Sałatka na serku wiejskim
Przepis wyszedł, jak zwykle, w drodze eksperymentu. Plan początkowy był prosty, serek wiejski, papryka, no może przyprawy. Coś innego na zajęcia. I kiedy tak kroiłam paprykę mój wzrok padł na... mandarynki. Pychota. Niby można zabrać w skórce, w torebce i obrać na miejscu, ale... Co się stanie gdy dodam do sałatki? Jak współgrać będą w ustach te zupełnie odmienne konsystencje? A smak? Nijak porównać je do siebie. Gdybym powiedziała, że zastanawiałam się długo nad tym połączenie, nie byłaby to prawda. Od razu dałam sobie zielone światło dla kolejnego niezbadanego eksperymentu.Efekt? Rewelacyjny! Obyło się bez ofiar. Za to z jedną zachwyconą osóbką, mną! Kto jeszcze zaryzykuje?
SKŁADNIKI:
serek wiejski - 200 g
papryka - 1/2 szt.
mandarynka - 1 szt.
pieprz, zioła prowansalskie - 1 szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Nalewam do pojemnika serek, przyprawiam go pieprzem i ziołami. Mieszam całość.
KROK 2: Na desce kroje paprykę w kostkę. Mandarynkę obieram. każdy jej kawałek przekrawam na pół. Dodaję całość do serka, poza częścią którą zostawiam do dekoracji.
KROK 3: Mieszam i dekoruję.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!