Sos holenderski na kanapce z łososiem
Nawet najzwyklejszej kanapce smaku doda sos. Wystarczy zabrać go w małym, plastikowym pojemniczku i polać kanapkę tuż przed zjedzeniem.Dziś u mnie sos holenderski :)
- 1 szt żółtko jaja
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 szczypta pieprz, sól
- 1 łyżeczka masło
- 1 kromka chleb
- 1 plaster łosoś wędzony
1 łyżeczkę masła uważnie rozpuszczam w rondelu. Staram się uniknąć przypalenia.
W miseczce ubijam żółtko z sokiem z cytryny, dodaję pieprz, sól. Następnie dodaję stopniowo masło rozpuszczone i mieszam, aż całość będzie kremową masą.
Przygotowuję tost, smaruje pozostałą częścią masła. Nakładam łososia i polewam sosem. Wierzch dodatkowo posypuję pieprzem
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!