czwartek, 10 kwietnia 2014

Pancake z miodem czyli prawdziwa rozkosz podniebienia


Poranek to czas dla mnie, co do zasady...ciężki. Nie ma co ukrywać, wielce cenię lenistwo. Za każdym razem gdy jedzenie wymaga pośpiechu przestaje być dla mnie atrakcyjne. Czy też musicie wstawać o pół godziny za wcześnie, żeby w spokoju delektować śniadanie? Ja niestety tak! Dlatego bardzo cenie każdy poranek pozbawiony krzty pośpiechu. Chętnie wtedy smażę pancake i wskakuje pod kołdrę by tam ich smakować. Bo śniadanie najlepiej smakuje...w łóżku! A gdy dodać do tego miód cynamonowy, wspaniałe połączenie.


Składniki:
  • mąka 1,5 szkl 
  • jajka 2 szt 
  • mleko 1 szkl 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
  • miód 5 łyżek 
  • migdały siekane 2 łyżeczki 
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli.
Krok 2
Dodajemy żółtka do białek, proszek do pieczenia, stopniowo mąkę i mleko. Cały czas miksujemy.
Krok 3
Rozgrzewamy patelnię, nalewamy masę która powinna być gęstsza niż na naleśniki.
Krok 4
Staramy się nalać masą koła, smażymy z obu stron przekładając delikatnie.
Krok 6
Każdy smarujemy miodem i posypujemy migdałami.

1 komentarz:

  1. Super :) Właśnie takich szukałam. Już wiem, co jutro będzie na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates