Sos pomidorowy
Już wczoraj obiecałam Wam sosik, a więc słowo się rzekło i dodaję.Wiem, ostatnio zakręciłam się na punkcie słoiczków, ale jak pomyślę o tym pysznym momencie, kiedy zimą będą robić z nich obiadki to aż mi serce rośnie. Z resztą, sam widom takich pełnych od smaków pojemniczków jest motywujący. Powoli jednak zaczyna brakować mi miejsce. Może ktoś chętny na słoiczek? Komu, komu, bo pójdę do domu??
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
- garść świeżej bazylii
- 100 g kukurydzy z puszki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka słodkiej papryki
Pomidory zalewamy wrzątkiem. Wyjmujemy z wody po 5 minutach. Obieramy. Kroimy w kostkę (grubo) i nakładamy na patelnię.
Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Trzymamy na ogniu 5 minut. Dodajemy przyprawy: poszatkowane świeże zioła, papryczkę chili, paprykę słodką, ocet, cukier. Mieszamy i gotujemy aż woda odparuje. Blenderujemy. Zagęszczamy mąką. Dodajemy kukurydzę. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wkładamy do słoików i wekujemy.
świetny sos w słoiczku!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNazywam się Komandor Shepard a to jest mój ulubiony sos.
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło, Komandorze :)
Usuń