sobota, 5 czerwca 2021

Pieczone klopsiki z zimniakami i sałatką


Lubię dobre jedzenie, ale nie przepadam za długim sterczeniem w kuchni. Dlatego stawiam na dobre składniki i proste przepisy. Dziś klosiki i ziemniaki, a wszystko przepysznie zapiekane!


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • pesto Ponti
  • pół kilo mielonego mięsa
  • ser żółty
  • jajko
  • 200 ml mleka
  • przyprawy: zioła, pieprz, sól
  • sałatka: oliwki, sałata pekińska, ocet balsamiczny, tofu, suszone pomidory, sos sojowy.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki
Myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i pieczemy na blaszce aż będą miękkie

2. Klopsiki
Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy i mieszamy. Kromy ser w kostkę. Mięso ugniatamy w kuleczki, wkładając do środka ser i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdej kuleczce kładziemy pół łyżeczki pesto. Jajko mieszamy z mlekiem i zalewamy klopsiki. Pieczemy ok. 40 min. w 180. stopniach.

3. Sałatka
Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni pospane papryką ostrą i polane sosem sojowym. Resztę składników kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy tofu. Polewamy do smaku octem balsamicznym.

Uwielbiam ten sposób na klopsiki! Zamiast czasochłonnego smażenie, pieczenie. Szybkie i robi się samo. A jakie jest wasze kulinarne odkrycie?




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates