Ciasto drożdżowe z truskawkami
Przeszłam już przez etap szaleńczego gotowania, zachłyśnięcia się ilością możliwości i wrzucaniem wszystkiego co znajdę pod ręką. Mam za sobą kolekcjonowanie wszystkich możliwych książek z przepisami. Przerobiłam też kolejny etap, znudzenie, wycieńczenie, zdenerwowaniem na to, że gotować trzeba codziennie, że brak czasu, a jeśli jest, to tylko na pichcenie, że wciąż trzeba po co wyskoczyć do sklepu. Odbębniłam wyrzuty sumienia, że skoro lubię gotować powinnam zawsze mieć na to ochotę. No i w końcu jestem tu gdzie jestem. Zaczynam się delektować i smakować. Staram się pamiętać o planowaniu, ale nie traktuję tego jak obowiązku. Skupiam się na tym co mam w domu by nie biegać do sklepu codziennie, wybieram też punkty po drodze. Coraz częściej gotuję "po Polsku", ale od postaw. Przygotowuje bardzo podstawowe przepisy, ale dużo. Robię zupę, drugie danie, sałatkę i deser. Gdy gotuję mniej się śpieszę, dodaję składniki intuicyjnie. Po prostu zamykam oczy na parę sekund i już wiem co potrzebuję. Dziś przygotowałam rewelacyjne ciasto drożdżowe z truskawkami. Ulubiony klasyk.Składniki:
- 4 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 1 opakowanie drożdży (100 g)
- 1 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 szkl oleju
- 1 szkl płatków owsianych
- garść mieszanki orzechów
- 100 g truskawek
Następnie miksujemy składniki.
Mieszamy płatki z orzechami. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Nalewamy do brytfanki i na wierzchu układamy pokrojone i umyte truskawki.
Pieczemy w temp. 180 st przez 30 min.
Pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń