Sok z buraka czyli zdrowie w pięć minut
Wciąż jeszcze czekamy na wiosnę, na moc owoców i warzyw, na energie, które ze sobą niosą. Ale nie zapominajmy o starych, dobrych burakach. Nie takie one straszne jak je malują. A przy okazji bardzo zdrowe. Co można z nich przygotować? Zacznijmy od podstaw, czyli od soków.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 łyżka miodu
- pół cytryny
- 5 jabłek
Przygotowanie:
1. Z buraków i jabłek wyciskamy sok za pomocą sokowirówki.
2. Do soku dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.
3. Dosładzamy całość miodem. I nawet nie chodzi o to, że sok jest mało słodki, ale miód nadaje całości swój charakterystyczny posmak.
Nie cierpię miodu!!!
OdpowiedzUsuńZ jabłkami..,. Że też mama nie pomyślała. Niefortunnie zdarzyło się tak, że mama kisiła ja jak to mówię sok z buraków, bo miała anemie, a ja oddawałam kilka dni przed tym krew, chciałam się nieco uzupełnić. I trafiła do szpitala. Gdy sobie przypomniała o tym, że sok się kisi kazała go wypić. Długo walczyłam. Napiłam się łyczka i prawie zwróciłam cały posiłek dnia. Wolę jeść sałatkę z buraków niż katować się sokiem xd
Pozdrawiam cieplutko 😘
Ten sok z Twojego przepisu to naprawdę nie tylko świetna bomba witaminowa, ale też pomocna rzecz przy oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych w nim toksyn!
OdpowiedzUsuń