Ciasto orzechowe
Na mikserze akcja orzechowa, czas więc na przepyszne ciasto!- 1 szkl cukier
 - 2 szkl mąka
 - 1/2 małego opakowania proszek do pieczenia
 - 3 szt jajka
 - 1 garść orzechy włoskie
 - 100 gram orzechy tarte
 - 100 gram masło
 
Wbijam jajka do miski, udzielając białka od żółtek. Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję żółtka i cukier, dalej ubijam. Dodaję roztopione i wystudzone masło. Mieszam. Następnie dosypuję jeszcze stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaję tarte orzechy i mieszam. Blachę smaruję dokładnie tłuszczem i posypuję bułką tartą. Nakładam ciasto, a orzechy układam z wierzchu. Piekę w piekarniku ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni.


wygląda jak chlebek :) ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń