piątek, 22 maja 2020

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia – Bee Wilson


Od jakiegoś czasu coraz mniejszą uwagę przykładamy do jedzenia. Przyzwyczailiśmy się, że jest dostępne dosłownie wszędzie, a my nie musimy się zbytnio starać, żeby kupić ulubione danie. Jaki jest tego efekt? Powoli zaczynamy jeść… to samo, i to na całym świecie. Jak zmieniły się nasze zwyczaje żywieniowe? I czy wraz z rosnącym dobrobytem staliśmy się zdrowsi?


TytułTak dziś jemy. Biografia jedzenia
Autor: Bee Wilson
Wydawnictwo: SQN

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” to wyjątkowa książka, która z w bardzo przystępny sposób opowiada nam o ewolucji zwyczajów żywieniowych. Autorka nie tylko sprawdza, co nakładamy na talerze, ale też serwuje nam masę kulinarnych ciekawostek. Zresztą spektrum jej zainteresowań jest naprawdę szerokie, poznamy wpływ współczesnej diety na zdrowie, odkryjemy, gdzie jedzą najlepiej i poznamy kilka wskazówek żywieniowym. Jednym zdaniem, jest naprawdę ciekawie!

Tę nietypową pozycję czyta się bardzo dobrze, została napisana w lekki i przystępny sposób, a sama autorka nie poucza nas, ale edukuje. Jedzenie to naprawdę szeroki temat, dzięki któremu poznamy wiele ciekawych faktów i informacji.


Sam przekaz tytułu jest naprawdę mocy, wraz z rozwojem cywilizacji zabija nas nie brak jedzenia, a… ono samo. Zaczęliśmy jeść byle jak, praktycznie wciąż dostarczamy sobie tych samych składników (z reguły cukrów), a regionalna kuchnia powoli przechodzi w niepamięć. Autorka tak dobitnie powtarza te fakty i przytacza na ich poparcie badania, że dosłownie od razu chce się lecieć do warzywniaka po szpinak 😊. Jeśli szukacie motywacji, by zacząć się lepiej odżywiać, tu ją znajdziecie.

Nie sposób też nie docenić całego mnóstwa nowych informacji, których jest nie tylko bardzo dużo, ale też ciekawie opisane. Dzięki nim tak całkiem pokaźnych rozmiarów książka nie nudzi się ani przez chwilę. Nie jest to może tytuł, który czytamy bez chwili przerwy, ale za to z dużą przyjemnością do niego wracamy. Idealna propozycja dla ludzi ciekawych świata i chcących przy okazji dowiadywania się nowych rzeczy, zacząć dbać o swoje zdrowie.


Numer akredytacji: 08/05/2020


2 komentarze:

  1. To bardzo interesująca książka. Chętnie bym ją przeczytała. Ostatnio natknęłam się na ciekawy artykuł o tym, jak na siłę próbujemy zmienić swoją dietę tracąc przy tym dobre samopoczucie i bardzo często zdrowie. Zastanawiam się nad tym czy jakakolwiek dieta eliminacyjna może być zdrowa, np. wegetariańska czy wegańska. Jeśli nasi pradziadowie jedli mięso i pili mleko, to znaczy, że nasze geny i enzymy są do tego przystosowane. Jeśli więc nagle zaczniemy jeść same owoce i to w dodatku egzotyczne, to czy nie zaszkodzimy sobie tym? Niewątpliwie jedzenie to zawsze bardzo dyskusyjny temat :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa tej publikacji i będę miała ją na uwadze. 😊

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates