Czipsy z całych ziemniaków
- 3 szt ziemniaki
- 1 łyżecz papryka słodka
- 2 łyżeczki oliwa z oliwe
- pieprz
- 1 łyżeczka zióła prowansalskie
- Sól
Danie zostało wymyślone zupełnie przypadkiem kiedy podczas pieczenia ziemniaków w mundurkach odpadł kawałek skórki, podpiekł się i okazał się...rewelacyjny.
A więc do rzeczy :)
Dokładnie szorujemy ziemniaki. Następnie za pomocą obieraczki cały ziemniak zamieniamy w cienkie plasterki, łącznie ze skórką. Istnieje możliwość wykonania dania tylko ze skórek (np. kiedy reszta ziemniaka potrzebna jest do czegoś innego).
Ziemniaczki zalewam oliwą, posypuję ziołami, pieprzem i papryką i mieszam równomiernie.
Ziemniaczki rozkładam na blaszce i piekę od 10 do 15 minut w temp . 180 stopni. Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nałożymy. Jeśli dużo, konieczny jest dłuższy czas i przemieszanie ziemniaczków w trakcie.
Możliwe smaki: bez ograniczeń.
ja proponuję paprykowy i czosnkowy (z dodatkiem czosnku granulowanego).
A więc do rzeczy :)
Dokładnie szorujemy ziemniaki. Następnie za pomocą obieraczki cały ziemniak zamieniamy w cienkie plasterki, łącznie ze skórką. Istnieje możliwość wykonania dania tylko ze skórek (np. kiedy reszta ziemniaka potrzebna jest do czegoś innego).
Ziemniaczki zalewam oliwą, posypuję ziołami, pieprzem i papryką i mieszam równomiernie.
Ziemniaczki rozkładam na blaszce i piekę od 10 do 15 minut w temp . 180 stopni. Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nałożymy. Jeśli dużo, konieczny jest dłuższy czas i przemieszanie ziemniaczków w trakcie.
Możliwe smaki: bez ograniczeń.
ja proponuję paprykowy i czosnkowy (z dodatkiem czosnku granulowanego).
Super dla niespodziewanych gości :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba :) Goście na pewno będą zadowoleni ze zdrowszej alternatywy chipsów.
UsuńZapraszam w przyszłości do mnie po więcej takich pomysłów :)
Pozdrawiam :)