Zupa serowa z soczewicą
Dziś będzie bardzo szybko i konkretnie :)SKŁADNIKI:
1 l bulionu
100 g soczewicy
200 g serka topionego
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
2 ziela angielskie
szcz pieprzu i soli
1 łyżeczka kminku
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany ząbek czosnku. Zagotowujemy bulion do wrzenia. Dodajemy cebulę, czosnek, ziele angielskie, kminek, pieprz i sól. Gotujemy przez ok. 10 minut. Blenderujemy wszystko mikserem ręcznym. Do miseczki nakładamy serek, rozrabiamy go z wywarem z zupy. Dodajemy do garnka razem z soczewicą. Gotujemy 15-25 minut (w zależności od soczewicy).
Fajne! Choc wygląda jak z mlekiem! :-D Dodane do Pinteresta, do wypróbowania w przyszłości. ;-) Podzielimy się przy okazji radą: czosnek warto poszatkować (skroić) na samym początku, a potem przygotować inne rzeczy, np. skroić cebulkę - tak by nie wrzucać go na rozgrzaną patelnię od razu po szatkowaniu. Podczas krojenia/wyciskania/szatkowania czosnku, wytwarza się w nim bowiem zdrowy związek allicyna, który łatwo zniszczyć gorącem z patelni. Ale już po około 10 min od szatkowania allicyny jest jej już tak dużo, że gorąco na patelni jej nie straszne. ;-) Pozdrawiamy! ;-)
OdpowiedzUsuń