sobota, 11 stycznia 2014

Spaghetti carbonara

Sobota, odrobina słońca i dużo lenistwa.
W takie dni stawiam na obiady proste, szybki i bardzo smaczne. Dlatego proponuje Wam prawdziwy klasyk wśród makaronów z kilkoma ciekawymi dodatkami. Zapraszam do gotowania!



  • 300 gram makaron spaghetti
  • 100 gram kiełbasa
  • 200 ml śmietana 18 proc
  • 2 szt żółtka
  • 1 ząbek czosnek
  • 3 łyżki ser żółty
  • 1 szt cebula
  • pieprz i sól
  • 100 gram avocado
  • 6 szt pomidory suszone
  • kilka listków bazylia
  • kilka listków tymianek


Cebulę oraz kiełbaskę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na gorącej patelni. Dodałam wyciśnięty ząbek czosnku.
W tym czasie ugotowałam makaron. Do patelni dodałam ok. 100 ml śmietany. Całość wymieszałam. W miseczce wymieszałam żółtka z resztą śmietany i ziołami. Dodałam do patelni zawartość miseczki, doprawiłam pieprzem i solą. Następnie zdjęłam z ognia. Makaron polałam sosem, udekorowałam awokado i pomidorami suszonymi pokrojonymi w kostkę.


W Nowy Rok z SuperFoods



2 komentarze:

  1. Fajny przepis, ale ja zawsze pozostanę wierna typowemu spaghetti z sosem z pomidorów.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dokładnie tak jak ja :) Zawsze jedliśmy bolońskie, ale odkąd spróbowaliśmy carbonara w restauracji chodziło mi po głowie, żeby przetestować.
      Gdy zrobiłam w domu, zarówno mój tata jak i chłopak byli zachwyceni. Bardzo ciekawy smak. Nawet lepsze i prostsze od sosu serowego :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates