piątek, 19 kwietnia 2013

Tarta jabłko z nutellą



Po szybkim, acz krótkim ataku lata wróciła do nas pogoda o charakter tzw. nijakim. Bo ani ciemno, ani jasno; ani zimno ani ciepło. Pada, ale tylko czasem i tylko trochę.
Wszystko to przekłada się na moją nijakość. Niby coś by się chciało, a jednak nic... Nic nie jest jednak satysfakcjonujące...
Zamykam oczy i myślę jak najlepiej spędzić ten dzień. Czuję ciepło płynące z otulającego mnie koca, słyszę delikatny jazz, a gdzieś w tle na pewno pali się aromatyczna świeczka. W lewej ręce czuję ciężar książki, a w prawej talerzyka...z...hm...tartą... A ona jest z jabłkami i... nutellą!
I to jest to! Plan doskonały.
Na wieczór więc potrzebuję w swojej kuchni mieć:



  • 3 jabłka
  • 1 żółtko
  • 150 gram masła
  • 2,5 szkl mąki
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki nutelli



Nie mam ochoty na pracochłonne "szaleństwa". Receptura więc powinna być prosta i szybka. Zapraszam do pieczenia:Z mąki, 2 łyżek cukru, żółtka, wody oraz masła ugniatamy kruche ciasto, które następnie odkładamy na pół godziny do lodówki.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie mniejsze paski, prużymy w garnku posypane cynamonem i 2 łyżkami cukru. 
Z ciasta bierzemy 3/4 i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy je widelcem, pieczemy 10 minut w temp. 180 st. Następnie smarujemy nutellą. Układamy jabłka. Z pozostałego ciasta wycinamy paski, z których układamy kratkę oraz serduszka, które układamy pomiędzy paskami. Pieczemy jeszcze 30 minut.
Teraz już tylko chwila (ale to już zależy do naszej cierpliwości) do ostygnięcia i ciasto jest już gotowe.
Ja zamierzam się nim delektować przy dwóch książkach: "Alef" Paula Coelho oraz... jednej ciekawej książce kucharskiej o której napiszę później. A Wy po jaką literaturę sięgacie, gdy macie czas poczytać?

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates