Szparagowe pierogi
Panowie, Panie! Szparagi podane! W środku pierogów!
Z przyjemnością ogłaszam, ze szparagi nabierają cen przystępnych i ludzkich cen. Z tej okazji zapraszam do przetestowanie przepisu mojego taty na pierogi z farszem szparagowym. Nieziemsko pyszne!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
3,5 szkl mąki
1 szkl wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
2 cebule
pół kilo szparagów
pieprz, sól
łyżeczka oregano
ząbek czosnku
1 łyżka serka śmietankowego/mascarpone
łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy szparagi i gotujemy je do miękkości. Z mąki, jajka, soli rozpuszczonej w szklance wody ugniatamy i rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Cebulę kroimy w kostkę, następnie delikatnie podsmażamy. Kroimy szparagi, dodajemy na patelnie, przyprawiamy pieprzem, sola, ziołami i pokrojonym drobno czosnkiem. Dodajemy serek i utrzymujemy na ogniu tak długo aż wszystko będzie miękkie. Nakładamy farsz do każdego pieroga i zagniatamy. Wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy jak będzie pływał po wierzchu.
Z przyjemnością ogłaszam, ze szparagi nabierają cen przystępnych i ludzkich cen. Z tej okazji zapraszam do przetestowanie przepisu mojego taty na pierogi z farszem szparagowym. Nieziemsko pyszne!
Ciasto:
3,5 szkl mąki
1 szkl wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
2 cebule
pół kilo szparagów
pieprz, sól
łyżeczka oregano
ząbek czosnku
1 łyżka serka śmietankowego/mascarpone
łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy szparagi i gotujemy je do miękkości. Z mąki, jajka, soli rozpuszczonej w szklance wody ugniatamy i rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Cebulę kroimy w kostkę, następnie delikatnie podsmażamy. Kroimy szparagi, dodajemy na patelnie, przyprawiamy pieprzem, sola, ziołami i pokrojonym drobno czosnkiem. Dodajemy serek i utrzymujemy na ogniu tak długo aż wszystko będzie miękkie. Nakładamy farsz do każdego pieroga i zagniatamy. Wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy jak będzie pływał po wierzchu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!