niedziela, 9 lutego 2014

Sernik z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:

  • mąka - 3 szklanki 
  • margaryna - 350 g 
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki 
  • jajko - 2 szt. 
  • kakao - 3 łyżki 
  • cukier - 1 szklanka 

Serowa warstwa:

  • ser biały do sernika (waniliowy) - 1 kg 
  • śmietana 12% - 320 ml 
  • białko - 1 szt. 
  • cukier - 1 szklanka 
  • kasza jaglana - 3/4 szklanki 
  • wiórki kokosowe - 150 g 
  • budyń śmietankowy - 2 szt.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Gotuje kaszę jaglaną, odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję ciasto mieszając wszystkie składniki mikserem: mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz 2 jajka.
KROK 2: Nasmarowuję blaszki tłuszczem (wychodzą dwie po ok. 27 cm średnicy) i wykładam ciastem. Piekę w 180 st przez 30 minut.
Serniki dla Miksera - edycja 1.14KROK 3: Miksuję ser ze śmietaną, białkiem, cukrem i budyniem śmietankowym. Dodaję powoli wystudzoną kaszę jaglaną i mieszam.
KROK 4: Wylewam masę serową na spód (po połowie na każdy) i posypuje wiórkami kokosowymi. Piekę jeszcze ok. 45 minut w 180 st.




4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za komentarz :) Zapraszam ponownie!

Tu mnie znajdziesz

Copyright © 2018 Recenzje na widelcu
| Distributed By Gooyaabi Templates