Waniliowa pigwa od herbaty
Coś szybkiego i smacznego. Niby zwykły dodatek, a jednak zupełnie odmienia smak herbaty. A co najlepsze, pigwa rośnie na wielu osiedlowych krzaczkach. Nic tylko zrywać i smakować :)
- 2 szkl pigwy
- pół szkl cukru
- laska wanilii
Pigwę dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartkę, wydrążamy środki. Następnie każdy kawałek kroimy w plasterki. Nakładamy wszystko stopniowo do słoika co jakiś czas posypując cukrem (zostawiamy część na samą gorę). W sam środek pigwy wciskamy wanilię. Zasypujemy resztką cukru. Odkładamy na jedną noc aż puści sok. Mieszamy, dodajemy do herbaty (również pigwę, nie tylko sok).
nigdy pigwy nie próbowałam, ale planujemy taki dżemor!
OdpowiedzUsuńnowy wpis! zapraszamy :)
http://owocowyogrod.blogspot.com/2014/09/malina-z-mieta.html
Z dżemem też będę próbować :) Zaraz będą przetwory z jarzębiny :)
UsuńPigwa to krzew, zapewniam Panią, że na osiedlowych "drzewkach" jej Pani nie znajdzie.
OdpowiedzUsuńSzanowny Anonimie, najmocniej przepraszam za przejęzyczenie, już poprawiam tę znaczącą omyłkę w poście z 2014 roku na "krzaczki". Grunt, żeby potrafić znaleźć :) Serdecznie pozdrawiam!
Usuń