sobota, 11 stycznia 2014

Ciasto orzechowe

Na mikserze akcja orzechowa, czas więc na przepyszne ciasto!


  • 1 szkl cukier
  • 2 szkl mąka
  • 1/2 małego opakowania proszek do pieczenia
  • 3 szt jajka
  • 1 garść orzechy włoskie
  • 100 gram orzechy tarte
  • 100 gram masło


Wbijam jajka do miski, udzielając białka od żółtek. Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję żółtka i cukier, dalej ubijam. Dodaję roztopione i wystudzone masło. Mieszam. Następnie dosypuję jeszcze stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaję tarte orzechy i mieszam. Blachę smaruję dokładnie tłuszczem i posypuję bułką tartą. Nakładam ciasto, a orzechy układam z wierzchu. Piekę w piekarniku ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates