środa, 5 marca 2025

Babeczki jabłkowe z kaszką orkiszową

 #reklama #Krabb




Lubicie babeczki? A próbowaliście dodać do nich kaszki? To ciekawe urozmaicenie! Przepis bez cukru, dlatego nadje się nawet dla małego dziecka.


Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kaszki orkiszowej

Przygotowanie:

  1. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce wodę oraz oliwę. Dodaj starte jabłko i dokładnie wymieszaj składniki.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz kaszkę orkiszową. Dodaj suche składniki do mokrej mieszanki i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Uważaj, żeby nie mieszać zbyt długo – wystarczy, że ciasto będzie gładkie, ale z lekkimi grudkami.
  3. Przygotuj formę na muffinki i wypełnij ją papilotkami lub wysmaruj tłuszczem. Napełnij każdą foremkę do około 2/3 wysokości ciastem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż muffinki staną się złociste, a patyczek wbity w środek będzie suchy.
  5. Po upieczeniu, wyjmij muffinki z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.


Smacznego!


Dominika Róg-Górecka

3 komentarze:

  1. Wyglądają super. Pierwszy raz widzę takie babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam babeczek z kaszą. Słyszałam tylko że są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates