Ciasto z kremem chałwowym początek akcji: ciacho na widelcu
Rozpoczął się wrzesień...nie, to wcale nie wpis o szkole ale studiach. Ostatni miesiąc na prace dyplomowe. Kto też się broni? A kto się będzie bronił przed poprawką podczas kampanii wrześniowej? Ja już nie. Uff. Całe szczęście. Mnie męczą tylko dwie prace dyplomowe, licencjacka i magisterska. Tak, jednocześnie! Obie ciekawe, ale jednak...może napiszą się same? Wciąż czekam :)I piekę!
Dziś Ciasto z kremem chałwowym
Jest to mój pierwszy wpis w ramach akcji, którą organizuję na tym blogu.
Ciacho na widelcu zapraszam do dodawania przepisów!
SKŁADNIKI:
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 200 g chałwy
- 200 g margaryny
- 5 łyżek cukru
- 25 ml alkoholu
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy składniki na biszkopt. Pieczemy w nasmarowanej formie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie kremu: Nakładamy do miseczki chałwę, margarynę cukier i mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy alkoholem. Przekładamy kremem, wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Mmm, ten krem musiał smakować wybornie!
OdpowiedzUsuńPowodzenia w pisaniu - bo coś mi się wydaje, że jednak będziesz im musiała pomóc się napisać ;)
Dzięki.
UsuńNiestety miałaś rację, zaczęłam je pisać.