Kurczak tikka masala
Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie łączy kultur jak...alkohol. Właśnie dlatego do rewelacyjnego konkursu smaków piwa Książęce Chlebowe Miodowe przygotowałam coś orientalnego. A więc mamy wyrazistego w smaku kurczaka w indyjskim słodko ostrym sosie tańczącego polkę z polskim, miodowym piwem. Wierzcie lub nie, połączenie idealne! Kurczak Tikka Masala spakuje wyśmienicie z piwem Książęce Chlebowe Miodowe.- 2 filety z kurczaka
- 2 cebule
- pół ususzonej papryczki chili
- łyżka olejku kokosowego
- 100 g pasty tikka masala
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g mleczka koksowego
- szcz soli morskiej
- 200 g ryżu brązowego
Gotujemy ryż do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olejek kokosowy, kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niej. Dodajemy mięso pokrojone w paski. Dodajemy pastę tikka masala, pomidory z puszki, mleko kokosowe i doprawiamy solą. Wszystkie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze 15 minut. Podajemy z ryżem polanym sosem. Dekorujemy całość jogurtem.
Kilka słów o piwie. W smaku jest "głębokie", wyraziste i bardzo miodowe. Polecam smakoszom słodkich trunków. Idealnie sprawdza się jako grzaniec, bo nie trzeba dodawać żadnych przypraw ani miodu. Zdecydowanie moje smaki!
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!