Ciasto drożdżowe z malinami i wiśniami
Pieczenie nie jest moja domeną. Więc kiedy się za to biorę, muszę mieć pewność, że mi wyjdzie. I do tak postawionego celu, drożdżowiec jest idealny.Składniki:
- świeże drożdże - 50 g.
- jajka - 2 szt
- cukier - pół szklanki
- rodzynki, żurawina, pestki dyni - po garści
- maliny, wiśnie - po garści
- mleko - pół szklanki
- mąka - 2 szklanki
Kruszonka:
- mąka - 100 g
- cukier - 50 g
- masło - 50 g
A teraz będzie szybko i sprawnie.
- Do miski rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem, zalewamy mlekiem, posypujemy mąką. Nie mieszamy! Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 3 h.
- Dodajemy bakalie, mieszamy.
- Smarujemy tłuszczem brytfankę. Nakładamy połowę porcji ciasta, dekorujemy je połową porcji owoców (wydrążonych wiśni, oczywiście). Całość przykrywamy resztą ciasta i ponownie układamy owoce.
- Zagniatamy składniki kruszony. Posypujemy nią ciasto.
- Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.
- Gotowe? Tak! Smacznego!
Uwaga: przygotowywałam przepis na brytfance do lasagne. By osiągnąć standardowe, niedzielne wielkości, trzeba podwoić składniki.
Przepis wydaje się łatwy i nieskomplikowany, a takie lubię najbardziej, wypróbuję go wkrótce :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :)
UsuńZdecydowanie muszę spróbować :-))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń