Sernik z kaszą jaglaną
SKŁADNIKI:- mąka - 3 szklanki
- margaryna - 350 g
- proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
- jajko - 2 szt.
- kakao - 3 łyżki
- cukier - 1 szklanka
Serowa warstwa:
- ser biały do sernika (waniliowy) - 1 kg
- śmietana 12% - 320 ml
- białko - 1 szt.
- cukier - 1 szklanka
- kasza jaglana - 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe - 150 g
- budyń śmietankowy - 2 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Gotuje kaszę jaglaną, odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję ciasto mieszając wszystkie składniki mikserem: mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz 2 jajka.
KROK 2: Nasmarowuję blaszki tłuszczem (wychodzą dwie po ok. 27 cm średnicy) i wykładam ciastem. Piekę w 180 st przez 30 minut.

KROK 4: Wylewam masę serową na spód (po połowie na każdy) i posypuje wiórkami kokosowymi. Piekę jeszcze ok. 45 minut w 180 st.
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! :)
UsuńWygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń