niedziela, 12 października 2014

Sos pomidorowy

Już wczoraj obiecałam Wam sosik, a więc słowo się rzekło i dodaję.
Wiem, ostatnio zakręciłam się na punkcie słoiczków, ale jak pomyślę o tym pysznym momencie, kiedy zimą będą robić z nich obiadki to aż mi serce rośnie. Z resztą, sam widom takich pełnych od smaków pojemniczków jest motywujący. Powoli jednak zaczyna brakować mi miejsce. Może ktoś chętny na słoiczek? Komu, komu, bo pójdę do domu??


  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
  • garść świeżej bazylii
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka słodkiej papryki


Pomidory zalewamy wrzątkiem. Wyjmujemy z wody po 5 minutach. Obieramy. Kroimy w kostkę (grubo) i nakładamy na patelnię. 
Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Trzymamy na ogniu 5 minut. Dodajemy przyprawy: poszatkowane świeże zioła, papryczkę chili, paprykę słodką, ocet, cukier. Mieszamy i gotujemy aż woda odparuje. Blenderujemy. Zagęszczamy mąką. Dodajemy  kukurydzę. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wkładamy do słoików i wekujemy.

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates