piątek, 21 kwietnia 2017

Serniki słodkie i wytrawne


Kto z nas nie lubi serników? No dobrze, pewnie znajdą się takie osoby, ale mogę się założyć, że należą do mniejszości. Dla wszystkich tych, którzy tak jak ja uwielbiają ten rodzaj ciasta, mam naprawdę słodką propozycję książkową :)

Tytuł: Serniki słodkie i wytrawne
Autor: Renata Czelny-Kawa
Wydawnictwo: Psychoskok

Serniki słodkie i wytrawne to przepiękna książka kulinarna. Tak, znajdziecie w niej przepisy na tylko (lub aż) serniki. Do wyboru, do koloru, z każdym możliwym możliwy dodatkiem oraz na wielu poziomach trudności. Nic, tylko lecieć do kuchni i zacząć piec. Ale najpierw zajrzyjmy do środka książki!

Przede wszystkim na uznanie zasługuje już samo wydanie. Jest po prostu piękne, estetyczne i bardzo kobiece. Na początku zwraca uwagę twarda okładka z kuszącym zdjęciem sernika. Również ułożenie graficzne treści jest szczególnie staranne. Każdy najmniejszy szczegół jest dopracowany i dopieszczony, a lekka różowo-beżowa stylizacja naprawdę dobrze się prezentuje. Kolejnym plusem jest zakładka. Niby nic wielkiego, ale brak jej w większości książek kulinarnych. Tymczasem to właśnie tutaj najbardziej się sprawdza. Chociaż jeszcze lepiej by było, gdyby dodano ich więcej, bo w tej książce naprawdę jest co zaznaczać. A na sam deser dodam, że ciasta wyglądają wprost nieziemsko, kuszą już od pierwszego spojrzenia. Fotografie są nie tylko wyjątkowo estetyczne, ale też dobrze ilustrują przepis (co każdy miłośnik książek kulinarnych doceni, bo nie zawsze tak jest).

Muszę się przyznać, nie należę do mistrzyń pieczenia. Przez jakiś czas ciasta mi nie wychodziły i straciłam pewność siebie. Dlatego do serników podeszłam z pewną niepewnością. Niepotrzebnie! Wszystko, co ugotowałam z tej książki, wyszło i zachwycało. Przepisy są napisane prosto i precyzyjnie. Dodatkowo cały proces ułatwia podział na poszczególne etapy. Mamy więc wyodrębnione spód, masę i wierzch (również w spisie składników).

Książka spodoba się tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni i doceniają wiele wariantów. Bo pomysłów na sernik jest tutaj bardzo, ale to bardzo dużo. Do ciekawostek należy np. sernik na zimno w szklance.


Jednak w książce znajdziemy nie tylko przepisy. Pomocne są zamieszczone na końcu porady oraz kilka stron notesu. Poza tym możemy też przeczytać kilka ciekawostek z życia autorki. I tu muszę przyznać, że do końca nie rozumiem spisu treści. Jest podział na serniki słodkie i wytrawne, ale tak samo wyodrębniono w nim opowieści. Czy stanowią one rozdziały? Wydaje mi się, że nie. Nie rozumiem więc, czemu zostały zaprezentowane tam samo, jak merytoryczny podział na części.

Kolejną rzeczą, na którą zwróciłam uwagę, była pewna dysproporcja pomiędzy przepisami. Po książce o tytule Serniki słodkie i wytrawne spodziewałam się, że będzie ich mniej więcej po równo. Tymczasem tych drugich jest zdecydowanie mniej, bo ledwie... cztery.

Czego jeszcze mi zabrakło? Informacji o poziomie trudności. Ja kierowałam się liczbą składników, ale wydaje mi się, że taka adnotacja mogłaby być pomocna dla początkujących kucharzy. Z kolei dużym plusem jest to, że wszystkie przepisy zawierają informację o wymiarach tortownicy. Przy pieczeniu jest to bardzo ważne, a sporo wydawnictw o tym zapomina.

Reasumując, Serniki słodkie i wytrawne to rewelacyjna pozycja. Pięknie wydana, z mnóstwem pysznych i sprawdzonych przepisów, zachwyci każdego miłośnika słodkości. Koniecznie musicie ją mieć u siebie. Dzięki niej sernik nie będzie tylko deserem, stanie się kulinarną rozkoszą!

Serniki słodkie i wytrawne to przepiękna książka kulinarna. Tak, znajdziecie w niej przepisy na tylko (lub aż) serniki. Do wyboru, do koloru, z każdym możliwym możliwy dodatkiem oraz na wielu poziomach trudności. Nic, tylko lecieć do kuchni i zacząć piec. Ale najpierw zajrzyjmy do środka książki!

Przede wszystkim na uznanie zasługuje już samo wydanie. Jest po prostu piękne, estetyczne i bardzo kobiece. Na początku zwraca uwagę twarda okładka z kuszącym zdjęciem sernika. Również ułożenie graficzne treści jest szczególnie staranne. Każdy najmniejszy szczegół jest dopracowany i dopieszczony, a lekka różowo-beżowa stylizacja naprawdę dobrze się prezentuje. Kolejnym plusem jest zakładka. Niby nic wielkiego, ale brak jej w większości książek kulinarnych. Tymczasem to właśnie tutaj najbardziej się sprawdza. Chociaż jeszcze lepiej by było, gdyby dodano ich więcej, bo w tej książce naprawdę jest co zaznaczać. A na sam deser dodam, że ciasta wyglądają wprost nieziemsko, kuszą już od pierwszego spojrzenia. Fotografie są nie tylko wyjątkowo estetyczne, ale też dobrze ilustrują przepis (co każdy miłośnik książek kulinarnych doceni, bo nie zawsze tak jest).

Muszę się przyznać, nie należę do mistrzyń pieczenia. Przez jakiś czas ciasta mi nie wychodziły i straciłam pewność siebie. Dlatego do serników podeszłam z pewną niepewnością. Niepotrzebnie! Wszystko, co ugotowałam z tej książki, wyszło i zachwycało. Przepisy są napisane prosto i precyzyjnie. Dodatkowo cały proces ułatwia podział na poszczególne etapy. Mamy więc wyodrębnione spód, masę i wierzch (również w spisie składników).

Książka spodoba się tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni i doceniają wiele wariantów. Bo pomysłów na sernik jest tutaj bardzo, ale to bardzo dużo. Do ciekawostek należy np. sernik na zimno w szklance.

Jednak w książce znajdziemy nie tylko przepisy. Pomocne są zamieszczone na końcu porady oraz kilka stron notesu. Poza tym możemy też przeczytać kilka ciekawostek z życia autorki. I tu muszę przyznać, że do końca nie rozumiem spisu treści. Jest podział na serniki słodkie i wytrawne, ale tak samo wyodrębniono w nim opowieści. Czy stanowią one rozdziały? Wydaje mi się, że nie. Nie rozumiem więc, czemu zostały zaprezentowane tam samo, jak merytoryczny podział na części.

Kolejną rzeczą, na którą zwróciłam uwagę, była pewna dysproporcja pomiędzy przepisami. Po książce o tytule Serniki słodkie i wytrawne spodziewałam się, że będzie ich mniej więcej po równo. Tymczasem tych drugich jest zdecydowanie mniej, bo ledwie... cztery.

Czego jeszcze mi zabrakło? Informacji o poziomie trudności. Ja kierowałam się liczbą składników, ale wydaje mi się, że taka adnotacja mogłaby być pomocna dla początkujących kucharzy. Z kolei dużym plusem jest to, że wszystkie przepisy zawierają informację o wymiarach tortownicy. Przy pieczeniu jest to bardzo ważne, a sporo wydawnictw o tym zapomina.

Reasumując, Serniki słodkie i wytrawne to rewelacyjna pozycja. Pięknie wydana, z mnóstwem pysznych i sprawdzonych przepisów, zachwyci każdego miłośnika słodkości. Koniecznie musicie ją mieć u siebie. Dzięki niej sernik nie będzie tylko deserem, stanie się kulinarną rozkoszą!

Za książkę dziękuję wydawnictwu Psychoskok.




0 komentarze:

Publikowanie komentarza

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates