środa, 21 stycznia 2015

Łosoś z soczewicą w sosie porowym

A więc mam już za sobą pierwszy dzień pracy i oczywiście poprzedzającą go bezsenną noc. Stres co zrobić, co mówić, czy myśleć długo (ha! dokładnie) czy szybko (ależem przebojowa) i ostatecznie wyszło tak jak zawsze czyli zrobienie dobrego wrażenia mam jeszcze przed sobą. Mam nadzieję, że to nie tylko optymizm początkującego, ale póki co, zadowolona jestem na całego. Tak, pierwszy dzień to średnia podstawa do osądu, ale dobre przeczucie mnie nie opuszcza.
Nie zamierzam jednocześnie rezygnować z eksperymentów kulinarnych, chociaż pierwsze problemy mam już przed sobą. Rano jest za wcześnie na dobre zdjęcie, wieczorem za późno. Przyjmę wszelkie porady jak fotografować w złym świetle. A tymczasem musicie zadowolić się zdjęciem łososia i soczewicy wieczorową porą. Pomimo pewnych niewątpliwych braków urody, przepis genialny! Polecam i czekam na wasze. Co smacznego robicie do pracy?


sos:

  • 1 por
  • 200 ml śmietany
  • szcz pieprzu i soli
  • 3 pomidory suszone

ryba:

  • 300 g łososia (filet)
  • szcz pieprzu i soli
  • łyżka papryki czerwonej
  • łyżka tymianku

soczewica:

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 cm selera
  • 1 marchew
  • 1 szkl wody


Marchew, seler i cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dosypujemy ciecierzycę. Zalewamy wodą i trzymamy na ogniu aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Łososia doprawiamy i pieczemy w piekarniku w 180 st. przez 20 minut. Siekamy pora, podsmażamy na patelni. Zalewamy śmietaną i trzymamy na ogniu 8 minut. Doprawiamy, dodajemy pokrojone pomidory suszone i mieszamy. Podajemy soczewicę, nakładamy rybę. Całość polewamy sosem.


P.s. Planowanie wpisu to jednak fajna sprawa. Pozdrawiam z pracy :)

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates