Aromatyczne ziemniaczki ziołowe
Pora obiadowa czas więc na obiadowe przepisy. Zawsze kiedy mam ochotę na ziemniaki trochę inaczej, wrzucam je do piekarnika. Robią się co prawda trochę dłużej, ale dzięki użyciu termoobiegu nabierają interesującej chrupkości. Przepis jest banalnie prosty:
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaczki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli duże więcej). Smarujemy blaszkę tłuszczem. Układamy ziemniaki równomiernie, polewamy olejem i posypujemy ziołami oraz papryką. Można dodać jeszcze soli jeśli ktoś lubi, ja nie przepadam :) następnie pieczemy 1 godzinę, w połowie można ziemniaczki lekko przemieszać. Włączamy termoobieg, powinny być gotowe i rumiane po ok. 15 minutach.
SKŁADNIKI:
- 10 ziemniaków
- łyżeczka bazylii
- 5 listków świeżych
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaczki myjemy i obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli duże więcej). Smarujemy blaszkę tłuszczem. Układamy ziemniaki równomiernie, polewamy olejem i posypujemy ziołami oraz papryką. Można dodać jeszcze soli jeśli ktoś lubi, ja nie przepadam :) następnie pieczemy 1 godzinę, w połowie można ziemniaczki lekko przemieszać. Włączamy termoobieg, powinny być gotowe i rumiane po ok. 15 minutach.
Uwielbiam takie ziemniaczki :) !
OdpowiedzUsuńOj, ja też :)
UsuńTakie ziemniaczki są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńMasz racje, proste, smaczne, a zawsze inaczej :)
Usuń