Omlet ze szpinakiem oraz mały sukces!
Świeży szpinak to niesamowity "materiał" kulinarny. Zdecydowanie wolę go od mrożonego, który zniechęca wyglądem. Świeże listki są taki ...kuszące.
Dziś wykorzystałam je do omletu:
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Jajko wbijamy do miseczki i energicznie mieszamy. Przyprawiamy pieprze, solą, oregano oraz bazylią. Ser, boczek, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do miseczki. Listki szpinaku myjemy i po oberwaniu z ogonków razem z nimi dodajemy do jajka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Na wierzch nakładamy łyżkę sosu czosnkowego, przyozdabiamy kiełkami.
Muszę przyznać, ze w ostatnich dniach strona gotujmy.pl bardzo mnie docenia. Dziś zauważyłam, że moja porada została wykorzystana przez serwer w ich newsletterze :)
Na targach coraz więcej warzyw, życzę więc kolorowego, zdrowego kucharzenia :)
Dziś wykorzystałam je do omletu:
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 2 plasterki boczku
- 3 listki świeżej bazylii
- łyżeczka oregano
- szczypta pieprzu i soli
- garść świeżego szpinaku
- łyżka sosu czosnkowego
- łyżka kiełków
- 2 plastry papryki
- 1 gruby plaster sera żółtego
PRZYGOTOWANIE:
Jajko wbijamy do miseczki i energicznie mieszamy. Przyprawiamy pieprze, solą, oregano oraz bazylią. Ser, boczek, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do miseczki. Listki szpinaku myjemy i po oberwaniu z ogonków razem z nimi dodajemy do jajka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Na wierzch nakładamy łyżkę sosu czosnkowego, przyozdabiamy kiełkami.
Muszę przyznać, ze w ostatnich dniach strona gotujmy.pl bardzo mnie docenia. Dziś zauważyłam, że moja porada została wykorzystana przez serwer w ich newsletterze :)
W poradzie poruszyłam kwestie jak gotować warzywa by nie straciły koloru, więcej na: http://www.gotujmy.pl/gotowanie-warzyw-kolorowych,artykuly,15150.html
Na targach coraz więcej warzyw, życzę więc kolorowego, zdrowego kucharzenia :)
Oj, zjadłabym taki omlecik.
OdpowiedzUsuńZapraszam następnym razem :)
UsuńGenialny pomysł na wykorzystanie szpinaku!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń