Zupa z pieczonych buraków
I po raz kolejny... mamy mały zastój na blogu. Czemu? Wszystkiemu winny jeden niepozorny egzamin i ...przeprowadzka. A to wszystko dzień po dniu. Więc szybciutko podaję Wam przepis i zmykam uczyć się oraz marzyć o swojej własnej kuchni :)
SKŁADNIKI:
buraki - 1 kg
kminek - 1 łyżeczka
bulion eko - 1 kostka
olej arganowy - 1 łyżeczka
czosnek - 2 ząbki
makaron - 1 garść
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz, sól - do smaku
DODATKOWE INFORMACJE:
Ilość wody, którą dodajemy do zupy zależy od naszych upodobań. Jeśli chcemy mieć gęstą i kremową, wystarczy zalać do poziomu warzyw. Im bardziej rzadka ma być tym więcej powinniśmy jej dodać. Średnio gęsta zupa to dwukrotnie więcej wody.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Buraki dokładnie myjemy, przekrawamy w ćwiartki. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Razem z pokrojonym czosnkiem kładziemy na brytfankę i pieczemy przez 20 minut.
KROK 2: Zalewamy ponad poziom warzyw wodą.
KROK 3: Blenderujemy wszystko, dodajemy przyprawy do smaku.
Gotujemy makaron i razem z nim podajemy zupę.
Smacznego!
świetna konsystencja i smak zapewne też ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsmakuje tak jak wygląda... Idealnie!
OdpowiedzUsuń