poniedziałek, 9 grudnia 2013

Makaron i krewetki w ostrym sosie orientalnym

Klimatu chińskiego ciąg dalsze. Teraz czas na moje eksperymenty z krewetkami :)

Składniki:
250 gram makaron
2 ząbki czosnek
1/2 szt marchew
220 gram krewetki
20 gram pędy bambusa
1/2 łyżeczki sambal oelek
1 łyżeczka sos sojowy
1 łyżeczka rozmaryn
1 szt suszony grzyb mun
1 łyżeczka przyprawa chińska
100 gram koncentrat pomidorowy

Czosnek obieram i kroję w kostkę, marchew ścieram na grubym oczku tarki, następnie wszystko podsmażam na patelni z dodatkiem rozmarynu i pędów bambusa.
Grzyb mun zalewam wrzątkiem na 10 minut. Dodaję sos sojowy, sambal oelek, przyprawę chińską oraz krewetki.
Grzyb mun kroję w plastry i dodaję.
Mieszam, trzymam na ogniu jeszcze 10 minut. Zalewam koncentratem pomidorowym, dolewam wrzątku tak by sos nie był za rzadki. Mieszam, gotuje jeszcze 10 minut. W tym czasie zagotowuje makaron do miękkości. Nakładam makaron, a następnie zalewam go sosem. Podaje posypany rozmarynem.

   

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates