie przyglądają się, jak świat wokół nich ginie, rozrywany szponami bestii kierowanych przez Dwunożnych. Czy szóstka kotów zdąży wrócić na czas i uratować swoich pobratymców?


Tytuł: Broken Silence
Autor: Natasha Preston
Seria: Silence – tom 2
Wydawnictwo: Feeria Young
Data premiery: 23.05.2018

Od wyjazdu Oakley, jej mamy i brata do Australii minęły już cztery lata. Nieuchronnie jednak zbliża się data procesu sądowego i Oakley postanawia wrócić do Anglii, by ostatecznie zamknąć makabryczny rozdział swojej historii. Teraz będzie musiała stawić czoła dwóm mężczyznom, którzy ją skrzywdzili... i jednemu, którego skrzywdziła ona. 
Jej miłość do Cole'a nigdy nie wyblakła, ale jego uczucia mogły się przecież zmienić. Czy tę parę czeka jeszcze szczęśliwe zakończenie?
Bonus dla fanek tej serii: opowiadanie "Silent Night".



Tytuł: Chroń ją
Autor: K.A.Tucker
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 23.05.2018

Dzięki matce, zasłużonej i wielokrotnie odznaczanej komendant policji, Noah Marshall wiedzie niczym niezmącone, wygodne życie. Wszystko zmienia się w chwili, w której zostaje ujawniona skrywana od lat tajemnica. Jackie obwinia się o zniszczenie życia niewinnej rodziny. Pogrążony w żalu syn musi poradzić sobie z tym szokującym sekretem. 
Gracie Richards nie urodziła się w przyczepie kempingowej, ale po czternastu latach walki o przetrwanie w Hollow, nie zna już innego życia. Tutaj przynajmniej nikt nie przypomina jej o ojcu – skorumpowanym gliniarzu, zabitym podczas nieudanej transakcji narkotykowej. Na ubogim osiedlu jest jedną z wielu toczących bój o codzienną egzystencję. Wszystko jednak zmienia się pewnego dnia, gdy na jej progu staje chłopak, zupełnie nie pasujący do otaczającej ją rzeczywistości. 

Pomimo dzielących ich różnic, Noah i Gracie szukają odpowiedzi na te same pytania. Razem odkrywają prawdę o mrocznej i pokręconej przeszłości. Przerasta ich jednak wybuch skandalu, sięgającego głębiej, niż oboje mogliby przypuszczać. 

Zawiła, ekscytująca i pociągająca, napisana przez utalentowaną, specjalizującą się w romansach z dreszczykiem K. A. Tucker.

Tytuł: Toń
Autor: Marta Kisiel
Wydawnictwo: Uroboros
Data premiery: 23.05.2018

Rodzinne sekrety, podróże w czasie, ukryte skarby i krwawa historia Dolnego Śląska... Czyli Marta Kisiel, tym razem serio. Serio. 
Gdy siostry Stern, Dżusi i Eleonora, łamią dwie z trzech świętych zasad ciotki Klary – solidarnie, każda po jednej – świata, o dziwo, nie zasnuwa nagła ciemność. Choć może powinna, zważywszy na katastrofalne konsekwencje. 
Zasada nr 1: nigdy nie zostawiaj pustego mieszkania. 
Zasada nr 2: nie wpuszczaj nikogo za próg. 
Gdy Dżusi Stern pojawia się we wrocławskim mieszkaniu ciotki, zastaje drzwi zamknięte na głucho. Eleonora zostawiła klucze u sąsiadki. Razem z ostrzeżeniem: uważaj na Ramzesa. Na to, by wyjaśnić, kim jest Ramzes, już nie wpadła. 
To bynajmniej nie kot, jak początkowo sądzi Dżusi, a przystojny antykwariusz, który niespodziewanie pojawia się pod drzwiami. Twierdząc w dodatku, że musi odebrać od ciotki pewne tajemnicze pudełko... 
Obie siostry mają trzy tygodnie, by odzyskać własność ciotki. Bo choć o Ramzesie w środowisku wrocławskich antykwariuszy mówi się wyłącznie szeptem, to nawet on nie może być groźniejszy niż rozwścieczona Klara Stern... 
Wygląda na to, że Dżusi i Eleonora wpakowały się w niezłą aferę. Wszystkie tropy prowadzą w przeszłość, do zaginionych przed laty rodziców obu sióstr...

Tytuł: Serce w skowronkach
Autor: Magdalena Kordel
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy
Data premiery: 23.05.2018

Czasami wystarczy zdecydować się na pierwszy krok, by zacząć spełniać marzenia. 
Klementyna boi się marzeń o własnej cukierence, choć w wyobraźni widzi już miejsce, w którym każdy będzie mógł się poczuć jak w domu. Tymczasem niespodziewany splot wydarzeń sprawia, że jeszcze raz będzie musiała zastanowić się, czego tak naprawdę pragnie. Na szczęście mała Dobrochna coraz częściej zadaje jej przenikliwe pytania, a najlepsza przyjaciółka Imka pomaga patrzeć na życie przez różowe okulary. 
Tylko babka Agata tęsknie wygląda przez okno i spogląda na drzwi. Ale pewnego dnia i do niej zapuka los. 
W swojej nowej powieści Magdalena Kordel przypomina nam, że nigdy nie jest za późno na cuda, a życie potrafi zaskakiwać nawet tych, którzy stracili nadzieję.

Tytuł: Sekret listu
Autor: Lucinda Riley
Wydawnictwo: Albatros
Data premiery: 23.05.2018

Śmierć wielkiego aktora Jamesa Harrisona wywołuje poruszenie nie tylko w Wielkiej Brytanii. 
Dziennikarka Joanna Haslam, idąc na nabożeństwo żałobne, w którym ma uczestniczyć wiele słynnych osób, liczy na smakowite kąski mogące poprawić jej pozycję w redakcji. Tymczasem uwagę dziennikarki odciąga pewna staruszka, uniemożliwiając jej polowanie na sensację. 

Rozczarowana Joanna nie ma pojęcia, że dzięki nieznajomej otwiera się przed nią szansa na odsłonięcie długo skrywanej tajemnicy, która może wstrząsnąć monarchią. I nie wie, że są ludzie, którzy nie cofną się przed niczym, żeby tylko nie dopuścić, aby pewien napisany przed laty list miłosny wpadł w niepowołane ręce.

Tytuł: Dziewczyna w niebieskim płaszczu
Autor: Monica Hesse
Wydawnictwo: Literackie
Data premiery: 23.05.2018

Podmieniona tożsamość, utracona miłość i zdradzona przyjaźń. 
Wciągający thriller na tle wielkiej Zagłady. 
Okupowana Holandia, rok 1943. 19-letnia Hanneke handluje towarami na czarnym rynku, choć sama woli nazywać siebie znalazcą. A znajduje różne rzeczy – dodatkowy zapas ziemniaków, mięsa, czekolady czy herbaty. Produkty, bez których na co dzień społeczeństwo musi sobie radzić. Kolejne zlecenie zaskakuje jednak samą Hanneke – jej zadaniem jest odnalezienie Mirjam, Żydówki, która pewnego dnia zniknęła z domu ukrywającej ją staruszki. Nastolatka zostaje wciągnięta w sieć tajemnic, które prowadzą ją do samego serca młodzieżowego ruchu oporu. Prawdziwe problemy zaczynają się jednak później – kiedy Hanneke odnajduje zaginioną i myśli, że jej misja się zakończyła – Żydówka ginie z rąk gestapowca. Wtedy na jaw wychodzi, że ciało zamordowanej to nie poszukiwana dziewczyna... Kto faktycznie ukrywał się u pani Janssen? I gdzie podziewa się Mirjam?
"Dziewczyna w niebieskim płaszczu" została przetłumaczona na 12 języków i nagrodzona Edgarem w kategorii najlepsza powieść kryminalna young adult.

Tytuł: Cała ja
Autor: Augusta Docher
Wydawnictwo: OMG Books
Data premiery: 23.05.2018

Milena całkowicie traci głowę, gdy całuje Jacka po raz pierwszy. W starszym, zamożnym przyjacielu rodziny odnajduje wszystko, czego brakuje jej rówieśnikom – szacunek, czułość i namiętność. Wydaje się, że wreszcie odnalazła swoje szczęście. Nie wie jeszcze, że przewrotny los szykuje dla niej wielką niespodziankę. 
Paula przeżyła tragedię, po której musi na nowo poskładać swój świat. Ciężką pracą próbuje zagłuszyć ból, który towarzyszy jej każdego dnia. Nie wyobraża sobie, że mogłaby znów komuś zaufać – do chwili gdy na jej drodze staje tajemniczy chłopak z tatuażem w kształcie smoka. Wraz z nim nadchodzi wiosna i nadzieja na lepsze dni. 
Co łączy Milenę i Paulę?
Czy można zapomnieć o dawnych nieszczęściach i spojrzeć w przyszłość z ufnością?
Czy zranione serce potrafi znów pokochać z całych sił?

Tytuł: Wielka samotność
Autor: Kristin Hannah
Wydawnictwo: Świat Książki
Data premiery: 23.05.2018

Alaska, 1974. Nieobliczalna. Bezlitosna. Dzika. Dla rodziny w kryzysie jest to ostateczny test na przetrwanie. 
Ernt Allbright, były jeniec wojenny, wraca do domu po wojnie w Wietnamie całkowicie. Kiedy traci kolejną pracę, podejmuje impulsywną decyzję: przeniosą się całą rodziną na północ, na Alaskę, gdzie będą żyli bez prądu i wody – w ostatniej dzikiej części Ameryki. 
Dorastająca trzynastoletnia Leni, dziewczynka w trudnym wieku, uwikłana w burzliwy związek rodziców, ma nadzieję, że w nowej krainie czeka lepsza przyszłość dla rodziny. Jej matka, Cora, zrobi wszystko i pójdzie wszędzie dla mężczyzny, którego kocha, nawet jeśli oznacza to pójście w nieznane. 
Na początku Alaska wydaje się być odpowiedzią na ich modlitwy. W dzikim, odległym zakątku kraju odnajdują się wśród niezależnej społeczności silnych mężczyzn i kobiet. 
Ale wraz z nadejściem zimy i ciemnościami obejmującymi Alaskę, kruchy stan psychiczny Ernta pogarsza się. Wkrótce niebezpieczeństwa na zewnątrz bledną w porównaniu z zagrożeniami wewnątrz. W ich małej chacie, pokrytej śniegiem, przez osiemnaście godzin nocy, Leni i jej matka poznają straszliwą prawdę: są sami. Na zewnatrz nie ma nikogo, kto by mógł ich uratować. 
W tym niezapomnianym portrecie ludzkiej słabości i odporności Kristin Hannah ujawnia niezłomny charakter współczesnego amerykańskiego pioniera i ducha ginącej Alaski - miejsca o niezrównanym pięknie i niebezpieczeństwie. "Wielka samotność"to odważna, piękna, pełna życia opowieść o miłości, stracie i walce o przetrwanie...



Tytuł: Spętani przeznaczeniem
Autor: Veronica Roth
Wydawnictwo: Jaguar
Data premiery: 23.05.2018

"Ta seria ma rozmach Gwiezdnych Wojen, intryg Gry o Tron oraz romansu Romea i Julii. Pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji narracja Roth czyni tę powieść obowiązkową". 
USA Today
Ona – zabija dotykiem, on – jako jedyny jest na ten dotyk odporny. "Spętani przeznaczeniem"to fantastyczna historia o nadziei i miłości, rozegrana w kosmicznym uniwersum Veroniki Roth. Autorka światowego megahitu "Niezgodna"prezentuje światu swoją najlepszą powieść. 
Akos – syn narodu miłującego pokój i Cyra – zabijająca dotykiem, siostra bezwzględnego tyrana, który zmusza ją do zadawania bólu a nawet śmierci swoim politycznym przeciwnikom. Życiem tych dwojga od narodzin rządzi przeznaczenie, a raz wypowiedziane przez wyrocznie losy stają się nieodwracalne. Ludy, do których należą, rywalizują i walczą o władzę na planecie Thuhve, w odległej galaktyce. Pewnego dnia Akos zostaje brutalnie porwany. Od tej pory ma służyć Cyrze. Między dwojgiem, których więcej zdaje się dzielić niż łączyć, rodzi się uczucie, wymagające przebaczenia. W odzyskujący spokój świat wkraczają jednak demony przeszłości. Tyran – ojciec dziewczyny uważany za martwego – powraca z kosmicznej wędrówki, by zniszczyć życie mieszkańców planety. 
"Spętani przeznaczeniem"to odważna opowieść o uczuciu, które wymaga zaprzeczenia dawnym relacjom, własnym obsesjom i dotychczasowym wyobrażeniom. Powieść wyraża to, co w prozie Roth najlepsze: niespieszny, pełen napięcia romans zanurzony w misternie skonstruowanym, kosmicznym świecie. Poprzez różnorodność perspektyw oraz intryg – osobistych czy politycznych – autorka z niezwykłą wnikliwością ukazuje motywacje bohaterów, a rozmach epickiej narracji staje się okazją do zadania odważnych pytań. Czy przeznaczenie może spętać każdego z nas? Czy człowiek w imię własnych przekonań i emocji jest w stanie przeciwstawić się cywilizacji? I czy prawo boskie naprawdę stoi ponad ludzkim?
Po zekranizowanej "Niezgodnej"i bestsellerze"Naznaczeni śmiercią"nadchodzi wyczekiwany finał losów Cyry i Akosa. "Spętani przeznaczeniem"ukazują Veronicę Roth jako pełnoprawną, dojrzałą pisarkę.



Tytuł: Jaksa
Autor: Jacek Komuda
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data premiery: 23.05.2018

Pierwsze fantasy autorstwa Jacka Komudy!
Zanurz się w opowieści o świecie, gdzie dzielni wojowie stają naprzeciw strzyg i upiorów. Gdzie walka o władzę między ludźmi toczy się równie zażarcie, co walka między starymi a nowymi Bogami. 

W powietrzu unosi się zapach nieprzebytych borów. Ziemia drży, gdy zastęp koczowników rusza galopem do ataku. Nad pobojowiskiem krążą kruki. Dawny świat umiera, nowy dopiero zaczyna się kształtować. Tylko krok dzieli ludzi od całkowitego, niszczycielskiego chaosu i zguby.





Tytuł: Inne światy
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 23.05.2018

Malarz, artysta koncepcyjny i ilustrator. Zawodowo na rynku od 2002 roku. Jakub Różalski swoją przygodę ze sztuką rozpoczynał na papierze i płótnie, nad długo przed odkryciem grafiki komputerowej. Jakub w swojej twórczości stara się łączyć klasyczne motywy i malarskość z nowoczesnym wzornictwem i ciekawymi, oryginalnymi koncepcjami. Największą inspiracją jest dla Jakuba malarstwo przełomu XIX początku XX wieku, historii oraz codzienne życie. "Antologia" to wybranedzieła Różalskiego, do których czołowi polscy pisarze stworzyli niezwykłe opowiadania. Wśród nich znajdują się m. in. Jacek Dukaj, Łukasz Orbitowski, Jakub Małecki, Jakub Żulczyk, Sylwia Chutnik, Anna Kańtoch, Robert J.
Schmidt, Aneta Jadowska, Remigiusz Mróz.


Tytuł: Obca w świecie singli
Autor: Krystyna Mirek
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 23.05.2018

Podobno na planecie singli można znaleźć szczęście. Są tacy, którzy wprowadzili się na nią świadomie i bardzo sobie chwalą. 
Karolinę i Jakuba w to nieznane miejsce niespodziewanie wyrzuciło życie. Oboje w krótkim czasie bardzo wiele stracili i zawiedli się na najbliższych. Czują się obco na planecie singli. To nie jest ich świat. Nie wierzą już w miłość, nie potrafią nikomu zaufać. 
Karolina chce się poświecić wyłącznie wychowywaniu córeczki oraz ratowaniu upadającej restauracji. Jak może chroni swoje dziecko przed obojętnością jego ojca. Jakub chciałby móc uczestniczyć w wychowaniu swojego dziecka, ale jego partnerka postanawia go ukarać i skutecznie mu to uniemożliwia. 
Tych dwoje postanowi pomóc sobie nawzajem. Staną się najlepszymi singlami, jakich kiedykolwiek widziano. Silni i niezależni. Ale czy w życiu tylko o to chodzi? Czy naprawdę tylko na tym im zależało?
Galeria barwnych postaci, lekkie pióro oraz dotykający bardzo wiele osób problem samotności, która ma wiele twarzy.



Tytuł: Uprowadzona
Autor: Charlie Donlea
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 23.05.2018

Prawda to dopiero połowa historii... 
W trakcie wakacyjnej imprezy na plaży Nicole Cutty i Megan McDonald zostają porwane. Policja prowadzi szeroko zakrojone poszukiwania, jednak nie znajduje po nich żadnego śladu. Niedługo potem ledwie żywa Megan, cudem ucieka z bunkra ukrytego w głębokim lesie. Po roku książka na temat jej ucieczki ma już status bestsellera, a Megan staje się gwiazdą. Pozostaje tylko jeden mały problem -Nicole nadal nie odnaleziono. Jej starsza siostra, Livia, pracuje w prosektorium i zdaje sobie sprawę, że być może pewnego dnia dnia przyjdzie jej zbadać ciało siostry i zrozumieć tajemnicę jej zniknięcia. 
Tymczasem do prosektorium trafia ciało młodego mężczyzny, którego może coś łączyć zserią zaginięć dziewczyn w całym kraju. Powodowana niezdrową ciekawością Livia nawiązuje kontakt z Megan, której prawdziwa wiedza wykracza daleko poza to, co można przeczytać w jej bestsellerowej książce, a strzępy wspomnień dziewczyny stopniowo składają się w przerażającą całość.



Tytuł: Trzy razy ty
Autor: Federico Moccia
Wydawnictwo: Muza
Data premiery: 23.05.2018

Kontynuacja bestsellerowej powieści "Trzy metry nad niebem". 
W "Trzech metrach nad niebem" Babi złamała mu serce. W "Tylko ciebie chcę" Gin nauczyła go kochać na nowo. W "Trzy razy ty" Step staje na rozstaju dróg... 
Jak skończy się historia Babi, Stepa i Gin?
Co stało się z tym skłóconym z całym światem chłopakiem, z zabijaką, który spędzał popołudnia na placu z przyjaciółmi, a wieczory na jeździe motorem? Czasami Stepowi wydaje się, że tamto życie należy do kogoś innego. Dziś jest kimś zupełnie innym, człowiekiem sukcesu, telewizyjnym producentem i wkrótce będzie się żenić. Jego wybranką jest Gin, kobieta łagodna, piękna, czuła, idealna. Wybaczyła mu zdradę sprzed sześciu lat. Zdradę z Babi, jego pierwszą niezapomnianą miłością. Od tamtej pory Babi i Step się nie widzieli, ale oto ona ponownie wkracza w jego życie z siłą tornada, wyjawiając mu skrywany przez lata sekret. Step jest zmuszony przeanalizować swoje wybory, upewnić się, co do słuszności podjętych decyzji oraz postawić sobie niewygodne pytania. Czy naprawdę jest szczęśliwy z Gin? Czy Babi jest jedynie wspomnieniem czy też ogniem, którego nikt ani nic nigdy nie będzie w stanie ugasić?



Tytuł: Dziewczyna, która czytała w metrze
Autor: Christine Feret-Fleury
Wydawnictwo: Książnica
Data premiery: 23.05.2015

Juliette codziennie o tej samej porze wsiada do wagonu metra i pokonuje tę samą drogę do pracy w agencji nieruchomości. Jej ulubionym zajęciem jest obserwowanie pasażerów zatopionych w lekturze: starszej pani, kolekcjonera białych kruków, studentki matematyki, dziewczyny, która płacze nad romansami. Juliette przypatruje się im wszystkim z zaciekawieniem i czułością, jakby ich lektury i pasje, odmienność życia każdego z nich mogły ubarwić jej własne życie – tak monotonne, tak przewidywalne. 
Pewnego dnia Juliette postanawia wysiąść dwie stacje wcześniej i dalej iść piechotą, wybierając nieznaną uliczkę. Ten drobny kaprys odmienia jej życie. 
"Wspaniała powieść, która uświadamia, że w erze mediów społecznościowych literatura piękna jest nam potrzebna jak nigdy dotąd. "
"Madame Figaro"
"Perełka, której nie wolno przeoczyć!"
"La Tribune du Réseau Presse"



Tytuł: Samotne wyprawy
Autor: Beata Pawlikowska
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 23.05.2018

Podróż to łopatologiczna nauka szczęścia. Zostawiasz wszystko co znasz. Wyruszasz w nieznane. 
Kiedy wieczorem kładziesz się w hamaku i przytulasz głowę do swojego własnego ramienia, z całego serca dziękujesz Bogu, że jest dla ciebie taki łaskawy i zapewnił ci tę fantastyczną możliwość spędzenia nocy w szałasie z palmowych liści. Bo gdybyś musiał zostać na dworze i złapałaby cię tropikalna burza, byłbyś mokry, zmarznięty i nie miałbyś się nawet w co przebrać, bo cały twój bagaż nasiąkłby deszczem. Leżysz więc czule wtulony w stęchły hamak, a twoje serce śpiewa hymny wdzięczności. 
Lubię podróżować sama. Bez sztywnego planu, bez rezerwacji, bez żadnych zobowiązań. Jadę tam, gdzie popchnie mnie ciekawość, fascynacja, chęć poznania czegoś nowego. Lubię przygody, lubię kiedy jest trudno. Lubię się zmęczyć, zabłądzić i odkryć coś tak zachwycającego, że brakuje mi tchu. Podróżuję tylko lokalnymi środkami transportu. Łodzią, wózkiem, autobusem, a jeśli trzeba, to pieszo ścieżką przez dżunglę albo na szczyt góry. Śpię w hotelach dla tubylców i jem to co oni. Ubieram się tak, żeby nie zwracać na siebie uwagi. 
Podróż jest przygodą. Kształtuje charakter, zmusza do uczenia się nowych umiejętności, wyzwala w człowieku wewnętrzną siłę. 
Jak się przygotować do samotnej wyprawy?
Jak wybrać bilet lotniczy?
Jak się spakować?
Jak zwyciężyć nad strachem?
Jak się chronić przed tropikalnymi chorobami?
Jak poradzić sobie w trudnych sytuacjach?
Jak przetrwać na końcu świata?



Tytuł: Wszystkie pory uczuć – lato
Autor: Magdalena Majcher
Wydawnictwo: Pascal
Data premiery: 23.05.2018

Pełna emocji opowieść o trudnym macierzyństwie. 
To miało być najpiękniejsze lato w życiu Joasi. Sen o rodzinie, o jakiej zawsze marzyła właśnie się spełnił. Razem z Maćkiem doczekali się dziecka. Jednak Joasia nie potrafi cieszyć się macierzyństwem a zamiast spodziewanego szczęścia ogarnia ją coraz większy lęk... 
Czy bliscy w porę zorientują się, że młoda matka cierpi na depresję poporodową?
Czy Joasia pozwoli sobie pomóc, zanim będzie za późno?







Tytuł: Nieodgadniony
Autor: Maureen Johnson
Wydawnictwo: Poradnia K.
Data premiery: 23.05.2018

Jak rozwiązać zagadkę, która może zdecydować o czyimś życiu? Co zdradza o sobie autor łamigłówki? Czy to on jest mordercą? Na pewno jest "Nieodgadniony" – taki przybrał pseudonim. Jak mu się przeciwstawić? Jak rozwikłać tajemnicę zbrodni z przeszłości, która właśnie ma swój dalszy ciąg? 
Spójrz: zagadka, czas się bawić. 
Użyć sznura, spluwę sprawić?
Ostre noże lśnią tak cudnie. 
Trutka wolna – działa trudniej... 
Zawierająca tę szaradę nowa książka Maureen Johnson, pierwsza część bestsellerowej trylogii "Truly Devious"ukaże się nakładem wydawnictwa Poradnia K 23. maja tego roku, zaś prapremiera zaplanowana jest na Warszawskie Targi Książki. 
Akademia Ellinghama - elitarna, prywatna szkoła w Vermont, dzieło życia Alberta Ellinghama. Miejsce pełne łamigłówek i zagadek, wijących się ścieżek, ogrodów, ukrytych korytarzy i tajemnych przejść. Jest niczym dom zagadek. Bo - jak twierdzi jej założyciel – "nauka jest zabawą". W 1936 roku, wkrótce po otwarciu akademii, znikają żona i córka Ellinghama. Jedynym tropem w sprawie jest prześmiewczy list-zagadka, w którym podpisana pseudonimem "Nieodgadniony" postać wymienia sposoby na morderstwo. Porwanie rodziny Ellinghama staje się jedną z największych nierozwikłanych zbrodni w historii USA. Wiele lat później, pasjonująca się sprawami kryminalnymi uczennica pierwszego roku akademii, Stevie Bell, postanawia rozwikłać zagadkę z przeszłości. Najpierw jednak musi odnaleźć się w wymagających szkolnych realiach wśród nowych, ekscentrycznych przyjaciół. 
Coś wisi w powietrzu. Mroczna postać z przeszłości nie daje o sobie zapomnieć. Nieodgadniony - a wraz z nim śmierć - powróci do akademii. 
"Nieodgadniony"to pierwsza część kryminalnej trylogii "Truly Devious" autorki bestsellerów według "New Jork Timesa", Maureen Johnson. Pasja autorki do zagadek widoczna jest na każdej stronie. Akcja rozgrywa się na przemian w dwóch planach czasowych – w 1936 roku, kiedy wydarzyła się zbrodnia i współcześnie. Powieść przywodzi na myśl klasyczne kryminały Arthura Conan Doyle'a czy Agathy Christie. Jednocześnie jest to jednak książka na wskroś współczesna, dziejąca się tu i teraz, wśród młodych ludzi, dla których świat nowoczesnych technologii ma ogromne znaczenie. Podczas lektury możemy poczuć się jak w Escape Roomie – pełnym zagadek pomieszczeniu, z którego tylko spryt i bystry umysł pozwolą się wydostać. 
Zagadki mnożą się przez całą powieść – nic nie jest jasne. Kto jest zbrodniarzem z 1936 roku? Jakie tajemnice kryją się w przeszłości? I jaki związek mają z tym, co dzieje się teraz?
"Nieodgadniony"to książka ze świetnie wymyśloną intrygą. Wyraziści, dobrze sportretowani bohaterowie na pewno spodobają się młodym czytelnikom. Niewyjaśniona historia z przeszłości odkrywa się powoli i jest bardzo angażująca.



Tytuł: Lawless
Autor: T.M. Frazier
Wydawnictwo: Kobiece
Data wydania: 24.05.2018

Trzeci tom szorstkiej, pełnej seksownych i bardzo niebezpiecznych bad boyów serii T. M. Frazier! Historia Beara, na którą fani czekają ze szczególną niecierpliwością!
Bear jest kompletnie zagubiony. Kiedyś miał klub i przyjaciół, a teraz jest sam. Kiedy uznał, że jedyne, co nadaje sens jego życiu to zatracenie, nagle pojawia się ona. Dziewczyna z przeszłości, dziewczyna o różowych włosach, której jest coś winien, której coś kiedyś obiecał. 
Thia potrzebuje pomocy, potrzebuje kogoś, kto ją ocali. Zwraca się więc do jedynej osoby, która może jej pomóc... do Beara. Jednak mężczyzna nie jest teraz w dobrym momencie życia, które popadło w ruinę, podobnie jak jego serce. Czy jedna obietnica z przeszłości wystarczy, żeby Bear podjął decyzję? Czy to on ocali dziewczynę, a może to ona ocali jego?
Będzie grzesznie, seksownie, niebezpiecznie. T. M. Frazier po raz kolejny nie zawiodła swoich fanów!
Uwaga: aby w pełni cieszyć się tą historią, najpierw warto sięgnąć po pierwsze tomy z serii: "King" i "Tyran".



Tytuł: Elementals. Tom 1. Proroctwo cieni
Autor: Michelle Madow
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 24.05.2018

Pierwszy tom serii Elementals, żywiołowej odpowiedzi na Harry'ego Pottera i Percy'ego Jacksona!
Nicole Cassidy zmuszona do zmiany miasta i szkoły nieoczekiwanie dowiaduje się, że jest wiedźmą. Jej nowi koledzy są mocno zdziwieni tym, że nie wiedziała o swoim pokrewieństwie z greckimi bogami, którym zawdzięcza niezwykłe umiejętności. Dziewczyna ma dużo do nadrobienia, bo lekcje w klasie ukrytej za biblioteką, nie zapowiadają się na łatwe. Reszta uczniów doskonale zna swoją historię i od dawna uczy się panowania nad swoimi mocami. 
Kiedy na niebie pojawia się Kometa Olimpijska, Nicole i czterech uczniów zostają obdarzeni mocami żywiołów, ale zostaje też osłabiony portal, który chronił świat przed groźnymi potworami. Nicole, Kate, Chris, Blake i jego dziewczyna Danielle muszą stawić czoła Proroctwu, według którego tylko oni mogą przywrócić równowagę światu. Zadanie byłoby dużo łatwiejsze, gdyby pomiędzy Nicole i Blakiem nie zaczęło się rozwijać gorące uczucie, które może przeszkodzić w wypełnieniu ich zadania. 
Michelle Madow na nowo opowiada historię greckiej mitologii, przenosząc stare wierzenia do współczesnych czasów. Jej bohaterowie to zwykli uczniowie, którzy niespodziewanie odkrywają swoje przeznaczenie.



Tytuł: Mgły Avalonu
Autor: Marion Zimmer Bradley
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 28.05.2018

Magiczna legenda Króla Artura, opowiedziana z perspektywy kobiet, które dzierżyły władzę zza tronu. 
"Albowiem, tak jak mówię, zmienił się sam świat. Był taki czas, kiedy wędrowiec, jeśli miał ochotę i znał choćby kilka tajemnic, mógł wypłynąć łodzią na Morze Lata i dotrzeć nie do Glastonbury pełnego mnichów, lecz do Świętej Wyspy Avalon. W tamtych czasach wrota łączące światy unosiły się we mgle i otwierały się wedle woli i myśli wędrowca... "
Morgiana, obdarzona darem Wzroku i związana z losem Artura Pendragona, swego brata-kochanka, opowiada historię krótkiej świetności Camelotu. Nie jest to jednak opowieść o rycerskich czynach, lecz widziana kobiecym okiem wizja społeczeństwa u progu dziejowych zmian. 
"Najlepsza wersja sagi arturiańskiej, jaką kiedykolwiek czytałem". 
Isaac Asimov
Jedna z najwybitniejszych powieści fantasy w historii.


A teraz niech podniosą rączki Ci, którzy znaleźli coś dla siebie *Monika podnosi obie*


Monika Mikłaszewska



Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates