Ciasto korzenne z bitą śmietaną
Mam nadzieję, że i Wam święta minęły tak rodzinnie, spokojnie i ciepło jak mi. A do poranne kawy proponuję takie oto pyszne ciasto!Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl mleka
- 2 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1/2 szkl oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka Przyprawa do piernika
- 1 łyżka żelatyny
- 200 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki tartych orzechów
- 100 gram czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 garść płatków migdałowych
Ubijamy białka na sztywno pianę wraz z odrobiną soli. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki ciasta czyli: mąkę, żółtka, olej, cukier, mleko, przyprawy, sodę. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy 50 minut w temp 180 stopni. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody, mieszamy i wystudzam. Ubijamy śmietanę i delikatnie mieszamy z wystudzoną żelatyną. Wkładamy do lodówki do stężenia. Potem dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Polewa Rozpuszczam w rondelku masło, dodajemy czekoladę i łyżkę mleka. Mieszamy, a potem wystudzamy polewę. Przestudzone ciasto przekrawam na pół. Smaruję dół śmietaną, nakładamy drugą połowę. Polewamy chłodną polewą i posypujemy całość migdałami. Trzymamy w lodówce [rzez jedną noc i zajadamy następnego dnia do kawy ;)
O mniam, bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuń