Spaghetti carbonara
Sobota, odrobina słońca i dużo lenistwa.W takie dni stawiam na obiady proste, szybki i bardzo smaczne. Dlatego proponuje Wam prawdziwy klasyk wśród makaronów z kilkoma ciekawymi dodatkami. Zapraszam do gotowania!
- 300 gram makaron spaghetti
- 100 gram kiełbasa
- 200 ml śmietana 18 proc
- 2 szt żółtka
- 1 ząbek czosnek
- 3 łyżki ser żółty
- 1 szt cebula
- pieprz i sól
- 100 gram avocado
- 6 szt pomidory suszone
- kilka listków bazylia
- kilka listków tymianek
Cebulę oraz kiełbaskę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na gorącej patelni. Dodałam wyciśnięty ząbek czosnku.
W tym czasie ugotowałam makaron. Do patelni dodałam ok. 100 ml śmietany. Całość wymieszałam. W miseczce wymieszałam żółtka z resztą śmietany i ziołami. Dodałam do patelni zawartość miseczki, doprawiłam pieprzem i solą. Następnie zdjęłam z ognia. Makaron polałam sosem, udekorowałam awokado i pomidorami suszonymi pokrojonymi w kostkę.
Fajny przepis, ale ja zawsze pozostanę wierna typowemu spaghetti z sosem z pomidorów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
To dokładnie tak jak ja :) Zawsze jedliśmy bolońskie, ale odkąd spróbowaliśmy carbonara w restauracji chodziło mi po głowie, żeby przetestować.
UsuńGdy zrobiłam w domu, zarówno mój tata jak i chłopak byli zachwyceni. Bardzo ciekawy smak. Nawet lepsze i prostsze od sosu serowego :)