Zdrowy i chrupiący makaron- przepis ekspresowy
Sesja to nie powód by jeść źle i niezdrowo.
Kiedy jednak moje myśli są zajęte przez finanse przedsiębiorstw nie w głowie mam długie czy skomplikowane dania. Co chwilę zerkając na wzory wyjmuję z lodówki:
Kiedy jednak moje myśli są zajęte przez finanse przedsiębiorstw nie w głowie mam długie czy skomplikowane dania. Co chwilę zerkając na wzory wyjmuję z lodówki:
- udko ugotowane w wcześniejszej zupie
- ok. pół szklanki makaronu (również po zupie)
- marchew
- kawałek selera
- oliwę (1 łyżka)
- pół cebuli
- 2 łyżki kiełków (całe szczęście mam świeże, strzygę więc moja parapetową hodowlę)
- 1/2 pora
- 2 rzodkiewki
- 4 listki bazylii
- łyżka soku z limonki
Na patelni podrumieniam mięso obrane z kości. Dodaję pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, cebulę, starty na grubym oczku por, marchew i seler.
Dodaję ugotowany wcześniej makaron. Doprawiam TYLKO pieprzem i porwanymi listkami świeżej bazylii. Delikatnie polewam też sokiem z limonki dla zrównoważenia słodkości marchwi. To skromne doprawienie wystarczy, warzywa same w sobie oferują nam bogaty i różnorodny bukiet smaków.
Smażąc co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką. Proces ten służy głównie podgrzaniu i trwa tylko chwilę. Większość składników jest bowiem albo gotowa, albo jadalna na surowo.
Makaron nakładam do miseczki i zdobię kiełkami kapusty czerwonej. Całość polewam oliwą.
To chyba dobry moment by wrócić do nauki, niestety...
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!