Ciasto drożdżowe z pigwą
Ciasto:- drożdże 100 g
- cukier 1 szkl
- rodzynki 1 garść
- jajka 4 szt
- olej 1 szkl
- mleko 1 szkl
- mąka 4 szkl
- pigwa 200 g
Kruszonka:
- cukier 1 szkl
- mąka 1 szkl
- margaryna 200 g
Nakładam składniki do miski w kolejności: drożdże (pokruszone), cukier, cukier waniliowy, 4 jajka, olej, mleko i mąka. Odstawiam na 3 h. Następnie wszystko miksuję. Dodaję bakalie i pokrojoną pigwę. Przygotowuję kruszonkę: łączę margarynę z mąką i cukrem. Ugniatam. Nalewam ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę. Posypuję je kruszonką. Piekę w 180 st przez około 30 min.
Smacznego!
tyle się słyszy o różnych przetworach z pigwy,a ja nigdy jej nie próbowałam, ciacho wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :) Zwłaszcza że często rośnie na dziko i można rwać i rwać..
UsuńPigwa nie zastąpiona;) Ja uwielbiam nalewkę;)
OdpowiedzUsuńPigwówka też będzie... w swoim czasie..
Usuńwszystkie składniki wkłada się do miski i nie miesza? dopiero potem mikserem?
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe, a dodatek pigwy brzmi bardzo interesująco! Mam nadzieję, że uda mi się wyczarować coś równie smacznego. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń