Featured

poniedziałek, 16 września 2019

Sprzęt gamer: idealny dla gracza i... blogera


Dobry komputer to połowa sukcesu, ale nawet sprzęt o najlepszych parametrach może „nie współpracować”, jeśli dobierzemy do niego kiepskie peryferia. Świetnie sprawdzają się sprzęty dla graczy, mają nie tylko niezłe parametry, ale też fajnie wyglądają. Dziś kilka słów o najbardziej popularnych gryzoniach, czyli... komputerowych myszkach. 


Ma je prawie każdy użytkownik komputera. Przy PC'ach są niezbędne, ale i przy laptopach znacząco podnoszą komfort pracy. Jakie wybrać? Czym się kierować? Dziś mam dla was test dwóch modeli od firmy Krux


Krux thorn – gaming mouse 



Sensor: 3360
Podświetlenie RGB: tak
Liczba klawiszy: 6
Waga: 85G
Wymiary: 125mm x 66mm x 39,5mm
Zawartość pudełka: Mysz, dodatkowe ślizgacze 

Już po samych parametrach widać, że jest to myszka wyższej klasy, niż przeciętne gryzonie za parę złotych. Sensor optyczny ma naprawdę bardzo dokładną czułość, świetnie się sprawdza, czy to podczas wymagających gier, czy w trakcie pracy. 

Kolejnym atutem jest możliwość dostosowania DPI. W skrócie mówiąc, parametr ten odpowiada za ruch, który wykonany na monitorze przesuwając naszą myszkę. Im jest niższy, tym bardziej musimy się „namachać”. W przypadku myszek od Krux można go ustawić samodzielnie, służy do tego przycisk na samym środku. Za pomocą 15 trybów możesz wybrać dokładnie taką wartość, jaka ci odpowiada. Maksymalna ilość DPI to 12 000 i jest to wartość szalona. Zakładam, że komuś może się przydać, ale nie mam pojęcia, jak on to ogarnia. 

Następnym plusem są dwa przyciski po lewej stronie. Ja używam ich w dość standardowy sposób, do przemieszczania się po Internecie. Klik na dole, i wracam do poprzedniej strony, z koli przycisk górny przenosi mnie do tej, z której zaczęłam cały proces. Łatwe, proste i przyjemnie. Bardzo przyspiesza pracę, gdy działa się na kilku witrynach i szuka informacji. Przyznam szczerze, w innych myszkach zaczyna mi tego brakować. 

Thorn to bardzo lekki gryzoń, co dla mnie jest idealne. Chodzi lekki, działa płynnie, a przyciski nie stawiają wielkiego oporu. Jedyną wadą jest ich głośność. Pod tym względem mysz naprawdę słychać. Nie wyróżnia ją to jakoś bardzo na tle naszego wcześniejszego sprzętu, ale też ciężko by było mówić o tym parametrze jak o zalecie. 

Warto też zwrócić uwagę na solidny kabel, w przeciwieństwie do tanich gryzoni ten egzemplarz wytrzyma niejedno. Zarówno nerwowe posiedzenia przy Excelu, jak i ataki obcych nie będą mu straszne! 

Skoro już omówiliśmy twarde dane, to czas na stronę wizualną. Kocham wszystko, co świeci i mruga, a ten gryzoń zdecydowanie zalicza się do tej kategorii. Od strony wizualnej po prostu nie przestaje mnie zachwycać. Podczas używania myszki mamy do wyboru kilka trybów, każdy kolor może występować osobno lub razem (w formie przechodzących w siebie barw). Ten ostatni jest zdecydowanie moim faworytem, wygląda po prostu obłędnie. 

Zdaniem gamera: 


Podczas grania mysz sprawdza się naprawdę dobrze. Przydaje się zwłaszcza opcja dostosowywania liczby DPI. Ruch gryzonia jest płynny, a opcja modyfikowania działania przycisków sprawdzi się w niejednej grze. 

Mam też drobną uwagę, jeśli chodzi o używanie przez osoby leworęczne. Niestety model jest dedykowany praworęcznym, przyciski umieszczone po lewej stronie są nie tylko mało użyteczne dla leworęcznych, ale też często przyciskają się przez przypadek. Naprawdę przydałby się lustrzany model.



Krux beam gaming mouse 



Sensor: 3360
Podświetlenie RGB: tak
Liczba klawiszy: 6
Waga: 79G
Wymiary: 120mm x 66mm x 42mm
Zawartość pudełka: Mysz, dodatkowe ślizgacze

Ten model praktycznie nie różni się w stosunku do poprzedniego. Jego parametry techniczne są identyczna, a różnica w wadze jest niewyczuwalna. Jedyną wyróżnikiem jest strona wizualna. Tym razem zamiast bocznego światełka w fantazyjne iksy mamy wgłębienie ze świecącą linią z tyłu myszki. Od strony wizualne prezentuje się to nieźle, nie tak spektakularnie, jak we wcześniejszym modelu, ale nadal bardzo ładnie. Jednak z praktycznego punktu widzenia widzę możliwość gromadzenia się brudu w szczelinie. 

Dodatkowym elementem jest możliwość zmieniania wartości Pooling rate. We wcześniejszym modelu tego nie ma, a wprawnym gamerom nawet takie coś może się przydać. 

Zdaniem gamera: 


Po raz kolejny mogę powiedzieć to samo, świetna myszka, dobrze się sprawdza w wielu tytułach i działa równie sprawnie, jak poprzedni model. Jedyna różniąca to umieszczenie przycisków po lewej stronie na trochę innej wysokości. Leworęczni nadal nie mają z nich większego pożytku, jednak tym razem nie klika się ich przez przypadek. Dlatego ja zdecydowanie wybieram ten model! 

A wy, z jakich myszek korzystacie? Lubicie „wypasione” modele do zadań specjalnych, czy raczej stawiacie na gryzonie za kilka złotych?

Książkowe zapowiedzi – wrzesień cz. 2

Druga połowa września to na rynku książki prawdziwy wysyp nowości. Jest w czym wybiera, a i pogoda coraz bardziej w klimacie "zakopuję się pod kocem i czytam cały wieczór". Mole książkowe z pewnością nie będą czuły niedosytu bo nowości jest całe mnóstwo. Spośród wiele propozycji, mnie najbardziej spodobały się te, co o nich myślicie?


Tytuł: Efekt Susan
Autor: Peter Høeg
Wydawnictwo: Zysk i s-ka
Data premiery: 17.09.2019

Znakomicie napisany futurystyczny thriller jednego z najpopularniejszych duńskich pisarzy.
Susan Svendsen ma wyjątkowy dar – jest ekspertem w zmuszaniu ludzi do odkrywania przed nią swoich tajemnic. Podczas zwykłej rozmowy z nią ludzie nieświadomie zaczynają wyjawiać najskrytsze myśli i sekrety. Susan wykorzystywała to przez całe życie, lecz teraz, kiedy jej i całej jej rodzinie grozi więzienie, ten niezwykły talent staje się ostatnią deską ratunku.
Oferta tajemniczego urzędnika państwowego brzmi jasno: żeby uratować rodzinę, Susan musi odnaleźć byłych członków ściśle tajnej Komisji Przyszłości i dowiedzieć się, co zawierał jej ostatni raport. Okazuje się jednak, że ktoś bardzo potężny nie chce, aby ten raport kiedykolwiek został ujawniony.

Tytuł: Kusząca pomyłka
Autor: Vi Keeland
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 18.09.2019

Zniewalająca, niesamowicie kusząca książka jednej z najpopularniejszych Autorek powieści erotycznych!
Po raz pierwszy spotkali się w pubie. Rachel powiedziała Caine'owi, co myśli o jego kłamstwach i wybujałym ego. Bez wahania zaciągnął jej przyjaciółkę do łóżka. Zapomniał tylko wspomnieć, że jest żonaty. Rachel nie żałowała żadnego słowa, które wtedy wypowiedziała. Na idealnej twarzy Caine'a pojawił się jednak tylko lekki uśmiech...
Ups, chyba zaszła pomyłka.
Wyszła, mając nadzieję, że nigdy więcej go nie spotka. A jednak – już następnego ranka okazało się, że Caine jest nowym profesorem na wydziale muzyki w Brooklyn College. A ona właśnie została jego asystentką. Obydwoje niepokorni i piekielnie pociągający. Czy aby na pewno po TAKIM pierwszym spotkaniu zdołają utrzymać odpowiednią zawodową relację?

Tytuł: Dom tajemnic
Autor: Alek Rogoziński
Wydawnictwo: Edipresse
Data premiery: 18.09.2019

Dwójka przyjaciół, a zarazem właścicieli popularnej agencji reklamowej, Mariusz i Dominika, dostają zaproszenie do wzięcia udziału w reality-show. Wraz z dziesiątką celebrytów trafiają do naszpikowanego pułapkami domu-labiryntu. Ich zadanie jest proste: mają znaleźć ukryty w nim skarb, aby następnie przekazać go na cele charytatywne. Kiedy jednak wydarza się morderstwo, a uczestnicy programu tracą łączność ze światem zewnętrznym ważniejsze od wygranej stanie się ocalenie życia. Tym bardziej, że morderca nie zamierza poprzestać na jednej ofierze...

Tytuł: Perfekcyjna żona
Autor: JP Delaney
Wydawnictwo: Otarte
Data premiery: 18.09.2019

Perfekcyjna żona. Perfekcyjne życie. Na zawsze.
Abbie budzi się w szpitalu. Jest oszołomiona. Nie pamięta, kim jest ani jak się tu znalazła. Mężczyzna przy jej boku twierdzi, że jest jej mężem. Mówi, że jest tytanem nowych technologii, założycielem jednego z najbardziej innowacyjnych start-upów w Dolinie Krzemowej. A Abbie jest utalentowaną artystką, zapaloną surferką, kochającą matką i doskonałą żoną. Że pięć lat temu miała straszny wypadek i dzięki ogromnemu przełomowi technologicznemu udało się przywrócić ją do normalnego życia. Teraz jest cudem nauki.
Gdy Abbie dociera do nowych informacji o swojej przeszłości, przedstawiona przez męża wersja wydarzeń coraz mniej do nich pasuje... Czy mąż na pewno mówi jej wszystko?

Tytuł: Będziesz moja
Autor: Diana Brzezińska
Wydawnictwo: Otwarte
Data premiery: 18.09.2019

Ada Czarnecka: rudowłosa profilerka z ciętym językiem, powszechnie znana jako leń o wyjątkowo niskiej empatii, notoryczna spóźnialska i miłośniczka seriali true crime.
Krystian Wilk: przystojny i ambitny podkomisarz, seryjny podrywacz, dla którego "mąż to nie przeszkoda".
Połączyła ich praca w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Szczecinie, zagadkowa sprawa z Archiwum X i skomplikowana "przyjaźń".
Szczecinem wstrząsa seria brutalnych morderstw. Sprawca upodobał sobie młode, rudowłose kobiety i z niezwykłym okrucieństwem urządza swoim ofiarom specyficzną uroczystość przed śmiercią. Trzeba działać szybko. Zostaje powołany zespół śledczy, w którego skład wchodzą Ada i Krystian. Ich znajomość się zacieśnia. W końcu nic tak nie zbliża jak zbrodnia...

Tytuł: Jezioro Ciszy. Inni. (Tom 6)
Autor: Anne Bishop
Wydawnictwo: Initium
Data premiery: 18.09.2019

W ramach ugody rozwodowej Vicki DeVine przejmuje stary ośrodek nad Jeziorem Ciszy w miasteczku, które nie jest kontrolowane przez ludzi. Miejsca takie jak Sprężynowo nie są oddzielone od terenów Innych − dominujących drapieżników, które rządzą większością lądu i wszystkimi akwenami na świecie. A kiedy nie ma granic, nigdy nie wiadomo, co cię obserwuje...
Vicki ma nadzieję na rozpoczęcie nowego życia, jednak gdy Aggie Wrona – jej zmiennokształtna lokatorka – znajduje martwego człowieka, zaczynają się problemy. Śledczy chcą zrzucić na Vicki winę za śmierć mężczyzny, chociaż dowody jednoznacznie wskazują na to, że zabiła go siła inna niż ludzka. Czy Vicki i jej przyjaciele znajdą odpowiedzi na nawarstwiające się pytania? Jedno jest pewne − aby przeżyć, będą musieli poświęcić wszystko, co mają.
Na terytorium kontrolowanym przez Innych – wampiry, zmiennokształtnych i jeszcze bardziej śmiercionośne istoty paranormalne – ludzkie prawa nie obowiązują. I ludzie nigdy, przenigdy nie powinni o tym zapominać...

Tytuł: Szczęście dla zuchwałych
Autor: Petra Hulsmann
Wydawnictwo: Initium
Data premiery: 18.09.2019

Szczęście nie rośnie na drzewach – czasem trzeba o nie zawalczyć. Zabawna i wzruszająca opowieść o kobiecie, która odważyła się być szczęśliwa.
Stoisz po szyję w wodzie? Głowa do góry! Imprezy, wolność, beztroska − dla Marie nie ma nic ważniejszego. Wszystko zmienia się, kiedy jej siostra Christine zapada na ciężką chorobę i prosi, by na czas terapii zaopiekować się jej dziećmi. Jakby tego było mało, Marie ma przejąć jej posadę w rodzinnej stoczni jachtowej. Zupełnie nie ma ochoty na nowe wyzwanie, a tym bardziej na nowego szefa, sztywnego nudziarza o imieniu Daniel. Podczas gdy jedna katastrofa goni drugą, a życie staje się chaosem, Marie powoli zaczyna pojmować, że są na świecie rzeczy, o które warto walczyć. I że pewne sytuacje – na przykład nowa miłość − dopadają człowieka wtedy, gdy się tego najmniej spodziewa.

Tytuł: Magia Cierni
Autor: Margaret Rogerson
Wydawnictwo: Niezwykłe
Data premiery: 18.08.2019

Wszyscy czarownicy są źli. Elisabeth wie o tym, odkąd sięga pamięcią. Wychowana jako podrzutek w jednej z Wielkich Bibliotek Austermeer, dorastała pośród narzędzi magii–grymuarów, szepczących na półkach i drżących w żelaznych okowach, gotowych przemienić się w potwory z tuszu i skóry, jeśli tylko ktoś je sprowokuje. Dziewczyna ma nadzieję dołączyć do strażników strzegących królestwa przed ich mocą.
Tymczasem w wyniku sabotażu w bibliotece najbardziej niebezpieczny grymuar wyzwala się z niewoli. Elisabeth, chcąc ratować sytuację, zostaje zamieszana w zbrodnię. Dziewczyna musi opuścić dom i udać się do stolicy, aby tam stanąć przed wymiarem sprawiedliwości. Nie może się zwrócić o pomoc do nikogo poza swoim największym wrogiem, czarownikiem Nathanielem Thornem, i jego tajemniczym demonicznym sługą. Wkrótce Elisabeth zdaje sobie sprawę, że wplątała się w sieć trwającej od wieków konspiracji, a zagłada grozi nie tylko Wielkim Bibliotekom, ale również całemu światu. Stopniowo zaczyna podawać w wątpliwość wszystko, czego ją uczono o czarownikach, o ukochanych przez nią bibliotekach, a nawet o samej sobie. Ma bowiem moc, o której nie miała pojęcia.
Autorka bestsellerowej powieści An Enchantment of Ravens z listy "New York Timesa" powraca z niezwykłą opowieścią o nowicjuszce z magicznej biblioteki, która musi zmierzyć się z potężnym czarownikiem, aby ocalić swoje królestwo.

Tytuł: Horyzont
Autor: Jakub Małecki
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 18.09.2019

Czasami prawda rozciąga się daleko za horyzont.
Jałowe lata bez wschodów i zachodów słońca. Wspomnienia jak burza piaskowa, jak skrzypienie desek w starym domu. Smugi przeszłości płytko pod skórą. Gry komputerowe i bułgarski rap.
Maniek i Zuza mieszkają po sąsiedzku na warszawskim Mokotowie. On, były saper, próbuje spisać wspomnienia z misji w Afganistanie, mając nadzieję wreszcie stamtąd wrócić. Ona, dziecko pokolenia Y, uczy się żyć na własny rachunek i mimowolnie zatraca się w rodzinnej tajemnicy. Choć z pozoru nic ich nie łączy, ciążą ku sobie, niezdolni i niechętni do pielęgnowania więzi z otoczeniem.
Nowa książka Jakuba Małeckiego to zaskakująca opowieść o tęsknocie, przyjaźni i odwadze. O konfrontacji z zadrą – własną i cudzą. O próbach znalezienia właściwej wersji siebie.

Tytuł: Przyjaciele. Ten o najlepszym serialu na świecie
Autor: Kelsey Miller
Wydawnictwo: SQM
Data premiery: 18.09.2019

Szóstka przyjaciół, którzy stali się rodziną. Serial telewizyjny, który stał się fenomenem.
"Przyjaciele" to ikona, najchętniej oglądany serial telewizyjny. Kiedy w 1994 roku debiutował na ekranach, nikt nawet nie przypuszczał, jak wielki odniesie sukces. W jakich okolicznościach Jennifer Aniston, Matthew Perry i reszta otrzymali swoje role? Kto spośród nich zarabiał najwięcej?  I czy w rzeczywistości również byli przyjaciółmi?
"Przyjaciele. Ten o najlepszym serialu na świecie" przywołuje nieznane dotąd fakty na temat kultowej produkcji, wspomina najważniejsze i przełomowe sceny, wyjaśnia genezę niektórych wątków oraz pokazuje, jak serial kształtował nowe trendy. Zabiera czytelników za kulisy  zdradza, jak zmieniali się aktorzy, a wraz z nimi Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey iPhoebe.

Tytuł: Pamięć nieulotna
Autor: Edward Snowden
Wydawnictwo: Insignis
Data premiery: 18.09.2019

W 2013 roku 29-letni wówczas Edward Snowden – były agent Centralnej Agencji Wywiadowczej (CIA) i pracownik kontraktowy Agencji Bezpieczeństwa Narodowego (NSA) – zaszokował świat, odchodząc z amerykańskiego wywiadu i ujawniając, że rząd Stanów Zjednoczonych w tajemnicy pracuje nad metodami przechwytywania i rejestrowania wszystkich rozmów telefonicznych, wiadomości tekstowych i e-maili.
Doprowadziłoby to do powstania systemu masowej inwigilacji na niesłychaną skalę, który umożliwiałby wgląd w prywatne życie każdej osoby na świecie. Sześć lat po tym głośnym wydarzeniu Snowden w swojej książce po raz pierwszy ujawnia, jak pomagał tworzyć ten system oraz jak ostatecznie kryzys sumienia pchnął go do trudnych życiowych decyzji.
Od sielankowych klimatów przedmieść przy obwodnicy Beltway, gdzie spędził dzieciństwo, po tajne przydziały z ramienia CIA i NSA - "Pamięć nieulotna" to wyjątkowe świadectwo błyskotliwego młodego człowieka, który dorastał w erze raczkującej ogólnoświatowej sieci, by potem stać się szpiegiem, sygnalistą, a w końcu - na wygnaniu - głosem sumienia internetu.
"Pamięć nieulotna" to książka napisana z pasją, żarliwością i bezlitosną szczerością; niezwykle ważna, bo opisująca nasze miejsce w świecie ery cyfrowej, niosącej wspaniałe możliwości i przerażające zagrożenia.

Tytuł: Lizbona. Miasto, które przytula
Autor: Weronika Wawrzkowicz-Nasternak, Marta Stacewicz-Paixao -
Wydawnictwo: Wielka litera
Data premiery: 18.09.2019

"Lizbona. Miasto, które przytula" to książka o niekończącym się stanie zakochania. Miłości do miasta, do jedzenia, do kultury i do siebie. Jest to historia celebrowania podróży i odkrywania miasta niczym odkrywanie nowego człowieka.
Autorki: dziennikarka Weronika Wawrzkowicz-Nasternak oraz portugalistka Marta Paixão rozmawiają ze sobą, ale przede wszystkim z innymi zakochanymi w Lizbonie. Każdy opowiada o tworzącej się latami relacji z miastem i powodach, dla których wybrali stolicę Portugalii na swój dom. To wielobarwne, pełne słońca i radości opowieści o wyjątkowym "białym mieście". To szum oceanu, szelest rozmów, dzwonki tramwajów, krzyk mew, kakofonia dźwięków, rozmów i ulicznego gwaru, feeria barw, które mienią się na kaflach zdobiących domy i tworzą jedyne w swoim rodzaju mozaiki. To pieśni fado niosące się po krętych uliczkach. To morze ciekawostek o zwyczajach, małych i dużych tradycjach, namiętnościach i przyzwyczajeniach Portugalczyków. To pokazanie innej perspektywy i percepcji poznawania miasta wszystkimi zmysłami: dotykiem, słuchem, smakiem i węchem. To wreszcie inny sposób na życie, a w zasadzie to smakowanie go każdą częścią siebie. Celebrowanie chwil, uważne obserwowanie świata, dawanie sobie czasu na przerwę, na rozmowy, na zapatrzenie się w dal. To zaprzeczenie życia w zachodnim społeczeństwie, w którym dominuje pęd, ciągła gonitwa i nastawienie na nieustającą zmianę.

Tytuł: Wyrok
Autor: Remigiusz Mróz
Wydawnictwo: Czwarta strona
Data premiery: 18.09.2019

Dziesiąty tom bestsellerowego cyklu z Chyłką!
Po zdanym egzaminie adwokackim, świeżo upieczony mecenas Oryński ma zastąpić Chyłkę jako główna siła napędowa kancelarii Żelazny & McVay. Pierwsza sprawa, jaką poprowadzi, niechybnie zaważy na całej jego przyszłości zawodowej. Kordian nie ma jednak żadnego wyboru – zostaje zmuszony przez Piotra Langera, by podjąć się obrony pewnego chłopaka w Poznaniu. Co ich łączy? I dlaczego Langerowi tak zależy na jego obronie?
Siedemnastolatek oskarżony jest o wyjątkowo krwawe zabójstwo dwóch kolegów ze szkoły, które łudząco przypomina sposób działania Sadysty z Mokotowa. Nie ma alibi, plącze się w zeznaniach, a dowody przemawiają przeciwko niemu. Nawet Chyłka jest przekonana, że tej sprawy nie da się wygrać...

Tytuł: Zakon Drzewa Pomarańczy
Autor: Samantha Shannon
Wydawnictwo: SQN
Data premiery: 18.09.2019

Rozdarty świat.
Królowiectwo bez dziedziczki.
W trzewiach ziemi pradawny wróg budzi się z tysiącletniego snu.
Dom Berethnet włada Inys od stuleci. Wciąż niezamężna królowa Sabran IX musi wydać na świat córkę, by uchronić swoje królowiectwo przed zgubą – lecz ujej wrót kłębią się skrytobójcy. Ead Duryan, choć jest na dworze od lat i wyniesiono ją do rangi damy dworu, pozostaje lojalna jedynie wobec tajemniczej organizacji czarodziejek. Ma za zadanie strzec Sabran przed zakazaną magią.
Po drugiej stronie mrocznego morza Tané jest gotowa poświęcić wszystko, by zostać jeźdźcem smoków, ale los zmusza ją do podjęcia decyzji, która może zniszczyć jej życie.
Wschód i Zachód nie potrafią się wyzbyć wzajemnej wrogości nawet w obliczu wzbierających sił chaosu, żądnych na zawsze odmienić oblicze świata.
"Świat stworzony z epickim rozmachem, potężne królowe, dzielne wojowniczki, piraci, smoki i dużo magii. Czy muszę dodawać coś więcej? Jestem totalnie oczarowana tą książką! Jedna z najlepszych powieści fantasy, jakie czytałam w całym moim życiu. Musicie przeczytać!"

Tytuł: Deszczowe sny
Autor: Antologia
Wydawnictwo: WasPos
Data premiery: 26.09.2019
Książka pod naszym patronatem!

Wyrusz z nami do krainy snów nie zawsze spokojnych, gdzie deszcz spada niekoniecznie z nieba. Jeśli masz wystarczająco wiele odwagi, przekonaj się, o czym może śnić czarownica, dlaczego demony nie miewają snów i jak czasem romans ze słodkiego, sennego marzenia staje się koszmarnym dramatem.
"Deszczowe sny" to zbiór opowiadań różnych gatunkowo. Mrożące krew w żyłach opowieści na pograniczu jawy i snu, namiętne pocałunki przy akompaniamencie szumu lejącej się z nieba wody, obezwładniający strach, szybsze bicie serca i sny, które w deszczową noc nie są tylko fantazją umysłu, lecz... rzeczywistością.
Daj się porwać zapierającej dech w piersiach przygodzie, gdzieś na granicy realizmu i iluzji. Gwarantujemy, że będzie deszczowo i tajemniczo, odrobinę fantastycznie, romantycznie, wesoło, a miejscami przerażająco. Ale nie bój się. To tylko sen...

Niezły mamy wybór prawda? Ja postaram się przeczytać chociaż kilka z listy, ale z pewnością nie dam rady wszystkich. Które z powyższych tytułów zaintrygowały was najbardziej?

czwartek, 12 września 2019

Nieczyste więzy – K. N. Haner


Książki K. N. Haner zawsze budzą wiele emocji. Niektórzy je uwielbiają, inni umieszczają w top 10... najgorszych tytułów. Jedno jest pewna, o królowej dramatów zawsze jest głośno! Co sądzę o jej ostatniej, bardzo kontrowersyjnej książce?


Tytuł: Nieczyste więzy
Autor: K. N. Haner
Wydawnictwo: Między słowami

Claire to młoda kobieta, która tak naprawdę zaczyna swoje dorosłe życie. Wchodzi w nie z ciężkim balastem trudnych wspomnień i niełatwych doświadczeń. Ma wrażenie, że nic nie dzieje się po jej myśli, a ona sama jest tylko marionetką w grze zwanej życiem. Swoje lęki próbowała uleczyć u niejednego specjalisty. Żaden z nich się nie sprawdzić, dlatego wizyta u kolejnego psychologa to dla niej formalność. Tymczasem, ku własnemu zaskoczeniu, doktor Douglas skłania ją do zwierzeń. Dziewczyna otwiera się przed nim jak przed nikim wcześniej. Szybko okazuje się, że partnerstwo, to tylko pozory, a lekarz skrywa przed światem swoje mroczne odbicie. Seks, namiętność, brak ograniczeń i zakazane uczucie. W tym świecie nie ma miejsca na delikatność.

Po przyjemny i subtelnym Drwalu autorka poszła w zupełnie inną stronę, stworzyła powieść, której z pewnością nie można zarzucić pruderyjności. Spośród wszystkich erotycznych książek, jakie znam, ta zdecydowanie jest najbardziej odważna i wyuzdana. Dlatego ostrzegam, jeśli nie kręcą cię ostre sceny seksu i zazwyczaj omijasz „momenty”, to tym razem nie masz po co sięgać, bo pominiesz większość książki. Autorka poeksperymentowała z formą i poszła w zupełną skrajność. W fabule seksu jest dużo, jest on perwersyjny i momentami bulwersujący. Czy to źle? Zależy, co kto lubi. Dla mnie nie, ale ja uwielbiam czytać „coś innego”. Po niezliczonej liczbie książek, w których On jest imprezowiczem, a Ona zupełnie zmienia jego życie i tak odchodzą w stronę zachodzącego słońca parę razy oddając się miłosnym uniesieniom, to była przyjemna odmiana. Coś zupełnie innego, zdecydowanie w klimacie „nie róbcie tego w domu”, oryginalne i straszne.

Co do samej kreacji bohaterów, to muszę przyznać, mam mętlik w głowie. Trochę to wszystko nie trzyma się kupy. Jak na mój gust Claire jest zbyt uległa, jednak ta cecha stanowi dobry punkt wyjścia do scen... z poprzedniego akapitu. Zdecydowanie za mało wiemy o samym doktorku, brakuje mi jego perspektywy, która pojawia się ledwie kilka razy i tak naprawdę niewiele można o nim powiedzieć. Wiem jedno, z pewnością wielu typków z tej książki nigdy nie chciałabym poznać.

Jeśli zaś chodzi o ocenę samej fabuły to... sama nie wiem co powiedzieć. Przed pisaniem tej recenzji przeczytałam opinie innych czytelniczek i mam wrażenie, że zupełnie inaczej zrozumiałyśmy przebieg wydarzeń. Dla mnie luki, braki wyjaśnień i niespójności są punktem wyjścia to gigantycznego zwrotu akcji. Sama mam jeden w głowie i żałuję, że do końca książki nic takiego nie miało miejsca. Liczę jednak, że autorka wywinie nam psikus i w kontynuacji odwróci kota ogonem i wyjaśni wszystkie wątpliwości nagłym zwrotem akcji.

Mam jednak jedno duże zastrzeżenie, zupełnie niepotrzebnie wydawnictwo zamieściło na okładce informację, że jest to „thriller”. Nie zgadzam się z tym, „dark romance” tak, ale z pewnością nie thriller. Czytanie tej historii może wywołać dreszczyk emocji, ale nie grozy, czy uczucie zagrożenia. Ta kwalifikacja może zmylić czytelników, którzy sięgając po thriller, oczekują jednak czegoś zupełnie innego.

„Nieczyste więzy” to książka, którą czyta się błyskawicznie, dosłownie w jeden wieczór. Budzi wiele emocji, bulwersuje i rozpala zmysły. Wyłącznie dla dorosłego czytelnika :)

środa, 11 września 2019

Jednak mnie kochaj – Laura Kneidl

Od problemów nie zawsze da się uciec. Czasami są tak wielkiego kalibru, że nie pomoże nawet zmiana miasta. Co wtedy zrobić? Jak otrząsnąć się z traumy?


Tytuł: Jednak mnie kochaj

CyklJednak mnie kochaj (tom 1)
Autor: Laura Kneidl
Wydawnictwo: Jaguar  

Sage ma poważny problem, a konkretnie problem z mężczyznami. Na ich widok najchętniej zapadłaby się pod ziemie. Dlatego wyjazd na studia to dla niej powód do wielu obaw. Szybko okazuje się, że może... wcale nie będzie tak źle. Przypadkiem wpada na April i po paru minutach jest pewna, że właśnie poznała swoją najlepszą przyjaciółkę. Jest tylko jeden problem, April ma brata, i to nie byle jakiego, a obiekt westchnień całego kampusu. Czy zdoła przełamać swoje lęki i chociażby przebywać w jego towarzystwie? Tym bardziej, że to, czego się boi, coraz bardziej ją kusi.

„Jednak mnie kochaj” to powieść, która wyróżnia się swoją okładką. Grafika jest po prostu prześliczna i zapowiada lekką, młodzieżową powieść. Czy tak jest? Trochę tak, ale też o wiele więcej. Już na samym początku warto zaakcentować, ze jest to tytuł adresowany do nastoletniego czytelnika. Mamy więc wszystkie klasyczne dla tego wieku problemy, pierwsze uczucia, kwestia braku pieniędzy, zajęcia i studia.

Duży nacisk położono też na aspekt psychologiczny. Już od pierwszych stron bardzo mocno akcentowana jest kwestia traumy głównej bohaterki, jej objawów i prób poradzenia sobie z lękami. Trochę zabrakło podobnej analizy w kontekście innych postaci. „Jednak mnie kochaj” skupia się na perspektywie Sagi i to jej emocje rozkłada na czynniki pierwsze.

Cała powieść to historia radzenia sobie z trudną przeszłością, małych kroczków i odbudowywania zaufania. Spodoba się czytelnikom ceniącym dokładne opisy codzienności, delektujących się niewinnością pierwszych spotkań i opowieściami o życiu na studiach.

Co jakiś czas dynamikę napędzają opisy z przeszłości, za każdym razem zdradzające nam coraz więcej z tajemnicy. Jednak przez większość czasu opowieść jest raczej spokojna i skupiona na emocjach oraz... rodzącym się uczuciu. Wątek miłosny przebiega w typowy dla gatunku sposób. Jest romantyczny, uroczy i... dość przewidywalny. Ona jest przestraszona, on ucieka w przygodne miłostki. Powoli będą odnajdywać drogę do siebie, ale czy ostatecznie im się uda? Tego już wam zdradzić nie mogę.

Powiem wam za to, że zakończanie było prawdziwym zaskoczeniem. Sama nie jestem pewna, czy dobrym. Do tej pory jestem w szoku! Chcecie wiedzieć dlaczego? Sięgnijcie po „Jednak mnie kochaj”.



poniedziałek, 9 września 2019

Odzyskanie – Anna Robak-Reczek

Tak jak niedawno Wam obiecałam, wsiądziemy dziś do naszego poczciwego wehikułu czasu i cofniemy się trochę w historii naszego kraju. Nie będzie to długa podróż: udamy się do roku 1945 na Ziemie Odzyskane.


Tytuł: Odzyskanie

Autor: Anna Robak-Reczek
Wydawnictwo: Lucky

Wylądujemy w Lubinie, mieście, które w tymże roku znalazło się ponownie w granicach Polski. Spotkamy tam Alinę i jej bliskich, którzy się w nim osiedlą. Będziemy im towarzyszyć przez wiele lat. Razem z nimi przeżyjemy asymilację w nowym miejscu, a co za tym idzie, codzienne radości i smutki. Zobaczymy, jak przez te lata zmieniał się nasz kraj i jak z tymi zmianami radziła sobie Alina, Teresa i ich rodziny i przyjaciele. Będzie się działo wiele, będzie ciekawie i wzruszająco i na pewno wrócicie z tej podróży pełni wrażeń, emocji i nowych przemyśleń.

Jeżeli czytacie dość regularnie moje recenzje, pewnie przyzwyczaiłam Was już, że na początku zawsze trochę narzekam, czepiam się i piszę o tym, co w książce mi się nie podobało. Tym razem jednak Was zaskoczę, powieść ta mnie zachwyciła i nie mam zamiaru się do niczego przyczepiać. Jestem pełna uznania dla autorki i bardzo jej dziękuję za tę wspaniałą i pouczającą wycieczkę.

Urodziłam się pod koniec lat siedemdziesiątych w centralnej Polsce. Wydarzenia historyczne, które pani Anna opisuje, znam tylko ze szkoły i przeczytanych książek. Ziemie Odzyskane to dla mnie coś bardzo odległego, w co nigdy za bardzo się nie wczuwałam. Ot, pewnego dnia za sprawą kilku ważnych postaci w dziejach świata, zmieniły się granice Polski i tyle. Nagle autorka rzuciła mnie w te rejony i dała do myślenia. Bo czy ktoś z nas tak naprawdę zastanawiał się, co czuli i myśleli ludzie, którym z dnia na dzień przyszło zamieszkać w domach,  w których wszędzie były ślady poprzednich mieszkańców? Czy zastanawialiśmy się, co czuli Niemcy, którzy tak po prostu w jednej chwili musieli opuścić swoje rodzinne gniazda i udać się w nieznane strony? Podczas lektury tej książki, miałam uczucie, że naprawdę znajduję się w mieszkaniu profesora V i razem z Aliną urządzam się w nowym miejscu. Emocje, które mi wtedy towarzyszyły, są naprawdę trudne do opisania, musicie przeżyć to sami.

Wielkie podziękowania należą się autorce za poruszenie problemu konfliktu polsko-ukraińskiego. Dawno już nie czytałam tak wielu mądrych i ważnych słów na ten temat. Bo przecież tak naprawdę liczy się tylko człowiek i nic ponadto.

Podczas tej podróży spotkamy wielu niezwykłych bohaterów. W tej powieści nikt nie jest „czarno-biały”. Nie ma tu podziału na dobrych i złych. Na kartach tej książki spotkamy prawdziwych ludzi z krwi kości, pełnych zalet i wad, których mimo tych drugich obdarzymy wielką sympatią. Nawet Michał Paduchowicz, którego chyba nikt z nas nie polubi tak od razu, jest tylko zwykłym człowiekiem, o kontrowersyjnych poglądach, miłującym swą rodzinę ponad wszystko. Z biegiem lektury zaczęłam go rozumieć i trochę polubiłam. I tak właśnie jest tutaj ze wszystkimi bohaterami. Może nie zawsze się z nimi zgodzimy, ale niewątpliwie zaskarbią sobie nasz szacunek.

Drugoplanowy bohaterem tej książki jest miasto Lubin. Z wielkim zainteresowaniem czytałam o tym jak sukcesywnie z niemieckiego miasta na nowo, stawało się polskim, prężnie rozwijającym się gospodarczo ośrodkiem. Wyobrażam sobie jak wielką gratką, może być ta książka dla rodowitych lubinian, którzy mogą przeczytać, jak na przestrzeni lat zmieniały się miejsca, które znają z autopsji.

Lektura ta zrobiła na mnie naprawdę niesamowite wrażenie, odbyłam podróż do czasów ważnych dla naszego kraju, uczestniczyłam w wielu znaczących wydarzeniach historycznych w towarzystwie niezapomnianych bohaterów i jak wspominałam wcześniej, wróciłam pełna wrażeń i emocji.

Niewątpliwie dzięki tej książce, odbyłam jedną z bardziej wartościowych podróży literackich, której długo nie zapomnę i na pewno z wielką przyjemnością przeczytam kolejną książkę pani Anny.

Serdecznie zapraszam Was na tę wycieczkę. Weźmiecie udział w niesamowitej lekcji historii, której długo nie zapomnicie. Miłej lektury!

 Dorota Skrzypczak.
1

piątek, 6 września 2019

Życie cię kocha, Lili – Anna H. Niemczynow


Życie cię kocha. Nie, wcale nie żartuję! Kocha cię z całych sił i chce dla ciebie wszystkiego, co najlepsze. Nie zawsze wszystko się udaje, czasem wiatr wieje prosto w oczy, jednak są jeszcze dobre chwile. I to właśnie dla nich warto żyć.


Tytuł: Życie cię kocha, Lili 
Autor: Anna H. Niemczynow
Wydawnictwo: Filia

Liliana kocha życie i jest przekonana, że ze wzajemnością. Każdy dzień zaczyna pozytywną afirmacją i trzeba przyznać, że dobre słowa, nawet od samej siebie, bardzo się jej przydadzą. Na dniach bowiem los szykuje dla niej wiele nieprzyjemnych niespodzianek. Nie dość, że zamiast pisać ambitne artykuły, zajmuje się tworzeniem tekstów o kosmetykach, że jej chłopak praktycznie na niej pasożytuje to jeszcze... tego nie zdradzę! Ale będzie się działo!

Po zobaczeniu tej książki moją uwagę zwróciła pozytywna okładka i jeszcze bardziej optymistyczny tytuł. Zakochałam się w niej! Stwierdziłam, że koniecznie, ale to musowo muszę ją mieć. A potem przeczytałam opinie w Internecie i zaczęłam mieć wątpliwości co do mojego wyboru. Czego się obawiałam?

Z innych recenzji dowiedziałam się, że historia jest przesłodzona i schematyczna. Trochę tak, a trochę... nie. Po ciężkiej lekturze „Rany” z chęcią sięgnęłam po coś lżejszego. Muszę przyznać, że powieść faktycznie zaczyna się w dość typowy sposób. Dziewczyna, która rezygnuje ze swoich marzeń, żeby jej chłopak mógł pisać książki i... czekać na odpowiedź potencjalnego wydawcy. Skąd ja to znam? A... z powieści Krystyny Mirek „Szczęście all inclusive”. Muszę przyznać, że początek tych historii jest tak podobny, że zaczęłam zastanawiać się, czy mężczyźni pasożytujący na swoich ukochanych to jakiś nowy, popularny problem społeczny. Całe szczęście zbieżności, ale też schematyczność fabuły, na tym się kończą. Dalej opowieść toczy się w ciekawym i przyjemnym kierunku.

Motywem przewodnim powieści są pozytywne afirmacje, a bohaterka swoim życiem stara się pokazać, że takie podejściem sens. Może faktycznie jej kreacja jest lekko przerysowana, ale przez to naprawdę dobrze działa na czytelnika. Bez obawy, nie znajdziecie tutaj wyłącznie opisów szczęścia, bohaterkę czeka sporo wyzwań i nie raz puszczą jej nerwy. Ale jej myślenie jest naprawdę zaraźliwe. Czytając powieść... czułam się lepiej, byłam bardziej uśmiechnięta, pozytywniej nastawiona.

Zasługę za ten stan można też przypisać kolejnej genialnej osobie, babci Lili. I w tym zakresie, jest trochę typowo, ale również w wielu aspektach nowatorsko. Polubiłam ją od pierwszych stron, a jej poglądy naprawdę dały mi do myślenia. Była ciepła, kochana i „z jajami”. Śledziłam jej opowieść z niegasnącym zainteresowaniem.

Podobało mi się to, że cała historia została zbudowania z pozytywnych wątków, pełnych komplikacji, ale pozbawionych niepotrzebnej dramaturgi. Nie przepadam za kreowaniem silnych emocji na siłę, tylko po to, by emocjonalnie przekręcić czytelnika na drugą stronę. Nie oznacza to, że w tej powieści problemy nie są intensywne, wręcz odwrotnie. Pojawia się sporo komplikacji przez duże K, ale stanowią one spójną część historii, ostatecznie jedynie potęgującą pozytywny wydźwięk.

Na końcu jeszcze warto opowiedzieć o... miłości. Literatura obyczajowa ma tendencją do przedawkowywania romantycznych uniesień. Tym razem jest ich tyle, ile trzeba i to na wielu frontach. To coś więcej, niż opowieść o tym, że pani poznała pana, to historia zwykłych ludzi, którzy na co dzień potrafią zachować uśmiech, nieważne co by się nie działo. Ale też z drugiej strony, dają sobie prawo do smutku, bo w życiu jest miejsce i na jedno i na drugie. Tylko z niczym nie należy przesadzać.

„Życie cię kocha, Lilia” to książka, która trafiła mi się w idealnym momencie. Brakowało mi takiego lekkiego, szczerego i bardzo pozytywnego przekazu. Właśnie dlatego mogę cię zapewnić o jednym, zakochasz się w tej książce!

Książkę do recenzji przekazał portal Jakkupowac.pl

logo


czwartek, 5 września 2019

Zapowiedzi książkowe – wrzesień cz. 1


Znowu mamy wrzesień! Naprawdę nie wiem, jak to tak szybko zleciało! Słowo daję! Ledwie kilka dni temu zaczynało się lato! Kto do szkoły, a kto ma kampanie wrześniową? Jeśli jednak macie chociaż chwilę czasu warto rozejrzeć się wśród nowości książkowych. Kilka fajnych propozycji się szykuje!



Tytuł: Miasto dziewcząt
Autor: Elizabeth Gilbert
Wydawnictwo: Rebis
Data premiery: 03.09.2019

Najnowsza powieść Autorki bestsellerowego "Jedz, módl się, kochaj"!
Wcale nie trzeba być grzeczną dziewczynką, by stać się dobrym człowiekiem, czyli opowieść o seksie i urokach życia w Nowym Jorku.
"Życie jest nie tylko ulotne, ale też niebezpieczne, dlatego nie ma sensu odmawiać sobie przyjemności" – tym mottem kieruje się główna bohaterka Miasta dziewcząt. Wyrzucona z prestiżowej uczelni Vivian trafia do Nowego Jorku, do ciotki, która prowadzi podupadający teatr rewiowy. Tu poznaje grono charyzmatycznych postaci: frywolne tancerki, seksownych amantów, znakomitą artystkę dramatyczną, Autora tandetnych sztuk, muzyków i reżyserów. Gdy popełnia błąd i w środowisku wybucha skandal, jej nowy świat staje na głowie, ale choć nie od razu pojmie w pełni, co się stało, to jednak dzięki temu doświadczeniu zrozumie, czego pragnie i jak to osiągnąć.
W "Mieście dziewcząt" Autorka nie tylko zgłębia kobiecą seksualność, ale także tropi tajemnicze meandry prawdziwej miłości.

Tytuł: Cry baby
Autor: Ginger Lynn
Wydawnictwo: Young
Data premiery: 04.09.2019

Wypełniona emocjami piękna opowieść Autorki bestsellera "Chłopak taki jak ty" o dorastaniu i trudnej miłości.
Siedemnastoletni Tristan Lopez jest wierny członkom gangu, który założył jego ojciec wraz z przyjacielem. Nie ma wyboru – kiedyś to on stanie na jego czele. Czy tego chce, czy nie.
Riley Rojas nigdy nie pasowała do świata Tristana. Przez problemy rodzinne musiała przeprowadzić się do najgorszej dzielnicy miasteczka. Poznała nie tylko, co to strach, ale też smak pierwszej miłości. To ona przypomniała Tristanowi, że ma szansę na inną przyszłość niż życie w gangu lub śmierć.
Kiedy oboje wylądowali w tej samej klasie, a potem spotykali się na boisku do koszykówki, było jasne, że wpadli po uszy. Nawet kiedy ją od siebie odpychał, ona zawsze wracała. Była jego marzeniem, testem lojalności. Czy stanie się też przyczyną jego zguby?

Tytuł: Zimowy ogród
Autor: Kristin Hannah
Wydawnictwo: Świat książki
Data premiery: 04.09.2019

Wciągający od pierwszej strony "Zimowy ogród" to powieść niezwykła - epicka historia miłosna i jednocześnie kameralny portret kobiet na życiowych rozdrożach. Działa na wyobraźnię, porusza liryzmem i podnosi na duchu. Długo pozostaje w pamięci.

Czasem wystarczy otworzyć drzwi do przeszłości matki, aby odnaleźć swoją przyszłość.
Meredith i Nina Whitson są tak różne, jak tylko różne mogą być siostry. Jedna została w domu, zajmuje się dziećmi i rodzinną firmą; druga wyruszyła w świat i została słynną fotoreporterką. Kiedy ukochany ojciec ciężko zachoruje, obie siostry wraz nieakceptującą córek Anyą Whitson znajdą się przy nim. Nawet w tak ciężkich chwilach, matka jest wobec nich zimna i obojętna. Ojciec przed śmiercią wymusza na niej obietnicę: żona ma opowiedzieć córkom bajkę, którą zaczęła wiele lat temu i nigdy nie skończyła. Tym razem ma dokończyć.

Opowieść, którą usłyszą od matki, okaże się zaskakująca. Jest to historia wielkiej, wieloletniej miłości, która zaczęła się w mroźnym Leningradzie czasów drugiej wojny światowej, a finał znajdzie na współczesnej Alasce. Nina wręcz obsesyjnie chce poznać prawdę i to ona zmusza matkę i siostrę do wyprawy w przeszłość. Na jaw wyjdą sekrety które wstrząsną całą rodziną.

Tytuł: On cię okłamuje
Autor: Amanda Reynolds
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 04.09.2019

Znakomity, trzymający w napięciu thriller psychologiczny Amandy Reynolds, której debiut "Blisko mnie" stał się światowym bestsellerem.

Komu można wierzyć?
Co naprawdę wydarzyło się tamtej nocy?

Dziesięć lat po wydarzeniach, które wstrząsnęły całą okolicą, Jess Tidy przyjeżdża do rodzinnej miejscowości. Zjawia się tylko na chwilę, jednak przybycie dwudziestosześcioletniej rudowłosej piękności nie pozostaje niezauważone. W kawiarni odmawiają jej podania kawy, na drzwiach domu znajduje obraźliwe napisy, znów powtarzają się też akty wandalizmu.

Karen Winter przez cały czas stała u boku męża, wspierając go w walce o uniewinnienie. Mark zaprzeczał wszelkim oskarżeniom uczennicy Jess Tidy, jednak bezskutecznie. Trafił do więzienia, ale ta kara nie była jedyną, jaka dosięgnęła rodzinę Winterów.
Pewien przypadkiem odkryty przez Karen plik w komputerze rzuca nowe światło na to, co wydarzyło się przed dziesięciu laty.

Tytuł: Był sobie pies 2
Autor: W. Bruce Cameron
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 04.09.2019

Wszystkie psy doskonale wiedzą, że życie ma sens tylko u boku ukochanego człowieka
Bailey – bohater bestsellera "Był sobie pies" – powraca w nowym psim wcieleniu, aby wypełnić kolejną misję!

Mała Clarity June opuszcza ukochaną babcię i jej psa i wyjeżdża z matką do wielkiego miasta. Psiak przeżył już wiele żyć i sporo się nauczył o ludziach. Miał różne imiona: Bailey, Toby, Ellie, Koleżka...

Bailey powraca w nowym wcieleniu na czterech łapach i spotyka dorastającą Clarity. Wie, że jego misja jeszcze nie została wypełniona – musi pilnować i strzec dziewczynki. Musi być dzielnym psem!

Tym razem zrobi wszystko, aby pomóc ukochanej pani odnaleźć prawdziwą miłość i zrealizować jej marzenia. Czasami będzie musiał odejść, by zaraz znów powrócić jako inny psi przyjaciel. Bo jedno wie na pewno: życie jest na tyle pomerdane, że zawsze warto trzymać się razem.

Tytuł: Nieczyste więzy
Autor: K.N. Haner
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 04.09.2019

Gdy miłość staje się obsesją, nie można się już zatrzymać.
Claire czuje, że nigdy nie poradzi sobie z piętnem, które nosi w sobie od dzieciństwa. Jest zbyt krucha, bezradna, inna niż wszyscy. Staż w prestiżowej firmie to dla niej życiowa szansa. Podobnie jak doktor Douglas, świetny i szanowany terapeuta, głęboko skrywający własne mroczne sekrety. Tylko on doskonale rozumie, czym jest walka z własnymi demonami.
W jego szarozielonych oczach Claire odnajduje ten sam ogień, który spala ją samą. Oboje podejmują mroczną grę, w której obezwładniająca namiętność i bezwzględna manipulacja prowadzą na samo dno piekła. Doktor kontroluje każdy ruch dziewczyny. A może tylko mu się wydaje, bo wciąż nie wiadomo, kto rozdaje karty w tym niedozwolonym układzie...
Pierwszy thriller królowej dramatów!

Tytuł: Książę Cieni
Autor: Aleksandra Polak
Wydawnictwo: Czwarta strona
Data premiery: 04.09.2019

Mroczne intrygi, polowania na demony i czarna magia... Miłość i nienawiść jeszcze nigdy nie były sobie tak bliskie!
Złowrogie moce oplatają członków Circus Lumos, a Książę Cieni czai się w każdym, kto staje na ich drodze do odnalezienia światłości. Przyszedł czas na podróż i wielkie poszukiwania, które zmienią życie Alicji i jej przyjaciół na zawsze.
Wszyscy mamy ciemną stronę. Nie każdy z nas potrafi ją okiełznać, ale dążenie do odkrycia iskry, która roznieci ogień i poprowadzi nas do światła, to cudowna podróż, w którą każdy kiedyś wyrusza. Czy macie odwagę, żeby podjąć się wyzwania i sprostać temu, co kryje się w mroku? Odwaga i przekora to klucz do wygranej.

Tytuł: W jego oczach
Autor: Alicja Sinicka
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 04.09.2019

Kontynuacja bestsellera "Oczy wilka"!
W życiu Leny i Artura rozpoczyna się nowy rozdział. Właśnie się zaręczyli po dwóch latach związku. Nie wszyscy są z tego powodu zadowoleni, a sama Lena nie potrafi zostawić przeszłości za sobą. Wciąż nie może pogodzić się z tym, że jej ukochany ma przed nią mnóstwo tajemnic.

Czy tak poważna decyzja nie powinna być podejmowana bez cienia wątpliwości? Czy Artur potrafi oddać się jej całkowicie i rozpoczną wspólne życie na nowych zasadach?
Kobieta nie ma pewności, czy przebije się przez mur, który wzniósł jej ukochany. Czy kiedykolwiek do końca go pozna?

Tytuł: Mroczna strona
Autor: Danielle Steel
Wydawnictwo: Między słowami
Data premiery: 04.09.2019

Głęboko poruszająca opowieść o mrocznej stronie miłości.
Dzieciństwo Zoe nie należało do łatwych. Tragiczna choroba i śmierć siostry, a później rozwód rodziców odcisnęły na niej niezatarte piętno.
W dorosłym życiu Zoe wysoko podniosła sobie poprzeczkę. Prestiżowe studia, praca na rzecz krzywdzonych dzieci – wszystko po to, by zdobyć miłość i akceptację, których nie dostała w dzieciństwie.
Kiedy kobieta zakochuje się i sama rodzi dziecko, pragnie być idealną matką.
Wtedy jednak stare rany zaczynają boleć na nowo.
Czy miłość matki ma również swoją mroczną stronę?
I co się dzieje, gdy zaczyna ona przybierać na sile,
tak że nie sposób jej dłużej ignorować?

Tytuł: Róża wiatrów
Autor: Agnieszka Krawczyk
Wydawnictwo: Filia
Data premiery: 04.09.2019

W życiu nie zawsze układa się tak, jak sobie wyśniliśmy w marzeniach. Matylda Radwan wraca nad morze pełna nadziei na nowy związek. Pomiędzy nią a archeologiem Łukaszem Rokickim coś się jednak psuje. Kobieta gubi się w domysłach, co może być tego powodem. Nie ma pojęcia, że ukochany ukrywa przed nią pewien sekret... Także we dworze w Drozdowie wszystko się nagle komplikuje. Pojawia się zagadkowy człowiek, którego zamiary nie są do końca jasne dla właścicielki, Anity Orontowicz. Trudno rozstrzygnąć, czy przybysz chce jej pomóc, czy wręcz przeciwnie – bardzo zaszkodzić. Spokoju nie może znaleźć też Ola, wciąż czekająca na matkę. Czy jej nadzieje nie zostaną zawiedzione?
"Róża wiatrów"to pełna emocji opowieść o pragnieniu miłości i zrozumienia, oraz o próbie dotarcia do samego siebie. Często błąkamy się po bezdrożach naszych uczuć, szukając kompasu. Serce jest jednak najlepszym doradcą i ono z pewnością wskaże właściwy kierunek. Warto zasłuchać się w szum morza, poczuć świeżość bryzy i dać się ponieść opowieści o ludziach, którzy starają się zrozumieć, co jest dla nich najważniejsze, i o co warto walczyć.

Tytuł: Ludzie potrafią latać
Autor: Antologia
Wydawnictwo: NR
Data premiery: 11.09.2019

Spontaniczne wyjście do kina, pyszny obiad w gronie przyjaciół, długa wieczorna kąpiel czy kilka stron ulubionej książki potrafią wygłuszyć złe emocje i skutecznie poprawić nastrój. Jeżeli lubicie opowieści, które nie przytłaczają formą, inspirują optymistycznym przesłaniem i wywołują szczery uśmiech– sięgnijcie po tom "Ludzie potrafią latać".
Znajdziecie tu dziesięć historii, czasem nieprawdopodobnych i szalonych, czasem na pozór zupełnie zwyczajnych, które udowadniają, że życie bywa całkiem znośne, a każdą porażkę da się przekuć w początek czegoś pozytywnego. Może w tym pomóc znaleziony na plaży plecak, nieoczekiwane spotkanie w wirtualnym świecie, zaskakujący finał sportowej rywalizacji czy... różowy aligator, który ukazuje się tylko wybranym!



Te tytuły w tym miesiącu najbardziej przykuły moją uwagę i nie mam pojęcia, jak znajdę czas, by przeczytać chociaż część. A wy macie którąś z tych książek w planach?

środa, 4 września 2019

Wędrówka – Agata Wilk



Debiuty to zawsze wielka zagadka. Mogą okazać się czymś wyjątkowym, niepowtarzalnym i zaskakującym. Częściej jednak... zawodzą. Początkujący pisarz ma więc przed sobą trudne zadanie. Od jego pierwszej książki zależy tak wiele. Jak było tym razem? Czy „Bitwa o nonsens” podbiła moje serce?


Tytuł: Wędrówka 
Cykl: Bitwa o nonsens (tom 1) 
Autor: Agata Wilk 
Wydawnictwo: Wydawnictwo AlterNatywne
Książka pod naszym patronatem!

Charlene jest zwyczajną nastolatką wiodącą zupełnie normalne życie w małej, wiejskiej miejscowości. Nie są jej obce problemy z rówieśnikami i brak zrozumienia. Od tego wszystkiego ucieka w swoją pasję, jaką jest rysowanie. Jej zeszyt pełen jest fantastycznych stworów, obrazów i magi. Szybko okazuje się, że nawet bardzo... dosłownie. Tak zaczyna się wyjątkowa przygoda, pełna pułapek i przeciwności losu.

Od razu należą się słowa uznania za pracę nad kreacją bohaterów. Każda z postaci ma w sobie coś wyjątkowego, co przykuwa uwagę czytelnika i zwyczajnie... budzi sympatie. Podobało mi się również to, że autorka nie poszła w prosty schemat sprzeczającej się pary, która dopiero pod sam koniec zaczyna pałać do siebie sympatią. Tym razem od początku ich relacje są pozytywne i jest to bardzo przyjemna odmiana. Nie oznacza to, że nie dochodzi do żadnych sprzeczek, co to, to nie! Nie obejdzie się bez przepychanek słownych i docinek, które nadają całości rumieńca.

„Uwielbiam noc. Jest taka piękna i cicha. Każdego wieczoru, gdy mieszkałam jeszcze z Dziadkiem, kiedy tylko mogłam sobie na to pozwolić, wpatrywałam się w gwiazdy. Być może to trochę staroświeckie, ale wierzę, że wypowiedziane życzenie, gdy jedna z nich spada, się spełnia… Noc ma w sobie coś cudownego”.

Kolejną zaletą tytułu jest wykreowanie naprawdę ciekawego świata. Ta książka stanowi najlepszy dowód na to, że w fantastyce nie ma żadnych ograniczeń! Bogate opisy krain, scenerii, a nawet rysunki pomagają nam wczuć się w opowieść. Z pewnością czytelnicy, którzy oczekują od powieści nowatorskich rozwiązań będą usatysfakcjonowani.

Historia została napisana prostym, oszczędnym „językiem”. Narracja jest dzięki temu bardzo bezpośrednia, a sama książka adresowana raczej do nastoletniego czytelnika. Krótkie, najczęściej jednokrotnie złożone zdania mogą przypaść do gustu osobom ceniącym prosty przekaz.

Jeśli zaś chodzi o akcję, to rozwija się ona stopniowo. Na początku powoli wczuwamy się w klimat, w atmosferę, a dopiero z czasem razem z bohaterami przystępujemy do działania. Powieść ma ponad 600 stron, ale naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość. „Bitwa o nonsens” to bardzo ciekawa propozycja i równie udany debiut. Serdecznie polecam każdemu miłośnikowi fantastyki.

wtorek, 3 września 2019

Cena nieważkości – Dariusz Kortko, Marcin Pietraszewski


Człowiek od zawsze patrzył w gwiazdy. Czasem w zadumie, innym razem ku pokrzepieniu. Ta niezbadana przestrzeń kusi nas i inspiruje. Do rzeczy wielkich, do przełamywania własnych ograniczeń, do podróży w nieznane. Jak właściwie zaczęła się historia lotów w kosmos? Jaki udział w tym przedsięwzięciu mają Polacy?


poniedziałek, 2 września 2019

Rana – Wojciech Chmielarz


Każdy z nas ma swoje demony, przeszłość, której najchętniej by nie wspominał. Jednak zło to coś o wiele większego, o wiele... straszniejszego. Zło odbija piętno na duszy i nie pozwala o sobie zapomnieć. Nigdy.


Tytuł: Rana
Autor: Wojciech Chmielarz
Wydawnictwo: Marginesy

To prawdziwy cud, że po tylu latach przerwy Klementynie udało się znaleźć pracę w zawodzie. Kobieta jest samotna, zmęczona i czuje się staro, ale grunt, że w końcu znowu zacznie dostawa regularne wypłaty. Ma się z czego cieszyć prawda? Szybko okazuje się, że prywatne liceum, w którym zaczyna uczyć to... specyficzne miejsce. Po śmierci jednej z uczennic wychodzi na jaw jak bardzo. Ale to nie wszystko, zaraz potem ginie kolejna osoba i zdaje się, że nikomu tak naprawdę nie zależy na wyjaśnieniu sprawy. Czy samotna nauczycielka i dziwny uczeń będą w stanie wykryć mordercę?

„Rana” to opowieść o źle, o zakorzenionym w podświadomości, pielęgnowanym nienawiścią potworze, który „zjada” wszystko, co dobre. To historia złych ludzi, beznadziejnych rodziców, niedobrych małżonków. To opowieść o krzywdzie, którą dziedziczy się wraz z wychowaniem i przekazuje dalej. I to jest... naprawdę straszne. „Rana” stanowi dokładne stadium tego, jak nie należy żyć i jakim człowiekiem nie powinno się być.

"Jeśli musiała, kłamała i brała na siebie ciosy przeznaczone dla innych. Na tym polegało jej życie. Zakochanie obudziło w niej marzenie, żeby było inaczej".

To również ciekawe skrzyżowanie różnych „rzeczywistości”. Bohaterzy tej powieści mają zupełnie inną sytuację bytową, inne problemy i pragnienia. A jednak... zło potrafi zaszczepić się wszędzie i paradoksalnie jest go więcej tam, gdzie nie powinno.

Od strony kryminalnej sama zagadka została skonstruowana ciekawiej. Jednak cała otoczka i sytuacja postaci sprawiły, że skupiłam się bardziej na ich opowieściach, niż szukaniu wyjaśnienia. Może właśnie dlatego zupełnie źle typowałam, ale bez wątpienia nie jest to opowieść, w której od ręki zna się winnego.



"Koszmary trwały od tak dawna, że czasami miała wrażenie, że stały się jej immanentną częścią. Nowym organem ciała, chociaż bolesnym i niepotrzebnym. Nowotworem snów".

„Rana” to książka z kategorii tych, których nie czyta się lekko. Od samego początku do końca jej lektura jest przytłaczająca i przygnębiająca. A jednak wciąż chce się w tym tkwić i znaleźć wyjaśnienia. Warto skonfrontować się z tą książką, nawet jeśli przy okazji obudzi się trochę własnych demonów.



.com/proxy/
banner_czytampierwszy_1

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates