Szaleństwo szparagowe!- Zupa krem
Piękne i pyszne
szparagi. Kuszą smakiem, ale też wyglądem: białe, zielone, a
nawet fioletowe. Które wybrać? A w ogóle co tak naprawdę o nich
wiemy?
Skąd pochodzą?
Szparagi znane są
już od 4 500 lat, kiedy jako pierwsi zajadali się nim Rzymianie.
Nazwa zaś wywodzi się od greckiego słowa oznaczającego- młody
pęd (asparagus). Na talerze Francuzów trafiły dopiero w 1469 roku
i od razy srały się przysmakiem elit. Polacy czekali na ten specjał
aż do XIX wieku, a uprawiać zaczęli dopiero w XX. Skąd pochodzą
współczesne szparagi? Dziś uprawiane są praktycznie wszędzie, a
głównie we Włoszech, Tajlandii, Holandii czy USA.
Piękny kolor!
Szparagi białe
uprawia się w specjalnych kopcach i właśnie brakowi słońca
zawdzięczają swoją barwę. Są delikatne w smaku, ale wymagają
dokładnego obrania. Są też grubsze od innych.
Szparagi zielone z
kolei uprawiane są na pełnym słońcu. Mają intensywniejszy smak i
zdecydowanie mniej do obierania.
Wersja fioletowa
uważana jest za najsmaczniejszą i ponoć nie wymaga obierania.
Uprawiana jest metodą pośrednią w stosunku do dwóch poprzednich.
Ze względu na to, że jest to skomplikowany sposób, występują
rzadko i osobiście jeszcze jej nie widziałam.
Bomba witamin i
wartości odżywczych
Szparagi
są bogate w witaminę K, B, B2, B6, witaminę C. Zawierają
niezbędny kwas foliowy oraz sole potasowe, wapń, sód, magnez,
fosfor, fluor i żelazo. Przypisuje im się antyrakowe działanie.
Pomagają uniknąć chorób serca. Dodatkowo regulują trawienie.
Ogromną ich zaletą jest też niska
kaloryczność- ledwie 18 kcal w 100 gramach!
Dla kogo?
Szparagi zdają
się mieć szczególnie pozytywny wpływ na kobiety. Łagodzą zespół
napięć przedmiesiączkowy, a dzięki kwasowi foliowemu pomagają
zajść w ciąże.
Wykorzystywane też
do łagodzenia obrzęków często polecane był osobą z reumatyzmem.
Kwas foliowy
pomaga w walce ze starzeniem oraz wspomaga układ krążeniowy.
Dla kogo nie?
Mimo wspomnianych
właściwości na szparagi powinny uważać kobiety w ciąży, które
dostarczaną ilość kwasu foliowego powinny ustalać z lekarzem.
Szparagi mają też moczopędne działanie. Z kolei zawarty w nich
putyny powodują odkładanie się kwasu moczowego w organiźmie co
może być niebezpieczne dla osób z kamieniami nerkowymi czy dną
moczanową. Oczywiście mowa tu o nadmiernym spożywaniu szparagów.
Umiarkowane, rozsądne delektowanie się tym warzywem niesie za sobą
same plusy.
Ciekawostki
Szparagi są ponoć
afrodyzjakami, co może wynikać z pozytywnego działania na układ
krążeniowy. Podobno podnoszą też libido.
Zupa krem ze szparagów
Potrzeba nam do
tego jedynie pół kilko szparagów, bulion lub wywar, koperek oraz
groszek ptysiowy.
Zagotowujemy
szparagi do miękkości w bulionie, blenderujemy na gładką masę,
doprawiamy koperkiem ew. innymi przyprawiam, przed podanie dosypujemy
groszek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!