Serniki słodkie i wytrawne
Kto z nas nie lubi serników? No dobrze, pewnie znajdą się takie osoby, ale mogę się założyć, że należą do mniejszości. Dla wszystkich tych, którzy tak jak ja uwielbiają ten rodzaj ciasta, mam naprawdę słodką propozycję książkową :)
Autor: Renata Czelny-Kawa
Wydawnictwo: Psychoskok
Serniki słodkie i
wytrawne to przepiękna książka kulinarna. Tak, znajdziecie w
niej przepisy na tylko (lub aż) serniki. Do wyboru, do koloru, z
każdym możliwym możliwy dodatkiem oraz na wielu poziomach
trudności. Nic, tylko lecieć do kuchni i zacząć piec. Ale
najpierw zajrzyjmy do środka książki!
Przede wszystkim na
uznanie zasługuje już samo wydanie. Jest po prostu piękne,
estetyczne i bardzo kobiece. Na początku zwraca uwagę twarda
okładka z kuszącym zdjęciem sernika. Również ułożenie
graficzne treści jest szczególnie staranne. Każdy najmniejszy
szczegół jest dopracowany i dopieszczony, a lekka różowo-beżowa
stylizacja naprawdę dobrze się prezentuje. Kolejnym plusem jest
zakładka. Niby nic wielkiego, ale brak jej w większości książek
kulinarnych. Tymczasem to właśnie tutaj najbardziej się sprawdza.
Chociaż jeszcze lepiej by było, gdyby dodano ich więcej, bo w tej
książce naprawdę jest co zaznaczać. A na sam deser dodam, że
ciasta wyglądają wprost nieziemsko, kuszą już od pierwszego
spojrzenia. Fotografie są nie tylko wyjątkowo estetyczne, ale też
dobrze ilustrują przepis (co każdy miłośnik książek kulinarnych
doceni, bo nie zawsze tak jest).
Książka spodoba się
tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni i doceniają wiele
wariantów. Bo pomysłów na sernik jest tutaj bardzo, ale to bardzo
dużo. Do ciekawostek należy np. sernik na zimno w szklance.
Jednak w książce
znajdziemy nie tylko przepisy. Pomocne są zamieszczone na końcu
porady oraz kilka stron notesu. Poza tym możemy też przeczytać
kilka ciekawostek z życia autorki. I tu muszę przyznać, że do
końca nie rozumiem spisu treści. Jest podział na serniki słodkie
i wytrawne, ale tak samo wyodrębniono w nim opowieści. Czy stanowią
one rozdziały? Wydaje mi się, że nie. Nie rozumiem więc, czemu
zostały zaprezentowane tam samo, jak merytoryczny podział na
części.
Kolejną rzeczą, na
którą zwróciłam uwagę, była pewna dysproporcja pomiędzy
przepisami. Po książce o tytule Serniki słodkie i wytrawne
spodziewałam się, że będzie ich mniej więcej po równo.
Tymczasem tych drugich jest zdecydowanie mniej, bo ledwie... cztery.
Czego jeszcze mi
zabrakło? Informacji o poziomie trudności. Ja kierowałam się
liczbą składników, ale wydaje mi się, że taka adnotacja mogłaby
być pomocna dla początkujących kucharzy. Z kolei dużym plusem
jest to, że wszystkie przepisy zawierają informację o wymiarach
tortownicy. Przy pieczeniu jest to bardzo ważne, a sporo wydawnictw
o tym zapomina.
Reasumując, Serniki
słodkie i wytrawne to
rewelacyjna pozycja. Pięknie wydana, z mnóstwem pysznych i
sprawdzonych przepisów, zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Koniecznie musicie ją mieć u siebie. Dzięki niej sernik nie będzie
tylko deserem, stanie się kulinarną rozkoszą!
Serniki słodkie i
wytrawne to przepiękna książka kulinarna. Tak, znajdziecie w
niej przepisy na tylko (lub aż) serniki. Do wyboru, do koloru, z
każdym możliwym możliwy dodatkiem oraz na wielu poziomach
trudności. Nic, tylko lecieć do kuchni i zacząć piec. Ale
najpierw zajrzyjmy do środka książki!
Przede wszystkim na
uznanie zasługuje już samo wydanie. Jest po prostu piękne,
estetyczne i bardzo kobiece. Na początku zwraca uwagę twarda
okładka z kuszącym zdjęciem sernika. Również ułożenie
graficzne treści jest szczególnie staranne. Każdy najmniejszy
szczegół jest dopracowany i dopieszczony, a lekka różowo-beżowa
stylizacja naprawdę dobrze się prezentuje. Kolejnym plusem jest
zakładka. Niby nic wielkiego, ale brak jej w większości książek
kulinarnych. Tymczasem to właśnie tutaj najbardziej się sprawdza.
Chociaż jeszcze lepiej by było, gdyby dodano ich więcej, bo w tej
książce naprawdę jest co zaznaczać. A na sam deser dodam, że
ciasta wyglądają wprost nieziemsko, kuszą już od pierwszego
spojrzenia. Fotografie są nie tylko wyjątkowo estetyczne, ale też
dobrze ilustrują przepis (co każdy miłośnik książek kulinarnych
doceni, bo nie zawsze tak jest).
Muszę się przyznać,
nie należę do mistrzyń pieczenia. Przez jakiś czas ciasta mi nie
wychodziły i straciłam pewność siebie. Dlatego do serników
podeszłam z pewną niepewnością. Niepotrzebnie! Wszystko, co
ugotowałam z tej książki, wyszło i zachwycało. Przepisy są
napisane prosto i precyzyjnie. Dodatkowo cały proces ułatwia
podział na poszczególne etapy. Mamy więc wyodrębnione spód, masę
i wierzch (również w spisie składników).
Książka spodoba się
tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni i doceniają wiele
wariantów. Bo pomysłów na sernik jest tutaj bardzo, ale to bardzo
dużo. Do ciekawostek należy np. sernik na zimno w szklance.
Jednak w książce
znajdziemy nie tylko przepisy. Pomocne są zamieszczone na końcu
porady oraz kilka stron notesu. Poza tym możemy też przeczytać
kilka ciekawostek z życia autorki. I tu muszę przyznać, że do
końca nie rozumiem spisu treści. Jest podział na serniki słodkie
i wytrawne, ale tak samo wyodrębniono w nim opowieści. Czy stanowią
one rozdziały? Wydaje mi się, że nie. Nie rozumiem więc, czemu
zostały zaprezentowane tam samo, jak merytoryczny podział na
części.
Kolejną rzeczą, na
którą zwróciłam uwagę, była pewna dysproporcja pomiędzy
przepisami. Po książce o tytule Serniki słodkie i wytrawne
spodziewałam się, że będzie ich mniej więcej po równo.
Tymczasem tych drugich jest zdecydowanie mniej, bo ledwie... cztery.
Czego jeszcze mi
zabrakło? Informacji o poziomie trudności. Ja kierowałam się
liczbą składników, ale wydaje mi się, że taka adnotacja mogłaby
być pomocna dla początkujących kucharzy. Z kolei dużym plusem
jest to, że wszystkie przepisy zawierają informację o wymiarach
tortownicy. Przy pieczeniu jest to bardzo ważne, a sporo wydawnictw
o tym zapomina.
Reasumując, Serniki
słodkie i wytrawne to
rewelacyjna pozycja. Pięknie wydana, z mnóstwem pysznych i
sprawdzonych przepisów, zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Koniecznie musicie ją mieć u siebie. Dzięki niej sernik nie będzie
tylko deserem, stanie się kulinarną rozkoszą!
Za książkę dziękuję wydawnictwu Psychoskok.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!