piątek, 27 grudnia 2013

Udka i pałki w warzywnym sosie

Nie macie jeszcze pomysłu na obiad? Nic straconego! Oto w pełni kompletna propozycja obiadkowa :)

SKŁADNIKI:

  • 4 udka
  • 4 pałki
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawa do kurczaka
  • 500 gram ziemniaków
  • ananas
  • suszone pomidory
  • pieprz i sól
  • 100 gram masła
  • 1 cebula


PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka dokładnie myjemy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Wyciskamy czosnek który następnie rozkładamy równomiernie na kurczaku. Układamy na mięsie masło pokrojone w kostkę. Cebulę, marchew, seler kroimy w kostkę (lub ścieramy na tarce) a następnie układam na kurczaku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczemy pół godziny w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. Przygotowujemy piree: ziemniaki gotujemy do miękkości wraz marchewką, potem miksujemy w blenderze z dodatkiem łyżki masła. Nakładamy ziemniaki, polewamy je sosem, obok układamy mięso, a dekoracyjnie ananasa i pomidorki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates