wtorek, 17 lutego 2015

Zupa serowa z soczewicą

Dziś będzie bardzo szybko i konkretnie :)

 SKŁADNIKI:

    1 l bulionu
    100 g soczewicy
    200 g serka topionego
    2 małe cebule
    1 ząbek czosnku
    2 ziela angielskie
    szcz pieprzu i soli
    1 łyżeczka kminku



PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany ząbek czosnku. Zagotowujemy bulion do wrzenia. Dodajemy cebulę, czosnek, ziele angielskie, kminek, pieprz i sól. Gotujemy przez ok. 10 minut. Blenderujemy wszystko mikserem ręcznym. Do miseczki nakładamy serek, rozrabiamy go z wywarem z zupy. Dodajemy do garnka razem z soczewicą. Gotujemy 15-25 minut (w zależności od soczewicy).



1 komentarz:

  1. Fajne! Choc wygląda jak z mlekiem! :-D Dodane do Pinteresta, do wypróbowania w przyszłości. ;-) Podzielimy się przy okazji radą: czosnek warto poszatkować (skroić) na samym początku, a potem przygotować inne rzeczy, np. skroić cebulkę - tak by nie wrzucać go na rozgrzaną patelnię od razu po szatkowaniu. Podczas krojenia/wyciskania/szatkowania czosnku, wytwarza się w nim bowiem zdrowy związek allicyna, który łatwo zniszczyć gorącem z patelni. Ale już po około 10 min od szatkowania allicyny jest jej już tak dużo, że gorąco na patelni jej nie straszne. ;-) Pozdrawiamy! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates