Porzeczkowy dżem
Okres na porzeczki w pełni, co by tu z nimi zrobić? Pyszny porzeczkowy dżem. Wbrew pozorom pracy z nim nie jest aż tak wiele, a smakowania co nie miara. No i ta świadomość, że ma się prawdziwie owocowy, bez konserwantów produkt :) Bezcenna!
SKŁADNIKI:
1,2 kg porzeczki
1 szkl cukru
3 łyżki żel fix
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0uCQKy_jUZffnqechsemYf6BIrVYRn3Hb_18E0x9uSH4BzJxnh_TqxS5o2uxdsgQ5meatADbcEC1QxNkfm9oAXDVefugsYJ14FMSGIfIWCx5KXkfNAvoTySjlvTJn8FRPBbL6W-iJ45Zc/s320/5.jpg)
PRZYGOTOWANIE:
Porzeczki obieramy i myjemy, posypujemy połową szkl cukru i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy całość na dużą patelnie, zalewamy sokiem, posypuje połową szkl cukru, który z nich wyciekł i trzymamy na ogniu 15 minut. Następnie dodaję żel fix i jeszcze chwilę (z 5 minut) duszę. Następnie wypełniam dżemem czyste słoiki i odwracam do góry dnem.
SKŁADNIKI:
1,2 kg porzeczki
1 szkl cukru
3 łyżki żel fix
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0uCQKy_jUZffnqechsemYf6BIrVYRn3Hb_18E0x9uSH4BzJxnh_TqxS5o2uxdsgQ5meatADbcEC1QxNkfm9oAXDVefugsYJ14FMSGIfIWCx5KXkfNAvoTySjlvTJn8FRPBbL6W-iJ45Zc/s320/5.jpg)
PRZYGOTOWANIE:
Porzeczki obieramy i myjemy, posypujemy połową szkl cukru i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy całość na dużą patelnie, zalewamy sokiem, posypuje połową szkl cukru, który z nich wyciekł i trzymamy na ogniu 15 minut. Następnie dodaję żel fix i jeszcze chwilę (z 5 minut) duszę. Następnie wypełniam dżemem czyste słoiki i odwracam do góry dnem.
Lato zamknięte w sloiku :)
OdpowiedzUsuńŚwietne podsumowanie :) Zapraszam ponownie ;)
Usuń