Ciasto serowo-budyniowe z brzoskwinią
Dawno mnie nie było, dawno nie pisałam... Ale mam na to wytłumaczenie- ja oraz Gulgotek zwiedzaliśmy w majówkę Kraków. O tej podróży pełnej smaków już wkrótce. Tymczasem krótka piłka. Mam dla was przepis na przepyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Przygotowane wraz z moim tatą jeszcze przed wyjazdem znikło w dwa dni :)
Na ciasto:
Na masę budyniową:
Na masę serową:
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, całych jaj oraz żółtka zagniatamy ciasto. Wykładamy na dużej, prostokątnej blaszce. Gotujemy 3 budynie czekoladowe na 1 litrze mleka. Czekamy aż wystygnie. W mikserze ucieramy: margarynę, cukier, dodajemy stopniowo serek i żółtka z 3 jajek. Następnie wsypujemy budyń śmietankowy. W innym naczyniu ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do miski z miksowaną zawartością za pomocą drewnianej łyżki. Delikatne mieszamy. Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, wylewamy wystudzoną masę budyniową, a na nią serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.
Przygotowane wraz z moim tatą jeszcze przed wyjazdem znikło w dwa dni :)
Na ciasto:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
Na masę budyniową:
- 1 litr mleka
- 3 budynie czekoladowe
Na masę serową:
- 1/2 kostka miękkiej margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 4 serki waniliowe (po 150 gram każdy)
- 3 jajka
- 1 białko
- 1 budyń śmietankowy
- 3 brzoskwinie z puszki
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, całych jaj oraz żółtka zagniatamy ciasto. Wykładamy na dużej, prostokątnej blaszce. Gotujemy 3 budynie czekoladowe na 1 litrze mleka. Czekamy aż wystygnie. W mikserze ucieramy: margarynę, cukier, dodajemy stopniowo serek i żółtka z 3 jajek. Następnie wsypujemy budyń śmietankowy. W innym naczyniu ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do miski z miksowaną zawartością za pomocą drewnianej łyżki. Delikatne mieszamy. Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, wylewamy wystudzoną masę budyniową, a na nią serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńchciałoby się tan na śniadanko do kawki
OdpowiedzUsuńPięknie podpieczone brzegi, to tygryski lobią najbardziej
OdpowiedzUsuń